Lördag 26 december/Annandag Jul!
Den här veckan har vi fixat inför Julen! Två av mina barn med respektive har kommit för att fira Jul. Och med dem 1 häst, 1 hund och en katt!
På ÖrsjöVånga är vi nu 5 hundar, 2 katter, 6 höns, 3 hästar och 38 får! Och 6 människor!
Pudding tränade på rehab på Lille Julafton, för övrigt har det inte varit någon träning. Vi tar det lugnt och vilar upp oss!

På bilden strax före middag Annandag Jul.
Söndag 20 december!
Denna veckan har Dezzi&jag tränat NW, och hon är så duktig! Det är så roligt att träna med henne! 
Och så är det med alla mina hundar, de älskar att arbeta. Man behöver inte visa upp färdigheter på tävling, men arbeta...såå viktigt! 😀 
Så har vi våra vanliga sysslor...vi fodrar får, vi kör ut ö och vatten, vi mockar, tar hand om hästarna, och hönsen...de vet ju numera hur de ska få lite extra gott. Jodå! De knackar på glasdörren i köket som vätter mot trädgården! Smarta höns! 😀
Jag håller på och planerar för parning för mina fodertikar.
Om Ilya löper som vi tänker...så blir det parning i april med Pihlstens Just The Dust ”Bam”, pappa till min H-kull!
Nästa tik blir JoJo som kommer att paras med Australian Mates Exelon! Vi får se vilket löp det blir, JoJo har ändrat lite på sin löpcykel...endera blir det till hösten, eller lite tidigare.

Min stamtik Evallens Chocolate Pudding ”Genna” är still going strong! Hon ska fylla 15 år i februari! Jag hoppas hon ska fortsätta må bra och få fylla 15 och få en fin vår och sommar och kanske mer tid än så!
Att bli 15 år är mycket, jag vet! Men Puddingmatten hoppas! ❤️

På bilden Dezzi&matte!
Söndag 13 december!
Dezzi och jag har varit på NW-kurs i helgen, många sök har det blivit.
Träning på plattform, golvbana, fordonssök, behållarsök, inomhussök.
Övningar för att få hunden att ha nosen på direkt! Hur ska jag planera söket? Att få hunden att täcka hela området, hela fordonet, inte bry sig om störningsdofter!
Det är så roligt att träna, arbeta med en hund som Dezzi. Hon älskar arbete! Hon går in i söken med en härlig attityd, hon gör alltid sitt allra bästa! Och hon är en väldigt duktig sökhund!
Också så skönt med en hund som bara lägger sig ned och vilar/sover när de andra hundarna söker. Hon kan konsten att koppla av och sedan vara redo för sin uppgift!

Tidigare i veckan hade vi NW-träning för instruktör, jag har haft ekipage på NW-träning och till veckan blir det årets sista instruktörsledda NW-träning för Dezzi&matte.

Medan vi varit på kurs, så har de andra tjejerna tittat till fåren och varit med och fodrat, de har haft stalltjänstgöring 😉 och promenerat i byn med husse. 

På bilden Dezzi innan det sista söket!
Onsdag 9 december!
Idag kom resultaten från JoJo’s och Indie’s röntgenbilder!
JoJo HD A+A och ED ua (0)! 
Indie HD B+B och ED ua (0)!
Båda friröntgade!🙌  Åh, vad bra! Nu planerar jag för kullar efter de båda, JoJo först, blir förhoppningsvis till hösten och Indie till våren 2022.
Och allra först ut är Ilya! jag hoppas på parning i april!
Söndag 6 december!
Nästan 3 veckor har gått sedan jag uppdaterade dagboken, jag har fortsatt med mina NW-träningar där jag ordnar 4 sökområden och ekipage kommer och gör sina sök, jag går med och ger feed-back efteråt.
Jag har också haft enskilda träningar för de ekipage som velat komma och träna.
Allt enligt FHM:s rekommendationer! Stora avstånd, en och en gör de söken, jag har träningsområde i min maskinhall, som är 500 m2 stor, sök på fordon och ute är ju utomhus! Inomhussöken har jag ordnat så att jag använder stallet, foderbord, fölbox, spolspilta, sadelkammare, stallgången m.m. Så det har fungerat väldigt bra! Jag har den allra största respekt för Corona-viruset och vill varken utsätta mig själv, eller någon annan för det!
Puddingen Genna tränar som vanligt en gång i veckan på rehab Lunds Djursjukhus. Hon är pigg och glad, även om jag märker att hon nu är en gammal hund. Man får anpassa sig efter hennes ålder, dåliga hörsel och lite sena reaktioner. Vi är alltid två ute när vi ska köra traktor, när vi lastar vagn med silade och vatten och kör ned till fårhagarna. Hon skulle inte hinna höra/reagera och flytta sig snabbt om det skulle behövas. Man får vara med henne och visa och ibland fysiskt flytta på henne. Men snabb när hon springer ned det är hon! Och glad! Idag jobbade vi hela förmiddagen med hästar, mockade, gick en tur runt marken, lastade hö och vatten och jag körde ned traktorn. Hundarna, även Pudding, de var med hela tiden! Jag tycker hon gör det bra som orkar så mycket, men samtidigt så är det precis det hon vill! Hon vill vara med där det händer, hon vill gå ned till fåren, ibland hjälper hon till och flyttar på dem när jag ska fodra, så jag inte blir omkullsprungen! Det gillar hon! Jag tror att hon kommer ihåg sitt gamla arbete!
Sista valpen i H-kullen har flyttat. Han skulle, om allt gick bra, blivit avelshane i Italien. Det var tanken. Men eftersom ena testikeln uppförde sig olämpligt...den kunde inte bestämma sig! Nej, den har vandrar upp och ner i kanalen! Och den italienska uppfödaren tordes inte chansa och det förstår jag. Tid finns för testikeln att trilla ned och stanna där, så vi får se! HaKa, eller Figge som han nu heter, bor i Blekinge och har en kelpiestorebror som heter Exelon! Det blir bra!
I fredags åkte jag till Helsingborg och hämtade Kamilla och Indie och JoJo, mina två fodertikar. Så åkte vi till Älmhult och HD/AD-röntgade tjejerna. Det såg väldigt bra ut och jag skulle bli oerhört förvånad om de inte är fria! Avläsningen görs till veckan, så det är bara att vänta och se!
MH har de båda gjort, så med fria höfter och armbågar kan jag planera för framtida kullar!
På bilden Stallchefen idag!
Måndag 16 november!
Nosework-kursen jag gick var bra, fick en del nya idéer. Så har jag tillsammans med en valpköpare klippt får och så fina de blev!
Ullen har jag gett till en annan valpköpare som tovar filtar!
Jag har haft mina NW-träningar och kurser, de tävlingar jag kommit med på har blivit inställda. Jag fick även ställa in mitt doftprov för alla klasser.

Pudding knogar på och tränar flitigt en gång i veckan på rehab med watertreadmill, stretching och massage. Det har hon gjort i drygt 2 år nu men så är hon i fin form också!

Vi har varit till Danmark och hämtat hem ett shettissto, hon heter Nanna och är på bilden. Hon är 4,5 år och jag tror hon ska gå bra ihop med vår Moa. 
Det var inte helt enkelt att hämta henne...husse som har rätt körkort och var den som skulle åka till Danmark var tvungen att ha ett negativt covid-19 test, han tog provet i fredags (dyrt som bara den!) skulle få svar dagen efter, Moa som skulle med som sällskapshäst var tvungen att ha ett hälsointyg, vilket jag trodde att vilken veterinär som helst kunde intyga! Men nej! Det var distriktsveterinärer som får göra det, vilken tur att jag fick en tid kl.14.00 på fredagen, intyget höll i 48 timmar. Nanna skulle hämtas på söndagen...
Nanna skulle i sin tur veterinärbesiktning och ha ett Tracedokument för att få åka till Sverige, det gjordes i fredags och intyget verkade också i 48 timmar.
Perfekt! Allt kändes som att det var väl planerat.
Men husses intyg kom aldrig...lördagen höll på att gå mot sitt slut innan det äntligen kl.22.00 kom ett mail med intyg att han hade ett negativt test!
Dessförinnan hade den här förvirrade matten just precis kommit på, man kan säga strax efter att Forex-bankerna stängt, kommit på att, just ja, vi ska ha Danska Kronor...Puh! 
Det finns vissa bankomater där man kan ta ut DKK, de besökte vi! 😂
Men nu är Nanna hos oss och hon verkar vara ett trevlig litet sto!
Söndag 25 oktober!
Länge sedan jag skrev i dagboken! Jag har under den här tiden haft många Nosework-kurser och träningar! Och Vallningsträningar! 
Jag har förutom alla träningar och kurser jag har här hemma, också en Nybörjarkurs i NW i den nya hundarenan i Trelleborg!
Pudding/Genna tränar som alltid en gång i veckan på Rehab, watertreadmill och massage på det!
Efter vår semester i somras, då vi åkte och träffade barnbarnet för första gången och vidare till min syster och mamma...körde 413 mil...Det tog på Pudding. Jag insåg det efteråt, trots många stopp osv...det tog på henne.
Nu är hon superpigg och glad! Den hunden är fantastisk! Snart 15 år och fortfarande med på allt! Hon hör dåligt, hör när hon vill...🙈😂, men vaknar varje morgon...Glad! Och hungrig!
Jag kan inte nog prisa min Pudding, och Ewa Myrbrink som gjorde kombinationen och ansåg att jag skulle bli en bra matte till den bästa bruna!

Min H-kull e.Pihlsten Just The Dust u.Australian Mates Fina Kia, 6 kanonfina valpar, har alla flyttat till nya hem. Förutom hanen HaKa, som ska flytta till Italien om en månad.

Fina har varit en fantastisk mamma och H-kullens halvsyster Gullie likaså!

Jag tränar NW med Dezzi en gång i veckan för en superduktig instruktör, vi lär oss massor!
Idag och imorgon går vi heldagskurs för en annan instruktör, också bra. 
Vi försöker lära oss så mycket som möjligt!
Vårt mål är fortfarande att ta oss till NW3!!!!!

På bilden min Pudding!
Söndag 6 september!
Sedan jag senast skrev har jag haft en massa kurser i NW plus de tävlingsmässiga träningarna jag har här varje vecka. Jag och Dezzi går egen kurs i NW, hon är en duktig hund med en arbetslust/motor som är enorm! En fantastisk sökhund! Vi har kommit med på tävling nästa helg i NW2, jag hoppas det ska gå bra. Vi har inte tävlat på länge och klass 2 är svår!
.Jag har vallningsträning varje vecka för ekipage som tränat här och som vet vad de ska träna på. Det är ett återkommande gäng som tränar här, jättekul!

Valparna är nu 4 veckor och någon dag, så fina allihopa! Första besöket av valpköpare idag!


På bilden jag&orange tik!
Onsdag 19 augusti!
Jag har varit tidtagare på ett NW-doftprov eukalyptus, har haft två unga kelpievalpar här på lite egen vallningsträning, haft mera vallningsträning och så har jag haft NW-kurser! 
jag har också haft NW tävlingsträning, där jag hade alla 4 söken, det som kallas TSM i både klass 1 och 2.
Och i söndags hade jag ordnat ett uppfödare-MH för G-kullen!
 De 5 som bor i Sverige kom och gjorde sina MH, alla har nu känd mental status och alla är skottfasta! Så tacksam att alla valpköpare gör MH!
Alva den sjätte valpen i G-kullen bor i Norge och ska göra sitt MH i oktober!
Alva blev i helgen Norsk JuniorVinnare 2020 på utställning i Norge!

Valparna mår bra och äter och växer, en tik har börjat öppna ögonen!

På bilden en bild jag tog igår på min Pudding. Hon mår också bra, jag tyckte efter semestern att hon flåsade lite och...Ja, jag bokade en tid hos veterinär, skrev en dryg A4-sida, en anamnes, tyckte vet kunde läsa igenom den. Pudding har inte varit sjuk en endaste dag i sitt liv, har råkat ut för några skador...trampat och skurit sönder en trampdyna när hon var unghund,  skurit upp bröstkorgen när hon superglad råkade springa rakt på vattenlåset på landet...blivit biten av en hund på träning, ramlat ur sängen och ådragit sig en höftledsluxation för ett år sedan.
När hon skar upp bröstkorgen, när hon kom till mig skrikandes, jag trodde hon blivit biten av en huggorm! Och så reste hon sig...det var som om någon skurit upp henne och så föll huden ut, som ett flak!
 Iltransport till Strömsholm där de sydde Pudding, lager på lager, sydde ihop muskler. Vid hämtning säger veterinären att hon kommer förmodligen få men, inte kunna gå ordentligt. Spelar ingen roll, sa jag! Huvudsaken hon lever!
Så kom en djurvårdare i sällskap med den vackra bruna som gick hur bra som helst! Haltade inte! Skällde och var tokglad när hon såg oss! 
Och veterinären sa ”Det är ett mirakel!”
Eller när var var 1 poäng ifrån SM i Rallylydnad...vi tävlade och tävlade och jagade den sista poängen!
Vilket resulterade i att en dag när Pudding skulle gå ner från entrètrappan så skrek hon till!!!!Varpå hennes matte fixade en akuttid på Evidensia i Malmö, och där röntgades hon, många bilder på ländryggen (de misstänkte väl L7S1), hela ryggen röntgades, och så även halsryggen. Många bilder blev det. Jag tänkte att en hund som är 10 år lär säkert ha artros, något lär de väl hitta på alla dessa bilder?
Så kom veterinären och gjorde tummen upp! Allt var bra!
Det visade sig vara en inflammation i låret, efter 2 dagar med Rimadyl skuttade den bruna som en gasell!
Kan tillägga att Puddingmatten ådrog sig samma skada! Jo, det är sant!
Jag fick en inflammation i låret och fick uppsöka läkare.

Samma med höftledsluxationen, tog ett par veckor så var hon som vanligt! När jag såg röntgenbilderna vankade jag omkring inne hos veterinären och ojade mig! Det såg hemskt ut! Men hon repade sig snabbt! 
Och så nu när jag tyckte att hon flåsade, blev trött...In till vet med min skrivna ”Puddinghistoria”! Jag hade som en punkt skrivit att ev kan det vara hjärtat? Hon har haft ett bra hjärta, blivit kollad under sina år, men jag tänkte att nu är hon ju så pass gammal att det kanske är det?
Efter koll av senioren visade det sig att hjärtat är bra, allt är bra, men som veterinären sa ”det är en gammal hund!” 
Det fick mig att inse att jag kan inte tänka att det ska vara EN sak som behöver ”tillsyn” i hennes kropp! Nej, hon är gammal nu och alla organ, hela hon är gammal. Och att det är livet. Det är så det är, vi åldras och det ska vi. Så att hon sover mycket, hör illa, flåsar när det blir jobbigt...Det är ålder! 
Jag vet att ingen kan leva för alltid, men det är jobbigt att tänka att hon inte ska finnas hos mig.


Lördag 8 augusti!
H-kullen föddes i natt! 3 tikar, 3 hanar. Allt gick bra. Jag trodde det var flera valpar av mamma Finas storlek att döma, men valparna var stora! Största hanvalpen vägde 430 gr!
Nu håller jag på och kontaktar de som hört av sig och vill ha valp!

Lördag 8 augusti
Söndag 12 juli!
Jag har tänkt så mycket på det som skrevs i tråden på FB/Svenska Kelpies. Jag skrev därför mitt inlägg på min hemsida om mina tankar kring att ha en kelpie. 
Att folk nekas att köpa valp pga att de inte ska tävla i bruks! Att de inte har ”referenser” att lämna uppfödaren. Referenser där de kan visa att de tävlat och fått resultat i bruks och ev lydnad. 

Jag köpte min stamtik från Ewa Myrbrink, Evallens Kennel. Det är min Pudding, nu 14,5 år gammal, hon och jag är ett! Vi känner varandra utan och innan! Vi har någon slags telepatisk kommunikation! 😂
Om Ewa hade tänkt som en del andra uppfödare, då hade jag inte fått min Pudding!
För jag hade aldrig tävlat! Hade inte en tanke på att tävla då! Hade inga referenser att ge...
Men Ewa tyckte att jag kunde minsann ha en kelpie!
Och jag tackar Ewa, jag tackar Gud, jag tackar  hela Universum för det!

För utan min Pudding hade mitt liv varit...tråkigt! Jag har tänkt på det sedan jag läste inläggen och insåg att vilken himla tur att Ewa har ett annat tänk! Jag tänker som Ewa och kommer aldrig att kräva referenser, jag kommer aldrig att kräva att man som valpköpare ska intyga att man ska tävla i bruks!
För den skull säger jag inte att kelpie är en ”sällskapshund!” 
Nej, kelpie är en hund med mycket energi, motor, med en arbetslust som är enorm!

Jag åkte hem med min Pudding, vi gick kurser, vi la spår, vi vallade får, Vi tränade, vi hade roligt!
När Pudding var drygt 3 år, hon hade haft sin första kull (där en person som ringde och var ev intresserad av en valp, men la på luren när hon fick veta att Pudding inte hade några meriter...)

Vi började tävla för att se var vår träningen hade tagit oss, det har blivit lite som en morot att fortsätta utveckla träningen i de olika grenarna. Pudding och jag har haft roligt, vi har rest mycket och bott på vandrarhem, B&B, pensionat osv
Och det har hon sett fram emot! Vårt tävlande har inneburit så mycket mera än själva tävlingen!

Men som sagt, man behöver inte tävla! Och en del kanske kommer göra som vi gjorde, efter ett antal år av kurser och träning på egen hand, så vill man checka av ”i skarpt läge” och kanske man fastnar för tävlandet och tycker det är kul. Eller inte.
Man gör det man själv och hunden tycker är roligt.

På bilden Evallens Chocolate Pudding

RLDN RLDF RLDA RLDM SE RALLYCH DK RLCH DK SRCH LPI LPII DK UCH SE UCH SE VV-15 NORD VV-15 SE VV-16 SE VV-19 DK VCH Köpenhamnsvinnare 2018 
Köpenhamns VeteranVinnare 2018
Uppflyttad till Lydndsklass 3, 
uppflyttad till högre klass spår,
 Godkänd Patrullhund Lägre Klass 
LPI i Danmark 
Godkänd på det inofficiella vallanlagsprovet 
NHAT (godkänd på det officiella vallanlagsprovet)
Godkänt på anslagskravet Vilt
Klubbmästare i spår 2009
Vinnare av spårbarometern 2010 Skurups BK
Vinnare av Rallylydnadsbarometr 2012 Skurups Bk
Vinnare av Rallylydnadsbarometern 2014 Skurups BK
Vinnare av Rallylydnadbarometrn 2015 Skurups Bk
Bästa Svenska ekipage i Danska Championcupen 2015-2016
Vinnare av Rallylydnadsbarometrn 2016 Skurups bok
Vinnare av Rallylydnadsbarometern 2017 Skurups BK
Bästa svenska ekipage i danska Championcupen 2016-2017
Vinnare av Rallylydnadsbarometrn 2018 Skurups bkLördag 11 juli!
Igår åkte jag till Vetlanda och sammanstrålade med Fina, som blev överlycklig att träffa sin Gammelmatte igen!😀, och hennes matte för att göra ett ultraljud på Fina. Det hade iofs inte behövts, matten har tidigt sagt att hon tror att Fina är dräktig och direkt jag såg Fina på håll, så såg jag också! Vi såg ett flertal valpar, de vill ju aldrig räkna och försöka säga hur många det är, men det såg ut att vara en ganska stor kull!
Efter det åkte vi till vårt ställe i Sörmland där vi är nu.
Jag åker till Fina igen om ca 2 veckor och hälsar på, beräknad valpning 7-9 augusti.
Lördag 4 juli!
Imorgon ska jag hålla mitt första doftprov i nosework! Det blir alla klasser. Jag hoppas det ska bli bra, jag har lagt ned mycket tid på att göra det bra. Att ordna själva provet, det kan jag! Jag har själv gjort ett flertal DP med mina 4 hundar, har tävlat mycket. Det som tagit tid och varit svårt är allt ifrån att bli godkänd som arrangör, Och hur ser jag anmälningarna? Hur ska jag göra med allt pappersarbete? Allt är lätt när man kan det, men svårt första gången! Efter de här proven, då vet jag hur jag ska göra! Jag hoppas alla klarar sig och att alla tycker att jag ordnat det bra!
Rosetterna är så snygga! Har beställt dem från Tyskland, verkligen fina!
Jag gjorde DP med 3 av mina hundar en gång, på samma ställe. 300:-/hund, alla klarade sina DP i olika klasser, men inte fick vi någon rosett! Jag blev så besviken!
Därför har jag sett till att beställa rosetter som är så fina! 

Jag ska ta semester from nästa helg och startar upp kurser och träningar 1 augusti.
Men innan dess ska jag på ultraljud med Fina och se om hon bär på Fina/Bam-valpar!
Jag hoppas det! Jag tror det! 😀

På bilden de superfina rosetterna som deltagarna får vid godkänt DP!
Torsdag 2 juli!
Jag har haft många noseworkkurser och träningar, har aldrig haft så mycket jobb! Jag har små grupper det har varit 3-4 ekipage på kurs. Vi tränar i en maskinhall på 500m2 med en yta avsedd för träning. På de tävlingsmässiga träningarna är vi utomhus och behållarsök och inomhussök inne. Men då är det banvandring en och en, och sedan går ekipage in ensamt och söker. Det har fungerat väldigt bra! Jag har stor respekt för Coronaviruset.
Vallningsträningar har jag också hållit igång! 
Nu håller jag på och avslutar kurser, och på söndag ska jag hålla mitt första doftprov alla klasser!
Det ska bli kul! Jag ser fram emot det!
Efter det tar jag semester till 1 augusti då jag startar upp kurser och träningar igen!
Jag åker och ultraljudar en tik nästa vecka, hoppas hon är dräktig! Läs under fliken ”planerade parningar”

På bilden Dezzi och ponnysarna Moa och Lisa!
Fredag 12 juni!
Jag fortsätter hålla NW-kurser och träningar och vallningsträningar! Dezzi och jag knogar på och går egen NW-kurs, nu när man får resa inom regionen, så fanns det en NW1 TEM Utomhus i juli som jag anmält oss på. 62:a reserv....Man tror knappt det är sant! Hade också anmält till NW2 TSM 12:e reserv...Så jag kan planera in annat de dagarna!
Jag har varit med Australian Mates Fina Kia ”Fina” till mitt ställe i Sörmland och där träffade vi hennes inplanerade date Pihlsten’s Just The Dust ”Bam”! Tyckte uppstod och parning skedd!
Om ca 4 v blir det ultraljud, så får vi veta om Fina är dräktig! Mer att läsa om dem i vänstermenyn, ”Planerade parningar”!

På bilden Fina i Sörmland!
Måndagen 1 juni!
Nästan 2 månader sedan senaste uppdateringen i dagboken! Jag och Dezzi hade kommit med på en massa NW-tävlingar, men iom Coronaviruset, så har allt ställts in. Vi har hållit oss hemma och tränat. Jag har haft, och har NW-kurser, i små grupper, utomhus, eller i min maskinhall på 500m2 som är som att vara ute!
Dezzi och jag går NW-kurs, vi har siktet på klass 3, men vi måste komma ut på tävling. Hoppas det blir snart. Fast viktigast av allt är att tänka på att förhålla sig rätt med tanke på pandemin.
Blir det inte tävlingar nu, så blir det senare!
Vi vallar får, jag har olika hagar, har arrenderad mark där jag bygger tillfälliga hagar och fåren ska flyttas hit och dit! Bra med duktiga vallhundar då! 👍 

Pudding, eller Genna som hon också kallas är drygt 14 år! Hon hör dåligt nu, ser bra, sover mycket, men när vi ska göra något...gå ner till fårhagarna, ut på promenad...Ja, herregud, vem är galnast och vill vara först? Ni gissade rätt! 😂 Hon är helt otrolig!
Fortfarande i kanonform! Vi tränar en gång i vbeckan på rehab, har gjort det i drygt 1,5 år tror jag det är nu! Välmusklad och vacker som en dag är hon, min chokladpudding! ❤️

På bilden Knoll&Tott! Aka Bizkit&Dezzi!

Onsdag 8 april!
Länge sedan jag senast skrev...Jag har NW-träning här hemma, i nuläget med Corona-viruset så har jag inte så många samtidigt, de får gå banvandring en och en, vi kör mest utomhus, och ekipagen gör ju sina sök ensamma, så det funkar bra. Jag går NW-kurs med Dezzi, hon är fantastisk duktig och en underbart härlig hund att träna! Väldigt duktig sökhund!
Jag har tävlat NW1 TEM/Inomhussök med Anni, gick kanonbra! Alla gömmor hittade, 100 poäng och Diplom! 
Jag och Karin (Chippos matte) har klippt fåren, vi tycker båda att det är jättekul att göra det! Det tar några dagar och vi har så trevligt!
Så har jag köpt in 9 fjolårslamm, Gotlandsfår. De ska nu vallas in...Bonden som jag köpte dem av sa just det att, ”de är ju inte vallade på, men det är ju det du vill. Så Lycka Till!” 😂
jag tror dock att Bizkit ska reda ut det hela!
På måndag startar jag vallningsträningen!
Jag hade planerat ett vallningsläger i maj, en instruktör från Stockholm skulle ha flugit ned. I det läge vi befinner oss i nu, så går det inte och jag har varit tvungen att ställa in lägret! Det är jättetråkigt! Jag hade verkligen sett fram emot lägret, men hoppas kunna ordna ett nytt läger med den instruktören senare när livet är som vanligt igen.
När det här lägret nu inte blir av, så kommer jag istället ha träningshelg för de som bor nära.
Puddingen tränar på rehab en gång i veckan, pigg och glad, men hör sämre, lite ålderskrämpor.
Hon är ju drygt 14 år nu så det är väl inte konstigt.

På bilden jag&tjejerna på skogspromenad igår.
Söndag 1 mars!
Under de sex dagarna sedan jag senast skrev i dagboken, så har jag haft NW-träning här hemma, Genna har haft sin sedvanliga veckoträning på rehab, jag har tränat alla tjejerna i hyrd hall (vi har den en gång i veckan) Dezzi och jag har gått på NW-kurs, vi har vårt vardagliga arbete med fåren. Anni har en pondus av sällan skådat slag, för att slippa stänga grindar när jag hämtar ensilage, vatten, halm...då lägger jag bara Anni i grindhålet! Finns inte ett får på denna jord som skulle tänka tanken att passera henne!
Idag har jag tävlat med Dezzi i NW1 TEM Behållare, det innebär att man har 4 sökområden alla med behållare. Vi skulle registrera oss efter lunch, jag kollade hur det hade gått för de som tävlat på förmiddagen...vore kanske smart att inte göra det. Det hade inte gått så bra. Och då känner jag/känner till många av ekipagen. Vet hur duktiga hundarna och deras förare också är.
Dezzi och jag skulle ut som ekipage 48 av 50. Kändes sådär...då hade vi 47 hundar före oss, där många felmarkerat, satt sin ”stämpel” på många behållare. Visst, jag vet att min hund ska veta/kunna söka just det vi tränat på! Inte där andra hundar lagt en massa doft. Grejen är också att Dezzis matte haft lätt, oerhört lätt, för att höja armen och ropa markerat när hon stannat lite längre vid en kartong! Istället för att inse att min hund bara checkar av. Idag stannade hon till vid en behållare, lite längre, men ingen markering så jag bara avvaktade, rörde på mig, och hon fortsatte leta. Och jadå! Markerade rätt behållare! De tre andra söken gick också bra, så Dezzi fick Diplom, 100 poäng och dessutom 3:a på ett av söken!
Det var två domare som dömde, den ena har vi haft en gång förut och hon sa samma sak nu som då...”din hund får mig att vilja ha en kelpie!” Domaren tyckte att Dezzi jobbade så bra, intensiv, men innan/efter söken var hon lugn och balanserad! Hon tyckte som jag att Dezzi är fantastisk!❤️

På bilden min lilla svarta, min fantastiska sökhund!
Måndagen 24 februari!
Idag fyller Pudding/Genna 14 år! En fantastisk tik! Vi känner varandra såå väl att vi kan kommunicera telepatiskt! Låter väl inte klokt, men så är det! Vi vet vad den andra av oss tänker och vill ha sagt! Genna har alltid varit med på allt jag hittat på, när jag bett henne arbeta. En fårhund med fantastisk djurkänsla, en hund som alltid fått jobbet gjort! Förutom hennes enorma kvaliteer som vallhund, så har hon meriter i brukset, lydnaden, rallylydnaden, godkänd på anlagsprov i Vilt, vallning både det inofficiella och NHAT, utställningsmerietr så det stänker om det! Meriter i lydnad och rally i Danmark. En tik som alltid velat arbeta! Och tyckt att arbetet är viktigt, oerhört viktigt! Där belöningen är att få arbeta! Hon är en på miljonen!
Och jag tackar...jag vet inte vad...Ewa Myrbrink förstås!.....universum...att just Pudding/Genna hamnade hos mig! 
Bättre hund hade jag aldrig kunnat få! Och hon valde ju oss! ❤️

På bilden Pudding med sin 14-årspresent en boll i snöre! Verkar ha fått godkänt! Har inte ett enda kort som inte är suddigt!😂
Torsdag 30 januari!
På bilden min Pudding aka Genna! Nästa månad fyller hon 14 år...Inte sjuk en endaste dag i hela sitt liv! Skadad när hon trampade i glas...men fortsatte hela promenaden utan ett ljud! Då var hon ung hund.Upptäckte skadan när vi kom hem och helt plötsligt var det blod på golven  överallt i hela huset...

På vallningsträning när hon var unghund blev hon biten av en hund...dränage, ihopsydd.
      
Och så fallskadan för knappt ett år sedan, där jag fick ångest av att se röntgenbilden av hennes höft! 
Det är de skador hon haft.
Men hon har läkt ihop efter höftledsluxationen och är i kanonform! Hon tränar en gång i veckan på rehab, watertreadmill, vibrationsmatta och massage. Välmusklad, i fin kondition, perfekt vikt! 

Hon valde den här familjen när hon var liten valp, och det är jag så tacksam för! 
Hon är den som jag startade min uppfödning med och jag kunde inte fått en bättre avelstik!
Evallens Chocolate Pudding är förmodligen min ”en-gång-i-livet-hund”!

Kelpie är en arbetande, energisk hund och att fortfarande vid 14-års ålder ha drivet kvar!

Imponerande! 


Nytagen bild på Pudding i stallet.
Söndag 26 januari!
Ilya, min Tjeckiska import, har tidigare gjort ett bra MH med 1:a på skott. I torsdags röntgades hon...HDA ED0! Planen är att hon ska få träffa en hane näst-nästalöp!Vilket beräknas bli i november! Så får vi se!
Dea, den fantastiska lilla hunden som kvalificerat sig och tävlat i Rallylydnads-SM de två senaste åren och som är klar för SM 2020! Hon uppmärksammades på Kelpieklubben Södras Årsmöte och fick pris för Bästa Rallylydnadskelpie och Bäst placerade kelpie på SM!
Fantastiskt bra jobbat av den lilla bruna och hennes duktiga matte Kamilla Roupe’!

För övrigt knogar vi på här på gården! Förutom allt jobb med fåren så har jag haft Nosework-träningar och kommer att starta en kurs till veckan! Ska bli jättekul! Och det som värmer är när ekipage som tränat hos mig hör av sig och säger att ”vi hade inte klarat det här utan träningen hos dig!” 

Jag tränar NW med mina och hoppas komma med på tävlingar! Dezzi och jag ska gå kurs hos en duktig instruktör i februari.

Jag kommer ha ett vallningsläger i maj med Ewa Myrbrink som instruktör. Ewa var en av de första att ta hem en AK till Sverige! Hon startade sin upp uppfödning1976, Evallens Kennel och från henne fick jag min Pudding, med vilken jag startade min uppfödning!
Pudding, snart 14 år, är en fantastisk hund! Och jag är så tacksam att hon hamnade hos mig och blev min stamtik!
Jag är också tacksam att Ewa tar sig tid att flyga ner till mig och hålla vallningsläger! Ewa har erfarenhet av kelpie och vallning som ingen annan har!

På bilden Dezzi idag när vi gick hem från fårhagarna! Hon älskar att åka skottkärra!
Tisdag 7 januari!
Hemma igen efter 4 dagar i Göteborg och MyDog! Vi åkte upp på torsdagen, fredag tidig morgon var det veterinärbesiktning och registrering för Dezzi. NoseWork 1 TEM inomhussök, det innebär att det är 4 sökområden alla inomhus. Dezzi hittade alla gömmorna, 100 poäng och Diplom! Det var det tredje och sista i den grenen, så hädanefter blir det TEMInomhussök klass 2 för oss!
Medan vi tävlade var husse ute och promenerade med de andra tre.
Lördagen var en tävlingsledning dag för oss, så vi sov ut, promenerade 5 km med alla hundarna i Delsjöområdet och sedan åkte vi till Lysekil. Vi tog långsamma vägen upp dit, vilket innebar 3 bilfärjor i en väldigt vacker natur! Vi promenerade med alla hundarna längs stränderna och sedan tillbaka till vår lilla stuga!
Söndag var utställningsdag för Genna, för de flesta är hon känd som och kallas för Pudding, så hon får heta både och. Kärt barn har många namn! 
Hon fyller 14 år nästa månad, är i kanonform, och jag tycker det är roligt att få visa en äldre hund.
När vi kom in i ringen frågade den danska domaren hur gammal hon var, jag svarade och domaren gapade och frågade om hon hört rätt! Domaren sa att hon blev så glad att få se en äldre hund i det skicket, hon tyckte att många hundägare bara slutar göra saker med sina hundar när de blir lite äldre. Jag tror att hon menade att ägarna bestämt att hunden nu var gammal/pensionerad, men att hunden faktiskt hade mer att ge, att få vara med på. Jag svarade att så länge min hund vill göra saker, så får hon det. Nåväl, jag pratar aldrig med domare såvida de inte frågar mig om något. Och den här domaren pratade länge! 😀 Hon blev väldigt begeistrad av den vackra bruna!
Hon kollade tänderna/bett, kände på henne, och när hon klämde och kände på låren, bakdelen, tittade domaren på mig och sa oj, hon är välmusklad! (Tror jag det! Vi tränar på watertreadmill en gång i veckan och har så gjort i snart 2års tid! Plus all annan träning!😀)
Så fick vi trava runt, ställa upp och Genna viftade på svansen till den milda grad att jag efteråt hade fullt sjå att välja en av husses bilder där svansen var stilla!
Genna blev bästa tik och BIM!
Dagen efter var det tidig uppstigning igen och Dezzi hade Nosework-tävling, Behållarsök.
Hon satte de 3 första söken, missade det sista. Hon visade intresse på ett ställe, så jag förstod att det var en av de behållarna. 31 av de 38 tävlande hundarna hittade inte i det söket, så vi var inte ensamma! Att överhuvudtaget tävla i den miljön är bra gjort av en hund! Men Dezzi är helt obekymrad av alla störningar, hon bryr sig inte, jobbar bara på som vanligt! Hon är helt fantastisk!
När vi tävlat färdigt, sprang vi en våning ned och där stod husse och Genna och väntade. Jag visade Genna i utställningsringen för en norsk domare.
Vi kom in, han frågade hur gammal hon var, jag svarade och han tog sig för pannan! Gick till bordet och jag hörde hur han sa till ringsekreterarna ”14 år!!! Utrolig!” Han kom tillbaka till mig och sa att han måste fråga igen, hade han förstått rätt? ”hvordan  gammel er din hund?”
Jo, han hade hört rätt! Så stod vi där och han pratade och tyckte det var utrolig! Hun vet det ikke sjelv! Alltså att Genna vet inte hur gammal hon är! Hon borde inte vara/se ut så när hon strax ska fylla 14!😂 Och han pratade och jag svarade på det han undrade, så fick vi trava runt, Genna fick ställa upp sig, han kollade henens tänder, kände på henne ”Utrolig!”
Det slutade med att den bästa, vackraste bruna blev Bäst I Ras/BIR och domaren applåderade och bad oss ta ett extra varav så att alla skulle få se denna 14-åring! 
Väldigt fina omdömen av båda domarna, och båda sa att jag skulle ha all heder av att hålla min gamla tik i det skick hon är. Det var jätteroligt att jag fick det erkännandet också.
En hund kan ha hur bra gener/anlag som helst, men speciellt när de blir så här gamla så måste man “underhålla” sin hund!
4 trevliga dagar i Göteborg, hundarna älskar att åka iväg, och när de kom hem var de också jätteglada! Den där vackraste rullade runt och krumbuktade sig på sin Bean-Bag och busade så det stod härliga till!

Idag har hon tränat på watertreadmillen, vibarationsmatta och fått massage! 

På bilden igår när Pudding blev BIR!
Onsdag 1 januari!


Första dagen på år 2020! Vi kommer starta detta år med att åka till Göteborg imorgon, tävla på MyDog. Nosework två dagar för Dezzi och utställning för hennes mormor Pudding. Vi har varit på MyDog flera år nu och bott i en liten stuga, 10 m2, två människor med fyra hundar, men det har alltid funkat så bra! Mina tjejer tycker om att åka iväg, bo i stuga, B&B, vandrarhem...
Fantastiska hundar att resa med!
Efter det så har jag några tävlingar i NW med Dezzi, har tyvärr blivit bortlottad på många, det sedvanliga dilemmat. Så vi åker på de tävlingar vi kommit med på. Det vi behöver är tävlingar i NW2, hoppet från klass 1 till 2 är stort, det är svårt i klass 2. Riktigt svårt, och NW är den enda hundsport jag vet där det krävs 100%....att hunden har hittat 7 av 8 gömmor...Nope! Inte bra!
Funderar på att anmäla till SBK specialsökstävlingar, inte officiella och de kommer inte bli som det var tänkt från början, men Dezzi är en sökhund som imponerar! Hon är fantastisk!

När jag tänker på mina hundar, min stamtik Evallens Chocolate Pudding snart 14 år, min ”One and Only”! Den som jag lärt mig så mycket av, hon och jag har lärt av varandra, vi har gjort så mycket. 

Jag vet att hon börjar bli äldre, jag vet att hon inte kan leva för alltid. Men jag har svårt att tänka mig ett liv utan henne.

Hon älskar att träna, att jobba! Fortfarande! Vi började tävla när hon var drygt 3 år, jag var lätt stressad av alla som tyckte att en kelpie skulle lagt lydnadsklass 1 och Appellen bakom sig vid 1 års ålder...Jag tog mitt förnuft tillfånga och tänkte att jag och Pudding kör vårt eget race! Vi gör som vi vill! Och på den vägen har det varit. Nu har hon meriter så jag orkar knappt skriva ut dem! Min bästa, vackraste Pudding!
Så har jag min Anni, från första kullen, PuddingxFloyd, mycket hund i henne! Mycket motor, mycket vallning! En hund som ska fylla 12 detta år, hon rör sig som en katt, fortfarande står jag och tittar på hennes rörelser och bara njuter! Jag kommer Aldrig få en till Anni! Hon har gett mig gråa hår, hon är speciell, men åhh! Jag vill alltid ha en Anni!
Bizkit som ska fylla 9 nu i januari, PuddingxSmack, den lilla bruna har energi för en hel kull! Och som hon steppat upp vad gäller vallning! Helt galet! Med en djurkänsla som får den här matten rörd till tårar! Och hon är den som alla de andra hundarna väljer som nr1! Den enda som hennes mamma Pudding fortfarande tvättar öronen på! Den som Pudding anser får vara nära, den som Pudding&Anni&Dezzi vill leka med! Ligga nära! Bizkit är speciell! 
Så har vi då min yngsta. Dezzi, 6 år i februari och det var inte länge sedan någon frågade om hon är en valp?.....🙈 Dezzi är en på miljonen! Som de andra älskar hon arbete! Bara vill! Och hennes sökarbeten är...hon är fantastisk!

Jag är lyckligt littad att få ha 4 hundar med den kapaciteten! Jag älskar dem alla!

på bilden Pudding, bild tagen 31/12
Fredag 6 december!
Sedan förra gången jag skrev så har jag haft NW-träningar här hemma, två ggr i veckan. Efter att kursdeltagarna åkt har jag tränat mina hundar. Jag har för det mesta haft alla 4 sökområden, nu senast hade jag 4 inomhussök och terminens sista gång hade jag behållarsök och urvalsbanor.
Dezzi och jag har haft avslutning på de två kurser vi gått i höst, jag har anmält oss till ny kurs med början nästa termin.
Vi tränar i hyrd hall en gång i veckan, blir lite för kort tid för oss. Vi delar en hall med andra, 2 timmar.
Jag åkte till Åstorp på SBK utställning, 9 kelpiesar. Ville vara med på JoJo’s första utställning. Ställde Genna i veteranklass.
Hur det gick? Jo, lilla JoJo blev BIR-valp! Och henens mormorsmor Pudding blev BIR!!!!!!!
Snart 14 år gammal! Domaren valde henne framför de unga tikarna, hanarna...
Fast iofs, inte så konstigt! Är man bäst och vackrast, så är man!😀

Jag har varit och hälsat på, och valt min nästa tik till kenneln. Förhoppningsvis om allt går bra, så ska hon bli avelstik om 2-3 år.

På bilden min Dezzi, min glädjespridare!
Söndag 3 november!
Anni har fyllt 11 år, det gjorde hon 2/10. Jag kan inte fatta att hon är så gammal! Fortfarande smidig som en katt, springer som en gasell...
Vill helst av allt vara i en fårhage!
Genna tränar som vanligt på rehab en gång i veckan och nu märker inte sjukgymnasten någon skillnad på sidorna! Lika musklad på båda! Bra jobbat! Hon ser mest fram emot massagen!
Dezzi har tävlat NW1 TEM Utomhus, 100 poäng, Diplom och en 2:a plats!!!!!
Karin och jag har klippt resten av fåren, jag har haft vallningsträning 2 ggr i veckan. Och NW-träning 2 ggr i veckan.
Så har jag gått egna kurser i NW med Dezzi, vi går kurs nu också. 
Jag hade igår officiellt vallanlagsprov, NHAT, det var 13 ekipage anmälda. Jag gjorde provet med Anni, Bizkit och Dezzi. Genna gjorde sitt för ett år sedan.
Alla tjejerna blev godkända, och inte bara det....de fick väldigt fina omdömen!
Speciellt Anni som av anlagstestaren fått ännu högre betyg om det hade funnits!😀

JoJo min fodertik från G-kullen har varit här och vallat för första gången. Mycket tryck under tassarna på den tjejen! Härligt! Precis så som man vill ha det! Hon kommer igen nästa vecka!

På bilden en svart liten tik, en av de jag ska titta på nästa helg. Jag kommer sätta den tiken på foder.
Med 4 egna tikar som jag tränar, tävlar, Pudding som börjar bli lite till åren och behöver tid till träning/rehab, så hinner jag inte med en valp hemma. Men jag har bra fodervärdar som tänker som jag, så det känns tryggt!
Tisdag 1 oktober!
Under de 2 månader sedan jag senast skrev i dagboken, så har valparna flyttat till sina nya hem, jag har blivit certifierad nosework-instruktör och doftprovsdomare, jag har köpt 4 nya blommehönor, jag har haft besök av kroppsvallarklubben som behövde komma hem till mig för att kunna godkänna mig, min mark, mina får för att jag ska få ordna vallanlagsprov, Ilya har gjort MH, jag har haft kennelläger, jag har klippt får med hjälp av en valpköpare, Karin, och hittills är 31 får klippta 10 återstår, Genna fortsätter att träna på rehab en gång i veckan, jag går NW-kurs med Dezzi och Bizkit, och så håller jag egen träning i vallning och nosework.
Och så ska jag anordna ett officiellt vallanlagsprov den 2 november! Ett sk NHAT.
Det är hittills 11 hundar anmälda, kul! Det finns plats för några till.

Så har det varit sedvanligt jobb med att laga stängsel och staket, helt plötsligt en dag kom värmländskorna marscherande ut ur hagen...🙈 då hade de helt sonika tryckt till grinden, grindstolpen satt löst, så de forcerade den och gick ut på nya äventyr! Utbrytardrottningarna är nu där det är tänkt att de ska vara och grindstolpen är fixad! De har fått en tillfällig hage att gå till också, den blev klar igår och där finns bra bete.

På bilden håller jag på och klipper en värmlandstacka.
Söndag 28 juli!
Länge sedan jag skrev i dagboken...under den här månaden har vi haft vallningsträning hemma, jag har fortsatt min utbildning till NoseWork-instruktör, Anni och jag har tävlat i NW1, på 4 starter har hon tagit 3 diplom! Så nu är hon uppflyttad till NW2.
Genna går på rehab en gång i veckan, höften är bra, det är stabilt. Hon har varit pigg hela tiden sedan skadan och har haft svårt att förstå koppeltvånget...
Vi har haft besök av valpköpare, valparna växer och är hur underbara som helst! Nu är det bara några dagar kvar tills de första flyttar, och jag är inte helt säker på att de ska få flytta!🙈
De är så roliga! Framåt, sociala till tusen, busar, leker med mig och sina syskon och mamma!
Och vackra!
Och Fina är en duktig mamma! Allt har gått så bra!
Så har Bizkit och Dezzi tävlat i NW2, debut för Bizkit. Gick väl, poängmässigt inte så bra för henne, men jag tittar på annat. Jag vill ha en hund som tycker det är kul, jag vill tycka det är kul, annars orkar vi inte hålla på! Om hunden så hittar 2 av 4 gömmor...spela roll!
Dezzi tävlade dagen efter Bizkit. När Dezzi skulle ut på fordons-och utomhussök då öppnade himlen sig! Regnet vräkte ned! Men den lilla svarta satte utomhussöket! Väldigt bra!
Missade fordonssöket, men satte de två gömmorna inomhus och en gömma i behållarsök.
Så vi var nöjda! 
Två gånger i veckan har jag haft vallningsträning under våren, det är så roligt. Jag trivs som bäst när jag har mina hundar i arbete bland fåren.
Pudding/Genna nu 13,5 år har jobbat hela sitt liv! Den allra bästa hunden! Iom hennes skada var jag tvungen att ta en/flera av mina hundar för att göra jobbet.
Anni är den som hjälper mig att dela fåren, inte så enkelt som det ser ut när hon gör det!
Bizkit kan också dela, men Anni är bäst på det!
Att flytta får kan Bizkit och Dezzi hjälpa mig med.

Jag skulle gärna ha ett vallningsläger i höst också! Hade ett läger i maj, men det är ju så roligt!

I september ska jag ha mitt sedvanliga kennelläger, ser fram emot det! Det är alltid så trevligt!


På bilden som jag just tog, sitter min Pudding och tittar på sina barnbarnsbarn!
Söndag 23 juni!
Jag är så glad över G-kullen! Fina är en fantastisk mamma och valparna växer och frodas!
Jag hälsade på dem i måndags, vägde, avmaskade för första gången och satte på dem fina halsband.
Men först blev jag ”överfallen” av valparnas glada mamma Fina!  Hon är en så härlig tik, glad, social och hon och jag var ju iväg på den här trevliga datingen...där hon fick träffa den ursnygge, trevlige Tulo! Kan ev vara därför jag är så populär! 😂
Valparna är alla tingade! De är såå fina! Jag längtar tills de kommer till mig, det blir om en vecka!
Finas matte Carina ville att Fina skulle valpa hemma, och få ha valparna hemma den första tiden.
Det passade mig bra, eftersom min son skulle gifta sig dagarna när beräknad valpning var...
Men nu är sonen gift, valparna födda och snart kommer de till mig!
Alla är tingade, och en av dem ska jag ha kvar och sätta på foder!
Hos en fodervärd jag känner och vet är bra. Som kommer ta hand om vår valp på bästa sätt!
Att vara fodervärd innebär ansvar, att ha en fodervärd innebär tillit. 
Jag ser fram emot vår resa med den lilla tiken!

För övrigt har vi inte gjort så mycket, inte tävlingsmässigt. Men hundarna gillade att åka til Östersund, bo på vandrarhem, mingla på lillhusses bröllop! Helt perfekt!😄

På bilden tjejerna och tollarehanen!

Fredag 7 juni!
Sedan Roskilde har vi haft vallningsträning här på ÖrsjöVånga, vi har även haft vallningsläger, och det var så trevligt! Vi var ett jättehärligt gäng som tränade och när jag känner att alla är nöjda, alla får något ut av träningen...Ja, då är jag nöjd och glad!
Jag har tränat NoseWork med mina hundar, jag har haft fortsatt utbildning till att jag ska bli NW-instruktör, Jag har haft min Pudding på rehab varje vecka. För 3 v sedan var allt kanonbra, men de senaste veckorna har hon markerat i höger handled. Förmodligen belastar hon fel pga sin höftledsskada. Vi kämpar på! Jag vet att hon nu är en äldre tik, men jag vill ge henne alla förutsättningar. Hon har alltid ställt upp för mig, så nu vill jag ställa upp för henne!
Pudding är den tik jag startade min uppfödning med och en tik som är en på miljonen!
Alltid redo! En arbetsmotor utöver det vanliga och med en anatomi, en exteriör också utöver det vanliga! Pudding/Genna är en helt otrolig hund!
Jag är en ”liten” uppfödare, hade min första kull 2008, har tills nu haft 6 kullar.
Jag är intresserad av avel, älskar rasen. Försöker hitta bra kombinationer.
Och igår föddes 6 valpar 
E.JWW-17 SE JV-17 Evallens Chocolate Treasure 
U. Australian Mates Fina Kia
Jag är så glad!
Fina valpade så lätt, hon var så lugn, tog hand om sina valpar så fint.
Och vilka valpar!
Första valpen, en tik, gjorde entré med båda bakbenen rätt ut...😂
Jag såg de där små bakbenen, tassarna rätt ut, små trampdynor...Vilken entré!
5 tikar totalt och sist ut en vacker hane!

Den stolte fadern ”Tulo” var en väldigt trevlig bekantskap! Social, cool, snygg så man dånar...
Fina är den första at skriva under på det!
Hon höll på att dra omkull mig när hon såg att han kom för en ev parning dag2...
Vi kan sammanfatta det hela med att säga eventuell...😂
Nej, men jag höll mig upprätt, tog cirka 2 sek så satt paret ihop...❤️

6 fina valpar blev resultatet!

jag kommer att behålla en tikvalp och ha på foder hos Anders, som jag känner väl och som jag vet är en bra fodervärd! 


Lördag 11 maj!

Fina är dräktig! Veterinären såg 3 valpar, jag hoppas på flera, men vi får se. Jag kände mig ganska säker på att hon var dräktig, det var två parningar med lång hängning och andra gången när Fina upptäckte att Tulo kommit, då drog hon nästan omkull mig mig för att komma snabbt fram till den snygge och trevlige killen! 😄 Det tog väl ca 2 sek så satt de ihop! 👍
Snabbaste parningen jag varit med om! Sedan tog hängningen tid, men då var vi i ett stall och slapp det nollgradiga, kalla, regn/snövädret...
Räknat från första parningen, så är valpning beräknad till 8 juni, ge och ta några dagar.

Jag har en lång, väldigt lång lista på valpköpare! Jag har mail, sms, meddelanden varje dag, jag hinner knappt svara.
Jag kommer att behålla en tik, förutsatt att det inte bara blir hanar..., och sätta ut på foder. Fodervärd är redan klar.
Jag längtar efter att få en kull igen, jag har ju inte haft så många,  och det ska bli så kul.

Idag har jag ställt Pudding/Genna på Dansk Kennelklubbs Internationella Utställning i Roskilde.
Hon blev bästa tik! Ganska häftigt när min 13-åriga tik bedöms bättre än de som är 10-11 år yngre...
Men Genna har en fantastisk anatomi, bra vinklad, kors, allt som ger den oerhört fina rörelsen!
Dessutom bra päls, öron,ögon...allt!
I kritiken fick jag som ägare också fin kritik för att jag ser till att ha henne i den konditionen.
Jag har fått det flera ggr och det är så kul när domare noterar det. Även om man har en bra hund, så krävs det en del av ägaren att hålla den i fin form även som 13-åring.
Söndag 5 maj!
Jag, husse och alla tjejerna åkte till Norge i torsdags morse. Alla tackorna hade lammat, så det kändes bra att lämna över till en avbytare.
Vi anlände till Lillehammer på torsdagkväll, jag hade hyrt en lägenhet i Olympiabyn.
Vi inkvarterade oss, och dagen därpå åkte vi vidare till Ålesund. Vilken vacker stad!
Helt otroligt!
Vi inkvarterade oss på ett hotell mitt i byn, underbart läge med havet utanför.
Pudding/Genna var på NKK Internationell Utställning på lördag, Excellent CK, BIM och Bästa Veteran! 
Idag söndag var det dags igen, med en kelpie till med, en tik i bruksklass.
Hanen som igår blev BIR fick Very Good, Pudding fick Excellent. Det fick även Brukstiken. 
Ingen fick CK...så inget Cert, Ingen BIR/BIM...
Puddings kritik var fin och domaren gratulerade mig till att ha en 13-årig hund i den konditionen!
”Härligt temperament, fantastisk kondition,  rör sig väldigt bra för sin ålder, visar sig utmärkt, friska tänder....”
Nu har vi inkvarterat oss i en stuga i Moelv, vidare färd till Skåne imorgon.

Mina tjejer är underbara att resa med! De gillar läget, uppskattar att bo...överallt, varsomhelst!

Nu inväntar jag fredagens ultraljud vad avser dräktighet på Fina! Jag tror att hon är dräktig, men bra att få ”bildbevis!” 😄

Söndag 21 april!

Igår åkte jag med alla tjejerna och inkvarterade oss på ett hotell i Sundsvall. Husse var också med. Mina tjejer gillar att åka iväg, bo på B&B, Hotell, stugor...
Idag var det Svensk Vinnarutställning i Sundsvall, jag hade anmält Pudding/Genna i Veteranklass.
När vi klev in i ringen frågade domaren ”hur gammal är hon?”
13 svarade jag. ”År...?” Frågade domaren.
Ja, jag ställer ju i veteranklass...😂
Jättefin kritik fick hon och domaren sa till mig att min hund ”är underbar!”
Ny titel, Svensk VeteranVinnare-19 och Bästa Veteran!

Jag visste inte om jag skulle kunna ställa henne iom hennes skada för drygt 
6 veckor sedan när hon föll från sängen och ådrog sig en höftledsluxation. Det var inte kul att se den röntgenbilden! Pudding låg inlagd 2 dygn på Malmö Evidensia, hon gjorde icke ifrån sig, hon åt inte. De fick ta mjukfoder och blöta upp och försöka trycka i henne med en spruta.
Veterinären ringde och sa att ”hon vill nog hem...”
Jo, jag tror också det, så jag hämtade henne och väl hemma så åt hon friskt och gladeligt och hon rastade sig också!
Jag har sovit med henne, haft henne kopplad, burit in och ut vid rastning, sedemera ökat rastningstiden/promenaderna och vid återbesöket stod 3 sjukgymnaster och gapade när den vackra bruna seglade in! Väldigt bra läkkött på den hunden! Och en matte som följer utskrivningsregler och råd!
Jag har gått med henne på Lunds rehab i 1 år, inte pga någon skada, men jag vill ha henne checkad, vill träna henne, göra allt jag kan för att hon ska må bra så länge som möjligt. Och det har nog varit räddningen när hon nu skadade sig! Snabbare återhämtning är väl sällan skådad!
Så nu ska hon få återgå till sin vanliga träning i water treadmillen, med påföljande massage och vibrationsmatta! Det ser hon fram emot! Speciellt massagen!

Jag har varit iväg med Australian Mates Fina Kia på date! Hon har träffat Evallens Chocolate Treasure och de parade 2 ggr, så om ca 2 veckor ska jag ultraljuda henne och se om hon är dräktig. Jag hoppas verkligen på det!
Jag kommer att behålla en tikvalp och sätta ut på foder.

Så går jag en utbildning till att bli instruktör i nosework och doftprovsdomare. Jag hoppas jag blir godkänd vid examinationen i juli!
Dezzi är med mig på utbildningen.

Jag har införskaffat 10 nya tackor, gotländska får, som Bizkit har fått i uppdrag att valla in.

Ja, det är en del av vad som är på gång just nu!

På bilden den vackra bruna i stugan i Sörmland dit vi åkte efter utställningen.

Söndag 17 februari!
Vilka hundar! Jag är överväldigad! 
Den här helgen har Dana fått Kelpieklubben Södras pris som bästa Rallyhund!
Hennes syster Dea fick på samma årsmöte pris för bästa kelpie i SM! Dea kom 10:a på SM!!!!
Igår tävlade E´Maks i agility...Vinst! Och nu gäller agilityklass 3!
 Han är redan klass 3-hund i hopp!!! 3 år gammal!

Idag fick Urmodern Genna/Pudding pris på Skurups BK för bästa Rallylydnadshund!
De 6 bästa resultaten under 2018 räknas. Hon som fyller 13 år om en vecka är bäst!!!!!!
Nämn inte ordet pensionär i hennes sällskap!😂

Så åkte jag med småtjejerna till Göteborg igår, vi inkvarterade oss i en stuga i Lisebergsbyn. Vi har bott där ganska ofta, ett superbra ställe att bo med hund.
Idag åkte vi till Lerum där Dezzi skulle tävla i NW2. Vi har tävlat några ggr, men inte tagit ngt Diplom. Vi var nära på MyDog, men den här matten läste inte hunden rätt...
Men idag gjorde jag det! Och min lilla svarta var magisk!
VINST! Bäst av alla 40 ekipage! 4 sökområden, 8 gömmor, dessutom fick vi 3 SSE! Det utdelas till Särskilt Samspelta Ekipage och är en ära att få. Vi fick 3!
Jag är så glad!

På bilden den bästa lilla sökhunden&matte!
Torsdag 14 februari!
Jag pratade med en presumtiv valpköpare, ville höra mig för att hon visste vilken typ av hund hon hade att förvänta. Den bästa, alltså!😄 
Jag måste veta att valpköpare vet vad de får, att det är en energisk ras, en hund som älskar arbete, arbetet i sig är belöning! 
Kan det finnas bättre?

När jag pratade med kvinnan i fråga kände jag att, jag vill inte ”svartmåla” rasen, det är ju inte så att man måste åka iväg varje kväll och träna...Ibland känns det som att folk tror det!
Visst en arbetande, energisk ras, men samtidigt kan de koppla av. Mina 4 tränar en hel del just nu, lydnad, rallylydnad, nosework och så får de göra rätt för sig...Ja, när jag nu har ca 40 får och behöver hjälp så...Japp! De anmäler sig frivilligt till arbete! 😂

Efter samtalet tänkte jag på mina hundar, tänkte på rasen, och som jag skrev, ibland känner jag att det finns en haussad syn på kelpie. Att man måste träna...JÄMT!
Men det behöver man inte! De gånger jag hämtat hem en fodertik 2 veckor innan beräknad valpning, jag har den tiken och valparna i ytterligare 8 veckor...Jag är alltid ensam under vardagar, vi är på gården. Punkt slut! Under helgerna är husse hemma och då kan det bli lite miljöombyte.
Men ingen av mina tjejer har ”klättrat på väggarna!”
De finner sig, de förstår!
Och de gånger man är sjuk, inte är i form...inga problem. De tar det lugnt!

Jag ska snart hämta hem 10 Gotlandstackor! En ny ras för mig och det ska bli så kul! 
Jag ser fram emot att få hämta hem Gotlandstackorna!

Mina värmländska tackor som går med baggen Ludde, verkar dräktiga! Jag älskar mina värmlänningar! Så trevliga, på tå, snabba, reagerar med sina nedärvda instinkter. En väldigt härlig ras!

Jag har planerat in många vallningsträningar och ett läger i slutet av maj.
Jag har också planerat in ett officiellt vallanlagstest, NHAT, det test som FCI godkänt och som görs i hela Europa.
Det kommer att bli i juli.

Så hoppas jag på parning i slutet av mars...Som jag hoppas! Jag vill verkligen föra vidare Puddings linjer!

Jag ska utbilda mig till instruktör i NoseWork, börjar första mars!

Men närmast åker jag och Dezzi till Lerum till helgen och tävlar NW2!

På bilden Ludde!
Fredag 4 januari!
3 månader sedan jag senast skrev...Just nu är vi alla i Göteborg och tävlar på MyDog!  
Igår tävlade jag&Dezzi i NW1 TEM Behållarsök, 3 av 4 sök hittade. Jag ropade markerat innan Dezzi sökt klart...gömman fanns i behållaren intill. Samtidigt som jag ropade ”.Markerat!” Så kände jag att ...Hmm, nää...
Men SSE på 2 av söken!
Jag ställde också Pudding/Urmodern kallad! 😄 Hon blev inte bara BIR-Veteran utan också BIR!!! Och NordicCert!
Med en fantastisk kritik, som avslutades med "en ära för ägaren!"...
Jag blev så glad!
Idag började vi dagen med att Genna skulle ställas. Och återigen BIR! Och då också självklart BIR-Veteran!

Jag har fortfarande lite svårt att förstå, även om jag om någon vet vilken oerhört bra hund jag har! Fysiken, anatomin, rörelsen allt som bedöms på utställning, och så är det ju allt annat med den hunden! Nu kom jag väl lite utanför ämnet men, jag är så glad att det är hon som är min stamtik, den tik jag startade min uppfödning med!

Men när jag står där i en utställningsring och min 13-åriga tik slår ut yngre tikar, hanar i sina bästa åldrar...
Fast hon är en på miljonen! Rör sig som ingen annan, och dagens domaren tittade på bettet, tittade på mig och sa "Vilka fina tänder!" fortsatte känna av henne, kom till låren och sa sedan "Vilka muskler!"

Stolt och glad är jag och jag hoppas få föra Puddings linjer vidare med min nästa tilltänkta kull.
Jag har ju inte så många kullar, har haft 6 kullar på 11 år...Förösker få till kullar där jag verkligen känner att det kommer bli bra! Så jag hoppas på en kull till våren!

Så har jag också tävlat med Dezi idag. NW1 TEM Inomhussök, alla gömmor hittade, 100 p SSE, Diplom och dessutom 2:a på ett av söken!
Galet bra är min lilla svarta!

Två fantastiska dagar på MyDog!
Torsdag 4 oktober!
Förra måndagen började Dezzi och jag en NoseWork-kurs utanför Helsingborg, vi har nu gått två ggr. 10 ekipage, väldigt trångt...när Dezzi tycker att ngn är för nära då ser jag uppifrån hur nosen rynkas...😂 Förstår att hon då visar sina fina tänder! Det är bra! När man inte vill ha ngn obekant inpå sig, så är det bra att vara tydlig och göra sig förstådd på ett civiliserat sätt!
Tisdag 25:e tävlade Dezzi&jag i NW TEM Fordonssök i kristianstad. Gick hur bra som helst! Hon är en liten pärla den lilla svarta! 100 p och Diplom!
Genna går på WaterTreadmill en gång i veckan, med påföljande massage och vibrationsmatta, och som hon njuter!

Tjejerna och jag har tränat två ggr i hyrd hall, vi tycker alla att det är bland det roligaste som finns! Om vi inte får vara i fårhagen, förstås!
Genna&jag har varit i Danmark och tävlat rallylydighet, Championklasse. Hon kom fel på back på höger sida och där tappade vi -10 poäng, annars bra! Och hon älskar att få åka iväg och tävla! 
Anni fyllde 10 år i förrgår! Jag kan inte fatta det! Vart tar åren vägen? Och den svarta som ser så ung ut! Rör sig som en katt, smidig! Det är ren njutning att se henne!
I går tränade vi på klubben, jättekul rallybana! Och idag har vi tränat i hall, rally, NW jag hade golvbanan med, positioner, apporteringslek, m.m.

På bilden 10-åringen som aldrig hoppat upp i soffan! Förrän 10-årsdagen...Verkar ha blivit en vana! 😄👍
Måndag 24 september!
Förra helgen hade jag ordnat kennelläger i Snogeholm, Gydarps Gård. Trevligt som vanligt!
Vi la spår, gjorde uppletande, tränade rally och NW och lekte lekar! Ja, så grillade vi till luncherna och satt ute i det vackra vädret och åt, och så hade vi trevliga middagar också!

Jag och min fodervärd Elin bilade i torsdags ner till Tjeckien och hämtade lilla Ilya, som jag hoppas ska bli min nya avelstik! Hon visade sig vara en härlig liten tik! Nu bor hon med Elin och en schäfertik i Göteborg.

Igår åkte jag med Genna till Ballerup, på en Internationell Utställning. Efter utställningarna i Roskilde på försommaren, där hon tog 2 VeteranCert, så anmälde jag till utställning på Bornholm i augusti och den här i Ballerup. Tänkte att hon skulle ta det 3:e så hon blir Dansk VeteranChampion.
Hon tog sitt 3:e Cert på Bornholm! 
Men eftersom jag anmält och betalat utställningen i Ballerup, så tänkte jag att, vi åker dit.
Och det var ju bra! Genna blev BIR-Veteran, VeteranCert, blev dessutom BIR!!!
En häftig känsla när hon som är 12,5 år ställs mot unga tikar, tikar i sina bästa år och domaren plockar fram henne som nr 1!
Hon fick, förstås, fin kritik! Domaren tyckte att hon såg ut som ”a Young one!”
Där utdelades också titlarna KöpenhamnsVinnare och KöpenhamnsVeteranVinnare, hon åkte hem med båda!
Jag tar åt mig en del av äran för att jag håller henne i fin form, planerar henens träning, både den fysiska och mentala! 

På bilden den vackra bruna!
Söndag 2 september!
Under de senaste två veckorna har vi varit i Ronneby på SM, hejat på Dea och Dana! 
Dea och Kamilla tog sig till final, det enda kelpieekipaget för övrigt! Och slutade på en 10:e plats! Sveriges bästa kelpie, det är Dea det!
Och Bizkit har tävlat där i NoseWork 1 TSM, andra dagen tog hon diplom! Väldigt bra jobbat av min lilla bruna!
Dezzi tävlade en dag i NW2, stora svåra sök, men hon satte 5 av 8, så jag är nöjd!
Så har jag haft vallningsträning, både med inhyrd instruktör och det jag kallar öppen träning. På öppen träning får ekipage komma och träna! Jag finns där som stöd, behjälplig med lite träning. jag har lärt mig en hel del under mina dryga 12 år som kelpieägare och fårägare lika länge!
Just nu är vi i Sörmland i vår stuga, tjejerna och jag går ner i varv, bara njuter, gör inte så mycket, promenerar, Anni sover mycket, hon trivs verkligen här!
På vägen upp stannade vi till i Gnesta och Dezzi fick tävla i NW1 TEM, behållarsök.
Lätt som en plätt tänkte jag! Dezzi är doftsäker, behållarsök sätter hon alltid!
Döm om min förvåning när hon inte gjorde det! 1 av 4 sök satte hon...
Felmarkerade! Men av 19 ekipage var det 17 som felmarkerade, inte bara 1, 2, 3...gömmor!
Märkligt! Med facit i hand så skulle jag åkt direkt till vår stuga! Den här tävlingen gav mig en känsla att inte lita på min hund. Och det känns riktigt jobbigt!
Samtidigt som jag vet att Dezzi är en ursäker sökhund! Min bästa! Går alltid att lita på! Så händer detta...efter att ha tänkt igenom tävlingen, hört vad andra sa, så är jag ganska säker på att behållarna inte var ”rena”!
Det var i torsdags det. 
Efter det har vi tagit det lugnt, tagit upp båten, sovit, promenerat, sovit...
Men idag åkte vi til Järvafältet och Bizkit och mamma Genna/Pudding fick tävla i rally mästarklass, dubblerad tävling.
Bizkit tog Cert i den ena, 91 p.
Genna tog Cert i den andra 91 p och blev 4:a!
I den klassen var det 37 ekipage och bara 5 som fick över 90 p och cert...
Bra jobbat av en 12,5-åring!

På bilden den vackra bruna efter tävling, middag.
Lördag 18 augusti!
Vi har varit i Holland, bott på B&B i Wormerveer och varit på WDS! Första gången jag är på en världsutställning! Första gången för Pudding också! Vi ställde två dagar, första var det BeNeLux-winner, vi gick in i ringen och domaren sa ingenting! Absolut ingenting! Visade med handrörelse att vi skulle springa ett varv och så rakt igenom. Det var allt! frågade inte hur gammal hon är, tittade inte på tänderna/Bettet...det fick jag visa.
Kände inte på henne...
Mycket märkligt! Hon fick Excellent.
Nästa dag var det Världsutställning! Den domaren tittade i alla fall på tänderna och vi fick springa ett litet varv.
Av de 38 kelpiesarna fick 11 vuxna Very Good och några valpar fick samma omdöme fast det heter något annat då. Vi ger valpar HP, där fick de något liknande och så ett omdöme under, typ very good.
Så av de 38 var det en 1/3 del som fick VG!
Pudding fick dock Excellent och blev 3.e bästa Veterantik!

Kändes ändå konstigt att inte få visa upp sin hund riktigt! Att få visa de så viktiga rörelserna. Men nu har vi varit med om det och vi hade några trevliga dagar i Holland!
Så har jag haft vallningsträning och några ekipage sov över. Mycket trevligt! Både vallningen och snacket, umgänget efteråt!

Igår vid lunchtid tog Pudding och jag färjan över till Bornholm, bodde på hotell...helt i Puddings smak! Promenerade i Rönne, sov gott på vita lakan...och så utställning idag.
Vi siktade på att kamma hem det tredje och sista Certet till att bli VeteranChampion.
En titel som infördes detta år i Danmark. Pudding har visats två ggr i år i Danmark och det har gått oerhört bra! Cert båda gångerna, BIM, och 3.e bästa tik andra gången!
Idag blev det Excellent CK Cert VeteranCert och BIR!

12,5 år...
Söndag 5 augusti!
Sedan senast jag skrev så har vi varit på semester! Vi har varit i stugan i Sörmland och hos släktingar i Norrland. Jag hade tänkt att vi skulle vandra omkring i de norrländska skogarna, men värmen gjorde att det mest blivit att hitta skugga, dricka vatten och bada!
Jag hade anmält till NW TEM, utesök med Dezzi i Sollefteå, vi trotsade värmen och åkte söderut 15 mil för att tävla. Dezzi var lysande, tyvärr missade hon ett av söken, men av en domare fick vi SSE på båda hennes sök och kommentarer som gjorde matten rörd! Hon sa också att efter att ha träffat Dezzi, sett hennes sökarbete blev hon sugen på att skaffa kelpie!
Hon skrev på sociala medier att den svarta lilla kelpien gjort att hon fick gåshud...trots värmen! 😄
På vägen hem tävlade jag även Bizkit i NW 1 TSM, hon hittade ett av söken. Eg flera men hennes matte fattade inte riktigt...Det gjorde domarna som undrade lite snällt varför jag inte sa att min hund hittat? 🙈
Nåväl, vi har eg bara vilat hela sommaren, gör fortfarande, måste väl komma igång med träningen...men värmen slår ut mig totalt!
Så har jag haft vallning, öppen träning här, skulle haft instruktörsledd träning en kväll, men fick ställa in pga den olidliga hettan!
Pudding har gjort det nya Officiella Vallanlagsprovet! Det gjorde vi när vi var i Sörmland, åkte till Uppland och testade.
Godkänd! Såklart! 😄
Igår var vi på utställning och Pudding blev BIR-Veteran och sedan i Finalen BIS-2 Veteran!

Idag tog Era Guld på Ungdoms-SM i Lydnad!🏆🇸🇪

På bilden den duktiga Era!
Onsdag 11 juli!
Jag har köpt en valp från Tjeckien! Hon får komma till Sverige när hon är 15 veckor, hon måste först ha rabiesvaccination vid 12 v ålder och sedan vänta 21 dagar. Då hämtar jag henne! Hon kommer bo hos en fodervärd och jag kommer få ta 2 kullar på henne. Förutsatt att hälsotester och mentalbeskrivningen går bra. 
Hennes farfar är samma hane som jag använde till min E-kull (väldigt nöjd med den) och hennes farmorsmor är Gennas mamma (behöver väl inte ens nämna att jag är nöjd med Genna...😂)
På valpens mödernelinje finns det ingen hund jag känner till sedan tidigare. Känns kul med något nytt!
Båda föräldrarna har HDA/A ED 0/0 , båda är ögonlysta OK, mamman har gjort hjärtultraljud OK, mamman har även röntgat ryggen och kollat spondylos..OK,  hanen är JuniorVärldsvinnare-13 har massa titlar, har gjort det officiella vallanlagsprovet m.m.
Mamman är en red&tan tik 44 cm hög, hanen är red&tan 50 cm hög.
Jag tror det här är en riktigt bra kombination! Om jag inte haft 4 hundar som jag själv tränar och tävlar, så hade jag haft henne hemma, men jag inser min begränsning. Och jag vill arbeta med mina hundar, så jag känner att det bästa är att hon får bo med en fodervärd, som kan tillvarata hennes förmågor!

På bilden Rebell Represent Drama Queen!
Tisdag 10 juli!
Jag har haft vallningsträning här, både öppen träning där ekipage kan komma och träna på det de behöver och där jag hjälper till. och träning med Paula. 
Genna har tävlat i Rallylydnad och det gick bra, Genna fortsätter sin träning med vattentrask, massage och vibrationsmatta. Hon tycker det är toppen!
Alla tjejerna har tränat NW och rally, men vi går in i sommardvalan nu...Vi tar det lugnt och vilar!

På bilden ser vi E´Maks som tävlat i agility, vunnit och nu är klar för Agilityklass 2!

Söndag 24 juni!
Det här med att träna på att tävla gick väldigt bra! Idag har jag varit med Bizkit och tävlat rallylydnad i Danmark, Ekspertklasse dubblerad tävling.
Det är i Ekspertklasse man blir Champion, sedan får man tävla i Championklasse, den högsta och svåraste klassen.
I Danmark ska man ha 3 Cert för minst 2 olika domare och ha minst 95 poäng.
Inte helt lätt. 
Bizkit kan alla momenten, på träning gör hon rundor som är klockrena, men så på tävling...
Hon är såå taggad! Jag kan ibland se hundägare som måste leka igång sina hundar innan de ska tävla...!
Idag var min strategi den att jag bara skulle tävla Bizkit, ingen annan av hundarna. Den äldsta har varit lite sur idag, jag har en del att hämta in där! Får försöka reparera vår relation!😂🙈
Pudding trodde ju att hon skulle tävla! Husse hade fullt sjå att få henne att rasta sig och promenera på andra hållet, nej hon visste väl att det var tävling och hon skulle dit!

Nåväl, tillbaka till tävlingen...Vi anlände tidigt på morgonen, hade Bizkit ute hela tiden. Ingen vila i bilen, nej, hon fick vara på tävlingsplatsen. Första banan vann hon, men inget cert.
Andra banan 3 timmar efter vi anlänt, gick kanon! 97 poäng, där domaren drog -3 för att hon flyttade en tass på ”ställande under gång, gå runt”. De som satt och tittade trodde vi gjort en 99-runda!
Men jag är supernöjd med våra 97 poäng, vinst och det 3:e och sista certet!
Nu är Bizkit även Dansk RallyChampion, DK RLCH!

Och så bra det känns! Och vilka fantastiska priser och rosetter hon fick! 

På bilden Bizkit med sina priser!
Lördag 23 juni!
Nu är vi hemma efter vår lilla Sörmlandstripp! Vi har en liten stuga utanför Malmköping vid en sjö, det är alldeles tyst där! man hör bara vinden som får löven att röra sig och fågelsång. Aldrig någonsin har jag hört så lyckliga fåglar som där!
Alla vi som är i stugan går ned i varv, man blir jättetrött...verkligen trött! Så tjejerna har legat utslagna på tomten och sovit! Och badat och promenerat och...sovit!😄
I tisdags tävlade Dezzi och jag i NW2 i Åkersberga. Hon hittade en av två gömmor i behållarsöket, en av två gömmor i utesöket (det var väldigt svårt, det blåste och vinden vred),
Domaren vid utesöket sa att det var så trevligt att se oss! Och att vi var så glada tillsammans!
Fordonssöket båda gömmorna hittade och domarens sa att det var kvällens bästa sök! 👍
Inomhussöket blev det en felmarkering...Jag har en del att lära.
Och så är det, i alla fall för mig, jag måste ut och tävla och se hur allt är upplagt, hur går det till?

Men så nöjd jag är över min lilla svarta, som alltid jobbar, aldrig någonsin skulle ge upp! Aldrig!
Jag struntar i poäng, min vinst, det jag vill ha är hundar som jobbar och älskar det de gör och aldrig ger upp. Arbete är viktigt! 😄👍

Så åkte vi till Skåneland, och varje gång jag ska lämna Sörmland känner jag att...Nej! Det är här jag borde vara!
Men vi lämnade det vackra Sörmland och åkte till Söderslätt.

Vi har flyttat baggar, fixat med hagar, firat Midsommar och imorgon ska Bizkit tävla i Danmark.
Hon är så duktig, men på tävling blir hon övertänd. Jag tror att jag skulle behöva tävla med henne mycket oftare för att avdramatisera själva tävlandet. Imorgon är det träning på att tävla!

På bilden Bizkit idag, nybadad och superfin!
Måndagen 18 juni!
Nu är tjejerna och jag på landet i Sörmland för ett par dagar.  Dezzi och jag har träningstävlat i NW2, av 18 ekipage var vi ett av två som hittade alla gömmor! Väldigt bra jobbat av Dezzi!
Så har alla tjejerna tränat rallylydnad, Genna har tränat på Lunds Rehab.
och i lördags tävlade Bizkit och genna i rally mästarklass på Höganäs Hund.
Genna och jag flöt fram! Känslan var fantastisk! 86 p, vilket gjorde mig förvånad, men vi fick -10 på läggande under gång, kalla in. Där kommentaren var ”reste sig” Hon låg när jag vred på huvudet och kallade in, men något måste ju ha blivit fel, eftersom det blev minus 10 p!
Så satte jag henne för nära en skylt efter inkallning där det blev sitt, skicka över hinder. genna flyttade inte skylten, slog inte i, men rörde den med sidan av kroppen...-3!
Förutom de försmädliga avdragen bara -1.
Bizkit gick runt på 90 p! Jag jobbar så in i norden när jag går med henne, hon vill bara framåt, vill ligga före och banne mig om hon inte kan läsa skyltarna! 🙈  

Ny tävling igår söndag, Genna var fullständigt lysande, trots en massa sitt på banan! 98 p och en andraplats! Hon är 12,5 år, tävlar bland en massa SM-ekipage, alla är superduktiga, så går vi in och hon äger banan! Hon hade två döttrar och två barnbarn med på samma tävling.
De hamnade efter i resultatlistan...!
På tal om SM, till årets SM hade vi ett snitt på 97 p, för att ta sig till Jubileumschansen, en andra chans till en kvalplats krävdes 98,4.
Jag är så glad att Genna är pigg, fortfarande så arbetsvillig, att hon har sån motor. Och jag tror att mycket ligger i, dels att jag förutom tränar och ger henne mentala utmaningar, så tänker jag på hennes fysik, träning, återhämtning. 
Och så tror jag att hon och jag tränat och tävlat, hur ska jag säga...återhållsamt? För att vi vill ha kul, inte jagat titlar när hon var ung. Inte tänkt att när hon fyller 1 år ska hon ha klarat appellen, och lydnadsklass1 osv. Genna var drygt 3 år när vi började tävla, hon hade haft sin första kull.
Sjukgymnasten sa när vi tränade förra veckan att hon ser en ökning av skador på hundar, mycket ryggproblem och hon tror att mycket ligger i att hundarna tränas/tävlas för hårt när de är unga. De har knappt vuxit klart, musklat på sig.
 Att de tränas i en massa olika sporter, i ung ålder och ingen chans till återhämtning. det sliter och ger skador, sa sjukgymnasten.

Nu är vi på vårt ställe i Sörmland, promenerar och hundarna är såå trötta! de ligger helt utslagna på tomten och sover! Skönt med miljöombyte och återhämtning för oss alla!
Sörmland är som balsam för själen!
Imorgon ska Dezzi och jag tävla i NW2 i Åkersberga, vi tar det som träning att lära oss NW2, det är svårt med stora sökområden, dolda gömmor och höga gömmor. Dezzi älskar sökarbete!

På bilden Genna på stigen till sjön.

Måndag 11 juni!
Idag har Dezzi och jag tränat hos en privat instruktör i Örkelljunga. Utomhussök och flera inomhussök. Dezzi jobbade på jättebra, har lite svårt med höga, oåtkomliga gömmor, men det har vi inte tränat så mycket, så det ska vi träna på nu!
Men hon ger sig inte, hon jobbar som en liten gnu! 
Instruktören sa att hon blev sugen på att skaffa kelpie när hon träffat Dezzi! 
Och att hon tyckte hon hade så bra On/Off-knapp! När det var jobb var hon PÅ! 
Sedan när jag och instruktören pratade om söket, tankar...då satte hon sig ned, eller la sig en stund.

Hon är så balanserad, sa instruktören.
Jodå, lilla svarta är en kanonhund, bättre än bäst!

Foto Marta Roslaniec
Lördag 9 juni!
19 maj åkte Genna och jag till Jönköping, tog in på hotell och hade så mysigt! Bara hon och jag!
På söndagen tävlade vi i rallylydnad mästarklass och det gjorde vi bra! Varmt, väldigt varmt, men Genna älskar att jobba, ta sig an sin uppgift och var superduktig! Matten gjorde väl, som vanligt en del fel..., men vi fick med oss bra resultat och en härlig känsla!
Genna tränar på water treadmill/vattentrask en gång i veckan på Lunds Djursjukhus, inte pga någon skada, men för att bibehålla så mycket styrka, smidighet som det bara går! Hon har hela sitt liv gjort det jag bett om, så när hon nu börjar bli lite äldre så vill jag göra allt jag kan för att hon ska må bra och få åldras på bästa möjliga sätt!
Vi har varit i Danmark och tävlat, och i Lund.
Dezzi har tränat specialsök där vi tränar varannan vecka med instruktörer och vårt specialsöksgäng.
Dezzi har tävlat i NoseWork2, andra tävlingen i den klassen, och så duktig hon var! Hittade 6 av 7 gömmor och om hon haft en mer rutinerad matte tror jag nog att hon fått ett diplom!
Men 30 grader i skuggan, hon jobbade, jobbade...”Vilken hund du har!” ”Vilken energi!” Var några av domarkommentarerna!
Dezzi och jag har också träningstävlat och, såklart tränat! 

Jag hade förhoppningen att få valpar efter en viss hane, men efter att ha parat två tikar med densamme, så...Nej, det blev inget. Andra gången hade jag planerat inseminering, spermakvaliten var enligt veterinär bra, men det var inte så många simmare...men det kan gå bra/kommer gå bra, sa vet.
När spermierna skulle ”värmas” till kroppstemperatur visade det sig att hälften av de redan så få hade slutat röra på sig! Döda! 
Jaha, där står jag med en tik som ska få sin, som jag tänkt, sista kull men förutsättningarna visade sig inte vara så bra som veterinärer sagt. jag förstår att det är svårt, men jag grämer mig att tiken inte fick sin sista kull.
Att jag lagt ned så mycket tid, pengar, energi, många valpköpare blev besvikna, inte minst jag som tänkt behålla en valp. Men så är det att vara uppfödare.
Nu hoppas jag på en parning om 2 år med en holländsk tik och en hane från min uppfödning, jag står på listan att köpa en tikvalp från den kombinationen.
Och så hopas jag att SM, tikens löp, att det ska gå att få ihop...😄

Jo, jag har anmält "urmodern" Pudding til Världsutställningen i Amsterdam! 9-12 augusti. Kom på det igår...Nu är allt bokat 3 utställningar, boende 2 mil från Amsterdam, parkering, inträde till medföljande...blir kul att vara med på WorldDogShow!

På bilden Pudding!
Fredag 18 maj!
Tjejerna och jag har tränat NW.
 vi har sen lamning, första tackan lammade för snart 2 veckor sedan, inväntar sista tackan...
Genna tränar på vattentrask en gång i veckan och blir starkare och starkare och drar in mig till Lunds Rehab! Massage och vibrationsmatta efteråt, Toppen tycker hon!
NW-träning på klubben för alla.
Specialsök för Dezzi, vi tränar höga gömmor, inte enbart för då ”tappar” hon låga/mellanhöga gömmor!
För övrigt en dag idag där jag önskat annat...men så är det. 

Imorgon åker urmodern och jag till Jönköping för att tävla på söndag.

På bilden Pudding.
Lördag 12 maj!
Snart 2 veckor sedan jag senast uppdaterade dagboken. Jag och tjejerna har varit i Sörmland på vårt ställe där, samtidigt tävlade Dezzi i NoseWork utomhussök, satte 3 av 4 sök. Fin domarkritik och pris för ett av söken!

Dezzi har tränat specialsök i Svedala, Genna har vattentränat på Lunds djursjukhus och gått på vattentrask och efteråt fått sedvanlig massage! En gång i veckan åker vi dit.

Jag, Dezzi och Bizkit har varit i Alingsås och tävlat i NW. Bizkit debuterade i NW1 och var superduktig, satte 3 av 4 sök och det hon inte fick godkänt på tycker jag var ett tvivelaktigt domslut...men jag argumenterar aldrig med domare, behåller det för mig själv och känner mig lätt irriterad! Tycker att den domaren snuvade Bizkit på ett diplom.

Vi hade bokat stuga i Lisebergsbyn, vi har bott där ofta och trivs där, så vi tog en natt där igen. Dagen efter var det Dezzis tur att tävla, då i NW2. Debut för oss!
Väldigt stora sökområden och lite tid är väl min sammanfattning! Dezzi knogade på och jobbade som en liten gnu och det fick hon credit för av sin matte! Tyvärr inte så många hittade gömmor, lite stressad matte som läste av fel, höll tillbaka sin hund pga att kopplet och mattes armar inte räckte till...osv. Hon fick dock pris för ett av söken!

Dezzi och matte har tränat privat hos en NW-instruktör, jag behöver få lite tankehjälp kring NW2 och även praktisk hjälp!
Vi ska träna på höga och oåtkomliga gömmor! 

Så var vi till Roskilde igår på Nordisk Utställning, mycket folk och hundar! Utställning i dagarna 3!
Genna är drygt 12 år och därmed veteran, det blir hunden vid 8-års ålder. Kelpiesar från Sverige, Danmark, Norge var där.
Genna sist ut som veteran, domaren tittade på henne, frågade om hennes ålder och när jag svarade 12...Domaren trodde inte sina öron! Hon trodde nog att jag kom med en nyss fyllda 8-åring.

Jag och Genna travade runt, fram och tillbaka, hon blev känd och klämd på och tandkontroll och...
Domaren föll pladask för den vackra bruna!

Hon blev utsedd till Bästa Tik, de yngsta var 10-11 år yngre än henne!
Bästa Veteran, BIM (alltså Bäst I Motsatt kön, vilket innebär att domaren valde mellan henne och en ung hane till att bli Bäst I Ras!) Hon fick VeteranCert och NordisktCert som delas ut till Bästa Tik resp Hane.

När vi skulle trava runt, så hörde jag att domaren sa något och började applådera! Det gjorde publiken också! Tänkte att det är väl för att det är en fin, äldre tik, men förstod sedan att domaren verkligen uppskattade en hund med bra rörelse!

När Genna blev Bästa Tik, sa domaren till de andra tik-gärna att det deras tikar inte hade var just...rörelsen! De hade korta, trippiga steg, och att den enda tik som rörde sig rätt var...Genna!

Jag vet att nästa gång jag ställer ut kan det vara för en domare som inte gillar hennes typ och så, så är det, men de gånger jag ställer för en domare som tittar på anatomin, rörelsen, som lägger stor vikt vid att en arbetande ras ska ha bra rörelser, anatomi för att orka arbeta en hel dag i fårhagen. Och stämpla in även dagen efter...

De gångerna är det så roligt att ställa hund! Jag ställer valpar som miljöträning, väljer utomhusutställningar, sista på filt ha fika med, prata med folk. En utflyktsdag helt enkelt.

Så tycker jag om att visa upp en äldre hund som fortfarande är i fin kondition, tycker det är bra för rasen.

Och som igår när domaren flera gånger gratulerar mig för min hund, enbart superlativer och när domaren också förstår och säger att när man har en äldre hund i den konditionen så har ägaren gjort ett mycket bra jobb!


På bilden min Pudding.

Söndag 29 april!
det var 2 april förra gången jag uppdaterade dagboken. Sedan dess har jag och tjejerna tränat NW flera ggr, 
Dezzi har tränat specialsök, bl.a. sök i hotellrum,Genna har tränat på treadmill/vattentrask i Lund en gång i veckan.
Dezzi har tävlat NW TEM utomhussök i Gnesta, hon satte 3 av 4 sök, var tredje snabbaste på ett av söken och fick fina omdömen av domarna.
Vi har varit i vår stuga i Sörmland och så har vi flyttat får, skiljt av några som måste gå till slakt, och hämtat in baggarna som ska klippas imorgon. Vi fick hjälp av Dio med matte&husse.


På bilden Pudding i min barndomsby, tillika min kennelloga.
Tisdag 2 april, annandag påsk!
Dezzi, Bizkit och jag bilade hem från Åkersbergatävlingen på söndagen. I måndags gjorde jag NW-sök här hemma, fordonssök (hästsläp och gallervagn), 1 behållarsök, 1 utsök och 3 rumssök.
I tisdags hade vi träning på klubben, behållarsök, utvalsa nya, fordonssök och väggsök.
I onsdags hade jag hyrt en träningshall och där tränade vi allt möjligt, lydnad, rally, NW och lekte!
Jag ville få in i min ryggmärg innan tävling på torsdagen i Örkelljunga, att jag måste lita på att Dezzi hittar gömmorna! På de två senaste tävlingarna har jag, trots att hon fått full pott, hittat alla gömmor, inte riktigt fattat att ”men kan hon ha hittat så snabbt?” Det är ju jättemycket kvar att leta av...osv Dum tränare!🙈 Så i torsdags på NW TSM i Örkelljunga lät jag henne jobba som vanligt och när hon markerade så sa jag ”Markerat” Och det gick jättebra! Dezzi hittade alla gömmor, satte alla söken och jobbade ihop 100 poäng och diplom, SSE (Särskilt Samspelt Ekipage) på ett av söken! Föredömligt enligt domaren! Glada blev vi!
På ett annat sök kom hon 3:a!
En väldigt bra dag! Fast det är alla dagar med min lilla svarta! 
Vi har firat Påsk och tagit det lugnt några dagar och idag Annandag Påsk var det dags för Rallytävling i Trelleborg. Länge sedan vi tävlade i det, hade anmält de bruna. Dubblerad tävling.
I första klassen går Pudding och jag in och jag kände ganska snabbt att, idag går det bra! Allt satt som en smäck! Bästa vi gjort! Och det tyckte domaren också! 100 poäng och Vinst! Inte illa av en 12-årig hund! Men hon är taggad till tusen! Visste precis att vi var på tävling, drog i kopplet för att komma ut på planen...!😂Så ska det va!👍
Bizkit började kanonbra! Så himla fint, men fastnade på frestelsen, jag trampade på henne osv jag bröt.
Nästa klass gick inte heller bra, men hon behöver komma ut och tävla, kom in i tävlingssäsongen! Väldigt länge sedan vi tävlade.
Pudding gick in i klass nummer två, också väldigt bra! Ett litet missförstånd vid ett moment, fick säga Ligg två ggr, vid läggande under gång, lämna,kalla in. Kan iofs förstå det, det var snömodd, lera, blött...det var en hel del hundar som överhuvudtaget inte satte, eller la sig...Men det gjorde Pudding, fick bara säga Ligg två ggr. So far so good!
Så var det på sluttampen ett konskick i högerhandling, inga konstigheter. Men VARFÖR tog den här matten in hunden på VÄNSTER sida efteråt? Ingen aning! De 4 sista momenten genomfördes väldigt snyggt och precist, MEN med hunden på fel sida...Trodde vi blev diskade, men uppenbarligen inte 51p! Bottennotering, -10 på varje fel skylt...
Jodå, så kan det gå! Men det vet inte den vackra bruna om! Hon gjorde ju en ny väldigt fin runda!

På bilden Pudding efter vi kommit hem från tävlingen!

Lördag 24 mars!
I går åkte Dezzi, Bizkit och jag till Stockholm, inkvarterade oss på Söder. Tävling TEM, utomhussök, för Dezzi idag. Full pott! Hon satte alla 4 söken! 100 poäng och Diplom!
Hon är en helt otrolig hund!
Och att få ha moster Bizkit med sig...såå bra! De två är som Ler&Långhalm, Knoll&Tott....!
 😄❤️

Imorgon åker vi hem till Söderslätt!
Tisdag 20 mars!
4 mars förra gången jag uppdaterade...
vi har sedan det tränat NW med träningsgänget på klubben, tränat med gänget i den hyrda hallen i Elinehill, jag har två ggr bokat egen hall i Olseröd, Genna har vid två tillfällen tränat vattengymnastik/treadmill med tillhörande massage och vibrationsmatta, vi har varit på Svenska Kelpieklubbens årsmöte i Göteborg, då bodde vi i hyrd stuga i Lisebergsbyn, vi har bott där tidigare och alla tjejerna tycker det är toppen! De älskar att vara på utflykt och bo på B&B, pensionat, stuga...
På årsmötet fick Genna pris för SE RALLYCH, Anni fick pris för DK RLCH, Bizkit fick pris för SE RALLYCH och Dezzi fick pris för DK RLCH och SE RALLYCH!
Dezzi och jag har tränat lydnad för Mona Kjernholm, nu helgen som var åkte jag och alla 4 tjejerna till Gbg igen...Bodde i Lisebergsbyn igen...och i lördags morse, tidigt...åkte vi till Floda där Dezzi tävlade i NW, TSM. Inomhussök, behållarsök, utomhussök och Fordonssök.
Dezzi satte alla söken, 100 poäng och Diplom! 
Hon är en väldigt duktig sökhund, helt suverän! Jag tränar alla mina 4, men Dezzi har fått absolut mest träningstid och det visar sig. Jag tränar specialsök för duktiga instruktörer, har lagt ned massa timmar på detta med sök och det ger resultat!
Vi tränade idag igen, alla 4 söken, alla 4 hundarna och det är så kul! de är på tå! Alla 4!
jag önskar att jag kunde tävla dem alla! men det finns så få tävlingar, man kan bara tävla en hund per tävling och som läget är nu, så åker jag land och rike runt för att tävla Dezzi!
Blir bortlottad 50% av de ggr jag anmält...
På fredag åker Dezzi och jag till Stockholm igen. Tävlar i Åkersberga på lördag, anmälde till tävling i Sundbyberg på söndagen, men blev bortlottad...

På bilden Bizkit&tollarehanen Shamrock!
Söndag 4 mars!
Veckan som varit har bjudit på riktigt busväder! Vi har varit insnöade tisdag-fredag! Alltså bokstavligen!
Men innan snökanonerna drog in så hann vi åka till Lunds Djursjukhus och Genna fick gå på treadmill, "vattentrask". Hon, och de andra, brukar simma en gång i veckan, men den fysioterapeuten har en skadad arm och sedan december har vi bara simmat någon enstaka gång.
Så jag bokade Lund, första gången som Genna gick på treadmillen, men det gick jättebra! Jag köpte 10-kort, vi ska dit igen till veckan.
Hon har ingen skada, inte problem med något, men hon är 12 år, har arbetat hela sitt liv, gör det fortfarande, så jag vill göra allt jag kan för att hålla henne i fin form!
Hon väger 16,5 kg så vikten är bra, alla hundarna får motionera varje dag, tränar NW, rally, och lydnad flera ggr i veckan. Nu ska jag bara se till att fortsätta hålla henne välmusklad!
NW-träning på klubben i tisdags, efter det åkte den här matten och fick cortisonspruta för min frozen shoulder. Det var en obehaglig upplevelse..och inte känns det bättre heller.
Tisdageftermiddag drog snöovädret in över oss. Jag tog mig inte från gården förrän fredag före lunch. Då åkte Dezzi och jag till Stockholm, middag med mitt "gamla" hundgäng från Nacka.
2002 satte jag upp lappar runt Boo, Björknäs i Nacka, hade en idé om att få ihop ett gäng mattar/hussar som ville träffas och promenera/göra utflykter ihop. Vi 7 som träffades i fredags utgjorde järngänget! I ur och skur träffades vi, varje onsdag, med ryggsäck innehållande lite fika, och så iväg på olika promenader i Nacka/Värmdö. 
Det kan vara en av mina bästa idéer att starta dessa hundpromenader!
Vi hade så trevligt att vi hade svårt att ta ledigt vid jul/nyår och sommarsemester...😄

Igår lördag åkte Dezzi och jag till Åkersberga och tävlade i NW TEM, behållarsök. -20 grader i Åkersberga...
De 2 första söken som var förlagda utomhus, satte Dezzi hur fint som helst! Domaren gav henne väldigt fint omdöme.
De två senare var inomhus, det första satte hon klockrent! Den domaren tyckte också att det var väldigt bra gjort! Säkert, bra sök...
Så det sista...kort sammanfattning. Om den här matten inte stått i mitten i rummet och liksom longerat en häst, med den påföljd att pyramiden med tre kartonger på varandra var hela tiden bakom matte...Dezzi sökte av alla kartonger hon kom åt, jag såg att hon hade doften, men hittade inte att markera den.
När söket var över, domaren sa var gömman var och jag sa "Men där har hon ju inte kollat av..." 
Nää, gissa varför?
Domaren tyckte det var synd, Dezzi hade uppenbarligen imponerat på henne med sitt första sök.
Hon tyckte väl synd om den stackars hunden att behöva dras med en så korkad matte, som inte fattar att man kan röra på sig...Suck! När jag gör såna här saker, då blir jag så besviken, så trött på mig själv. Dezzi hade förtjänat ett diplom den dagen. 

På bilden en av mina favoritbilder någonsin, en liten Dezzi med mamma Maggie!
Söndag 25 februari!
10 dagar sedan jag skrev i dagboken, vad har hänt... Jo, Dezzi och jag har varit i Stockholm och tävlat NW TEM, 4 Fordonssök.
 Dezzi hittade två gömmor, vi hade de söken kl.8.30. Så fick vi vänta 6,5 timme på sök nr 4 och 5...Sök nr 4 var tre asfaltsfordon...? När Dezzi ville söka noggrant, gå in i "skopan" full med asfalt hörde jag mig själv säga "-nää!"...
Tänkte att det där är ju inte nyttigt! Tur att man har en hund som fortsätter arbeta...
Hon hittade dock inte de två sista gömmorna.
Men sökte och arbetade tiden igenom.

Alla tjejerna har tränat i hyrd hall, NW på klubben, Dezzi har tränat specialsök, letat kong (små gummibitar) på ett hotell!
Och så åkte Dezzi och jag till Tvååker i förrgår, på hennes födelsedag 23/2 och övernattade på ett vandrarhem. Toppenkul, tycker Dezzi!
Tävling igår lördag, NW TEM, 4 rumssök. Dezzi satte alla söken, blev 3:a och fick 1:a pris för att hon var snabbast på ett av söken.100 poäng och DIPLOM!
 Fantastiskt bra jobbat av den lilla svarta! 
Att resa, bo på hotell/vandrarhem/B&B med Dezzi är en fröjd! Hon tycker det är så kul, lätt att ha med, att åka på tävling, älskar att jobba! Ren och skär fröjd!

Vi åkte hem och firade hennes mormor, min Pudding! Som fyllde 12 år! Fortfarande arbetsvillig till tusen, vill göra allt! Hon är en på miljonen! Och vacker som få!
Idag har deras matte födelsedag och vi ska just äta födelsedagsmiddag!

På bilden Pudding, bilden tagen för två veckor sedan i hallen där vi tränar varje måndagkväll.
Torsdag 15 februari!
Sedan förra gången jag skrev, så har vi tränat NW, specialsök, tränat i hyrd hall, och så har Dezzi och jag tävlat NW i Norrköping. Gick hur bra som helst, fixade alla 4 söken, 100 poäng och SSE (Särskilt Samspelt ekipage!) och vårt första Diplom! Det är så roligt att resa med Dezzi, hon bara är, gillar läget, gör sig bekant med tjejerna i receptionen, grabbarna i baren...

Så har jag ultraljudat Dea, tyvärr inga valpar! Jag var så säker på att hon var dräktig! Kan inte smälta det, jag blev förvånad när veterinären, en av de bästa på bilddiagnostik..., visade och sa att nej! Men vadå?!
Så är livet, inget att göra åt. Men jag tror att det blivit en bra kombination! 
Flera valpköpare har hört av sig och är ledsna, och förstår att det är jag också! Någon påtalade också all tid, energi, pengar jag lagt ut på den kull som inte blev något.

Så fick jag chans att låna Maggie, Deas mamma, till hennes sista kull. 
Maggie, som har varit den bästa mamman till sina två kullar, helt fantastisk!
Nu är min plan att importera sperma från Holland, Quinlan Jr, och inseminera Maggie. Jag hinner inte med en ny resa till Holland. Maggie ska börja löpa strax, jag har pratat med Quinlans ägare, en veterinär i Holland och en veterinär i Sverige som kan inseminera.
Det blir, om allt går bra, en kull med samma linjer som jag planerat innan!

Ikväll har jag varit på klubbens årsmöte. Genna, som fyller 12 nästa vecka, vann 2017-års RallylydnadsBarometer! de 6 bästa resultaten räknas, på 2:a plats kom Bizkit, 3:e plats Dezzi!
Det känns kaxigt och bra! Jag som förare med 3 hundar tar pallplatserna!

Anni gjorde bara två tävlingar och hamnade därför långt ner i listan.
Men Anni blev Dansk RallyChampion 2017, det blev även Dezzi!

Dezzi, Bizkit och Genna blev Svenska rallyChampions 2017.

Dezzi vann LydnadsBarometern!

Fina priser från klubben!

På bilden Urmodern, min Pudding, mitt Allt!
Söndag 4 februari!
Två veckor sedan jag skrev i dagboken Under de dagarna har vi tränat med vårt måndagsträningsgäng i Elinehill, Dezzi och jag har tränat specialsök med träningsgänget på Hundnosen i Svedala, vi har alla tränat NW med träningsgruppen på klubben, tjejerna har simtränat, vi har tränat i Olseröd, en hall som jag hyr ibland, Bizkit har fyllt 7 år, Dezzi och matte har tränat med Mona Kjernholm och det lydnadsgänget, matten har fått konstaterat "Frozen shoulder"...Gör ont, jag har tappat rörlighet, kan inte sova på den sidan, kan inte ta upp belöningsgodis från västen osv...
Men jag hoppas att axeln ska bli bättre efter cortisonsprutorna och att det inte ska 2 år innan jag är ung som jag brukar! (Enl sjukgymnasten får jag räkna med 1,5-2 år...)
Just nu är jag hemkommen efter en tripp till de norrländska skogarna i gränslandet Västernorrland/Västerbotten!
Tisdag 13/2 ska Dea ta ultraljud, och jag hoppas innerligt att hon är dräktig! De två hundarna, Dea&Quinlan känns som en perfekt match!

På bilden mattes yngsta, lilla Dezzi!
Söndag 21 januari!
I onsdags började Dezzi och jag en lydnadskurs för Mona Kjernholm. Jag tänkte att vi skulle ut i Lydnadsklass 1 när vi är klara för den uppgiften! Vi har inte tränat lydnad på länge, vi har tränat/tävlat rallylydnad i Sverige och Danmark och tränat specialsök. Men det vore kul att komma ut i lydnaden igen!

Specialsök/Nosework tycker vi också är jättekul! Vi kom med på en tävling och det var MyDog.
Annars har vi blivit bortlottade, men så kom vi med på en tävling i Åkersberga, ca 75 mil norrut...
Så Dezzi&matte satte sig i bilen!
Det var en tävling Enskilt Moment, och det var 4 inomhussök. På ovanvåningen av ett hus, där de i vanliga fall hade hunddagis och träningslokal. På nedervåningen var det en pizzeria.
40 ekipage, trångt som bara den! Man fick gå uppför en trappa och det fanns ett rum där man kunde vänta med sin hund, och som arrangören sa, ni vet om ni har en hund som kan vara nära andra hundar osv.
Jag stod och tittade in i rummet och ungefär när jag sa att jag tyckte det var trångt, så for en hund ut mot en annan hund, bettet tog på mattens ben, som fick uppsöka läkare...

Men jag tog in Dezzi, ville att hon skulle få känna av var hon var innan hon skulle in och söka.
Jag satte mig på en stol, tänkte att jag ville ha avstånd till andra....Dezzi la sig på sidan och sov!😂 Sedan gick vi in och den lilla svarta var magisk! Hon satte 3 av 4 sök, vi fick SSE av en domare, vilket betyder Särskilt Samspelt Ekipage och är väldigt fint att få!
Av 40 ekipage var vi 1 av 5 at få det! de andra var toppekipage i resultatlistan. 

Samtidigt som jag är så nöjd med den lilla, så är jag besviken på mig själv. Jag borde ha agerat annorlunda vid det sök vi missade. Jag borde ha läst henne bättre. 
Dezzi gjorde så fantastiskt fina sök på de andra 3 och jag vet vad hon kan, och så är jag för snabb...för het...Suck! Det krävs några tävlingar innan man riktigt vet vad man håller på med! Hur man ska agera!

Vi har anmält till flera tävlingar, få se vad vi kommer med på...

På bilden lydnad för Mona, gruppbild!
Tisdag 16 januari!
Nu är vi hemma igen efter en tripp till Holland! Jag hämtade Dea i torsdags, vi åkte för att träffa Quinlan Jr. De fattade tycke, lekte, uppvaktade varandra och parade! 
Dea är en liten, fantastiskt trevlig tik! Så lätt att ha med, cool, social, så snäll och fin!
 Och Quinlan var likadan! Så oerhört snäll och trevlig! Och snygg!
Om ca 4 veckor kommer jag att ta ett ultraljud på Dea, för att se om hon är dräktig. Jag hoppas verkligen på det!
Jag har börjat fundera på om jag kan ha en 5:e tik...Husse vet inget ännu...men de två hundarna!
Jag vet att jag har fullt upp med mina 4, tränar, far runt som en skållad råtta. Men den kombinationen!
Men först ska vi se att det blir valpar!

Jag har en lång, lång lista på folk som vill ha valp, och det förstår jag!

Pudding, snart 12, är mormor till Dea. Pudding/Genna tränar fortfarande för fullt! och tävlar! Hon har nyligen gjort doftprov eukalyptus i Nosework för att få börja tävla...
Hon är fortfarande välmusklad, i god kondition, arbetar på gården som fårhund, tävlar rally i Sverige och Danmark.

Quinlan Jr:s pappa, Evallens just a Quinlan är 15 år...Jag träffade honom och milde himmel! Fortfarande en av de snyggaste hanar jag sett!
Ett sånt påbrå vill alla ha!

Nu hoppas jag verkligen att det ska bli valpar!

Tisdag 9 januari!
2018 inleddes med 4 dagar i Göteborg, MyDog. Första gången vi var där. Nosework för Dezzi torsdag och fredag, i svår miljö går hon in och bara jobbar! När vi stod i korridoren, dörren öppnades och vi gick in i sökområdet med läktare framför, speaker, domare, skrivare, tidtagare, rallybana bakom, en till läktare, mera folk och hundar...aldrig någonsin har vi varit med om det!
Men lilla Dezzi går in helt obekymrad, cool, helt inställd på jobb! Den hunden är makalös! Alla domare, oavsett om vi hittat doftgömmor, eller inte, gav oss beröm för bra sökarbete!
Och att få SSE, Särskilt Samspelt Ekipage, av en domare var fantastiskt!Det finaste man kan få, sa domaren till mig!
Dezzi är så enkel att ha med, att gå in på Mässan, 9000 hundar under de dagarna, rally, NW,Utställning, säljare, folk...Och hon bara gillar läget!
Jag är djupt imponerad av den lilla svarta!
Vi tränar specialsök, jag vill ha en duktig, noggrann sökhund. Och där skiljer det sig med NW insåg jag efter vår debut! När en domare sa till mig att jag skulle säga "markerat" direkt! Sekunder räknas, är det som gör om du vinner! De räknar tiondelar, hundradelar!
Och där stod jag och tänkte "Jaha! Men jag bryr mig inte! Jag vill ha en superduktig sökhund, vi tränar på att söka av områden bit för bit, vara noggranna. Inte att det ska gå fort!" Men jag sa inget. Tänkte bara.
Dezzi och matte har anmält till flera NW-tävlingar, men vi kommer inte att göra hafsjobb för att vinna! Icke!
Genna var på utställning och fick Excellent med CK, Nordc ResCert, 2a bästa tik, Bästa Veteran och en kritik som gjorde mig rörd. Efteråt kom domaren och tog mig i hand och gratulerade mig till min hund! 
Genna är en fantastisk hund, 12 år om en månad, fortfarande i arbete, tränar, tävlar. Men jag vet att jag har en del i hennes fysik/kondition, en stor del. Jag planerar hennes träning, ser till att hon är i god kondition, fortfarande välmusklad, att hon får fysisk och mental träning.
Senast idag när vi tränade NW så pratade vi om tävlingar, jag har mina 4 som jag tränar, och när jag sa att jag kommer nog inte att tävla med Genna, så sa en kompis "Va?! Varför inte?!"
Ja, ja jag får försöka hinna med alla, inte lätt i NW, knappt några tävlingar, men ok jag ska försöka! Vore kul att komma med en 12-åring! Som är på tå!

Dea löper, imorgon ska hon ta ett tredje progesteronprov, hon ligger väldigt lågt i värde, stiger väldigt lågt. Jag ligger i startgroparna, har ordnat back-up härhemma, har mina hundar, får, höns,katt som måste tas om hand när jag är borta!
Siktar på en Hollandsresa på fredag, ev lördag. Får se vad provet visar! Jag hoppas verkligen de ska fatta tycke och para, jag tror de skulle bli kanonvalpar!

På bilden Pudding&Matte, radarparet!
Årets sista dag...31/12-17!
Det är väl dags att summera året, tänka efter...
Jag har hundar som alltid, i alla lägen ställer upp på jobb! Det är det jag vill ha, och
därför jag valde den här rasen!
Jag njuter av att träna med dem! Att tävla! Allt vi gör är kul!

Senast idag var vi till Danmark och avslutade året med dansk Rallylydnad. Bizkit tävlade i Ekspertklasse, den klass man blir Champion, vi gjorde en fantastisk runda på 98 p! Det andra Certet är i hamn! Nu fattas ett till att bli Dansk Champion!
Bizkits mamma, Pudding, tävlar i klassen över, i Championklasse, den vackra bruna gled in och gjorde 97 p! Galet bra! Snart 12 år och fortfarande på tå!
Dezzi tävlar också i Championklasse, och hon är en fröjd att gå banan med! Det är så fantastiskt roligt! Hon är så snabb, svansen går och hon är så pigg och glad! 82 poäng gjorde vi och domaren tyckte att det var synd att vi tappade -13 p på ett moment...dubbelhopp! 
Ett moment som inte finns i Sverige och ett moment som den här matten glömt att träna...🙈

För övrigt har vi under det gångna året gjort:
Genna SE RALLYCH, Godkänt DP Eukalyptus och på Stora Stockholm nu i december fick hon Excellent med Ck och blev 4:e bästa tik!

Anni DK RLCH, Godkänt DP Eukalyptus och uppflyttad till Lydnadsklass 1!

Bizkit SE RALLYCH, Godkänt DP Eukalyptus.

Dezzi SE RALLYCH, DK RLCH, LD STARTKLASS, Godkänt DP Eukalyptus, Godkänt DP Lagerblad.


När jag ser det svart på vitt, så inser jag att...det här är galet bra! Men med arbetsvilliga hundar och matte så...

Gott Nytt År!
Söndag 15 oktober!
Nu var det länge sedan jag skrev! Mycket har hänt, jag kommer nog inte ihåg allt! :)
Jag och tjejerna tränar och tävlar och vallar får!
Bizkit och Dezzi har blivit Svenska Rallylydnadschampions!
Och Dezzi har dessutom blivit Dansk Rallylydighetschampion!
Och LD Startklass!

De här hundarna är så fantastiskt härliga att ha! Att jobba med, de bara vill! allt jag hittar på...det är de med på och tycker det är kanonkul!
Jag har sagt det tidigare, men att ha såna hundar är så otroligt underbart! Jag trivs varje ögonblick med mina tjejer!

Anni har vid vallningsträningar fått dela av får, ingen lätt uppgift! Det vet alla som provat! Men Anni fixar det, hon är så lugn, visar sån respekt gentemot fåren, djurkänsla. så allt bara flyter!
Och jag får fåren dit jag vill! Hon är absolut bäst på det!

Genna/Pudding är en fantastisk arbetshund, spelar ingen roll om det handlar om att flytta får, göra lydnadsmoment, rallylydnad, allt. Hon har så mycket arbetsvilja så det är helt otroligt! Och snart fyller hon 12! Jag älskar min Pudding! 

Bizkit går från klarhet till klarhet! Har gått suveränt bra i tävlingssammanhang på sistone och vårt närmsta mål är Danska RallylydighetsChampions! Hon har ett cert, vi jobbar på att få två till!

Dezzi, min lilla svarta! Så underbar, så nära mitt hjärta! Hon är en på miljonen och vi har så kul med allt vi gör!

Nästa planerade parning är Dea, en fantastiskt trevlig tik! Social, arbetsvillig, vacker som få!!!!
Eftersom avelsrådet i Svenska Kelpieklubben önskar att man hjärtultraljudar avelsdjur, så tog jag Dea till en av de främsta inom det området, Torkel Falk. 
Dea´s ultraljud visade på ett bra hjärta! En bra tik till avel, så nu inväntar jag löp och resa till snyggingen Quinlan i Holland!

På bilden Pudding idag när vi jobbade i fårhagarna.
Söndag 18 juni!
Det var ett tag sedan jag skrev. Mycket har hänt, många vallningsträningar, Dezzi har startat i lydnaden, vi har tävlat rally i Sverige och Danmark. och en massa annat! Jag känner mig så nöjd, så glad att ha de hundar jag har! Jag tror ju iofs att alla AK har samma motor och arbetsvilja som mina har, jag hopppas i alla fall det!
Mina tjejer är med på allt! Spelar ingen roll vad jag hittar på, så är de med! Och tycker att allt är kul och vilken himla bra matte som kom på det här! :)
En bra ledare är den som tar initiativ...och det gör jag. Jag planerar och genomför bra träningar, vi tävlar, vi flyttar får (de måste göra jobbet här på gården!) jag tänker ut vad jag vill att vi ska göra och ha kul samtidigt, och mina hundar är med mig! 
Dezzi har debuterat i lydnad och har två uppflyttningsresultat, vi tänkte ta det tredje och få titeln! Nu senast vann hon på 178,5 p! Och jag vet inte HUR många som kom fram och påpekade hur Söt hon är!
Jo, jag vet! Världens sötaste!

Vi har haft flera vallningsträningar, nu senast igår en hel dag i fårhagen med instruktör, och så kul det är! Att se dessa hundar i sitt rätta element! Och Australian Mates Dio gjorde anlagsprovet och blev godkänd!
Dio har HDA har gjort ett bra MH, är en otroligt trevlig och social hane, exteriört väldigt bra! Han är inte ställd, men jag hoppas att matte gör det och att någon använder honom i avel, för det är värt att avlas på!
Idag blev min lilla Bizkit SE RALLYCH! Jag är såå glad! Jag vet vad hon kan...Allt! Men på tävling är hon så taggad! Men idag tog vi vårt 3:e Cert! 
Lilla Dezzi gick in och tog sitt 1:a Cert! Hon var en dröm att föra längs banan! Hade inte den här matten strulat vid sista skylten och dragit på oss -6 så hade vi haft ännu bättre poäng i protokollet!
Men den tjejen är en på miljonen!

Så tävlade deras mamma/mormor Pudding också idag, hon tävlade också i Danmark i förrgår. Pudding går in och gör 89 p, vi tappade -5 pga att hon slog i hopphindret och så var det lite annat, bla ett fågeldun som fastnade på nosen...:)  Och Pudding bestämde sig för att äta upp det...Ja, varför inte? Sånt som händer! ;)
Hittills i år har Genna blivit den första kelpien i Sverige att bli SE RALLYCH, Anni har blivit DK RLCH, Bizkit SE RALLYCH, Bizkit har 1 Cert i Danmark, Dezzi har 1 Cert i Danmark, 1 Cert i Sverige, Dezzi har två uppflyttningsresultat i Lydnaden till klass 1...Vilka tjejer!
Samtidigt jobbar de härhemma på gården som fårhundar.
Väldigt nöjd matte!
Och så har jag flera hundar från min uppfödning som är ute och tävlar i rally, lydnad, agility!
Och såå många ägare som, om de inte tävlar, tar hand om sina hundar på allra bästa sätt!
Torsdag 30 mars!
Jag älskar mina hundar! Idag har vi varit i hallen, som jag hyr och tränat i 3 timmar. Jag brukar ha med mig en färdig rallybana för att spara tid och medan jag sätter upp den leker småtjejerna!
Jag har med mig banan, en plastlåda med leksaker, en annan med godis. De står och väntar på att jag ska öppna locket på lådan med leksaker! Men idag tyckte jag att det kändes annorlunda där jag gick och satte ut skylthållarna...då kom jag på att bästa, roligaste leksaken som de alltid väljer låg kvar i bilen efter träningen tidigare i veckan! Jag gick ut och hämtade den och ordningen och glädjen blev återställd!😀
Vi tränade plockuppövningar, backa vid sidan och framför, apportering, fritt följ och banan.
Så hämtade jag de stora tjejerna, började med Genna, som var supertaggad, som vanligt, alltså!
Hon bjöd på beteenden, svansen som en propeller, ville träna! Hon kan ju allt i Rallylydnad, kan komma lite för långt fram i vänsterposition, men är så glad och bara undrar vad hon ska göra härnäst? 
Anni sist ut, hon ställde sig framför mig, tittade intensivt och jag sa "Vad vill du göra då?" 
Då sprang hon och hämtade en slags pilatesplatta, som jag brukar använda till bakdelskontroll! Hon drog fram den och kom med den till mig!😀 Så hon fick träna det!
Jag brukar hinna två längre pass per hund, och vid Annis andra pass, hon la sig framför mig och av någon anledning upprepade jag mig och undrade vad hon ville göra?
Då vände hon och sprang snabbt fram och bakom en av konerna i slalomen!😂 Jaha, hon ville träna framåtsändande till kon!👍 Bra när de vet vad de vill!
Efter träningen åkte vi till Ystad och alla tjejerna fick simträna!
Nu bar alla ätit och det är knäpptyst här! Nöjda tjejer och nöjd matte!

På bilden Anni!
Tisdag 21/3!
Förra söndagen tävlade jag med alla fyra tjejerna i Kristianstad. Tävlingarna hölls i ridhus, Genna var duktig som vanligt, på ena banan var konskicket det enda hon missade...gul kon, långt skick.
Jag har beställt gula koner, förra gången när hon missade skicket var det också en gul kon.
Men pigg och glad och hon hade gärna tävlat flera klasser! Ville icke åka hem!
De andra var också duktiga, Bizkit gjorde en kanonrunda på andra banan, missade tyvärr certet pga av att jag inte i såg att hon satt på "sitt, bakom, sitt" vid andra sittet där hon redan satt, "drog" jag fram henne med en handrörelse och fick ytterligare ett sitt...Suck!-10 Annars hade hon haft ett Cert! Men vi kämpar på! 
Dezzi hade fullt upp med att vara i ridhus....och tävla samtidigt!
Anni kändes också bra, hon är duktig, men är inte van ridhus och allt ska tränas på.
Så har vi tränat på klubben, så snart vädret blir bra ska jag träna, få ihop andra ekipage, som vill träna. Jag, eller rättare sagt mina yngre behöver störningen! 
Jag har tränat ensam i hall hela vinterhalvåret, inser att jag måste ha störning av andra ekipage.

Jag har varit i Stockholm den här weekenden med min syster och mamma och träffat mina två äldsta barn. Det har varit en jättetrevlig helg! Skönt att kunna åka iväg och göra något eget ibland!
Även om jag vaknade första natten med ett ryck och trodde Genna var borta....
Igår började Dezzi och jag en lydnadskurs på vår klubb. Vi är 9 ekipage, som ska lära oss...mycket! Att tävla i startklass är målet, men vi tränar in grunderna för att sikta på 3:an!
Det vräkte ned regn under kursen...men Dezzi brydde sig inte ett dugg! Hon älskar att träna!
Idag hade jag hyrt tre timmar i den hall jag brukar träna. Alla tjejerna älskar att åka dit!
Jag hade byggt en bana hemma och var klar att bara ställa ut den.
Alla tjejerna fick banan, tränad bakdelskontroll, leket apporterings/hämta - leken, vittringsapportering för Genna, långa konskick....med gul kon!, fritt följ m.m. De tycker att 3 timmar är alldeles för kort! Ingen vill sätta  sig i bilen och åka hem!

På bilden Dezzi&matte, som tränar fotgående!

Lördag 11/3!
Sedan i onsdags har vi tränat i hall, det gick bra. Tjejerna älskar att träna!
Genna kan allt, precis allt. Det kan naturligtvis bli fel ändå, inte full pott pga sneda sitt, sen osv. Men hon kan alla moment, i både vänster/högerhandling! Hon fick också träna på vittringsapportering, vanlig apportering och allt roligt vi kom på!
Anni kan ibland ta till skall vid backande...en del domare drar -5p/skall...
Hon skäller aldrig annars, men tycker det är såå kul att backa! Jag försöker få henne att backa och samtidigt vara tyst!
Bizkit är verkligen duktig, hon kan allt! Det som är svårt med henne är att hon ligger för långt fram, jag tränar fritt följ, belönar rätt position...Det kommer att ge utdelning! Hoppas jag!
Lilla Dezzi tycker att allt är ju så kul! Allt! Precis allt! Hon är duktig, vill göra rätt, är så snabb att det lätt blir fel...men det gör inget, vi ska väl ha något att träna på!
Det som är kul, som ger mig energi, är att de alla fyra vill...vill träna, vill aldrig sluta, tycker att jag är toppen som hyr hallen, hittar på träning, bra belöningar! :)
Idag har vi haft så härligt vårväder, jag åkte till klubben och byggde en bana. Vi tränade på den och lite annat, det jag märkte är att Dezzi behöver träna med störning. Vi har tränat själva under lång tid, så hon blev störd av att det hände annat runt omkring!
Imorgon bitti är det tidig uppgång för vidare färd till ett ridhus utanför Kristianstad. RallytävlingX2!
Onsdag 8/3!
Förra veckan hann vi träna 2 ggr i hyrd hall, vi ville vara väl förberedda för helgen i Göteborg, då vi skulle tävla lördag och söndag, dubblerade klasser.
Vi åkte på fredag, bodde i en jättefin stuga i Lisebergsbyn.
Genna fick tyvärr bara en start, hon var djupt besviken, jag skulle nog vilja säga...sur!🙈 Varje gång hon fick hoppa ur bilen för att rastas, ta en promenad, då stretade hon och ville in i hallen!
Genna och jag gjorde en bra tävling, tyvärr fick jag förarfel på tre steg bakåt. Hmmm, undrar vad jag gjorde? Och så var det några sneda sitt. Annars bra!
Bizkit fick också bara en start, synd. Men på den starten gjorde hon så bra ifrån sig att hon tog sitt första Cert! Jaaa! Hurra!
Anni var den som jag tyckte borde haft ett Cert! Hon var så duktig, och iofs väldigt nära, men vi hade ett missförstånd på ett hopp, på den andra banan stelnade hon till och kom av sig när vi kom rakt mot speglarna på ena sidan.
Det var väldigt konstiga speglar, smala, ihopsatta, så det blev en konstig, liksom vågig effekt!
Dezzi har bara tävlat mästarklass två, eller tre ggr innan. Och här fick man bara gå in i hallen när man stod på tur, ingen direkt uppvärmning alltså. Men hon var jätteglad, som vanligt! Såå mycket folk det var där! Och den lilla svarta tror ju att hon känner alla! Och innan man åker hem, så gör hon nog det! 😂 Hon är snabb, även för att vara en kelpie...då förstår ni! Inga höga poäng, men väldigt bra attityd och känsla! Hon hade fullt sjå med att spegla sig...😉 
Jag gjorde 9 starter, och var rejält trött när vi kom hem! Med en trevlig helg var det, med ett jättefint boende, och många bekanta och valpköpare!

Hittills de dagar som gått denna vecka har vi gjort det vanliga med gårdssysslor, det är ju varje dag.
Vi har tränat i hallen, och idag tog vi en härlig promenad i Snogeholmsskogarna! Solen tittar fram och det kändes lite som vår!

På bilden tjejerna i måndags!
Måndag 27/2!
Idag har jag haft mailkontakt med andra kelpieägare, angående uppfödning, val av hane, utställning, lydnad..allt!
Jag tycker att det bästa är när man hittar en hund, som man trivs med, en hund som passar in i familjen, att man är tillsammans, har roligt! Det är det livet går ut på! Ha kul!
Att tävla är kul, men samtidigt så bryr sig inte hunden om alla titlar den får framför sitt namn...huvudsaken den får jobba! 
Och våra AK de vill allt! Allt är kul! Jamen, gör då det...det som ni tycker är kul!
Och om man vill tävla...gör det!
Jag började  tävla med min Pudding/Genna, hon var drygt 3 är när vi beträdde tävlingsbanorna. 
Hon hade haft sin första kull, där en presumtiv valpköpare la på luren när jag svarade på frågan om Puddings meriter/titlar...Inga!
Ok, RLDN RLDF RLDA RLDM DK RLCH DK SRCH SE RallyCh SE VV-15 NORD VV-15 SE VV-16 LPI LPII SpH I 
SE UCH DK UCH Godkänd Lägre Klass Patrullhund DK LPI Godkänt anlagsprov Vallning Godkänt anlagsprov Vilt
 Bästa Svenska RallyEkipage i Danmark 2015 
Evallens Chocolate Pudding 11 år fyllda...det har gått bra för oss. 
Hon har också haft 3 kullar
Jag har använt hanar, en del utan en massa titlar, med fina linjer som jag gillar, tror att en kombination ska bli bra. Sedan gäller det att man hittar varandra, men även omtitlar uteblir, ha kul! Titlarna är för oss! Vårt ego! Min Pudding vet inte om hur lång tid det tar för mig att skriva hennes fullständiga namn! Hon bryr sig inte! Men hon vill träna, flytta får, jobba, ge henne ett jobb, så utför hon det med glädje! Och det är hela grejen! Så är alla mina hundar!
Att ha hund ska vara roligt och med en Australian Kelpie blir livet ännu roligare!
Tävla om du själv vill, men bara då! Ge din hund något att göra, ett jobb! Det behöver alla hundar. Ha kul tillsammans!
Det är hela grejen med livet, grejen med att ha hund...ha kul, njut!


Jag skrev det här inlägget på min FB-sida, har kopierat och lägger det här också!

På bilden Dezzi!
Lördag 25/2!
och idag fyller matte år! Många födelsedagar här!😀
Fredag 24/2!
Idag fyller Pudding/Genna 11 år! Helt otroligt, min tränings-tävlingskamrat, hon som flyttar får i alla lägen, även när det är kaos, får där de inte ska vara...! Då kommer Genna och bara reder ut allt!
Min vän, min följeslagare!
Under sina 11 år har hon haft 3 valpkullar, hon är godkänd på vallanlagsprov, Godkänd på anlagsprov på Vilt, är LP I och LPII, uppflyttad till Högre Klass Spår, Godkänd Lägre Klass Patrullhund, Svensk UtställningsChampion, Dansk UtställningsChampion, Dansk RallyChampion, Dansk SuperRallyChampion, Svensk RallyChampion, Svensk VeteranVinnare 2015, Nordisk VeteranVinnare 2015, Svensk VeteranVinnare 2016, Dansk LP I,Bästa Svenska Rally Ekipage i Danmark 2016...
Genna var Sveriges första Australian Kelpie att bli Svensk RallyChampion!
Och ännu har vi inte gått i pension!
Min Pudding/Genna älskar att träna och tävla! Så vi kommer att beträda tävlingsplaner även under 2017!

Hon är i fin form, bra kondition och där kan jag ta åt mig äran! Jag tänker på att hålla henne i god kondition, att hålla henne i bra vikt, vi promenerar, cyklar i lugnt tempo när årstiderna tillåter, vi simmar 1 gång i veckan året om...Jag för allt för att min hund ska må bra och få åldras.

Födelsedagen tillbringades delvis i hyrd träningshall där Genna fick extra mycket träningstid! Alla tjejerna älskar att träna, så jag hyr hallen 1-2 ggr i veckan under den här årstiden. 
Stor morot till mellanmål, de andra fick mindre morötter! 😀 

Min vän, min allra vackraste bästa Pudding! Grattis!
Torsdag 23/2
Idag fyller Dezzi och hennes 9 syskon i D-kullen 3 år! Grattis till er alla! Det är Australian Mates Black Magic, "Maggies", första kull. 10 valpar! Men Maggie är Mamma med stort M, så hon redde ut det på ett alldeles förträffligt sätt! En fantastisk Mamma!
Och lilla Dezzi är ett yrväder, underbar liten hund, som vill göra allt! Pigg, glad, social, snäll, arbetsvillig, och med ett föremålsintresse av sällan skådat slag! Älskar att åka skottkärra, så det har hon fått göra idag, jag har kört henne runt här på gården...!😂 Hon gillar att åka traktor också, hon tycker också att hon kan åka i skopan!😁 Totalt orädd för allt, bara vill och gör och är helt underbar!
Jag var på en tävling i Danmark före nyår, innan vi skulle beträda banan, så stod vi där, jag pratade med henne, klappade, och hon slängde sig på rygg och åladech vi skulle precis in, och då frågar en man som satt intill/var publik "är det en valp?"
Jag svarade att hon är 2 år, han behövde ju inte veta att hon var nästan 3!😂
Liten, snabb, alert, pigg, vaken...intensiv! Dezzi är en liten svart pärla!
Idag har hon fått simträna också, jag gör det med alla tjejerna en gång i veckan.
Så skottkärreåkning, simträning, fått den största moroten (de andra fick mindre) och så har hon tiggt till sig sugarsnaps när jag höll på med mat...
Dezzi, precis som jag, älskar grönsaker och frukt!

Vad ska jag berätta mer om födelsedagsbarnet...? Att hon älskar att träna, är en duktig vallhund med fin djurkänsla, att hon och moster Bizkit är som ler&långhalm, att hon har stor respekt för mormor Pudding, att hon får mig att skratta varje dag!

Grattis min lilla svarta diamant! 

På bilden Dezzi som valp med mamma Maggie!
Söndag 19/2
Den här veckan har vi tränat i hall vid två tillfällen, det är det roligaste mina tjejer vet...att träna!
Och jag med! Jag byggde en rallybana båda gångerna, och så tränade vi fristående olika moment, som backa vid höger/vänstersida. Jobbar på att få Dezzi att backa rakt, och Anni att inte skälla!
Genna och Bizkit backar bra!
Så har vi tränat konskick med olika längder. I Sverige är det 2-5 m i Danmark upp till 10m. Konskick, skick till ruta är Annis paradnummer! Snabb som en vessla, missar aldrig!
Tränar alla på att ha bra stadga vid ställande, läggande, sättande, konskick allt där jag skickar ut dem alt lämnar för inkallning. De får inte så mycket som röra en tass!
Alla tjejerna kan alla skyltar, så det handlar om finslipning och i Bizkits fall att hålla ihop det hela på tävling och inte vara så i gasen lycklig och uppåt att hon nästan går i bitar!😂
Så tränar vi alltid bakdelskontroll, Genna är helt suverän, har vid de senaste tävlingarna också fått det noterat i protokollet! Kul! Vi har jobbat på det! Roligt att det märks!
Vi kör pallen och en lägre kloss, alla tycker det är kul.
I hallen finns en plastlåda med 8 träapporter i olika storlekar och 3 i metall, den minsta verkar passa en chihuahua!
Det är en av Dezzi's roligaste lekar, att hämta apporterna, en och en ur lådan och ge mig. Sedan tar jag den tomma lådan och flyttar mig en bit bort, och så får hon hämta dem tillbaka!
Hon är överlycklig!
Jag gör den leken med alla fyra, de tycker det är kul!
Genna får träna vittringsapportering, vanlig apportering trä/metall. Jag tränar apportering med de andra också.
Jag sätter upp rutan ibland, eller danska rallyrutan.
Vi brukar hinna mycket, men trots de 3 timmar jag alltid bokar per gång, så är det under protest tjejerna sätter sig i bilen!😉
När jag åker hem från träningen, jag har en timmes bilkörning, så blir det alltid så att jag tänker igenom det vi gjort, hur det känts osv.
Och mina hundar ger mig energi! De älskar att träna, får aldrig nog, vill...vilja att göra rätt, energiknippen! Helt otroligt lyckligt lottad är den här matten med de hundarna! 
Så har de simmat i veckan, bra träning! De tycker det är kul!
Jag har varit på Skurups BK:s årsmöte och Genna fick pris för att hon vann RallylydnadsBarometern! Hon blev för en vecka sedan Sveriges första kelpie att ta titeln Svensk RallylydnadsChampion, men fick inget pris för det, eftersom hon 2012 blev RallylydnadsMästare och det jämfördes med att bli Champion. Men det lästes upp att hon blivit Champion, klubbens första också. Jag ska se till att det blir flera! 
Ingen tävling i helgen, inte nästa heller! Det hör till ovanligheterna!
Så jag har klippt de tre dräktiga tackorna, hade Saras pojkvän till hjälp. Två av dem bara stod, en av dem höll på att somna...Så skönt tyckte hon det var!
En av dem var lite stökig, men det gick fint. Jag verkade klövarna också, så nu är de redo inför lamning i månadsskiftet mars/april!
Baggen har tyvärr fått åka till de sälla jaktmarkerna...trist, men han har varit på tackorna, bestigit dem, stångat i magarna...det går inte. Så han är inte kvar.

På bilden Bizkit och Dezzi idag i dimman.
Söndag 12/2
Idag tog Genna sitt tredje och sista Cert till att bli Svensk RallylydnadsChampion, SE RallyCh!
Den första kelpien i Sverige att bli det! 96 p och en 2:a plats blev det!
Jag är så stolt och glad!

På bilden min Pudding!
Lördag 11/2
En heldag i Danmark på rallylydnadstävlingar, jag tävlade med alla tjejerna, dubblerade klasser, så 8 klasser gick jag. Och ibland fick jag gå från en bana till nästa och hålla banorna i huvudet och inte blanda ihop dem! Man håller sig på tå!

Dagens resultat blev finfina 99 p till Anni, 3:e Certet och därmed Dansk RallylydighetsChampion, DK RLCH!
Jag är så glad! Vi tävlade i en trång hall med hundar överallt, ingen chans till uppvärmning, honnörshund mitt i banan, men hon satte det, nästan till 100%! :)

Dezzi gick som hon brukar, dvs kanonbra! Hon tävlar i Övedsklass och där gjorde hon 97 och full pott 100 p!

Bizkit och jag bröt första tävlingen, jag glömde bort att man i Danmark måste invänta klarsignal från domaren efter att man står vid startskylten...jag började gå, kom på att NEJ!!!Jag stanande, Bizkit undrade vad som stod på, jag tittade på domaren, hon slog ut med händerna, jag fortsatte gå, men allt blev fel, så jag bröt. 
Nästa bana gick Bizkit runt på 93 p, så nära ett Cert!

Genna fick 94 p på första banan, hon var supertaggad, het, hade ett driv, hon älskar att träna och tävla! Jag glömde bort mig och klappade mig på låret, för att få henne att hålla position...det blir -3 i avdrag i Danmark!
Jag brukar tänka på det när jag ser vissa svenska ekipage i Mästarklass, SM-ekipage, som klappar sig på låret, i händerna, knäpper med fingrarna osv. det blir -3 för varje grej i Danmark!
Det var synd, för det hade varit bra med 97 p!

Nästa bana vid sista skylten på höger sida, sitt, backa ett steg vid sidan, sitt, backa två steg vid sidan, så gjorde hon det så fint, ända till det sista steget. innan jag hann samla ihop fötterna hann hon sätta sig...-10p Vi fick 88 p. Suck! Jag kände att vi gjorde en nästan helt perfekt runda på en svår bana och så tappar vi 10 p på det!

Genna är just nu bästa svenska ekipage i den danska Championcupen, den stängs sista april. Vi vann den ifjol och jag vill att vi vinner den i år igen! 

På bilden den snygga och stolta DK RLCH!
Fredag 10 februari 2017
Det var länge sedan jag skrev i dagboken, och den gamla var så full, så jag har fått redigera en ny!
Jag tränar hundarna för fullt, jag hyr en inomhushall, det går inte att vara ute. Och nu har vi fått snö, så det funkar inte att bygga banor och vara ute!
Vi har redan hunnit tävla i år, Ulricehamn och Halmstad. Genna har fått två Cert, så nu fattas det ett för att hon ska bli svensk rallylydnadschampion! Hon fyller snart 11 år, och jag vill göra henne till champion innan hon blir för gammal. Hon förtjänar att vara det! 
Om regelrevideringen gått igenom tidigare och hunden hade kunnat bli champion år 2016, då hade hon 15 (!) resultat som hade gällt!

Jag har tävlat med Bizkit också, hon är jätteduktig på träning, men blir så supertaggad på tävling, så det är inte klokt! Hon vill ligga före mig, hon har ett sug framåt, och när hon dessutom ser hindren!!! Så hon måste ut och tävla mycket, för att avdramatisera det hela!
Jag ska tävla Anni och Dezzi också, vill bara fokusera på Gennas sista Cert först!

Så blev parningen med Hedda och Blinq framskjuten, eftersom Hedda sköt på sitt löp 3 månader! Så nu är planen att hon ska löpa i början av juli och paras då. 
Jag har precis också fått klart med en annan parning...Australian Mates Dreaming Dea kommer att paras i december med en holländsk hane, inte Blinq, en annan! En kanonfin med spännande stamtavla! Jag kommer att lägga ut om det på sidan.

På bilden från i höstas i fårhagen, Dezzi väntar på sin tur!
Foto Eva Malmport.
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS