Dagbok 2021
Torsdag 23 september!
Det är snart 5 veckor sedan Puddingen Genna somnade in. Livet går vidare, men annorlunda.
Jag tänker på henne varje dag, många gånger! Tycker att hon borde vara här, jag hajar till när hon inte ligger på Bean-bagen framför TV:n. Dezzi har lagt sig där ibland.
Eller som när jag kom körandes med de andra 3 i bilen, vi hade haft vallningsträning, hussen brukar stå på gårdsplanen med Genna när vi kom hem. Så stod husse där…och jag saktade in, kollade runt, hon hörde dåligt så jag var tvungen att kolla var hon var…
Saknaden är stor! Och jag vet att en hund som blivit 15,5 år fått ett långt liv. Och jag är tacksam över att hon fått vara frisk hela sitt liv!
Och jag är oerhört tacksam över att jag inte hann ta min veckosemester och resa norrut till familjen! Jag vet inte hur jag klarat av det om jag inte fått vara hos henne de sista timmarna i hennes liv!
En fantastisk hund som nedärvt så mycket bra! Den arbetsviljan, motorn…❤️
Söndag 23 augusti!
I morse fick min Evallens Chocolate Pudding ”Pudding” ”Genna” somna in. Igår var allt som vanligt, hon hängde med på morgonen ner till fårhagarna, skrotade runt på gården under dagen, gick in och sov, åkte med husse och Ilya in till byn på eftermiddagen för en promenad, såg på TV på kvällen och somnade framför den tillsammans med en del andra…
Vaknade imorse och något hände, hennes högra del hängde inte med, höger öga såg annorlunda/konstigt ut, hon fick inte med sig höger kroppsdel. Vi ringde in en veterinär som kom och tittade på henne och sa att det troligtvis var en hjärnblödning. Genna hade lagt sig för att sova på mattan i vardagsrummet, jag satt intill, och där fick hon somna vidare. Vi satt där länge, jag hade mina händer på henne, strök och kände/hörde hennes sista andetag. Vi satt där, det kändes som att hon sov, att snart vaknar hon. 
Vi har haft 15,5 år tillsammans och så mycket roligt vi gjort! Hon har älskat allt arbete, allt jag hittat på! Min bästa fårhund med fantastisk djurkänsla! Och exteriört…man kan nog inte hitta en bättre hund! Hon har varit frisk hela sitt liv, hon har råkat ut för skador, yttre påverkan så att säga, men hon har varit frisk och även idag när jag satt med henne så tänkte jag, eller jag sa till henne att hon är den bästa hunden, allt vi gjort, och så vacker! Vilken päls, jag borrade ner ansiktet i kragen och bara kände. 
Och som jag sagt när vi skulle in på tävling, göra något viktigt…
”Du och jag, Genna! Du och jag!” ❤️
Söndag 23 augusti!
En månad sedan förra uppdateringen. Under den tiden har valparna vuxit och frodats! Jag har haft många besök av valpköpare och andra som velat träffa valparna.Genna har tränat på rehab i vanlig ordning.
Dezzi och jag debuterade i SBK Specialsök, jag tänkte att det vore kul att se hur det går till, lite annorlunda jämfört med nosework, längre söktid, större område, man får inte belöna, inte veta antalet gömmor m.m.m.m
Vi vann!Dezzi och jag har också tävlat i NW 1 TEM Utomhus, 100 poäng, Diplom och uppflyttad till klass 2!
Söndag 25 juli!
Valparna växer och frodas! På tisdag blir de 4 veckor gamla! Inte klokt vad fort det går! Ilya är en helt fantastisk mamma! 
Det är alltid så roligt att följa valparna, när jag varit med när de föddes, sett dem, levt med dem tills de flyttar. Sett deras personligheter, att följa dem vidare i livet, jag vet redan nu hur de agerar, hur de är vid knappt 4 veckors ålder. Kommer de att bli de individer jag tror?
Det är spännande!
Och med en valptik som Ilya, som inger sånt lugn, sån trygghet. 
Valparna kan inte få en bättre första tid i livet! 

Igår var jag och Dezzi och tävlade i NW1 TEM Utomhus, vi har inte tävlat på….vad blir det? 1,5 år?
Dezzi jobbade på fint i värmen! Hon bryr sig inte om ifall det är tokhett!!! Det är mera hennes matte som tycker det är så klibbigt, och nu får jag ont i huvudet av den här värmen! 😂
Nåväl, Dezzi satte de två första söken, vi fick SSE på ett av dem, det utdelas några på den tävlingen. Hon satte sök nr 3, och så vidare till det fjärde…Vi var 50 ekipage, många klass 2 hundar, åtminstone en klass 3 hund…och det var 35 hundar som inte hittade gömman!
Dezzi var nära, men det vet vi ju att det skjuter ingen hare! 🙈😂
Vi har ny tävling om 3 veckor och då ska vi vara taggade till tårna! 😀
Onsdag 30 juni!
Ilya har valpat! Den första, största valpen satt fast i felläge och var tyvärr död vid födsel. Så ledsamt! Han var stor och satt fast/blockerade.
De andra 4 föddes utan komplikationer och Ilya har varit jätteduktig!
Hon är en fantastisk tik!
De föddes igår, tisdag 29/6, jag vägde valparna idag och de tappar ju i vikt efter födsel, men tikarna låg på 390 och 400 gr och hanarna 390 och 445 gr! Stora valpar!
Jag har många som vill ha valp, hade kontaktat 6 st…och hoppats att de alla skulle få en valp.
Men det blir inte så och jag hoppas att de som inte får en Ilya/Bam-valp kommer hitta sin valp hos någon annan!
Om jag inte haft 4 hundar hemma, som jag jobbar med och en som är gammal och kräver mycket tid och engagemang, så hade jag behållit en tik. Ilya är speciell! Vi har funnit varandra och…jag vet inte hur jag ska beskriva henne, men hon passar mig, social, trygg, finner sig att vara hos mig med alla mina djur!!! Hundar, hästar, höns får, katt…Och vår parningsresa där vi bodde i Sörmland och på Götgatan mitt i smeten! Ilya gillar läget och är cool!!! Fredag 18 juni!
Sedan förra uppdateringen så har jag haft vallningsträning med ett Collie-gäng! Superkul! Intresserade förare, de hade varit på vallningsträning innan/prova-på för någon, och jag informerar alltid om att jag inte är utbildad instruktör! jag är fårägare och kelpieägare/uppfödare, och om de vill komma och tror att jag kan tillföra något…så är de välkomna! 😀
Jag har haft mina sedvanliga vallningsträningar på måndagkvällar, NW-träning på tisdagar, rehabträning för Pudding/Genna på onsdagar, har också haft heldagskurs i NW och privata träningar i NW.
Jag har också varit till Östersund och träffat mitt barnbarn Alice 15 mån, har träffat henne 3 tillfällen tidigare pga pandemin, men nu har hennes föräldrar haft corona och jag är vaccinerad.
Alice är en liten solstråle! 😀
Styrelsemöte i Svenska Kelpieklubben där jag och de andra i vallningskommitten skickat in en skrivelse gällande samarbetet med Svenska Kroppsvallarklubben…bla om  SvKV monopol på att anordna HWT/Herding Working Test/Arbetsprov vilket är helt befängt!
Vilka är Svenska Kroppsvallarklubben om inte de ingående rasklubbarna för kroppsvallande raser?
Trist när inte samarbetet/tänket kring våra kroppsvallande raser fungerar!

Ilya bor här nu, beräknad valpning i slutet av juni. och vilken trevlig tik hon är! Så trygg i sig själv! Jag har redan 4 tikar hemma och 3 på foder…men åh, vad jag är sugen på en Ilya/Bam-valp! 
Men jag inser att det skulle bli för mycket, Pudding/Genna 15,5 år kräver en hel del. Husse sover på bottenvåningen med henne, vi har gjort om ett rum/kontor till sovrum. Hon har alltid sovit med oss och nu när hon inte ska gå upp och nerför trappor, så möblerade vi om. Eller det gjorde vi efter höftledsskadan! Och eftersom hon hör dåligt så letar hon oss, om jag sitter i köket och jobbar, rör mig, vilket hon hade hört tidigare, men nu när hon ligger på sin favoritplats/Beanbagen i vardagsrummet så hör hon inte och kommer titt som tätt och kollar var jag är! Inte orolig, bara undrande.
Samma sak om vi ät ute och ska jobba, vi har en hel del utejobb med djur,hagar, fordring osv
Men vi resonerar så att alla har rätt att bli gamla, senila, höra dåligt…så länge man vill vara med i detta livet så ska man få all hjälp man kan få. Och Pudding och jag har i snart 16 års tid varit tillsammans, i allt! Träning, tävling, arbete på gården m.m.

Men en Ilya-valp hade jag gärna haft…Jag ska ha ett nytt kontaktsamtal med mig själv! 😂

Fredag 28 maj!
Länge sedan jag uppdaterade dagboken! Sedan 14 februari har jag haft en massa NW-träningar och kurser här! Jag och Dezzi har gått på egna NW-kurser, vi försöker slipa formen tills tävlingarna startar igen! Vi har 1 Diplom i NW2, vill ha 2 till...Inte så enkelt...
Puddingen Genna tränar idogt en gång i veckan på rehab! Watertreadmill, massage, vibrationsplatta och laser på artrostassen och även på sin skadade höft. Hon får godis efter vattentrasken OCH efter massagen! Jodå! 😀👍
Jag sitter som suppleant i Svenska Kelpieklubbens och i deras Vallningskommitteen och vi har haft några möten. Jag har förhoppningen att kunna ordna ett NHAT (Natural Herding Aptitude Test) här till hösten!
Ilya började löpa, så jag hämtade henne i god tid denna gången...ville inte riskera att missa! Iväg till mitt ställe i Sörmland, åkte till vet 2 ggr och tog progesteronprov, hon hade redan tagit ett hemma. Sörmlandsveterinären trodde att jag var ute väldigt tidigt...när jag på onsdagen fick svar på provet sa hon ”har du långt till hanen?”
Tur att jag packat ur stugan, klar att åka direkt!
Ilya&Bam parade på onsdagen! Nu inväntar jag ett ultraljud, som skulle ha tagits idag med veterinären ville boka om, så det blir på tisdag 1/6.
Många väntar på valp!

På bilden Bizkit!
28 maj
Söndag 14 februari!
Nästan en månad sedan jag uppdaterade dagboken! Under den tiden har jag haft NW-träning här (Corona-anpassad!), jag fick ställa in en träning pga vädret, det snöade och blåste, vägarna blev ofarbara!
Jag har också haft ekipage på enskild träning.

Dezzi och jag har börjat egna kurser i NW, alla tävlingar är inställda, jag har anmält till de som varit öppna men allt ställs in. Blir nog inte förrän sommaren, förhoppningsvis, som tävlingarna kommer igång igen.

Jag fick en hälsning från Ashley i Tyskland, hon heter Allaboutashley i stamtavlan, född 2008-10-02 A-kullen min första kull!
Ashley är SAR/Räddningshund, hon gjorde ett nytt SAR-prov i september 2020...12 år gammal! Klarade det och kommer jobba till 2021-12-31!!!Då tänker hennes matte att hon ska gå i pension! Det är helt fantastiskt! I vilken annan ras hade man tyckt att det är fantastiskt med en så gammal hund! Att den lever!
Men Ashley jobbar fortfarande!
Jag har hennes syster Anni och jag har väldigt svårt att förstå att hon är så gammal som hon är! Jag får påminna mig det!

Och deras mamma Pudding...❤️

Jag planerar parningar...hane till Ilya i april och JoJo i oktober är bestämda. Tror båda kombinationerna kommer bli bra!
Indie planerar jag att para om ett år, jag letar hane.
Skulle vilja hitta en bra tanfärgad hane till henne, så jag tar tillvara hennes tananlag.

Letar även hane i Europa, så vi får se...

På onsdag nästa vecka fyller Pudding/Genna 15 år! Det blir en dag att fira! Hon är i fin form, är med hela dagarna i det jag gör, fodra fåren, ner med vatten, mocka i hästboxarna, in/ut med hästarna, vi tar 4-5 km promenader och hon är inte det minsta trött! Tvärtom!Hon är så lätt i steget!
Hon väger inte ett gram för mycket, det är nästan så att jag tycker att jag kan ge henne mer mat, vill inte ha henne för smal!

Samtidigt,  när vi går in så sover hon djupt, om hon blir ensam inne då letar hon oss, så vi ser till att hon har sällskap, att hon är med oss. Hon hör dåligt, men ser som en hök och luktsinnet är det minsann inget fel på! 😀

På bilden mina 4 idag på koppelpromenad i det vackra vädret!
Måndagen 18 januari!
Nytt år, nya föresatser! 😀 År 2020 avslutades och år 2021 började med mycket NW-träning för Dezzi! Vi har tränat lite varje dag, låga, höga, otillgängliga, tillgängliga, flera gömmor i varje sök, nära gömmor, behållarsök med kartonger, väskor, metallburkar, plastbehållare m.m.
Dezzi är nöjd! 
De andra har också gjort en del av söken, Urmodern Pudding/Genna anser att varje kartong=godis! 😂 Jaja, är man snart 15 år och vill vara med så...då kan matten se till att det är många kartonger med doft!

Pudding tränar fortfarande en gång i veckan på rehab, watertreadmill, stretching och massage. 
Jag har startat upp NW-träningar här hemma, i Corona-anda!
Jag ordnar 4 sökområden, ekipagen får en tid att komma, banvandring en och en, de gör (såklart) söken en och en och efter feedback från mig, så åker de hem! De fungerar väldigt bra! 

Valpplaner, som så många frågar efter, är att Ilya och Pihlstens Just The Dust ”Bam” pappa till H-kullen, ska träffas vid Ilyas nästa löp, vilket borde bli i april någon gång. 

Sedan är det JoJo som nu efter att både ha gjort ett bra mentaltest och är röntgad HDA och ED (ua) 0 ska få gå på date med supertrevlige och snygge Australian Mates Exelon! Jag räknar med att det ska bli till hösten, oktober.

På bilden gården i vinterskrud, snö i helgen som var!
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS