Dagbok

Söndag 21 april!

Igår åkte jag med alla tjejerna och inkvarterade oss på ett hotell i Sundsvall. Husse var också med. Mina tjejer gillar att åka iväg, bo på B&B, Hotell, stugor...
Idag var det Svensk Vinnarutställning i Sundsvall, jag hade anmält Pudding/Genna i Veteranklass.
När vi klev in i ringen frågade domaren ”hur gammal är hon?”
13 svarade jag. ”År...?” Frågade domaren.
Ja, jag ställer ju i veteranklass...😂
Jättefin kritik fick hon och domaren sa till mig att min hund ”är underbar!”
Ny titel, Svensk VeteranVinnare-19 och Bästa Veteran!

Jag visste inte om jag skulle kunna ställa henne iom hennes skada för drygt 
6 veckor sedan när hon föll från sängen och ådrog sig en höftledsluxation. Det var inte kul att se den röntgenbilden! Pudding låg inlagd 2 dygn på Malmö Evidensia, hon gjorde icke ifrån sig, hon åt inte. De fick ta mjukfoder och blöta upp och försöka trycka i henne med en spruta.
Veterinären ringde och sa att ”hon vill nog hem...”
Jo, jag tror också det, så jag hämtade henne och väl hemma så åt hon friskt och gladeligt och hon rastade sig också!
Jag har sovit med henne, haft henne kopplad, burit in och ut vid rastning, sedemera ökat rastningstiden/promenaderna och vid återbesöket stod 3 sjukgymnaster och gapade när den vackra bruna seglade in! Väldigt bra läkkött på den hunden! Och en matte som följer utskrivningsregler och råd!
Jag har gått med henne på Lunds rehab i 1 år, inte pga någon skada, men jag vill ha henne checkad, vill träna henne, göra allt jag kan för att hon ska må bra så länge som möjligt. Och det har nog varit räddningen när hon nu skadade sig! Snabbare återhämtning är väl sällan skådad!
Så nu ska hon få återgå till sin vanliga träning i water treadmillen, med påföljande massage och vibrationsmatta! Det ser hon fram emot! Speciellt massagen!

Jag har varit iväg med Australian Mates Fina Kia på date! Hon har träffat Evallens Chocolate Treasure och de parade 2 ggr, så om ca 2 veckor ska jag ultraljuda henne och se om hon är dräktig. Jag hoppas verkligen på det!
Jag kommer att behålla en tikvalp och sätta ut på foder.

Så går jag en utbildning till att bli instruktör i nosework och doftprovsdomare. Jag hoppas jag blir godkänd vid examinationen i juli!
Dezzi är med mig på utbildningen.

Jag har införskaffat 10 nya tackor, gotländska får, som Bizkit har fått i uppdrag att valla in.

Ja, det är en del av vad som är på gång just nu!

På bilden den vackra bruna i stugan i Sörmland dit vi åkte efter utställningen.Tisdag 22 augusti!

Oj, vad länge sedan jag skrev! Mycket som händer, mycket på gång! Just nu ska jag ha vallningsläger helgen som kommer! Det ska bli kul!
Jag och hussen har jobbat med hagarna, för att allt ska vara bra. Dios husse har i helgen putsat, och jag har kört med åkgräsklipparen...Den är fortfarande körbar! Men tänk så många gånger jag kört sönder den, och fått den lagad!
Jag önskar mig en betesputs!

Jag har 15 vuxna värmländska tackor i en hage, 12 texeltackor i en annan.
5 värmländska tackor med 7 tacklamm i stora hästhagen och så 3 bagglamm i en hage vid infartsvägen. Jag hoppas baggarna ska hålla sams, min plan är att låta baggen med de stora fina hornen ska få gå med några tackor from slutet av november. Och att de andra två baggarna ska kunna gå kvar i hagen.

Jag har haft baggar av olika mentalitet...Hoppas att min plan går i lås. Annars får jag tänka om.

Tjejerna och jag tränar och tävlar! Och de tycker det är så kul!
De är fantastiska!Hittills i år har Pudding som första kelpien i Sverige blivit Svensk RallyChampion!
Och bästa svenska rallyekipage i Danmark!

Bizkit har blivit Svensk RallyChampion!
Dezzi har blivit Dansk RallyChampion!
Anni har blivit Dansk RallyChampion!
Dezzi har blivit LD STARTKLASS!

Nu tränar Dezzi och jag NoseWork! Jättekul! Jag har anmält till doftprov i oktober, har ett till på g i november ifall vi inte klarar det första!
Har också tränat lite med de andra, allting passar de här hundarna! De tycker att allt jag hittar på är kul!
Det är mina tjejer det!

Så har vi haft semester! Tävlade i Falkenberg, bodde på Bed&Breakfast vid havet, åkte vidare till Östersund, vidare genom Lappland, nordvästra Ångermanland, Sörmland...och så hem!

Ingen träning på flera veckor, bara promenader, cykling, bad, slappa!

Nu har vi startat sensommaren med NW-kurs Dezzi och jag, jag har bokat in simträning en gång i veckan, bokat tävlingar i Sverige och Danmark.

Men först ska vi valla får!

På bilden alla tjejerna!

Lördag 7 november!

Länge sedan jag skrev! Förra gången var valparna 1 vecka gamla, de har vuxit och frodats och tagits väl hand om mamma Maggie och alla flyttade mellan 14 och 18 oktober. Det ska bli kul att följa dem vidare i livet! Jag har flera i närheten, så dem lär jag se lite då och då!
Så har jag tävlat rallylydnad, mest med Genna och då både i Sverige och Danmark. Hon har varit på tå och jobbat ihop flera väldigt bra resultat! Bla ett cert i Danmark, för att bli Champion i högsta klassen - Championklasse! Nu fattas det ett! Och vi har varit såå nära på flera tävlingar!
Hon har också fått fina resultat i Sverige, bla två 97 poängare!
Dezzi och Bizkit har varit ute på några tävlingar i Sverige också. Planen är att träna in fortsättningsskyltarna med Dezzi, för att debutera till våren. Vi ska börja kurs till veckan.
Bizkit ska jag fortsätta med i fortsättningsklass lite till, och träna in avanceradklass.
Anni ska få träna Ekspertklasse och om allt går bra, debutera i den.

Så har vi vallat en hel del! Mest på mina får, men nu de senaste gångerna på Paulas. Det är bra att byta får ibland!
Genna är väldigt duktig, vi har tränat en hel del på att jag står en bit bort från henne och fåren, och så kommenderar jag "fram", "vänster" "stanna" "sakta fram"hon har fått plocka ut dem, drivit/föst en bit, hon har fått gå höger ett kvartsvarv, stannat, fram, stanna osv. Att stå vid en passage, där det gäller att hunden lyssnar, eftersom matten vill ha knäna och kroppen intakt! Att stå där och Genna vet att i det läget betyder "gå höger" att bara ta ett steg/lyfta tassen/luta kroppen. Det är häftigt! Jag tycker att det är det bästa som finns! Att se och känna att hunden gör det den är till för, har så otroligt fina instinkter, bra djurhållning! 
På tal om bra djurhållning, så har Bizkit visat sig vara en alldeles förträfflig vallhund! Jag tror att tidigare, när hon var ung, så har nog Genna och Anni med önskvärd tydlighet sagt till henna att gå och lek du, vi fixar det här med fåren! Men en dag när varken Genna, eller Anni var hemma, jag skulle fodra fåren, alla tackorna rusar emot mig, då tassar Bizkit fram och stoppar fåren, ser till att de flyttar sig och håller dem borta från mig, så jag kan fodra! Det hände, jag tror det var förra vintern, och då insåg jag att min lilla bruna kunde! Hon måste ha sett hur Genna gör! Det kändes precis som att ha Genna!
Den här säsongen har jag tränat henne på allvar, så att säga, föst mycket i lina, tränat i fyrkantsfålla, balans. Och hon går från klarhet till klarhet! Superduktig liten hund! Med en känsla för djuren, hon läser av dem så bra, hon är mjuk och har en lugnande inverkan på fåren! 
Dezzi är ännu en ung hund, som behöver mogna, men hon har mycket i sig och kommer att bli en duktig vallhund, det är jag säker på! Hon är lite lik Anni i sitt sätt, så jag ska med henne tänka på att kontroll innebär inte bara att gå ffr huvudena på fåren och parkera dem vid ett staket! Jag har lärt av mina misstag! 
Anni har jag tappat lite, vet inte varför, fått backa bandet med henne. Nu är det Paula, som tagit henne på träningspass. Hon är en väldigt duktig vallhund, hon är väldigt mycket överhuvudtaget, och jag måste visa direkt innan vi går genom grinden in i hagen att, jag vet vad jag gör, jag har en plan, jag är den som har bestämt och tänker nu genomföra vart vi ska flytta fåren, vad vi ska göra i fårhagen! Anni måste ha en säker förare, annars inser hon direkt att hon kan göra som hon vill, eftersom den där matten har ju inte en susning!
Fyra hundar, alla olika med en stundtals förvirrad matte! Men vi knogar på!

Jag kollade hur mycket vallningsträning jag ordnat den här säsongen (som startade i början av april tills träningen igår), som nog är slut nu om höstregnet kommer!
16 vardagsträningar, plus 3 helgdagar då vi tränat hela dagar, plus ett helgläger fredag till söndag med anlagsprov!
Det har varit en hel del!


Köket, som började rivas och byggas om efter vallningslägret i maj, är nu i princip klart! Vissa detaljer saknas, men snart så! Skönt att efter 5 månader kunna laga mat!

 
På bilden det nöjda ekipaget Pudding&Matte efter en tävling i Danmark, Cert  i Championklassen!

Onsdag 26 augusti!

Mycket har hänt sedan förra gången jag skrev, jag har haft vallningsträning här hemma, arbetet i huset fortskrider...Puh!
Jag såg att Genna hade en förändring i tandköttet, lite tjockare, ringde veterinären och när jag sa "knöl" inte om vet, men om tandköttet! Då fick vi en tid dagen efter!
In till djursjukhuset där en vet tittade och bokade till tid annan veterinär, en tandläkare. Blodprovstagning, koll av hjärta, lungor, klämma, känna, kolla slemhinnor, ögon, ...allt! Och en biopsi på knölen. Fick svar att det var inget farligt, det kallas tandköttsnybildning och kan förekomma på äldre hundar. "Äldre!" Lite förnärmad blev jag, men glad att Genna är frisk!
Som en nötkärna tydligen, eftersom alla prover var kanonbra! 😀 Härligt!
Så har vi varit till Kelpiespecialen i Stockholm, Genna, Dezzi, Amy, Dino, Ninja, Brownie. Jättetrevligt att träffa alla! Drygt 50 hundar anmälda, fler än utställningen i Norge i september, Europautställning!
Hundarna fick fin kritik och visades väldigt fint av sina ägare!
Maggie flyttade hem till oss i väntan på valpar. Hon är så van att vara här, det känns nog som hennes andra hem! Och så för en vecka sedan föddes E-kullen!
9 valpar, 5 tikar och 4 hanar! Svarta, Red&Tan, Black&Tan och chokladbrun. Fantastiskt att det blev tanfärgade också, chansen fanns, men var inte så stor! Kul med fyra olika färgställningar i en kull! Det var det i A-kullen också.

Maggie valpade lätt, som förra kullen, hon är lugn och trygg och valparna bara kommer! På tre timmar var alla nio födda!
Det jobbiga är kvällen och timmarna innan själva valpningen sätter igång.
Men då passar hon på att sova de minuter/tid som är mellan det mest jobbiga. Och så andas och flåser hon och jag är där och är sällskap och stryker och pratar med henne.

Som sagt 1 vecka idag är de små! 

Fredag 17 juli!

Länge sedan jag skrev och mycket har hänt! Tjejerna och jag har vallat mycket, haft mycket vallträning här hemma, tränat/tävlat rallylydnad i Sverige och Danmark, varit på kelpiespecial i Lomma,haft ett helgläger i vallning med Lisbeth Cederberg från Östra Lokalområdet, som var med som instruktör och samtidigt blev Paula utbildad anlagstestare i vallning för vår ras! Efter lägret började vi riva köket, tvättstugan, grovingången och har sedan dess levt med stampat jordgolv, kylskåp i en box i stallet (ingen häst där! ;)och mikro och matbord i sadelkammaren!
Så till det viktigaste...Maggie var idag på ultraljud och är konstaterat dräktig! 8-9 valpar räknade veterinären till! Maggie och jag åkte upp till Uppsalatrakten på midsommarhelgen och träffade hanen, Orchis Norne och matten. Efter det att jag fått ok att använda honom, så kontaktade ägaren mig och sa att hon tagit spermaprov på honom, eftersom det vid två parningar bara blivit en valp och nästa gick tiken tom! Det visade sig att han hade spermier så det räckte och blev över, men det var för lite vätska! Vilket ger en liten, men koncentrerad mängd sperma. Det blir trögflytande och de stackarna hade svårt att ta sig fram! Veterinären rådde att inseminera tiken. 
Vi åkte därför till en duktig veterinär, Catharine Linde Forsberg utanför Uppsala och där inseminerades Maggie.

Och som sagt, hon är dräktig! 😀

På bilden Maggie med D-kullen!

Söndag 19 april!

De senaste tre veckorna, så har Dezzi och Hedda ställts på Malmö Int! Mycket fina resultat! Dezzi Excellent med CK och Hedda Excellent,CK, Cacib och BIM!

Dezzi och jag har börjat en rallylydnadskurs, jag har startat en rallylydnadskurs på klubben, vi har varit i Sörmland över påskhelgen, ställt Dezzi, Genna och Hedda på SvenskVinnarutställning i Kista - Genna blev SvenskVeteranVinnare-15!
Hedda blev 2 bästa tik, Excellent,ckoch Cacib och Dezzi blev 2 bästa Juniortik, Excellent!

Så har jag startat upp vallningsträningen! Så roligt! Det finns inget bättre!

Genna har tävlat i RallyMästarklass, dubblerad tävling i Lund, hon är fantastisk den hunden! Jag tabbade mig och vi tappade 10 p i den andra klassen...fick 87 p! Annars hade det varit vårt bästa resultat i Sverige! Det grämer mig!

Anni har kommit hem efter tre veckor i kungliga hufvudstaden! Hon har skött sig bra och minglat runt på Gärdet, åkt kommunalt, och charmat poliser! :)

Jag tränar, förutom mentalt, även kondition med tjejerna, och cyklar med de äldre. Lillmatte joggar med Anni, ingen annan duger! Anni är bäst!

Lilla Dezzi har debuterat i svensk Rally igår i Svedala. Väldigt mycket nos, och koll på allt annat, men stundtals lysande! Vi gick runt på 65 p, och det kommer att bli bra. Riktigt bra! Dezzi är en underbar hund!

Bizkit tävlade i Fortsättningsklass, har inte tävlat sedan augusti i Sverige, gjort två tävlingar i Danmark inomhus. Jag vet inte vad som hände, men vi var inte på samma planet! Har nu anmält oss till några fler tävlingar, så får vi se. Om jag visste varför det inte gick bra, vad hände? vad var orsaken? så kunde jag direkt tränat på det, men nu står jag frågande!

Idag har jag haft vallningsträning hela dagen. Finns inget bättre! Började med att Genna fördelade fåren dit de skulle. Och den hunden och jag är ett!

Jag vet inte vad jag skulle göra utan henne! Träningen varvades med teori och praktik, vi tittade på några sekvenser från en DVD, vi tränade varandra, vi tittade på vårt kroppsspråk och vi tränade med fåren i runda fållan och fyrkantsfållan. 

Jag tog ett pass med Genna och fåren i runda fållan med Paula, som coach, och Genna var så duktig! Lugn, sansad, lyhörd, hon kan och gör allt jag ber om!

Lördag 28 mars!

Idag har vi jobbat i fårhagen med att bygga klart fyrkantsfållan! Det blev jättebra! Jag passade på att träna lite med Genna också, hon är en fantastisk hund! Jag har inte många kommandon, men hon vet, har så bra djurhållning, känner draget, balanserar, driver...Min Pudding! Hon är en riktig arbets/gårdshund! Hon gör allt den hunden! 

Jag hoppas att alla ska tycka att fållan känns bra! Alla som kommer på träning och läger! Vi är i alla fall nöjda! Många timmars jobb!

Även den här veckan har tjejerna fått varsitt spår och de bruna har cyklat! Lilla Dezzi har börjat jogga med lill-matte och båda tycker det är roligt!

Jag har cyklat ett par ggr med Genna, hon är i fantastiskt bra kondition nu!

Imorgon ska Dezzi ställas på SKK Int utställning på Malmö Mässan, även Hedda ska ställas. Jag tar det som träning på att klara såna miljöer och så hoppas vi på bra fika! :)

På måndag börjar dezzi och jag rallylydnadskurs! det blir kul!

På bilden Genna!

Måndagen 23 mars!

I helgen har vi varit på Bornholm och tävlat i Rallylydnad. Det har gått jättebra! 
Dezzi var jätteduktig och fick 83 och 94 poäng! Första rundan gjorde jag missen att påbörja momentet precis efter skylten! Det får man inte i Danmark!-10 poäng! Dezzi var så ,ed mig och fokuserad och duktig! Nu måste vi börja träna utomhus också! Det kommer att bli annorlunda med alla dofterna ute!
Bizkit gick runt på 90 och 91 poäng, väldigt bra rundor! Med henneå måste jag jobba hela tiden, för att hon inte ska komma för långt fram.
Genna gjorde en helt fantastiskt bra runda på lördagen, 98 p och Cert i Championklassen! På söndagen var hon minst lika taggad och tävlingssugen!😀 91 poäng, trots att vi missförstod varandra på ett moment! Väldigt bra helg!

Vi hann åka runt hela ön innan hemfärden på söndagkväll, väldigt vacker ö! Synd bara att det var så kallt och blåsigt!

Idag har vi tagit det lugnt, för att sedan åka till Paula och valla, Dezzi visar på en hel vallning! Jag har fått med mig hur jag av tränä henne. Bizkit är en cool, sansad, vallhund med mycket självkänsla, enligt Paula! Jag har nog inte riktigt insett att hon är så självsäker! Jag måste få henne att jobba mer med mig! Hon kan flytta fåren, och liksom gå iväg med dem! Kanske mindre fråndrivningsträning med henne!😂 Så vara det Genna, en hund med mycket i sig, det går fort! Vi gjorde väl Inte allt bra, men hon hade riktigt fia utgångar, avstånd, behöver få henne att hejda sig, göra en halvhalt, måste "påminna" henn redan klockan 10 och 2. Men ett lugnt och fint jobb när vi kommit igång, med henne ska jag träna att "gå höger " " ut vänster" bara en liten bit, stanna, fram, att jag kan stå någonstans och få henne att flytta fåren höger, vänster, fram, små rörelser. När jag skickades henne vänster en gång och hon gick för rakt på, och jag ropade "ut" då vinklade hon 90 grader vänster och svepte iväg! 
En härlig träning! Tack Gode Gud för Paula! 
Vi åkte förbi veterinären på vägen hem och vägde den vackra bruna. Betydligt mindre ChokladPudding nu! 19,8 kg i höstas...16,3 nu! Det har vi gjort bra!

Lördag 28 februari!

Har skrivit flera inlägg, som bara försvunnit...! Nåväl, nytt försök! Jag har tränat med tjejerna i ridhus och hyrd hall, Genna, min Pudding, har fyllt 9 år! Lilla Dezzi har fyllt 1 år, och själv har jag också fyllt år! Mycket firande!
Jag har varit på Kelpieklubben Södras årsmöte, tänkte berätta om mitt arbete med att få en anlagsbeskrivare till vårt område, att Lisbeth Cederberg, anlagsbeskrivare, vallningsinstruktör inom SVAK, kelpieuppfödare, flyger ned för att bo hos mig sista helgen i maj. Hon ska utbilda Paula till beskrivare, vi ska hålla kurs. Tänkte berätta om det på punkten "övrigt". Den kom dock aldrig upp...före det så var det verksamhetsberättelse, "vallning", jag sa att jag försöker komma ihåg att skriva när det är vallningsträning, attkomma ihåg att lägga ut det på Södras FB-sida, så att de som vill träna får veta! Fick klart för mig att det var fel! Att länken gick till min hemsida, min kennel...Så all information ang vallningsträning för er, som vill träna med ta hundar, det kommer att läggas ut på min hemsida, min kennels FB-sida. Ev på svenska kelpies, svenskar klpieklubbens FB-sida, om inte de också tycker att det är fel! 
Jag vill bara nå ut med vallningsträning till de som vill valla med sina hundar! Det är allt! Att det var fel av mig att skriva på Södras sida, det fanns inte i min värld! Södras FB-sida kommer inte att besväras av mina vallningsinlägg hädanefter! Jag har gått ur den sidan, är med i Östra.
Jag är nu i Stockholm, har idag träffat mitt gamla Hundgäng från Nacka, jag startade gruppen för ca13 år sedan. Någotav det bästa jag gjort! Varje onsdag, i ur och skur, så träffade vi! Så trevligt, kanonbra för alla hundarna, och deras ägare! Vi har haft så roligt ihop! Idag träffades vi på Häringe Slott, Afternoon Tea, hundar välkomna! 

Fredag 20 februari!

Skrev ett långt inlägg igår, skulle spara...allt försvann! Tröttsamt! Nåväl, vi har varit i Sorö, Danmark, bott på vandrarhem och tävlat både lördag och söndag. Det gick bra, Genna som blev Dansk Champion i slutet av 2014, får nu tävla i en klass för champions. Vi gick runt på 84 resp 78 p. Bizkit debuterade i Övedsklasse, hade fullt upp med allt som hände i hallen. det är en hel del! 71 och 72 p skrapade vi ihop! Så var det lilla Dezzi, som ju aldrig tävlat förr, vare sig i Sverige eller Danmark! Gick hur bra som helst! 84 p på lördagens tävling, tyvärr icke godkänd på söndagens. Mattes fel! På söndagen började man med Champion, Ekspert, Öved och sist Begynderklasse. Så den här matten som tävlade tre hundar varje dag, hade just tävlat med Bizkit i Övedsklasse, gick in med Dezzi och går första sträckan som vore det Övedsklasse! Men Dezzi var väldigt duktig, och vilken cool tjej! Hetsade inte upp sig över att vara inomhus, eller alla hundar, människor som var där!
På Skurups BK:s årsmöte i onsdags, fick Genna och jag ett fint pris, vi var vinnare av 2014 års rallylydnadsbarometer!
Så håller jag på och planerar vallningsträning, lägret sista helgen i maj, jag har fått klart med nya tackor (jag har kvar mina skogsfår också), ska klippa fåren på halsarna, så att veterinären lätt kan ta blod från mina tackor, de har MV3-status och nu är det dags för ny blodprovskontroll, så att jag får behålla statusen.

På bilden Genna från en tävling i Danmark! 

Fredag 13 februari!

Jag håller på och planerar vårterminens vallningsträningar, väntar på ok från Paula, när jag får det, så lägger jag ut det på sidan. Hoppas få till träning en dag i veckan, några helgdagar och så lägret sista helgen i maj. Det ska också bli en dag för nybörjare.
Jag och tjejerna har tränat lite i ridhuset och i en hyrd hall. Genna har gått ned i vikt, från 19,8 kg till 17,5 vältränade kg! Nu är hon perfekt! Eller nu...det är hon alltid!
Bizkit har blivit vaccinerad, även rabies, kom på att kolla och det var ju tur, eftersom vi ska till danmark och tävla! Min lilla bruna väger 15,5 kg, också bra vikt på henne.
Dezzi fick samtidigt sin vaccination och hon väger 16,5 kg. Hon är lite större än Bizkit också.
Anni är superglad att hon slapp vaccinera sig, eftersom hon lider av sprutskräck! Hon klarar sig från detta hemska ett tag till!
I helgen ska vi tävla rallylydnad i Danmark, Genna i klassen för Champions och vi har som mål att ha roligt och bli godkända!
Bizkit ska debutera i Övedsklass och vi har samma mål, kanske att vi siktar på högre poäng än godkänt! (70)
Dezzi ska debutera i tävlingssammanhang, och vårt mål är att ta oss in på planen, och få till några skyltar snyggt och prydligt! Och ha roligt! Det sista är viktigast, jag vill att hon ska tycka det är kul att få komma iväg, och känna sig trygg och glad på planen! Poängen struntar vi i! Hon har jättemånga år framför sig att ta poäng på!
Anni ska inte tävla, hon väntar tills det blir utomhussäong, då ska hon upp i Övedsklass.

På bilden ser ni Hedda, en bild från tidningen Hundsport! 

Onsdag 21 januari!

Idag fick jag klart med vallningshelgen 29-31/5! Jag är så glad! Lisbeth Cederberg, kelpieuppfödare, Jejmics Kennel, vallningsinstruktör och vallanlagstestare inom Svenska Kelpieklubben flyger ner från Stockholm och kommer hit den helgen! Lisbeth ska anlagstesta hundar, samtidigt som Paula är med henneoch får utbildning om hur det går till!Jag har under en lång tid försökt få till att Paula ska bli vallanlagstestare, hennes kommentarer när vi vallar är som ett anlagstest!, men hon måste bli godkänd! Vi har försökt få till det tidigare, att vi skulle åka upp till Lisbeth, men det gick inte ihop med jobb o.dyl.Men nu flyger snälla Lisbeth hit! Fantastiskt! Lisbeth tycker att det ska bli kul! Och jag är väldigt tacksam! Jag vill verkligen att vi ska få en anlagsbeskrivare till Skåne, en person som kan kelpie! Och det kan Paula! Och när jag nu har två oerhört duktiga instruktörer här...Ja, då ska vi träna! Åhh, vad roligt det ska bli! Och vi verkar vara många som tycker så...jag hann knappt lägga ut om helgen, förrän anmälningarna rullade in! Det värmer mitt hjärta att vi är så många som vill valla med sina fantastiska hundar! Det är vallhundar vi har, och Paula har många ggr sagt att hon är imponerad över våra duktiga hundar och förare! 

Söndag 18 januari!

Sedan jag senast skrev, så har jag och tjejerna varit på ridhusträning, både rally och lydnad. Dezzi har simmat, alla tjejerna har varit med mig och Christine och hennes tre hundar i en hall vi hyrt och tränat rallylydnad - dansk och svensk!
Igår tävlade Genna i RallyMästarklass i Sölvesborg, 89 p! Jag vill ju helst att vi ska komma över 90-strecket, men det började inte så bra när husse, som är borta mycket, lämnade oss när vi skulle in i ridhuset, han gick in i en dörr till vänster, vi skulle in till höger - husse sa "-Jag går nu!" Kort sammanfattning, Genna stod som fastnaglad i backen! Va?! Åker han nu?! Igen?! Näj, jag vill inte dit du vill att jag ska gå... Det ordnade upp sig efter den första tävlingssträckan med sitt, lämna, kalla in över hinder, som följdes av sitt, lämna, spring ifrån, kalla in i fart och så på det PRECIS innan banan tog slut - båda vänster! Jag kan säga att det inte var alla som hann vända! Men vi hann och fortsatte! Och en träningsbekant som satt på läktaren hade hört att jag sa "- Nej, nu kör vi!" Och då gick det bättre för oss!

Den här matten/undertecknad drog på sig förarfel! Äsch då! Plus en vält, som jag inte kan kännas vid, det är säkert rätt, men jag kan inte minnas det! Men jag är, som alltid, nöjd med min Pudding!

Så har jag fått klartecken från Maggies tilltänkte partner! Det är med stor glädje jag presenterar GkVallPr Orchis Norne! En red&tanhane, som är Godkänd på Vallhundsprov! Han kommer från en kull på fem, där tre är Godkända Vallhundar! 
Jag vill med min avel bevara vallanlaget hos vår fantastiska ras! Eftersom det är det som ger hundar, som blir arbetsvilliga, bra motor, hundar som arbetar bra i ALLT- spår, sök, rapport/bruks, lydnad, rallylydnad m.m. precis allt man vill arbeta med! Utan vallanlag får vi inte de enormt bra arbetshundar vi har!

Och som jag sagt förut...vill man inte ha en vallhund - jamen, skaffa då en annan ras! Så är det!

På bilden GkVallPr Orchis Norne!

Lördag 10 januari!

Jag känner mig...Tacksam! Just nu är allt på topp! Genna, min Pudding, är mer taggad än nånsin! Hon är så arbetsvillig, och vi gör allt möjligt, hon ska fylla 9 år i slutet av februari. Har haft 3 kullar, har meriter så det stänker om det! Och bara VILL! Hon är speciell, det är hon&Jag! 😘

Anni är också väldigt speciell! Så enormt arbetsvillig, duktig, lyhörd,VILL, VILL, VILL! En underbar hund! Med väldigt mycket motor! Det finns inget roligare än att träna med henne! Det blir ofta fort och fel! Tjuvstarter osv, men hon är en gudabenådad vallare, så mjuk och lyhörd i sitt arbete, det finns bara en som hon! 😘

Bizkit, Lilla Vild, som helt plötsligt blivit vuxen! Har mognat, i träning så händer grejer, som jag inte trott var möjligt! Och som hon leker och uppfostrar minstingen, Dezzi! Helt suveränt! Min lilla, lilla bruna! 😘

Och så den yngsta, icke den minsta!, Dezzi! Så underbar! 10 mån, vacker som få, så trevlig, social, arbetsvillig...Åh, vilken liten pärla! ALLA älskar henne! 😘 
Nytt år, nya mål - jag hoppas och ber att allt ska få vara som det är nu! 😀

På bilden Dezzi!

Torsdag 8 januari!

Idag har tjejerna och jag varit på Österlen i en hyrd hall och tränat! Jättekul! Christine var också där med sina tre, plus en matte med två hundar! Rally för alla, även Dansk Begynderklass, eftersom Dezzi ska få debutera snart! Vi får väl se hur det går...hon började med att liksom skutta upp på första skylten! Upp med framtassarna, ganska skickligt gjort, men det blev ju liksom fel! ;) Hon älskar pallträning och trodde nog att det var något liknande! Gulligt! :) Vi ska ta de första tävlingarna som träning på att - just tävla! - och att vara inomhus med en massa störningar! Inget fokus på poäng! Det får komma senare!

Igår var jag med Dezzi och simmade, och så duktig hon är! Förra gången, med alla fyra, då var det så att jag undrade om simfärdigheten i bassäng satt i färgen? ;) Jamen, de svarta var överlägset bäst! Medan de två bruna, såg ut som om de hade en nära-döden-upplevelse! 

Årets första tävlingar är bokade, Genna ska få börja i Rally Mästarklass i Sverige, det var ett tag sedan! Vi har mest varit i Danmark!

Sedan ska hela gänget till Danmark, och då ska Genna, Bizkit och Dezzi få tävla. Anni väntar jag med till utomhussäsongen, det blir för mycket för henne annars, och för matten som ska hålla ihop och tävla alla!

Jag har fått mycket förfrågningar ang valpar, nästa kull. Maggie kommer att paras nästa löp, som beräknas i augusti, valpar i oktober. Hane är ännu inte bestämd, jag lägger ut om det så snart det är klart. 

Maggie är en helt fantastisk liten tik! Jag har sagt det så många gånger tidigare, men säger det igen, men allt ifrån parningsresan med henne, dräktigheten, valpningen - och som hon tog hand om valparna! Alla 10! Det värmer mitt hjärta! 
Så snart allt är klart, så kommer jag att lägga ut det på hemsidan!

På bilden Australian Mates Black Magic!

Nyårsafton!

Sista dagen på året, tid till eftertanke. 2014 har varit ett år med mycket träning, tävling, vallning, läger, MH och valpar!
Genna, min Pudding, har blivit Dansk RallylydighetsChampion, DK RLCH. Vi har även tävlat Rally i Sverige, de bästa resultaten är 92,92,92,93 och 96! 
Så har vi tävlat i bruks, Patrullhund, och blivit Godkända i Lägr Klass. 3 ynka poäng från uppflytt till Högre!
Genna och jag har även tävlat i Lydnad i Danmark och blivit LPI, uppflyttade till LPII!
Genna har även visat upp sig på utställning, och blivit BIS Veteran två gånger!

Anni har debuterat i Rallylydnad Avancerad klass med fina poäng!
Anni har också tävlat i Danmark och är RallyBegynderMäster, RBM! Uppflyttad till Övedsklasse!

Bizkit har tävlat Rallylydnad i Danmark och är RallyBegynderMäster, RBM!

Dezzi och jag har gått allmänlydnadskurs, väldigt roligt! Dezzi är även ställd på utställning tre ggr, och alla gånger BIR-valp!

Så har Maggie fått sin första kull! 10 fantastiska valpar - D-kullen! Maggie visade sig vara en otroligt bra mamma, valpade enkelt och tog hand om sina valpar föredömligt! 

Mycket vallningsträning har jag haft, med Paula som uppskattad instruktör! Jag jobbar på att få henne godkänd som anlagsbeskrivare! Om allt går som jag tänkt, så blir det nu helg till våren med en vallningsinstruktör, tillika anlagsbeskrivare, som ska ha anlagsbeskriva här och samtidigt utbilda Paula!

Så har jag ordnat mentalbeskrivning. Fyra av C-kullen har testats, så nu har de känd mentalstatus!

Både Riff och Biz är KORADE! Riff har blivit pappa till F-kullen på Pihlstens kennel!
Buza har klarat alla proven och är nu Tjänstehund Räddning, Tjh(RDH).
Hedda har förutom att träna lydnad, rally och vallning, visat upp sig i Sverige och Danmark ett par ggr. Och tagit titlarna KBh JV-14 DKJV-14 SE JV-14 SE V-14 Hon vann 2014 års Kelpiespecial i Stockholm, och blev BIR på Stora Stockholm!Hedda har även tävlat i Rallylydnad och är RLDN RLDF och uppflyttad till avancerad klass. Lilla, härliga Hedda!
Så har även många andra Australian Mateshundar varit ute och tävlat Aaron är RallyMästare, Chica och Bixo har debuterat i Rally, Amy är. LPI, Maggie har, förutom att bli 10-barnsmor, debuterat i rally och tagit två kvalificerande resultat. 
Jag har haft kennelläger, många som kom och gjorde helgen till en trevlig helg med träning och samvaro!
Australian Mates Adorababealice, Googie, bor i Tyskland och har just fått sin tredje kull!
Lilla Dana har idag debuterat i tävlingssammanhang i Danmark, Rallylydnad. Två tävlingar, 98 och 100 p, titeln RallyZbegynderMäster RBM och uppflyttad till Övedsklass ! Mycket som hänt under året! Hoppas inte jag glömt något! Förutom allt detta, så tränas det för fullt i lydnad, rally,vallning,agility, viltspår,bruks...

Mina mål för 2015 är fortsatt träning med alla fyra, debutera i rally med Dezzi och göra anlagsprovet i vallning och viltspår med henne. Och ställa ut i Juniprklass.
Bizkit ska göra anlagsprovet i vallning, debutera i avancerad klass i rally, och i Övedsklass i Danmark.
Anni ska debutera i Övedsklass, fortsätta i avancerad klass.
Genna ska tävla i rally i Sverige och Danmark, och om vi får till vittringen, debutera i klass tre. 

Så hoppas jag få till kennelläger, vallningsläger, anlagstest i vallning,MH för D-kullen, valpar till hösten!

Dan före Dopparedan!

Dagen före Julafton! Granen är klädd, till minsta gren! Jag tycker i vanliga fall att, "Less is more!" Så infaller Julen...och jag blir galen! 😉 Rött, tomtar, ljus, en gran där man knappt ser något grönt/någon gren...! Man får hänga flera prydnader på samma gren! Åh, så fint det blir!

Fårhagarna har svämmat över, värre än någonsin! Alla hagarna ligger under vatten! Trist! Fåren är installade. 
Jag längtar till våren och vallningsträningarna! Och helgen med två duktiga instruktörer och vallanlagstest! Många som redan anmält intresse! Jättekul! Och i Svenska Kelpieklubbens mål, så ingår att få flera att anlagstesta sina hundar -  jag gör så gott jag kan för att vi ska uppnå målen!

Jag har fått mail från människor intresserade av rasen och av valpar. De frågar vad jag vill ha av valpköpare?  Jag vill ha människor, som ger mina valpar ett bra liv, som förstår att det är en arbetande ras, fulla av energi och arbetslust!
Vallningen står mig varmt om hjärtat, samtidigt som jag förstår att det inte är lätt för alla att valla med sina AK! Vi är inte många som har mark, får och kan erbjuda träning! Man behöver inte valla med sina AK, men om man har möjlighet så är det helt fantastiskt att se sin hund i sitt rätta element! Alla som vallar vet precis vad jag menar och känner!

AK är en ras, som vill så mycket! Om man erbjuder ett jobb, så gör de det med liv och lust! Lydnad, spår, agility, bruks, och förstås vallning! och en massa annat!
Jag anser att det är vallanlaget i våra hundar gör att vi har så fantastiska hundar! Vallningen gör att vi får en hund, som är lyhörd, "willing to please", vill arbeta med sin förare/herde, samtidigt som den kan arbeta på avstånd från föraren! Egenskaper som gynnar ALLT arbete! Jag vill ha, och avlar för att bevara vallningen i vår fantastiska ras! Vill man inte ha det, jamen välj då någon av de hundratals andra raserna som finns!

Jag var uppslukad av den frågan på FB, "vad vill vi med vår ras? Ska vi bevara vallanlaget?"  Så var det en stackars kvinna, som i den vevan ställde en fråga på min mail ang rasen, var intresserad av valp... Och som jag gick igång! Svarade väl något i typ med " Vill du inte ha en vallhund, så skaffa då någon av de övriga 400 raserna som finns!"
Hon hörde aldrig av sig! 😉

Det var inte meningen att skrämma bort någon och vara oförskämd, men jag blir mörkrädd när man/uppfödare börjar ifrågasätta vallanlaget...?! Och i den andan svarade jag på mailet...!  

År 2014 går mot sitt slut och vilket år! Lilla Hedda har visat upp sig i utställningssammanhang och sopat banorna med sina konkurrenter! En liten junior, som nu kan titulera sig DK JV -14 KBHJV-14 SE JV -14 SE V-14 RLD N RLD F Australian Mates Come Bye Hedda! Men det bästa med den lilla vacka bruna är hennes arbetslust! Härliga Hedda!
 
 Dezzi har visat upp sig ett antal ggr och fått fantastiskt bra kritik, och Genna, min Pudding snart 9 år, får fortfarande underbart fin kritik! Och flera från Australian Mates, som också varit ute i ringarna!

Nu är jag ju mera inställd på arbete med mina hundar! Att de är så exteriört bra är grädde på moset! Helst av allt vill jag få fram bra arbetshundar, bra mentalitet, vallanlag - är de dessutom bra exteriört så är jag supernöjd! 😀

D-kullen föddes i slutet av februari 2014, mamma till kullen är Australian Mates Black Magic, Maggie. En helt fantastisk tik! Första kullen, 10 valpar! Och som hon skötte om sina valpar! Jag är full av beundran! Det ska bli så kul att följa dessa valpar!

C-kullen, 4 av dem, gjorde MH-test i september och har nu känd mentalstatus!
Kennellägret gick av stapeln första helgen i oktober, många som kom och gjorde det till en härlig helg i goda vänners lag!

Så har Australian Mates Bustling Biz blivit KORAD, så också Australian Mates Chocolate Bar, som också blivit pappa till en kull på 7 valpar på Pihlsten´s Kennel. Han gjorde korningen mitt i parningen...Jodå, han kan verkligen fokusera på vad som gäller! 

Australian Mates Buza kan stoltsera med att hon är TJH (RDH) Tjänstehund Räddning! Enormt bra jobb av Buza och hennes duktiga matte Malin!

Så har Genna och jag nått vårt mål för året, vi är nu DK RLCH, Dansk RallylydighetsChampion! Åh, så skönt! 

Mycket annat har också hänt, Australian Mateshundar tränar och tävlar i rally, lydnad, bruks, agility, vallning. Duktiga hundar med duktiga förare!

Snart infaller ett nytt år med nya mål! 😀

På bilden Australian Mates Black Magic, Maggie!

Måndag 15 december!

Var ska jag börja? Hedda, Kristina och jag har varit i Stockholm på Svenska Kennelklubbens Internationella utställning, den som brukar kallas "Stora Stockholm". Hedda går snart ur juniorklassen, så vi hon ställdes där för sista gången. Titeln SE JV-14 delades ut till bästa junior, och den tog Hedda!
Så skulle hon ju också upp i konkurrensen mot de andra tikarna, som fått Excellent med CK! Ja, men det gick ju också bra! Hedda vann! Fick titeln SE V-14! Så var det in i ringen igen, då ställdes hon mot bäste hanen...Och Vann! Hedda blev BIR, "Bäst i Ras"!
Lilla junioren Hedda! 
Och så lugn och cool, hon har ju aldrig varit på Stora Stockholm förut! 4500 hundar, som ställdes på söndagen, så ni förstår att det var mycket hundar, deras mattar, hussar, besökare, utställare...
Men Hedda hetsar inte upp sig!

Och lika lugn som hon är, lika mycket go har hon i sig! Alla vi som varit i fårhagen samtidigt med Hedda och Kristina vet! 😉 När Hedda med attityd, hon vet ju att hon kan minsann flytta får!, när hon ber Kristina gå och sätta sig på stolen och dricka kaffe, så fixar Hedda allt SJÄLV! 
Ha,ha! Och filmen som jag fick se på Kristinas mobil från en träningstävling i agility! Man kan väl säga att det var en liten brun hund, som bara hade fokus på banan, hela kroppen, suget att få startkommando, kunde ha blivit tjuvstart...! Och sedan en brun fartrand som swischade iväg!
 Lydnadsdebuten har pga Stockholmsutställningen blivit framflyttad, Hedda skulle ha tävlat i Halmstad i lördags. Samling kl.14.00...Och sedan köra upp till Stockholm, för att gå upp tidigt och iväg till Mässan. Nej, det blev för stressigt, så lydnaden blir på det nya året!

Stort, stort Grattis till Hedda&Kristina, som är ett riktigt härligt radarpar! 😀

På samma utställning, juniorklass, ställde Emma sin Ninja också. Och det gjorde hon bra! Ninja har ställts några ggr på inofficiell utställning. Domaren hann inte riktigt med när han vände sig om, för att bedöma Ninja...Men som han skrattade! Ninja hoppade och pussade, men det tyckte han bara var trevligt! Ninja fick fin kritik, Very Good (snålt, tycker jag!), såg väldigt trevlig ut i ringen och en av kommentarerna i kritiken var "Supertemperament!" Underbart! Emma och Ninja såg så fina ut ihop, ännu ett radarpar! 😀

I gruppfinalen var det 32 hundar, Hedda blev inte placerad där. Vi åkte innan finalen var klar, vi hade ju en bit att köra hem!

Så träffade jag Lillemor, Åsa och Lena från hundgänget i Nacka! Alltid lika kul! Vi träffades en gång i veckan och promenerade med våra hundar, i ur och skur, året om! Vi var några till också i järngänget!

Lite shopping hann vi med också, och sedan hemresa! 


Torsdag 11 december!

Torsdagkväll. Alla hundarna och katten sover och jag tittar på Jul med Ernst. Min första Tupp fick namnet Ernst, han var snäll, social,gick barfota omkring och kände in dagen! ❤️ Behöver jag säga att jag tycker om tvåbente Ernst! 
Vad har vi gjort här sedan jag senast skrev...Ja, vi har tränat lite, kondition och lite mentalt. Dezzi har haft sin allmänlydnadskurs, vi hade avslutning igår. En bra kurs, och jag letar fortsättning, så vi kan komma vidare. Vi ska träna i ridhus i vinter, jag har bokat in mig och tjejerna på både lydnad och rally. 
Genna Hr gått ner1 kilo, jag vill ta ner henne ett till. Så vi promenerar och cyklar, Dezzi växer, så det knakar! Nu är hon större än Bizkit! Nu är ju Bizkit en väldigt liten kelpietik...! Kanske inte så svårt att växa om henne!
Jag letar viltspårkurs till Dezzi, men hittar ingen, hoppas det blir någon till våren! Alla de andra är godkända på Anlagspår Vilt, vill ha Dezzi till det också. 
Så håller jag på med att få Paula godkänd som anlagsbeskrivare i vallanlagstest! Jag knogar på! Som det ser ut nu, så får jag ner en anlagsbeskrivare från ÖLO, som ska beskriva kelpiesar, och Paula får då gå bredvid och lära sig, bli utbildad - och godkänd! Så får vi en vallanlagsbeskrivare i Södra Lokalområdet också! Det är många som vill beskriva sina hundar härnere! Sista helgen i maj har vi preliminärt bokat.
Imorgon flyger jag upp till Stockholm, skönt! Det blir roligt! Ska träffa Richard och Malin och på lördag kommer Kristina och Hedda och på söndag är detStora Stockholm! Hedda ska ställas och vi ska shoppa och jag ska träffa Hundgänget från Nacka! 😀

Jag hoppas jag hinner iväg innan stormen!

På bilden Dezzi och James Dean!

Söndag 30 november!

Hemma efter att ha varit en sväng till Danmark, Sorö. Genna och jag behövde det tredje och sista certet, för att bli Danska rallylydighets Champions, DKRLCH. När vi kom till hallen pågick det utställning I flera ringar, lydnad, taekwondo och Gud vet vad! Man kunde inte värma upp där man skulle tävla, utan fick göra det i korridoren, eller där man kunde hitta en plats. mycket störningar, om man säger så! Och jag tänkte (trots att jag vet att man inte ska) att "det här kommer inte att gå!" Och vad händer? Jo, Pudding seglar in och gör allt Rätt! Vinner hela klassen och tar Cert! Tjoho! Champion! Så himla skönt!

Jag visste ju att vi kommer att ta det, men jag hade satt som mål att vi skulle bli det under 2014! Vi var anmälda till en tävling till på lördag och en imorse. Nu var vi ju redan Champions, men I Danmark finns en tävlingsklass för Champions, så jag uppgraderade oss! Tänkte, vi tar det som träning! Och det gick riktigt bra! 84 p I första tävlingen. I dag åkte hussen med Genna och Dezzi till en skog och promenerade, kanske lite för länge...för när banvandringen var klar, vi skulle ut som nr 2, Nej men då var de i skogen! Kort sammanfattning, uppvärmningen blev liksom inte av! Genna kom in som en stormvind, överlycklig att få tävla, busig som jag vet inte vad, svansen gick som en propeller, vi blev filmade och lyckligare hund får man nog leta efter! Det gick fort och blev en del fel, vi blev inte godkända, men vad gör det när man har en hund vars svans är suddig på hela filmen, eftersom den aldrig är stilla! Att ha en hund, snart 9 år, som är så arbetssugen, rolig att träna/tävla är en ynnest! 😘

Söndag 19 oktober!

Nu är det länge sedan jag skrev! Mycket har hänt! Jag har haft många vallningsträningar med Paula som instruktör, men Åhhh, vad det är roligt att valla! Jag har tävlat mycket, mest i Danmark med Genna, vi siktar på att bli Danska Rallylydighetschampions ! Målet var innan 2014 års slut... C-kullen har gjort sitt MH, så nu har 4 i den kullen känd mental status! Kanon! Jag kan säga att när jag letar hane, hittar någon som jag gillar, tänker att det här kan bli en bra kombination... Om ni visste hur många som vare dig röntgar, eller mentaltestar sina hundar! På tal om mentaltest, så har Riff, Australian Mates Chocolate Bar, gjort MT och extrtiörbeskrivningen i helgen- Godkänd! Så han är nu KORAD! Samma helg har han agerat avelshane och parat Pihlsten's Coola- Vilda tre (3) ggr! Vilken kille! :) Jag hoppas verkligen att det blir valpar efter de två! Vad har mera hänt? Jo! Jag har haft kennelläger! Alltid lika trevligt! Vi har umgåtts och tränat! Tack till alla er som kom och extra Tack till er som hjälpte till med träning, planerade och byggde rallybanor, sökövningar, spår, lydnadsträning, m.m Ingen nämnd, ingen glömd! Jag har ställt Dezzi och Genna, gick väldigt bra! Har anmält till flera utställningar, nu närmast MalmöValp!Många tävlingar i Danmark, nu idag beställde jag tävlingsbok till Dezzi...!;) Snart så...
Och så min Pudding! Åkte färjan till Bornholm igår, tävlade två klasser. Blev hämtade av en snäll matte med två BC:s, in med Genna och packning, iväg till tävlingsplatsen. Superlycklig, taggad hund! 91 p i första klassen, väldigt bra, men inget Cert! Lite vila innan nästa klass, den vackra bruna ville INTE lämna tävlingsplatsen för att gå ut och kissa! Nej men, tänk om hon missade något?! ;) nästa klass, 85 p, jag får ta på mig 13 p, gjorde helt fel/ placerade mig fel! Nu dröjer det en månad innan nästa danska tävling. Tyvärr! 

Lördag 30 augusti!

12 juli...det var länge sedan jag skrev! Det har hänt massor! Genna och jag har tävlat, oftast med mycket bra resultat! Vi har varit i Sörmland, i Norrland, haft vallningsläger och hur kul är inte det? Att valla med sin hund är så mycket, ger så mycket, alla som vallar förstår vad jag menar och känner! 😀
Det största som hänt är Kelpiespecialen! Jag åkte upp med Genna, plockade upp Kristina och Hedda för vidare färd till Huskvarna där vi plockade upp Sanna och Biz. Vi bodde i min lägenhet på Götgatan, hade hur trevligt som helst! Ställde ut hundarna på rasspecialen...Jamen, lilla söta, trevliga Hedda tog hem ALLT! Först Bästa junior! Sedan Bästa Tik! Och till sist...BIS! Har knappt fattat det ännu! Biz blev bästa Brukshane, Riff Bästa hane i öppen klass och 2:a bästa hane totalt, Blaise Excellent, Ninja i valpklass fick fin kritik, och Genna Excellent i veteranklass! Bästa Avelsklass! Och 2:a Bästa Uppfödarklass! Helt galet bra!
Så har jag hjälpt till med helgens utställning, ska själv ställa ut imorgon - det har börjat regna, ska tydligen hällregna hela dagen imorgon... Hedda, Dea och Dana kommer också.
Nästa helgs rallytävling håller jag också på och jobbar med. Ska även tävla med Genna i Mästarklass den dagen.
Så har min mamma och syster hälsat på hos oss, även Malin och Mickey och Diesel. Lille Diesel omkom så sorgligt dagen efter deras semester hos oss! Så fruktansvärt tråkigt!
Jag har haft kvällsvallning, har tre kvällar till inplanerade i september, fler ska det bli! det är ett stort intresse! Jättekul!
Dezzi har flyttat tillbaka till oss! När hon flyttade, så trodde jag och alla andra, att hon hade en urinvägsinfektion som höll på att läka ut. jag har aldrig haft någon av mina hundar, eller 33 valpar med uvi! Hon hade inte blivit riktigt bra, men de nya ägarna vill ta hem henne. och det förstår jag! det är en viktig, rolig tid när man får hem sin valp!
Lilla Dezzi blev dock inte bra...hon droppade och läckte. Så det blev ultraljud, skiktröntgen, som visade att den ena av hennes urinledare gick förbi urinblåsan! Så det blev operation, där 75% av de drabbade blir bra. Dock inte Dezzi, som fortsatte droppa och läcka urin! Familjen känner att de inte orkar mera, att de gjort allt, och jag förstår det. För det är jobbigt med en hund som läcker! Dezzi är dock pigg och glad och verkar överhuvudtaget inte märka av något!
Så i torsdags fick jag tillbaka henne. Hon har bott här i två dagar nu, en pigg lien tjej! Som bara anpassade sig direkt i vår flock! Lilla gumman!
Jag har bokat skiktröntgen till henne på onsdag, så får vi se vad den utvisar. Det är inte gjort något efter op, ingen uppföljning alls.
Endera visar den att det är ett läckage någonstans och då åtgärdar vi det, eller så att det ser bra ut, och i så fall är det något annat!
Jag har pratat med flera veterinärer och en i Stockholm, som ingav stort förtroende sa att förutom bilddiagnostik, så önskade hon att Dezzi skulle "få mogna", alltså bli äldre. Om djurägarna orkar, sa hon.
Så vi börjar med skiktröntgen och tar det därifrån. Min plan är att hon ska få bli äldre, genomgå sitt första löp så får vi se. jag känner redan nu att det absolut sista alternativet, att låta henne somna in, känns fruktansvärt jobbigt! Jag är redan så fäst vid henne!
Vi ska också besöka en healer, få se om hon kan hjälpa Dezzi! jag tror det!
Håll alla tummar för den härliga svarta!

På bilden Dezzi och Anni idag!

Lördag 12 juli!

Sedan jag senast skrev, så har jag haft vallningsträning här,en kväll och 2-dagarsläger! Jättekul! Det är så roligt att se de duktiga hundarna, att de har så mycket bra i sig! Fina vallanlag, fin djurhållning!
Karin och Chippo har hälsat på, många pussar blev det! 😘
Genna och jag har tävlat i Bjuv, 2 dagar. 89 0ch 93 poäng! Den rundan, som gav utdelningen 93 p, när jag såg den banskissen var jag på väg att åka hem! Domaren brukar ha ganska "snälla" banor...men den dagen var det en domaraspirant, som skulle bedömas! Och som nog ville visa att hon fick in alla svåra moment, de flesta i högerhandling!Det innebar också att det stod 6 personer på banan! 5 kan jag förstå, men vad den 6:e gjorde där, det begrep jag aldrig! Nåväl, vi tog en skylt i taget och redde ut det hela väldigt bra! Även de 17 skyltarna i högerhantering...!
Så har jag cyklat med hundarna, Sara har joggat med Bizkit, genna och jag har gått tävlingslydnadskurs,jag har haft vallningsträning med Paula, har tränat själv i fårhagen, och idag har vi tillbringat hela dagen på SöderåsensBK. Dubblerade klasse, 90 och 92 p för Pudding och matte! Åh, vad roligt! BLa, så gjorde vi för första gången ett sidbyte framför, från höger till vänster sida. Jag tycker det är svårt! Tidigare har Genna gjort en snurr ffr mig vid bytet, det är dock inte tillåtet i Danmark, och eftersom ett av våra mål är att bli DanskaRallylydighetsChampions, så måste vi lära om! Hur gick då bytet? Jodå, hur bra som helst! Jag höll på att tappa fattningen, ville hoppa, studsa, tjoa, tjimma...hade dock ca 10 skyltar kvar, måste behålla lugnet/fattningen! 😀
Så duktig, hon är min Pudding! På bilden ser vi henne i stora, runda fållan med fåren!

Lördag 28 juni!

Idag kom vi rätt! 😀 Fast GPS:en trilskades...!
RallyÖvedsklasse för Genna - vilket resulterade i en superrunda! 100 poäng! Maxpoäng!  Allt rätt! Himmel, vad duktig hon var! Och jag med, för den delen!
Så var det Anni i Begynderklasse. Lite strul vid starten, värmt upp, fick vänta, ...Men Anni gick runt på 94 poäng! En 4:e plats av 14 ekipage! Och i och med det RallyBegynderMäster! Tjoho!
Så hade jag ju anmält till lydnad! Jag kan säga så här, det gick väldigt fort! jag hade inte tänkt länge...Men Genna var på tå! Så enormt duktig! Vi nollade vittringen (som är den man i Sverige gör i Elitklass...)Allt annat 10, 9,5! 😀 Jajamen, vi var på topp!
Så nu är vi uppflyttade till lydnadsklass 2! Och RallyEkspertklasse! Nu är målet att bli Dansk RallylydighetsChampion! Då måste vi ha minst 95 p av 100 möjliga i 3 tävlingar! Men det ska vi fixa, min Pudding&jag!

På bilden min fantastiska Genna/Pudding!

Fredag 27 juni!

Körde fel...skulle på rallytävling i Danmark, blev inget!
Kom till rätt adress, samma bynamn, men fel by!

Midsommardagen 21 juni!

Idag har vi fixat ute på tomten, mycket jobb! Rensat ogräs, kört röjsåg, rensat ogräs, rensat...Puh! Så har jag valltränat med tjejerna, först med Anni med de nya tackorna. Men jag tycker att de är så rörliga, springiga! Minst som mina, eller värre! Sedan tog jag Anni till mina gamlingar, jag hade henne i lina, hon fick fösa in dem i stora fållan, sedan tog vi ut de flesta och behöll 7 i fållan. Det gick inget bra, fåren bara sprang runt! Jag försökte få henne ut, lugnt, då borde fåren bli lugna, ville att hon skulle komma runt, bakom...Jag bröt. Tog Genna, som inte gjort mycket den senaste tiden, tog henne vänster/höger runt i fållan, när hon höll bra avstånd, bra tempo, då backade jag upp ffr fåren och hon kom upp bakom. La sig, och fram. Hur j...a bra som helst! Pudding är en klippa! Den hunden kan och gör ALLT! Rally, lydnad, viltspår, vallning, patrullhund, spår...Ja, allt! Superduktig var hon! Sedan tog jag Lilla Vild, som inte gjort så mycket i fårhagen. beror till stor del på att de två äldre ansett att "gå du och jaga fjärilar, så fixar vi det här...!" Men Bizkit var duktig! Lugn och fin med fåren! Det känns bra att mina tjejer har bra vallanlag, bra djurkänsla! När man nu har en vallhund/Vallhundar, så är det ju liksom det som finns i dem, det nedärvda, instinkterna som finns och visar sig på ett så bra sätt! :)
Sedan åkte vi till Revinge, tänkte att jag ec skulle få se Malin&Buza på Räddningsträning, men Malin skickade ett sms och då låg hon nedgrävd...! Och man vill ju verkligen inte störa den som är nedgrävd! 😉 Imorgon ska vi ses!
EM har ägnats åt städning, välbehövlig sådan! På torsdag kommer japanen sara hem, och då ska det vara fint!

På bilden Bizkit!

Midsommarafton 20 juni!

Midsommarafton! Sedan jag senast skrev, så har jag varit i Danmark och tävlat med Anni, två klasser Begynderklasse, godkänt resultat i båda! Fick avanmäla Genna pga skadan. Fem nya får har kommit till gården, blandras, förhoppningen är att de ska vara mera stillastående än mina får av lantras! Heldagsvallning har jag haft den 8/6, jättekul! Många ekipage, som kom hit och vallade! Gennas skada har läkt väldigt bra, stygnen togs för 1,5 v sedan, och allt såg bra ut!
Jag har haft min rallykurs, har avslutning till veckan. vi har gått igenom alla skyltar, byggt slingor, banor, tränat och det går framåt! Jättekul!
Anni har tävlat i RallyAvanceradklass, 80 p och godkänt resultat! Vi tappade 14 p i Honnören...? Förstår inte hur man kan tappa så många poäng...
Hedda har tävlat RallyFortsättningsklass och fått godkänt resultat, hon har även varit på utställning, Excellent,ck bästa juniortik. 2bästa tik. Och en domare, som efteråt kom fram till Kristina och var lyrisk över lilla Hedda! 😀
Aaron har också tävlat, nytt godkänt resultat i Mästarklass!
Lille Dino har blivit ombesiktad, allt ok även denna gång! Han flyttade till Sundsvall i förrgår, till Matilda och Daniel. Resan gick bra och de är överförtjusta i Lilleman! tror jag det! 😀
Innan han åkte, så var vi till Bjuv och träffade mamma Maggie, syster Dea och morbror Aaron!
Kvällsvallning med småttingarna Dio och Dana, jajamen - vallanlag har de båda! Kanonkul! De kommer att fortsätta träna vallning! Mamma Maggie vallade också, hur bra som helst!
Imorgon ska jag åka till Revinge och se när Buza och Malin tränar räddning!
Så ska jag träna danska rallyskilter! Om en vecka åker Genna och jag och tävlar i Danmark Övedsklasse!

På bilden C-kullen!

Fredag 6 juni!

Genna är superpigg! Hon förstår inte varför det är restriktioner beträffande hennes träning, lek, liv! Hon tycker om kycklingarna, har Bettans tillstånd att vara i boxen med henne och hennes fyra små! Och det kan jag säga att det är det inte alla som har! Hyresgästen verkade smått uppskärrad efter förra veckans kycklingvaktning! ;)
Så jag la en filt i boxen, sa till Genna att lägga sig där, gick ut, gjorde annat, gick tillbaka för att berätta att middagen var serverad ...då kom en svansviftande Genna emot mig! Grejen är att jag hade, av gammal vana, stängt boxdörren! Hjälp! Den vackra bruna med en A4 från Strömsholm med förhållningsorder hade hoppat upp på tegelmuren, och ner! Det är högt! Jag kollade stygnen, rörelsen, Genna bara tittade på mig "var det inte middag?"
Så har Dino och jag varit på klubben idag och tittat på KM i lydnad, 12 ekipage, skulle varit 13...! Dino var supersuktig! Vi var där 3 timmar, han låg vid min stol, hälsade på några hundar, tittade...hur enkel som helst att ha med! Nu är det ju så att Lilleman betraktar Skurups BK som sitt andra hem! Det var många där som undrade varför han skulle byta klubbtillhörighet! "Alla älskar Dino" var det någon som sa! :) Han är den minsta, snart 15 v valp jag sett! Men helt perfekt! Proportionerlig, välansatta öron och svans, bra päls, vacker färg, bra rörelse, mörka vackra ögon, bra nosparti, bra saxbett, bra vinklar! Helt enkelt Excellent! På tal om Excellent, lördag 9 augusti är det Kelpiespecial i Aspudden, strax söder om Stockholm! Östra Lokalområdet anordnar. Hedda, Kristina och jag tänker åka upp! Det känns jättekul! Östra har många järn i elden, är det område som ordnar mest vallningsträning och kurser. Mitt gamla område. Själv försöker jag få igång vallning här i Södra!har hållit på ett antal år nu, och nu börjar det hända saker! Många intresserade ekipage, jag jobbar på att få Paula godkänd som anlagsbeskrivare. Hon är så duktig, kan vår ras, skulle bli helt perfekt som beskrivare!
Jag har inte tävlat Anni sedan hon blev påhoppad på platsen. Imorgon åker jag med henne till Danmark och tävlar i rally! Hade också anmält Genna, men får vänta med hennes fortsatta tävlande.
På söndag kommer 8 kelpieekipage för att träna! Plus några som kommer för att titta på, valpköparen, personer intresserade av rasen. Kul!

Måndagen 3 juni!

Åter i Skåne på söndag eftermiddag. Igår tog vet bort dränet och kollade stygnen/läkningen. Hon gjorde rent och tog bort lite död hud i sårkanterna, sårskorpor och var. Jag ska göra rent varje dag och se till att hålet där slangen satt hålls öppen, och liksom massera ut det som ska ut. Tycker inte det var så lätt när jag gjorde rent såret idag, det fastnar i stygnen, det känns som om jag drar i trådarna.Genna har sovit mycket, men när hon är vaken är hon pigg som en mört! Och rör sig fint! Strömsholm skulle skicka intyg, har inte fått något ännu, får påminna. Jag har avanmält fler tävlingar och en kurs.
Igår kväll hade vi Rallycup på klubben, fem klubbar, 53 starter! Det blev en sen kväll! Idag har vi varit till klubben, lite bortplockning efter cupen, så promenerade vi lite med Christine och hennes hundar. Genna får inte promenera, så hon fick vila i bilen, och Dino fick gå, bli buren,gå...
Det har strulat med fårklippare, men nu är de klippta-äntligen! Jag ska införskaffa några nya tackor, planen är att ha dem hemma till helgen. Försöker få ihop mera vallningsträning, helst ett tvådagarsläger, sitter med dagar när Paula kan och ekipage som mailet dagar...inte lätt att få ihop det!

Torsdag 29 maj!

Sent i eftermiddag hämtade vi Genna på Strömsholm. Hon blev jätteglad när hon såg oss! Hon är ordinerad vila i 14 dagar, vi måste vara aktsamma, se till att hon inte hoppar/sträcker ut, så att stygnen spricker.Hon är sydd lager på lager under huden, i muskler. De stygn som syns är det lilla.åh, vad skönt att hon är hemma (just nu på landet) och mår förhållandevis bra! 
Veterinären fattade inte att hon gick "så oberörd"! :)

Onsdag 28 maj!

Kom till Fållökna, Sörmland i måndagseftermiddag. Resan gick väldigt bra, varken Genna eller Dino märktes av under den drygt 8 timmar långa resan. Anni och Bizkit bor på pensionat de här dagarna, jag insåg att det inte blir mycket till ledighet med mina fyra hundar, plus två till- i en liten stuga! Anni och Bizkit överföll pensionatägaren med sedvanliga kelpiepussar! Kanon att ha hittat ett ställe som är bra, där hundarna trivs. Jag tror att det är nyttigt, och skönt för hundarna att komma hemifrån ibland! :) Nåväl, Genna var överlycklig när vi kom till stugan, vi hann aldrig upp ifjol. Hon var dräktig, valpade vid midsommar, valparna flyttade i mitten av augusti, Sara flyttade till Tokyo, och sedan rullade allt på. Dino tycker också om stuglivet i Sörmland! Han busar med Shamrock och Diesel, mest Diesel. Så igår hade Genna och jag arit en sväng till Flen, kom hem ungefär samtidigt som hussarna kom från sina jobb i Stockholm. Genna blev sådär glad som bara hon kan bli! Hon sprang upp till storhusse, och på väg tillbaka ner till stugan, så springer hon över vredet/tappen till vattnet! En metallstav, som sticker upp en bit från marken, markerad med en stängselstolpe, har alltid funnits där. Men igår, så kom Genna i full fart över metallstaven och slet upp en stor hudbit på bröstkorgen! Jag stod på framsidan av stugan, hörde att hon skrek, hon kom till mig, höll upp höger framben. Först trodde jag att hon blivit huggormsbiten, när jag skulle titta, då la hon sig på rygg, som för att visa. Så reste hon sig, då ramlade huden ner! Och hon skrek! Usch, vad hemskt! Jag tänkte att hon kan förblöda! Familjen samlades, Richard och jag sprang och letade förband, något att trycka fast med, osv. Malin som är van diverse hästskador, och som sett det mesta i jobbet, sa vi kan inte vänta längre, vi måste åka. I ilfart till StrÖmsholm, Malin, pojkvänoch  husse.hon är opererad och vet tror att hon ska återfå full rörlighet. Hon skar upp sig, men klarade stora blodkärl som finns där, muskler, nerver, senor verkar också ha klarat sig! Helt osannolikt, enligt vet!Hon är sydd med inre och yttre stygn, och den komplikation som vet tycker är att hudbiten är så stor att risken är att det inte blir bra blodcirkulation i den. Att den dör. Imorgon ska vi höra hur hon mår och ev hämta henne. Burvila i två veckor, hon får inte slita upp några stygn, eller dränering.Jag känner bara att det är en himla tur att hon klarade sig!

Söndag 25 maj!

Sedan jag skrev förra gången, så har Crazys och Chippo med mattar hälsat på. Jag har haft 8 nybörjarekipage i vallning, möte inför dagens Rallytävling, bott i husvagn( för första gången!) 7 hundar med på campingsemester! :) Har städat på klubben, fixat inför tävlingen, och så heldagsjobb idag med tävlingen! Allt förlöpte bra, Genna och jag tävlade i Mästarklass, 73 p! Dåligt! Fick 10 minus på en vändning. I Oxie var det en mycket svårare bana med alla vändningar! Och den redde jag ut! De där pilarna... Jag vänder åt fel håll, stressar upp mig! Och så frestelsen. En ful, grön leksak. Vad bar det egentligen? En slags boll?! Nämen, Genna tyckte ju att den där är jätterolig! Oj,oj,oj, Genna! En del hundar, de flesta, i din ålder börjar bli gamla! Vad härligt att hon är busig! De minuspoängen känns som bonus! :)
Så har Bettan kläckt fram kycklingar. Först trodde jag att det var 3 st, men det är 4. Hon lämnade, i sedvanlig ordning, de obefruktade äggen i IKEA-påsen och la sig tillrätta i halmen med småkycklingarna. Jag tittade till dem, tyckte att jag hörde ett pipande, någon annanstans ifrån? Nej, det var nog en kyckling under Bettan. Gick ut, kom tillbaka, Nää! Det piper, men var? Jo, i påsen låg ett öppet ägg längst bak, något litet ynkligt rörde sig. Är det en fullgången kyckling? Den såg konstig ut! Rådgjorde med hyresgästen, som tyckte att det och de andra obefruktade äggen kunde jag gräva ner i gödselstacken. Jag bar ut påsen, knöt ihop lite, tänkte hämta spade...men är alla ägg tomma? Gick tillbaka, och då rörde det sig i ägget! Och ut kom en lien, lien, ynklig varelse! Jaha, vad gör jag nu? In till Bettan, la kycklingen en liten bit ifrån henne, hon brydde sig inte ett dugg! Ut med kycklingen, in under min tröja, iskall var den! Jag klippte en bit från ett fårskinn, lindade runt den lille, la under tröjan, fick gäster, hade en pipande kyckling vid barmen! Kanske inte det bästa första intrycket på folk! ;) Det blev kväll och när Bettan låg och värmde de andra, så stoppade jag in den lille! Tidig uppgång imorse, jobb på klubben. Tittade till Bettan och kycklingarna i stallet, såg inte den lille. Kom hem sent i em, in i stallet, såg bara en annan kyckling titta fram. Men hyresgästen har idag sett 5 kycklingar i boxen! :)

Fredag 16 maj!

Vilken dag! När jag anmälde, så trodde jag att det var en kvällstävling...när min medåkare, sa att det börjar kl.9, så tänkte jag "Vad sent!" Jodå, det visade sig att i Danmark har man helgdag idag! Så 9.00 var det banvandring i Hvalsö, 1½ timmes bilresa härifrån!  Jag hade anmält alla 3, men inte hunnit få Annis bok, den kom med posten idag!
Och lika bra var väl det, jag hade aldrig hunnit/orkat tävla tre hundar i dubblerade klasser! Nästa gång ska Anni med!
Tävlingsdags, Först ut med Genna, som hade två bestående/kvalificerande resultat i Begynderklasse. Allt gick som på räls, kanon tyckte jag, även domaren som efter vår insats sa "Så flott!" MEN du glömde att sätta henne på skylten Daek! Där det ju också finns en stopskylt...10 minus! Nej! Trots det 89 poäng! Duktig Genna!
Så var det Lilla Vilds tur, jag jobbade för att inte få henne att gå för långt fram. Jag tror hon vill läsa skylten som kommer därnäst! När vi var klara säger domaren "Lydig hund!" Jodå, det var min lilla bruna hon åsyftade! 97 poäng och en tredje plats!
Genna var ju klar för nästa klass, Övedsklasse, så jag uppgraderade oss inför nästa tävling/Pröve. I Danmark har man i Övedsklasse/Fortsättningsklass vändningarna som vi har i Mästarklass! Plus andra skyltar som, hunden ska gå runt föraren ett varv under gång! mm. Vi gick vår bana och det gick ganska bra. Dock blev matten inkallad till banan/en viss skylt efter målgång! Domaren undrade varför jag gjort det så svårt för oss? Skylten som jag tolkade som vänd från varandra, var vänd mot varandra... jag försökte få bonuspoäng, men domaren var hårdnackad och sa att Nej, du det blir 10 minus! Jaha, hur skulle det nu gå?
I Danmark måste man ha minst 85 poäng i Övedsklasse för att få ett bestående/kvalificerande resultat! Det gick bra! 87 poäng fick vi!
En härlig rallydag i vackert väder, i det alltid så gemytliga Danmark! 😀

Lördag 10 maj!

Sedan sist, så har Douglas flyttat till Björn och Frida i Bohuslän. Enligt rapporter därifrån, så är han förmodligen/med största sannolikhet Världens Bästa Hund! 😀
Samma dag han flyttade, så hade jag vallningsträning hela eftermiddagen. Jättekul! Genna fick göra grovjobbet att flytta fåren hit och dit, så det blev bra! Jag har haft rallyträning, hjälpt Christine att bygga en bana och döma på hennes avslutning på nybörjarkursen,varit med tuppen Bruno till distriktsvet i Sjöbo. Bruno mår inte bra, jag trodde han led av en luftvägsinfektion, men vet hade väl knappast sett en friskare - och vackrare tupp!Summa summarum- Bruno är deprimerad, törs inte gala och vara som han brukar, eftersom tuppen Frans tagit över den åtråvärda titeln Högsta Hönset! Men, stackars Bruno! Vad ledsen jag blir! Bruno brås på sin pappa Ernst, som tyvärr inte längre är med oss, en gentleman! Så snäll och social! Och så besviken jag är på Frans! Han som tidigare sprang ut på den nysprutade åkern...fick en allergisk reaktion. Det blev en tur till Sjöbo den gången också, jag bar Frans som ett barn i min famn, strök salva på hans blodröda, varma ben, gav antibiotika. och så beter han sig såhär? Bruno har aldrig varit så när han innehade Titeln! Måste hitta en ny ägare till Frans, alt hoppas på att Bettan, som ligger i en IKEA-påse i stallet, ruvar på hönor! Helst inga tuppar, om jag får be!
Jag har haft Rallykurs Fortsättningsklass, och det gick superbra för ekipagen! Jättekul!
Idag har jag tävlat med Genna i Mästarklass och Bizkit i Fortsättningsklass i Oxie. Genna var på tå, 92 p och en tredjeplats! 1 p efter tvåan! En svår bana med vändningar båda höger, båda vänster, helt om från varandra, mot varandra, sidbyte bakom, frestelse i högerhandling, bärande av föremål, backa 3 steg, stå framför backa, snurr in och ut m.m. Det kändes jättebra!
Med Bizkit gick det inte lika bra! jag bröt! Vid uppvärmningen såg hon Dino och Dana som lekte, jag hade svårt att få henne med mig. Samma när vi skulle gå banan, hon vände sig och ville bara ut mot planen där det satt folk. Men hon var glad! Svansen swischade! Kul utflykt, tyckte hon! 😀 Nytt försök imorgon, då åker bara hon och jag. Ska försöka få till känslan med henne igen.

Dino han växer! Snart har han vuxit ur plastlådan, som han så gärna kryper ned i! Idag försökte jag städa lite, gick väl sådär! Dino hjälpte till - jättemycket!

På bilden Lilleman!

Onsdag 30 april!

Sista april! Imorgon förmiddag flyttar Douglas till sitt nya hem med Björn och Frida! Då blir det bara lille Dino kvar! Igår blev det klart att han också får en egen ny familj! Han kommer att flytta till Matilda och Daniel i Sundsvall, till Midsommar! Men fram tills dess är han kvar här och får hänga med på det vi gör. Vi börjar med vallning imorgon! Grabbarna är vid det här laget vana bilåkare! Inte ett pip från buren, de lägger sig ned och sover.
Idag blir det en tur igen till klubben. Vädret är fantastiskt! Vi är ute mycket och njuter av det fina vädret!
Imorgon har jag, som sagt, vallningsträning här med Paula som instruktör. Det blir kul! Tre ekipage kommer, och så jag!
Jag tränade lite med Genna och Anni igår, Genna är duktig, en riktig arbets/gårdshund! Anni har ett otroligt eye, har kontrollbehov och vill gärna placera sig framför fåren, ställa dem i ett hörn, då vet hon var hon har dem, och där kan hon stå! Men inte igår! Då hämtade hon fåren, gick lugnt bakom! Hon har ett bra avstånd, och fåren springer aldrig på mig när Anni vallar! Det kan de göra när Genna är arbetsledare!Genna och Anni efter väl uträttat arbete!

Måndag 21 april!

Annandag påsk. Igår blev valparna 8 veckor och började flytta hemifrån! Nu har 7 valpar och mamma Maggie flyttat! Kvar är 3 valpar, som ligger här bredvid mig just nu och sover! Dana och Douglas flyttar nästa vecka. Och Dino har några intressenter, ska ta kontakt med den som är " nummer ett på listan"! Jag gör det imorgo, tänkte jag.
Så har Paula varit här idag och haft vallningsträning med oss, Åsa&Mix& Mix, Anders& Maggie och jag och tjejerna. Superkul! Ny träning om en dryg vecka!

Söndag 20 april!

Idag har Dex, Mixa, Dezzi, Dio och Ninja flyttat! Märkligt vad fort 8 veckor kan gå! De 5 som är kvar märker att det skett en förändring! Helt klart! Och så lär de väl känna av mig! Av de rapporter som kommit från de utflugna, så har allt gått bra! Resor, nya familjer, familjers andra hundar osv. Kul! 
Imorgon har jag vallningsträning här, Maggie ska få jobba lite med fåren och när hon åker hem, så tar hon Dea med sig! Dark Dino flyttar också i morgon, till Norge. 
Nu har valparna slumrat till där jag sitter i köket. Ska fortsätta diska och plocka undan, mysigt med det sällskapet! :)

Fredag 18 april!

Nej! Allt jag skrev försvann.. tekniskt fel hos 123minsida!
Orkar inte skriva om!
Summering: jag är oerhört stolt över Maggie som mamma! Hon har varit helt otroligt bra! 😘 Älskar alla små valparna, framåt, sociala, trevliga, orädda, vackra...!😘

På söndag flyttar de första! Jag har Dino kvar, har fått några förfrågningar.

På bilden Maggie med valparna!

Onsdag 16 april!

Onsdagmorgon. Alla hundarna har ätit, även valparna, som trots att de först fått sitt uppblötta torrfoder tills de inte orkade äta mera, kastade sig frenetiskt in under Maggies mage! Hon diar dem flera ggr om dagen, men visar nu också att nu räcker det! Ni har fått så ni är mätta och nu kan vi leka och göra annat än att ni hela tiden ska kasta er på mina spenar! Och hon gör det bra! Lugn och säker är hon! Sylvassa tänder och nästan lika vassa klor har de! Och som jag klipper klor...det blir ett stort antal! Numera sitter de inte precis stilla heller! Imorgon ska jag veterinärbesikta 8 av valparna. De andra 2 blir till veckan, eftersom de blir kvar någon vecka längre.
I måndagskväll blev det klart att även Dex fått en egen familj! Han flyttar till Fam. Juneus i Klippan! Kul! Igår fick jag ett tråkigt besked från lille Dinos matte, som pga olyckliga omständigheter inte längre kan ta en valp! Så Lilleman är kvar! Och då blir jag sådär velig...är det meningen att han ska vara kvar hos mig? Men jag har fullt upp med mina tre tikar, tränar, tävlar. En hund till? Ja, varför inte? Fast, en hane? Som är släkt med alla mina tikar? Inte bra! Om det hade varit en tik! Sådär håller jag på. Resonerar med mig själv, försöker prata förnuft med mig, men hittills har det inte gått så bra! Men så igår kväll, skrev jag på hemsidan att Dino finns kvar. Nu ångrar jag mig! Funderar på att ta bort det. Usch, vad jobbigt det här blev! Fast mest av allt hoppas jag att Dinos först tilltänkta matte får det bra!

Söndag 13 april!

Idag är valparna 7 veckor gamla! Vad tiden går fort! Maggie är en superduktig mamma! 😘 Det är häftigt att följa valparna och Maggie, att se hur hon kan och vet allt, trots att det är hennes första kull! Att se valparna växa, deras personligheter! Det ska bli så kul att följa dem i deras fortsatta liv, med sina nya familjer!
Jag har varit på möte ang rallylydnadstävlingen klubben ska hålla i maj,har haft sonen på besök i helgen, var till Lund tidigt imorse och tävlade med Genna i Mästarklass. Inget att lägga på minnet...70 p och precis ett kvalificerat resultat. Hon är ju redan Mästare, men vill tävla och hålla igång! Idag var hon inte med mig, och det var väl flera som hade det så...vi var inte sist! Långt ifrån! Vi har inte tränat på ett par månader, men vad sjutton, jag tänkte att vi har väl vilat oss i form!  
Hem en stund och så iväg i ilfart till Lomma BK, där Biz gjorde sitt MT! Tidigare än vi räknat med i tid, så jag körde som en...
hann se slutet och bli rejält pussad på av den ursnygge Biz! Han är godkänd på mentaldelen, så nu fattas bara exteriören, och det ska ju inte vara några som helst problem! 3/5 gör han den, och sedan får han titeln KORAD! Kul!
Valparna och Maggie har invigt nya rastgården, till deras stora belåtenhet! Invigningen bestod av lek, följa John och att sova!
Igår kväll rastade husse alla vuxna hundarna, kom in och sa att "Maggie ville inte dia valparna!"
Undrar vem som blev mest förvånad...ANNI, eller valparna!
Svart som svart, eller...!

På bilden Maggie med valpar i rastgården.

Torsdag 10 april!

Idag började dagen tidigt! Maggie diade, och sedan var det full fart! Alla valparna skuttade ur hagen, ut i rummet och hittade på bus! Maggie checkar vad som händer, tvättar valpar, busar och uppfostrar, och numera så hoppar hon in i hagen och några valpar hoppar med henne, så har hon dem att rulla runt och leka med! Smart tjej!
Så har valparna varit ute, toppenkul tyckte de! Alla har sedan busat omkring i köket, tvättstugan och den superroliga Grovingången!
De somnade i steget, och då gick Maggie och jag och de vuxna brudarna ner till hagarna och vidare till stycket bakom popplarna. harar skuttade upp lite varstans, tur att jag har så duktiga tjejer!
Jag försöker motionera Maggie så mycket jag hinner, igår promenerade vi i Svaneholm och flera turer till hagarna. Vill få henne i kondition, och att kroppen får återhämta sig och "komma i ordning!".
Valparna är så roliga! Det ska bli så kul att se dem växa upp och följa dem i sina liv!

Onsdag 9 april!

Onsdagförmiddag. Ute är det grått, kallt och blåser småspik! Ska det inte vara vår nu? Det har varit mycket besök av valpköpare här! Alla har tyckt att alla valparna är så sociala och framåt! Kul! Och Maggie gör ett jättejobb med alla 10! Hon diar fortfarande flera gånger om dagen, och så får de Magnussons Juniorfoder, det är till för valpar. Om 1½ vecka flyttar de flesta, två blir kvar någon vecka längre och så är det Dex, som ännu inte fått en ny familj!
Jag pratade med Biggles matte Lene igår kväll, hon hade nog hoppats på att någon valp skulle hamna i Stockholmsområdet! Men 5 i Skåne, 2 i Göteborgstrakten, 1 i Sandviken, 1 i Norge!
Ja, kanske Dex kommer att flytta till Stockholm? Då blir Lene glad, så hon får någon nära! 😉

På bilden valparnas pappa Pihlsten´s Drive, "Biggles"!

Onsdag 26 mars!

Söndag 23 mars!

Klev upp i ottan för vidare färd till Tollarp. Patrullhundstävling lägre klass. Genna gjorde ett strålande jobb i specialen, vi missade för mycket i lydnaden, det fattades 3 !!!!!! ynka skitpoäng till uppflytt till högre klass! Godkända blev vi förstås i Lägre, men vem sjutton blir lycklig av det?!
Körde som en biltjuv hem, för att hinna träffa valpköparna Björn och Frida från Bohuslän, som valde en svart hane som fick det fina namnet Douglas! De var väldigt nöjda med sin valp och tyckte att mamma Maggie var en gosig tjej!
Den här matten är trött efter denna dag, så icke godkända patrullhunden Pudding, som har energi till mera! Puh! Ibland - ofta önskar jag att jag hade lite kelpie i mig! 😀

Förresten, när jag kom hem och gick till valparna, så kom de emot mig med viftande svansar! Gullungar!😘
På bilden Maggie och valparna!

Lördagkväll 22 mars!

Nu börjar valparna få sina ägare! Ljusrosa hane flyttar till Susanne utanför Skårby. Han väntar på sitt namn...! Grön hane, som jag i mitt huvud döpt till Dino/Lille Brun...han flyttar till Marina i Hässleholm OCH han ska heta Dino!, gul tik ska heta Dea och flytta med mamma Maggie till familjen Roupé-Nilsson och storebror Aaron i Ödåkra, lila tik valde direkt sin nya matte, som heter Eva Cajhagen och bor i Staffanstorp, där Dana/lila tik får en storasyster som heter Clara!
imorgon eftermiddag kommer nya ägare och väljer hane!
Imorgon ska jag och Genna kliva upp tidigt i ottan och förbereda oss för färd till Tollarp och tävling i bevakning/Patrullhund! Hoppas att allt går lika bra som vid träning...patrullsträcka, spår, patrullstig - har hitills gått hur bra som helst! Lydnaden...där håller vi tummarna och hoppas att vi får poäng på alla moment! Jag bävar för krypet, hon har ett lågt fint kryp...men VARFÖR så kort? jag gör något tokigt, måste ändra på det, får acceptera låga poäng, tom en nolla imorgon! Vill inte! Men så är det!
På bilden alla svarta valpar! Jodå, så väluppfostrade är de, att de letar upp en tidning vid behov!

Söndagen 16 mars!

Idag är valparna 3 veckor! och till veckan börjar valpköparna komma och hälsa på! Kul! Under de tre dagar sedan jag senast skrev, så tränade jag på klubben igår när husse var hemma. Gick inte bra! Genna är väldigt känslig för mig, det räcker med att jag tänker något, så vet hon! Och igår var det flera moment, naturligtvis med hög koefficient!, som gick uruselt! Jag blir sur och låg, och Genna blir likadan! Vi är för lika! Då blir jag sådär, att jag tänker, då avanmäler jag! Ingen ide att kliva upp i ottan, vika en hel dag, och så har vi kass lydnad! Jag har emellertid lugnat ner mig! Tränade i ridhuset idag, och ja, då gick det väldigt bra! 😀 Nästa träning blir på onsdag, lydnad. Hinner inte ut i skogen innan tävlingen, får träna när jag har någon hemma och det blir för lite träning. Kanske dumt att jag anmälde...? Ähh, nu kör vi! Har också anmält till rallylydnad.
 Pratade med Sara idag, och hon påminde om att det bara är 12 dagar till vi ses! Hon hade plus 18 grader i Tokyo! Härligt! Blir roligt att åka dit igen!

Torsdag 13 mars!

Torsdageftermiddag, sedan i söndags, så har jag förutom att sitta klistrad vid valplådan...! Tränat patrullstig med Genna. Hon markerar vind och ljud väldigt bra! Krypet går bra ibland, ibland sätter hon sig precis innan momentet är slut! Vet inte vad jag för, ev räcker det med att jag tänker att "nu är det klart"! Jodå, det har hänt förr! Pudding och jag kommunicerar telepatiskt också! Framförgåendet är det likadant med, ibland bra, ibland inte. Måste få till det!
Så har jag kontaktat SKK för att kolla när jag måste registrera kullen, för att hinna få stamtavlorna innan leverans. Det är ju påskhelg och ledighet när de flyttar. Har pratat med en ombudsman på Folksam, för att kolla försäkringarna. Min träningskamrat Christine, undrade om jag hade kennelförsäkring. Ringde Folksam, de har inte det, men efter att ha pratat och de förstod att jag både äger och är uppfödare till fyra av mina hundar, även Maggie och Hedda som jag försäkrar, så fick jag ändrat och bara på Bizkits premie gick de ner 600:-/år! Det skulle bli ung samma på alla fem! Det innebär att jag betalat 3000:- för mycket per år! Roligare kan man ha för pengarna!
Jag har varit på styrelsemöte och det är väl som vanligt. Några gör allt! Själv tycker ag att deträckte med styrelsejobb, vara instruktör, ordna rallycupen och två officiella rallylydnadstävlingar alla klasser! 
Så har jag börjat boka in besök från valpköpare, det ska bli roligt att få och valparna! Jag är fortfarande i behålla -alla-valparna-tillståndet! Funderar på namn...går ute och ropar! Jag brukar göra det, känna att namnet känns rätt!
Pratet med pappa Biggles husse och matte idag, hussen mest i egenskap av att han är Svenska Kelpiklubbens ordförande och jag har en del att ta upp och få svar på. Han är nyvald ordförande, tror att det kommer att bli bra! Sköntmed folk som har kunskap om rasen, att AK är, först och främst en vallhund! Som lämpar sig till ALLT! Bruks, lydnad, rally, vallning!, viltspår, agility, freestyle, heelwork to musik, skogspromenader, gosning, ...kom inte på mer just nu, men allt man kan hitta på! Så pratade matte Lene och jag länge, hon hörde valparna genom mobilen och blev valpsjuk! Ska komma ihåg att säga till valpköparna att de också är välkomna till de vallanlagstester som hon anordnar! Svenska Kelpieklubbens Östra Lokalområde är väldigt aktiva inom vallning! Kul! Det beror på eldsjälarna Ewa Myrbrink och Lisbeth Cederberg! Vi är många som bör vara oerhört tacksamma för allt jobb de lagt, och lägger ned på att kelpieägare ska få valla!
Få se, vad mer? Jo, igår tog vi ner fåren till hagarna. De har stått installade, pga att hagarna svämmar över vintertid. Trist! Jag har ett stycke ca 1,5 hektar som ligger torr och fin, men det är inte stängslat. Måste göra det, så fåren kan gå ute året om. Nåväl, nu är det torrt, grönt och fint, betet räcker inte till får stödfodra, men ut skulle de få komma. Tänkte att Maggie kunde få gå i koppel bakom och känna lite på fåren. Ut kom fåren...helt vårrusiga! Toksprang, ut på nysådda åkern...Hjälp! Gäller att vara sams med storbonden! Och som de sprang, ut på åkern, runt, bakom maskinhallen. Det gällde att agera snabbt! Byte av hund. Anni? Ska hon få en chans? Ja, det tyckte den här matten, snabbt ut med Anni! Som började bra, men så stack fåren och Anni hamnade i sitt eyeande, ville komma framför, och...det gick inte. Så ropade husse "de är uppe vid grusvägen..." Nytt byte, och ut kom Pudding! Min Pudding! Konstaterade snabbt läget, gick upp bakom, vände fåren, inget spring, stannade så de fick lugna sig, gick in i trav bakom. De står nere i hagen nu, inget mera spring på nysådda åkrar, eller ut på grusvägen! Den hunden må inte vara GKVallPr, men en riktig gårdshund är hon! Ge henne ett riktigt arbete, det ska vara på riktigt, så löser hon det! Och det är vad jag uppskattar hos en vallhund! Egen känsla, bra djurhållning, förstår vad som ska göras, jag har knappt kommandon på henne! Vallanlag, det har alla mina! 

Söndag 9 mars!

Igår var jag på klubben och tränade mina tjejer, får passa på när husse är hemma! Nöjd med det mesta, men inte allt!
En kort träning idag också med Genna, måste repetera lägre klassmomenten! Det var ett tag sedan! Linförighet, hopp, apportering, läggande under gång, inkallning känns lätt som en plätt. Framförgåendet vet jag inte vad hon tänkte när vi tog upp det igen! Hon svängde runt kroppen och backade ifrån mig...! Rallymoment! Snyggt, men fel gren! Krypet gick bra idag, ibland sätter hon sig upp efter ett par meter, tror jag gör något med kroppen?! Men annars lågt och fint! Nästa söndag ska jag åka och titta på Patrulltävling, det blir kul.
Valparna växer och är oerhört fina! Jag är fortfarande i tillståndet där jag nästan ångrar mig...vill behålla alla! Men snart kommer förståndet ikapp mig och jag inser vad som är bäst för oss alla! 😉 En del hamnar ju inte så långt bort, så de får jag träffa! Så ska det väl bli det sedvanliga kennellägret också, när man vill att alla ska stanna och kan vi inte bilda kollektiv! Tänk vad roligt vi skulle ha!
Nu blir jag utan dator ett par dagar, har lämnat in hårddisken, får ny snart, hoppas jag! Och husse åker idag med den jag har nu! Så nästa rapport kommer om ett antal dagar!

På bilden en svart tik.

Fredag 7 mars!

Idag har jag varit med mina tre i skogen och sedan tränat patrullhund med Genna. En träningskamrat la spåret med trä, metall, tyg och skinnapporter, ca 400-500 m långt, 3 vinklar, liggtid närmare två timmar. Det ska vara 50 till 60 min, men vi gick patrullstigen alla tre innan vi tog spåren. Genna först ut på patrullstigen, kanonmarkering på både vind och ljud! Fantastiskt bra! Spåret gick också väldigt bra, klockrent upptag, satt lugnt och fint innan jag selade på, spårade sedan som en Gud! Lugnt, metodiskt, hittade alla apporterna! 😀 Även metallen, som hon haft svårt för innan. En sådan här träning, det är lycka!
De andra två fick bara skogspromenaden, Anni var med och vallade av patrullstigen, men nu är de med husse, allihopa, och ska promenera i samhället. Lite stadsträning! De tycker det är kul att komma ut på byn!
Valparna äter, sover och drömmer! Undrar vad de drömmer om? De har ju inte hunnit uppleva så mycket ännu?

På bilden Genna i skogen innan träningen.

Torsdag 6 mars!

Allt bra här! Valparna äter och sover och...drömmer! Jamen, herregud hur kan en liten valp hålla på och skälla och morra och ha något konstigt rullande ljud för sig, så att jag väcks!
Alla valparna drömmer och låter, men den här tikvalpen...Öronproppar till den ägaren, det säger jag bara!
Maggie är så lugn och trygg i sin roll, en oerhört snäll och trevlig tik!  I kväll har jag avmaskat dem alla, valparna och Maggie. Gick bra, tycker jag! Förklarade för valparna att det faktiskt står att Banminth är välsmakande...!


På bilden valparnas mormor Genna (Evallens Chocolate Pudding) på sin första promenad! Den företogs med matte och Molly och Lillemor med labradoren Meja, den absolut bästa - gula labradoren! Någonsin!

Lördag 1 mars!

Här har det hänt grejer! 😀 I söndags föddes 10 valpar! Det började på lördagkväll med att Maggie blev flåsig, bäddade lite, vandrade, flåsade, orolig...osv. Jag trodde valparna skulle komma tidigare, men vattnet gick på söndagförmiddag och knappt två timmar senare föddes första valpen. Det gick väldigt lugnt och stillsamt, Maggie krystade ett par gånger och liksom andades ut den lille! Och så var det nio ggr till! Fast inte riktigt...efter valp nr 6, så gick jag och fixade lite energitillskott till Maggie, välling med äggula och en skiva formfranska! Jag ringde Maggies husse Anders, och då lät min mobil, jag avslutade samtalet, kollade meddelandet jag fått. "Kom!" Det var Gammelhusse. Valp nr 7 hade fötts när jag gick. Sedan kom nr 8 och så blev det lugnt. Efter vila, så gick Gammelhusse ut med Maggie, så jag skulle få bädda rent. De kom snabbt in igen, Gammehusse med en valp i handen! Nr 9 föddes ute! Sedan föddes nr 10 inne i lugn och ro! 😉
Valpningen gick väldigt fint, Jag har ju haft så lätta valpningar med Maggies mamma Genna, och hade funderat på hur det skulle bli med Maggie. Men det gick lika lugnt och stillsamt till! Maggie fixade allt, jag behöver egentligen bara vara där ifall att.
10 valpar, 5 hanar, 5 tikar. 5 chokladbruna och 5 svarta.
 
Maggie har imponerat stort på mig, både vid parningsresan och nu när hon bott hos oss inför valpningen, och så själva valpningen och hur hon tar hand om valparna. Hon inger trygghet, är säker, lugn, cool. När vi träffas vid tex vallträningar, så är hon galet lycklig! Hoppar, studsar, slickas, är liksom överallt! Man kan säga precis som mina andra kelpiesar!
Och så visar hon den här förståndiga, stillsamma, "jag-är-mamma-har-ett-stort-ansvar" - sida!

På bilden är valparna 5 dygn gamla.

Fredag 21 februari!

Nu har Maggie bott här en vecka inför valpningen. Allt går bra, vi tar det lugnt, många korta rastningar, lite enkelt arbete på gården som att fodra och vattna djuren, vi strosar ner till hagarna osv. Maggie mår bra, är fruktansvärt hungrig! Har aldrig stött på en så hungrig hund! Genna har inte någon gång varit så hungrig, som Maggie är! Jag ger henne mat flera ggr om dagen, så att det ska rymmas, valparna tar plats nu!

Valplådan står klar, handdukar i en stor hög, nyinköpt digital våg, druvsocker, tandtråd och inte så mycket mer! Kom just på att jag måste plocka fram anteckningsbok och penna! Det har jag glömt! Så har jag pratat med min vet, så jag kan ringa om det är något, har deras akutnummer.

På bilden Maggie på en favoritplats - fönsterbänken! Jag har tagit bort blommorna nu, hon har ju inte blivit längre, men behöver mera plats! Kanske inte lika smidig när hon ska inta position? ;)

Söndag 2 februari!

Sedan jag senast skrev, så har Jag haft besök av Chica, Hedda och Bixo med mattar och husse! Småtjejerna har vuxit och är nu nästan lika stora som Bizkit! Bara lite "tunnare" så att säga, eller ofärdig på norrländska! De lekte och hade kul! Vi har tränat i Ystad, haft flera träningar i ridhuset, Bizkit har blivit vaccinerad, varit på styrelsemöte (jag, alltså - inte Bizkit!), tränat hos Petra, jag har varit och hälsat på Aaron och Maggie, och varit med Maggie på ultraljud! Jodå, det var ett antal småttingar i hennes mage! Minst 6, trodde veterinären! Livliga! Så har vi varit i Danmark i helgen och tävlat i rallylydnad och sovit på vandrarhem! Tjejerna tycker att vi ska införa det - varannan helg på pensionat/vandrarhem!
Jag tävlade bara de två bruna, Anni fick stå över. Jag tror att det skulle bli för mycket för henne när det är inomhus, utställning, lydnadstävling samtidigt! Trångt och eländigt! Hon får tävla när det blir utomhus!
Bizkit tyckte det var såå roligt, spännande, lite skräckblandad förtjusning! Första tävlingen blev vi underkända, mycket pga att husse tog Genna och lämnade lokalen precis när vi ställde oss på starten! Och de gick ut via en dörr, ca 50 cm snett bakom oss...! Ja, ni förstår! Idag gick det betydligt bättre, målet jag satt upp var att vi skulle ta oss runt och hon skulle vara med mig. 84 poäng knåpade vi ihop!
Det är inte helt lätt att tävla i en trång hall när man aldrig ens varit inne i en sådan tidigare! Det måste man träna på! Jag är jättenöjd med min Lilla Vild!
Genna har heller aldrig tävlat i en hall, hon tycker dock att det är utomordentligt trevligt att få liksom visa upp sig! Hon seglar in i lokalen, drar i kopplet för att vara säker på att matte inte ångrar sig och går någon annanstans! Väl inne, så viftar hon på svansen - konstant! Den svansen hade förmodligen kunnat driva hela hallen energimässigt! 😉
Man måste börja i Begynderklasse och arbeta sig uppåt, i Danmark har de vissa moment som skiljer sig från våra. Tex i Begynderklasse så har man snurr under gång, ett steg bakåt, i Övedsklasse/Fortsättningsklass har man två steg bakåt, vändning till högerhantering och vändning tillbaka, sedan skicka till ruta "gå hen och legg deg"! och andra skyltar som jag aldrig sett! I begynderklasse ska man ha 70 p vid tre tävlingar, precis som i Sverige, men i nästa klass ska man ha minst 85p vid tre tävlingar för att bli uppflyttad, ännu mera vid nästa klass. 90,eller 95 tror jag.
Nåväl, Genna och jag vann båda tävlingarna, igår på suveräna 99 p, idag på 93p! Igår var hon helt otroligt bra! Även idag, men igår var hon på tårna! 😀
Så gillar hon att bo borta på vandrarhem och pensionat! Kolla runt, utforska omgivningarna...

På bilden alla tre på skogspromenad runt en sjö!

Söndag 19 januari!

Vi har varit i Växjö! Och träffat Brownie, Chippo och Crazy!
Vi inkvarterade oss på Pensionat Solviken, som ni ser på bilden, och så har vi åkt runt och träffat alla! Kul!
Det är så roligt att få träffa "valparna", se hur de har det, bli pussad på...Jag försöker fortfarande få mina glasögon rena! De där kelpiepussarna liksom etsar sig fast! Härligt!
Fina, härliga hundar med det rätta kelpiestuket!

Dåligt väglag både igår upp till Växjö, och idag när vi skulle hem. Vid Skåne-Tranås yrde snön runt, snögupp på vägen! Blankis...! Bixo/Chicamatten undrade om jag ville ta med mig lite snö hem...? Nej, tack, sa jag! ;)

Funderade ett tag på att åka till Anton när jag nu ändå var i Småland! Men hann inte, får ta det en annan gång!
Här på ÖrsjöVånga har hyresgästen tagit hand om djuren medan vi varit borta. James Dean anser sig vara bortglömd! Ett drygt dygn utan familjen...! Han måste ha mycket omvårdnad för att må bra! Lille vän!

Fredag 17 januari!

Tre veckor sedan jag skrev senast! Jag och Maggie åkte till Stockholm på juldagen. Vi inkvarterade oss i vår lägenhet på Söder och åkte till hanen, Pihlsten´s Drive "Biggles", på annandagen. Maggie visade med all tydlighet att det inte var dags, hon visade att hon är fulltandad! 😉 Lyfte på läppen och Biggles fattade direkt att det är inte läge! Ny träff dagen efter, helt klart intresserade och lekte, ingen hängning, men han var upp på henne ett par ggr och Biggles matte och jag tyckte att...Nu! På´t igen morgonen efter, och då tog det max 3 minuter, så satt de ihop! 😀 Samma sak dagen efter det!
Sedan åkte Maggie och jag hem! Det var ett rent nöje att ha Maggie med sig! Lugn, trygg, cool tjej!
Så har det blivit nytt år, och tjejerna och jag har varit till Ystad på rallyträning och lydnadsträning, startat ridhusträning, Sara har åkt tillbaka till Tokyo! Kommer hem i slutet av juni, men innan dess åkte vi till Köpenhamn med Axel och hans familj och åt god lunch och drack god öl!
Så har jag skickat in en skrivelse till Svenska Kelpieklubben angående det faktum att det inte någonstans står på första sidan, eller under punkterna/stadgarna om vad klubben ska arbeta och verka för - ingenstans står det att det är en vallhundsras vi har!  Det står, naturligtvis, i rasbeskrivningen , men nog borde det stå på första sidan? Och visst ska klubben jobba för att bevara de fina vallanlagen?! Få se vad styrelsen svarar! 
Jag jobbar också på att få en vallanlagsbeskrivare härnere! Hoppas!
Om två veckor ska Maggie på ultraljud, så får vi se...!

På bilden mina tjejer i förmiddags!

Dan före Dopparedan!

Förra helgen så hade jag min examination för att bli Certifierad Rallylydnadsinstruktör. En utbildning, som har gått i rekordfart, jag hade planerat den annorlunda...Hur som helst, jag blev godkänd! Nu ska jag hålla kurser till våren.
Så har jag och tjejerna haft några lydnadspass på klubben, det går upp och det går ner...Som livet i övrigt!
Sara skulle landa på Kastrup på lördag, sen eftermiddag, med mellanlandning på Heathrow. Landade på Heathrow, gjorde hon, före utsatt tid, men tänk vad synd att planet inte hade någonstans att parkera/gate! Hade ingen tänkt på det, eller? En timme fick hon, och alla andra, sitta i planet, så när hon äntligen blev utsläppt! Då hade gaten till Köpenhamnsplanet stängt!
Hon fick sova över på hotell, och ta första planet till Köpenhamn! Hon kom hem och blev sjuk! Hon ligger för ankare nu! Hoppas hon kan vara med imorgon på julafton!
I fredags åkte jag och hämtade Maggie, tog henne till Helsingborgs djursjukhus för progesteronprov. Maggie gjorde succé! Charmade personalen - och gjorde Gammelmatte stolt! 😘 Vilken cool tjej hon är! Veterinären sa gång på gång, "Vilken trevlig hund" "Vad fin hon är" "Jag förstår verkligen att du vill ha valpar efter henne!" Och så tyckte hon att det var väldigt fint med en svart kelpie!
Nytt prov igår, som visar på troligt bästa parningsdagar torsdag, fredag - ev lördag.Så Gammelmatte åker och hämtar Maggie på onsdag för vidare färd till Stockholm. Vi åker till Söder, tar det lite lugnt och så har Maggie inbokad dejt på torsdag! Så får vi se om de fattar tycke! Hoppas!
Det är lite synd att det inträffar precis vid juletid, när Sara kommer hem från Tokyo, Malin och Richard har tagit semester över helgen...Men eftersom Maggie dragit på löpet så länge, om vi inte provar nu, och hon har lika långt till nästa löp, så hinner hon bli "gammal"! Nästan 4 år, jag vill inte vänta för länge med en första kull!
Hane blir Pihlsten´s Drive, en chokladbrun hane med HD A, ED ua (0), mentalbeskriven, godkänd på vallanlagstest. E: SE UCH SV-10 Lilla Primtorpets Pysen U: Pihlsten´s Coola -  Vilda.
Så får vi hoppas att det blir parning och valpar!
På bilden 3 ursnygga tomtebrudar! som hellre vill vara i fårhagen, eller på appellplanen än att bli sådär utspökade...! Ha,ha!

Fredag 13 december!

Två veckor sedan jag skrev, jag har varit till Petra och tränat med Genna. Där var också Crazy och Brownie med sina mattar och Crazys lill-husse. Jättebra träning, vi var alla nöjda och glada! Så har jag haft instruktörsutbildning och ledarutveckling, gjort de sista inlämningsuppgifterna och skickat in, varit på styrelsemöte, varit till Stockholm och träffat mina två äldsta barn och varit på hundmässan, där jag träffade gamla bekanta från Nacka och kelpiebekanta!, jag har tränat hundarna ett antal ggr! Genna och jag försöker få in 3:ans moment, jag tycker det känns bra! Platsen, sittande i grupp är inga problem, fria följet med vändningar på stället och stegförflyttningar känns också bra, lite mer träning till vänster, men det är riktigt bra, tycker jag! Inkallning med ställande är ett moment jag inte tycker om, hade det i tvåan innan de ändrade reglerna, bästa gången var när vi debuterade i tvåan, hade aldrig tränat det momentet! "Hur svårt kan det va?, tänkte jag" Hon kan springa och hon kan stanna! Bra tänkt! Bästa poängen nånsin på det momentet! Hon stannade i ren förvåning. Senare kom hon på att snart ropar matte "-Stanna!" Ja,ja, jag vet, jag kör raka inkallningar emellanåt, men hon vet ändå! Rutan tar hon nu på 25 m, hopp-apport inga problem förrän igår när jag råkade slänga snett ut åt vänster, då hoppade hon tog apporten och sprang sidan om tillbaka. Jag ska träna på att kasta rakt! Metallapporten tar hon, även om hon tycker att den skramlar mot tänderna! Vittringen tränar vi på som förut, jag delar på det momentet, fjärren kommer att ta tid, men vi har ända till våren på oss, eller så länge det nu tar! Jag har märkt för några tävlingar i kalendern!
Anni har varit olydig och gjort i princip som hon själv tyckt! Superglad att få träna! Men tjuvstartar, sätter sig inte bakom hoppet, springer till rutan så fort hon ser den, hon letar upp den, den får stå vart som helst, hur långt bort som helst så hittar hon den! Bra belöning, skulle kunna ställa upp den som slutbelöning om träningen varit bra, kan inte använda den efter enskilda moment, för om den står uppställd, så sticker hon! Igår var hon helt galen, smet till rutan, en gång såg hon en apport, högg den, sprang in i rutan! Och senare vid fria följet, stack in i rutan, hoppade över hindret, tog apporten på väg tillbaka! Inte många rätt där, men himmel vad jag skrattade åt henne! Hon har ett driv den hunden som är helt enormt!
Bizkit och jag har tränat fritt följ, högerposition, backa vid sidan, framförbyte och så har vi lekt!
Så har jag hitatt en hane till Maggie, som just börjat löpa! Progesteronprov på torsdag, så får vi veta var i löpet hon ligger. Jag skulle uppskatta om jag fick fira julafton härhemma...😉
På bilden Genna med sin belöning, Boll i snöre!

Torsdag 28 november!

Sonen åkte hem i söndagskväll, men vi ses snart igen! Jag åker upp till Stockholm nästa helg, skönt! Jag har haft projektekpiage på träning, ritat banor, som jag testat på dem och andra. Försökt förstå hur jag gör för att tävla i Danmark! Tror nu att det blivit rätt med betalning för tävlingsböcker och att jag har "stambogsnummer"/regnr, ska få tävlingsnummer från Danska KennelKlubben - om jag förstått det rätt! Jag har i alla fall betalat för Rallylydighetsbog. Jobbar intensivt med utbildningen, takten är frenetisk! På söndag ska examinatorn ha allt det skrivna inmailat - jag har en del kvar. Har utbildning hela helgen, så jag måste bli klar ikväll, senast imorgon fm. Imorgon ska jag åka till Petra i Hässleholm och träna, ska verkligen skärpa till mig och inte åka till Kristianstad! 
Jag och tjejerna har tränat på Veberöds BK, Genna och jag tränar uthållighet i fria följet, rätt position (fick beröm av Petra förra gången!) vittringsapporten (har delat på avlämnandet och vittringen), apporteringen gick kanon! Samma fart in som ut! Fick dock tuggande...har inte haft det förut. Jag blev av med min tunga träapport på klubben, glömde den en träning och sedan var den borta! Ska köpa en ny! Då tuggar hon inte! Rutan på 15m - bra! Jobbar med avståndet. Jag testade Genna när vi rörde oss utom moment på planen, nära Rutan att fråga "-Var är Rutan?" Det är ju bland det roligaste Anni vet! Att få leta upp Rutan och tokrusa in! Genna blev sådär "Vadå?" "Var..." Och så Rutan! Det är kul att leka! Vårt värsta moment är fjärren! Jag bävar! Nu tränar jag med att få henne att tänka bakåt, har testat pall, belöning bakom, nu matta. Skam den som ger sig - och trägen vinner!
Bizkit tränade fritt följ (jobbar på att få henne längre bak), rallybana. Anni låg plats med två andra hundar, har fått backa bandet rejält efter att hon blev påhoppad på platsen på tävling. Matten chansade...! 😠 Anni får träna med kända, trygga hundar, nu är vi uppe i 1½ minut! 😀
Anni tränade också fritt följ, läggande under gång, apportering.
Vi har tränat på klubben också, Anni låg plats, gick bana, tränade linförighet, ställande och läggande under gång. Genna fritt följ - uthållighet, vittringapport, och avlämnandet separat, apportering, rallybana avancerad. Bizkit linförighet, rallymoment, har börjat med backa 3 steg, fot i högerposition är hon ganska bekväm med! Alla tjejerna fick en ruta med en massa grejer i som de skulle apportera. Anni var supertaggad, glad och så duktig! Hämtade alla grejerna med frisk fläkt och attityd! Så ska det se ut! Genna hämtade alla, men när hon tog en mjuk anka då sprang hon iväg lycklig som få och gjorde några ärevarv! Innan hon gav den till mig. Bizkit tyckte att det där var en konstig lek? Insåg att jag ska lägga in lek i hennes träning, byta med samma grej som vi gör i valpkursen! Få henne att komma till mig med leksakerna! För övrigt är jag nöjd med veckans vedhuggning. Första gången som hundarna inte sprungit och gömt sig när jag grabbat tag i yxan och ställt mig vid huggkubben! Jo, först gjorde de det, men så märkte dem att nu går det bra, så de höll mig sällskap i maskinhallen! De brukar tycka att de är där med livet som insats! Veden far omkring och yxan fastnar och jag blir galen...På bilden Genna häromkvällen vid stallet. Vacker som få.

Lördag 23 november!

Sedan jag senast skrev, så har jag haft Rallylydnadinstruktörsutbildning (vilket långt ord!), tog dock ledigt på söndagfm, för att åka till MalmöValp och titta när lilla Hedda skulle ställas i valpklassen 4-6 mån! Ja, ni ser ju på bilden...världens sötaste, coolaste tjej! 1:a med HP! 😀
Och som hon visade upp sig, Kristina och Hedda - vilket par! Hur kul som helst att se! Hedda är mattes lilla duktiga tjej! Helt klart! Så har jag tränat mina projektekipage i rallylydnad, gjort hemuppgifter, ritat banor - och byggt dem! Det är inte helt enkelt att få det rätt! Att tänka att en ruta i banritningsprogrammmet motsvarar 4, eller 5 meter och på papperet få det det att bli rätt...Ibland har det stämt, men ibland blivit helt fel i verkligheten! Jag har flygit till Umeå, hyrt bil och kört vidare till Ö-vik med omnejd och hälsat på familjen! Dragit på mig en förkylning med ont i örat! Har aldrig haft såhär förut! Ringde vårdcentralen när jag trodde att det skulle explodera inifrån huvudet ut i örat...! Ipren, nässpray och avvakta! Varit på Instruktörsmöte på klubben, vi har flera nya instruktörer på gång, och själv ska jag starta upp kurser i rallylydnad - om jag blir godkänd! 😉
Sonen är hemma på besök - kul! Vi har varit i Malmö och shoppat och tittat runt på Emporia, han har sprungit med Anni - hans förstahandsval! De andra två fick promenera, nej Genna fick ju också en liten tur! Imorgon ska han ut igen med Anni!
Själv har jag varit på examination, praktiska delen av min utbildning. Nybörjar- och Fortsättningsklass. Den teoretiska är inskickad och godkänd! Nu också den praktiska! Bara resten kvar! Det är ett infernaliskt tempo på den här utbildningen! Kunde ha hållit halva tempot, tycker jag! Igår laddade jag ner bilder och filmer från mobilen, la dem i en mapp, flyttade till mina dokument, skulle lägga ut lite på hemsidan...Var är de?! Borta!? Jag fattar inget! Nåväl, ni får i alla fall se den härliga Australian Mates Come Bye Hedda! Den tjejen kan man inte se sig mätt på!

Fredag 8 november!

Den här veckan har jag haft flera projektekipage i min intruktörsutbildning i Rallylydnad. Så har jag tränat mina egna hundar också, på min hemmaklubb, på Ystad BK och så åkte jag till Petra i Hässleholm. Problemet var att jag åkte till Kristianstad!? Men, vad trött jag blir på mig själv! Helt fel stad! Nåväl, jag kom rätt och Genna och jag tränade, och det blev en kanonbra träning! Genna, som hon är, pigg, snabb, tänkande, ... Fritt följ vittringsapport, fjärren-så roligt! Så har jag cyklat med tjejerna i Vomb. Anni supertaggad! På med selen, Anni har sedan vi körde hemifrån vetat vad som gäller! Hon ligger där framför cykeln, ett trav som inte är av denna världen! Jag ökar- hon länger traven...Anni! De två bruna fick springa lösa, jamen det tog ett par kilometer innan de slutade busa, tugga på varandra, göra ruscher in i skogen...sedan så sprang de ordningsamt! :)
Idag har vi tränat Rallylydnad, Genna och jag gjorde som Petra sa- tränade uthållighet i fria följet, vittringsapporten, och så rallymoment. Och honnören! Anni Rallylydnad och fritt följ. Bizkit fritt följ, Rallylydnad. Alla gick bana. Imorgon är det tidig uppgång för färd till Burlövs BK, Bizkit och jag ska på utbildning! Lördag och söndag! På söndag är det även MalmöValp- stor utställning - hjälp, bad många valpar! En av dem är lilla, söta Hedda! :)

Söndag 3 november!

Så har det gått en månad! Genna och jag tävlade i Ystad, 90 p! Vi har varit till Petra och tränat lydnad, tränat med tävlingsgruppen, tränat på Ystad och Malmö BK, valltränat med Paula, tävlat i helsingborg, 75 p. Tappade 10 p när jag skulle skicka till kon och domare och skrivare stod så nära! Genna tyckte att det var tre helt opussade människor! Jag hade tur som fick tillbaka henne, utan att hon hann trampa över linjen! Tappade också poäng pga tjuvstart vid hinder! Jag har varit sekreterare på medlemsmöte, hjälpt till inför agilitytävling på klubben, börjat utbildning till instruktör i rallylydnad! Startat två av mina fyra projektekipage, varit till Sara i Tokyo! Och igår hade jag 5 timmars vallträning med Paula som instruktör, vi var tre ekipage med. Kanonkul!

Bilden är från gårdagens vallträning, Genna och matte!

Fredag 4 oktober!

I lördags åkte Genna och jag och hämtade Christine och Rex för vidare färd till Sölvesborg och Rallylydnadstävling. Tidig uppgång, det är en bit att köra! Genna har inte tävlat sedan 1 april, sedan har hon haft fullt upp med att vara dräktig och få valpar! En trevlig tävling var det, kanonväder, fin BK och 76 p ! Om inte den här matten räknat fel och tyckt att, jamen, 2 steg - det var väl 3...? och om inte Genna satt sig innan tiden för stående honnör varit över...! Om inte om varit! Ha,ha! Nöjd är jag över vår insats! Vi gjorde vårt bästa och det kändes bra!
I söndags hade vi vallningsträning mellan 10-15, jättekul! Jag hade både Genna och Anni, som jag tränade. Borde också haft Bizkit, hon har känts väldigt bra! Men jag borde nog också vara tre personer!
I måndags åkte jag till Kastrup och vinkade av Sara, som flyttade till Tokyo! På kvällen tävlingsgruppen, Genna och jag tränade.
Så har jag tränat Rallylydnad med alla tjejerna, både i Skurup och på Ystad BK.
Haft styrelsemöte och agerat sekreterare.
Vi har också varit i Snogeholm och vandrat och tänkt på kennellägret och vad kul vi hade! Vi passerade Gydarp, och det känns ju som hemma!
Imorgon åker Genna och jag till Ystad och tävlar i RallyMästarklass. Det går säkert bra, om matten förhåller sig lugn och behåller nerverna innanför tröjan!

På bilden James Dean, som sett ut så praktiskt taget hela dagen! Stallkatt...?!

Fredag 27 september!

Länge sedan jag skrev! Valparna har flyttat, jag fick sjukdomsfall i familjen, har varit på universitetssjukhuset i Umeå, varit på styrelsemöte, haft barnen hemma och Sara "tog ut" sin studentpresent från Bror med sambo - köra Porsche på Sturup Raceway!  Som hon körde!
Jag har haft vallningsträning hos mig, det gick kanonbra!
Vi har tränat i tävlingsträningsgruppen, Har haft Genna en gång, och Anni en gång. En av de som jag tränade med, ville "känna på" Anni. Det var nätt och jämt att hon fick komma hem med mig! ;)
Så har jag varit i Stockholm, och mest varit på Söder. Det är så himla skönt att få åka upp/hem! Träffade barnen där, ut och åt, promenerade, helt underbart!
mera vallningsträning, och så - Klubbmästerskap i Rallylydnad!
Jag anmälde mig i sista sekund, var inte på hugget, tänkte att Genna just återhämtat sig efter valpkullen...Anmälde dock även Lilla Vild. Och tur var väl det!
Den lilla bruna, snabba, alltidredo-tjejen - hon tog mästerskapet! Inte många poäng borta! KlubbMästare kan hon och jag kalla oss nu! Bizkit&Matte!
Så blev det Kennelläger! Så trevligt! Så många som kom, ändrade arbetstid, åkte långt, engagerade sig, hjälpte varandra i träning. Helt fantastiska valpköpare har jag! Det värmer Gammelmattes hjärta! Vi hade fantastiskt väder på fredag och lördag, hyfsat på söndag. Spår, lydnad, Rallylydnad, viltspår för Biz&Sanna, Kick-Bike för några (jag tog med min), uppletande, prat, fika, mat, promenera, grilla, njuta av området...På tal om fika, tack Chica-matte Kristina för god banankaka och macrones!
Nu är det packning och allmänt fixande för Sara, som flyttar till Tokyo på måndag! Vi har middag för kompisar imorgon, men först ska Genna&matte till Sölvesborg - tidig uppgång för tävling i RallyMästarklass! Första tävlingen sedan 1 april! Nu ska Puddingmatten bara ta det lugnt, inte bli nervös, komma ihåg att andas...så ska det nog gå bra!

Försöker lägga in en bild...Varför går nu inte det?

Måndag 26 augusti!

Ett tag sedan jag skrev! Valparna har flyttat, det är med blandade känslor man ser dem åka! Det blir så tyst och tomt, samtidigt får man tid med sina vuxna hundar och hinner med dem! Jag har fått rapporter från alla valparna, och det verkar gå hur bra som helst!
Jag kommer att träffa nästan alla/alla på kennellägret!

Så har Amy och Catharina varit och tävlat - nytt förstapris i Lydnadsklass 1! 😀 Nu fattas bara ett sista innan titeln!

Aaron och Kamilla har också varit ute - två tävlingar i helgen -  93 och 97 poäng! 😀 Nu är det avancerad klass som gäller för dem!

Jag har haft två vallningsträningar och jobbat med utställningen.

På bilden C-kullen nyfödd!

Fredag 9 augusti!

Sedan jag senast skrev, så har jag varit på rallylydnadsträning med Bizkit, hade med de andra två också och tränade lite med dem. Det var så fruktansvärt varmt, så det blev en halvdags träning med instruktör. Så har jag haft valpköparbesök! Evelyn har bott här och bestämt att ljusblå hane heter Cash! Karin H bestämde, med viss vånda, att mörkblå hane heter Chippo och Karin L:s gröne kille heter Crazy! Alla nöjda och glada över vilken valp som blev deras! 😀 Chicas familj har varit här och även Heddas matte! Aron och Maggies familj har passat på att pussa på valparna när vi haft vallningsträning och Anton med familj åkte ända från de småländska skogarna för att titta på underverken! Axels mamma och syster har snusat på de små och alla tycker att valparna är underbara!
Så har pappa Fogerty med matte Gunilla och husse John-Åke och tre tikar varit här och hälsat på! De åkte vidare till Österlen idag, och så mycket kan jag säga att jag ahde full koll på antalet valpar! 😉 Lika många kvar när de rullade ut från gården! De tyckte att valparna var fantastiskt fina, och härliga! Kul!

Så har jag haft två vallningsträningar och Anni har varit lysande! Tyvärr var det inget bra igår när J-Å och jag vallade med hundarna! Då låste hon sig totalt i sitt eyeande! Fick dock till det en gång, och då bröt jag! Inte ihop, men nästan!
Utställningsmöte på klubben nya möten och jobb till veckan. Jag har varit skrivare på klubbens lydnadstävling i fredagskväll och tävlat med Bizkit i rallylydnad! 92 p och uppflyttade till Avancerad klass! Vi ska dock fortsätta tävla några ggr i Fortsättningsklass, jag måste få henne mera med mig!

Valparna är fantastiskt härliga! De är framåt, busiga, gosiga, vackra, roliga...superlativerna räcker inte till! Och jag har svårt att förstå att de ska flytta om 6 dagar! Cash och Crazy stannar till måndag 19/8, de andra 3 flyttar torsdagen innan.

På bilden Sara&Hedda idag!

Fredag 26 juli!

SKK registrerade fel namn på min fodertik! Jag har fått dem att ändra namnet och har nu hämtat stamtavlorna! På kelpieklubens hemsida har webmaster gjort ändringar och efter senaste ändringen skrivit fel namn på hanen! Det är GkVallPr SE UCH Cukid´s Fogerty och ingen annan som är pappa till valparna! Min fodervärd Kristina har varit och hälsat på och vi har bestämt att ljuslila tik är Hedda! Kristina och Hedda föll för varandra första gången, den känslan kan inte bli annat än rätt! :)Chicas matte, Kristina har varit här och gosat med sin lilla tjej! Jag har haft en kelpie med matte här som ville träna lite med lina.
 Alla mina barn har varit i Göteborg på Robbie Williams konserten och Richard & Ellen kom hit och stannade några dagar efter den. Samtidigt som Malin & Artur & Alwin åkte tillbaka till Stockholm. Och Diesel!
Så har jag varit på utställningsmöte på klubben, det är en månad till vår 2-dagarsutställning, det verkar bli många anmälningar!
Idag har vi haft fint besök av Riff, Chocolate Bar, med matte och husse! Jag trodde att de var på semester - men de kom för att hälsa på oss! Himmel, vad gulligt! Riff & Bizkit sprang och busade ner till fårhagarna två ggr, men värmen tog på både dem och oss! Kan det inte bli lite svalare snart?
Vi har träffat både Bixo och Riff den här veckan, och på måndag kommer Maggie och Aron! :)
På måndag kommer också Evelyn, Cash matte, från Sundsvall och ska bestämma vem av hanvalparna som ska bära namnet Cash Is King!

Har försökt lägga ut de superfina bilderna som Sara tog för en stund sedan, men det går inte! Har lagt ut dem på min FB-sida, men här går det inte...!


I morgon bitti åker Bizkit och jag på Rallykurs!

Torsdag 18 juli!

I söndagskväll var jag på info ang Rallylydnadslägret jag och Bizkit skulle gå på Ystad BK. Vi har gått kurs där i 3 dagar, avslutning igår em. Vi är i Fortsättningsklass, det blev ingen kurs för den klassen, så vi hamnade med Avancerad/Mästarklass! Alldeles för svårt för oss, insåg jag snabbt! De andra tävlade i Mästarklass och var hur duktiga som helst! Det var jag och en förare till som var på lägre nivå. Jag fick prestationsångest och tänkte att det här går inte! men jag tog mig samman och Bizkit och jag gjorde så gott vi kunde och det är nog det jag måste ta med mig - gör så gott du kan och strunta i på vilken nivå/hur duktiga alla andra är!
Classica är inseminerad på nytt, ska på återbesök om några veckor. Alwin mår bra och trivs här i Skåneland! Moa mår alltid bra!
Anni har varit med hem till Axel på övernattning och kalas. Hon tycker det är toppen att få göra något eget! Sara och jag har idag tillbringat dagen på Ystad Saltsjöbad! Åhh, vad härligt! Vi avslutade med massage!
Genna diar valparna och har full koll! När hon varit ute och rastat, jag tycker att hon kan stanna ute ett tag, få frisk luft..., nej, snabbt in och checka valparna! Ibland ligger de och sover, och jag kan tycka att det är väl onödigt att väcka de små liven? Men hon måste alltid in till dem och kolla att de är ok! 😀 Och när mamma är i valplådan då vaknar de och ibland tar de en slurk till, men oftast är de så mätta att de somnar om!

På bilden Genna och några av valparna!

Söndag 14 juli!

Två dagar sedan jag senast skrev. Igår började vi bygga valphage ute, och hade besök av Chippos matte och husse! Ja, de blev ju lika begeistrade som tidigare valpköpare! Hur ska man välja? Jag vet, det är hur svårt som helst! De får återkomma och "känna sig för!" Valphage-jobbet har fortsatt idag, hoppas att valparna blir nöjda!
Så har min fodervärd, Kristina från Lund, varit här. Hon föll också i trance vid valplådan! 😀
Hon kommer igen till veckan! Vi ska gemensamt välja tikvalp! Jag vill att hon är med och väljer och känner att det blir rätt! Alla valpar är så fina, framåt och vackra...spelar liksom ingen roll vem man tar! Men ibland blir man vald! Och känslan mellan människa och valp kan få bestämma, tycker jag! Då blir det rätt och bra!
Inte så vanligt sa min fodervärd, som hade flera i bekantskapskretsen som skaffat/ska skaffa valp. Där väljer uppfödaren valp.
Jag kan också välja valp till alla, men tycker att det är bättre att valpköparna själva får känna in småttingarna!
När jag skulle välja Genna, så kollade jag med rutinerat folk vad jag skulle titta och tänka på. Fick goda råd, åkte iväg, hann inte titta så mycket, eftersom den tjockaste, största tikvalpen ( jag fick alltid kolla under magen om det var hon eller brorsan Piston/Jompe) kravlade iväg till min dotter Sara - varje gång vi var där! Och vi var där oftast av alla!
Jaha, hon valde oss! Pudding flyttade hem till oss, och det var väl en himla tur! 😘
Den absolut bästa och vackraste hunden! Så kan det gå!

Valparna är helt underbara! De är så fina, vackra, framåt, jag har slut på superlativer!
I slutet av juli flyger Cash is King matte, Evelyn, ner från Sundsvall och ska stanna två dagar, för att bestämma vem som är Cash!
Det ska bli jättekul! Och jag känner mig så nöjd över alla valpköpare, jag känner att alla kommer att ge valparna ett bra, roligt liv! Det är det det handlar om! Valpen ska växa upp, ha roligt med sin familj, känna att det här livet - det är det bästa!

På bilden min fodervärd Kristina med tikvalparna idag!

Fredag 12 juli!

Vad har hänt de senaste 6 dagarna...? Förutom att valparna växer, och börjar bli - som jag tycker- stora! Ska det verkligen gå så fort? Den 15 augusti får de flytta hemifrån! Det är ju snart! Jag måste snusa ordentligt på dem och borra ner näsan i deras fantastiska pälsar! De har fått halsband idag, det är ju bra med tanke på de kort jag tar och lägger ut på hemsidan. Så kan alla se vem som är hane och tik, och när de valt hund också vem som är deras! Fast jag var lite rädd att halsbandet skulle nöta på deras fina kragar...! Jodå, så mycket päls har de! Och de skuttar, och skäller och morrar och biter varandra i svansarna! har nu även bildbevis på en hane och tik som faktiskt biter Genna i benet nu ikväll! 😉 Busungar!
Vad har nu hänt här på gården? Jo, jag har haft vallningsträning med Åsa&Mix, Anders&Maggie och så Anni&jag. Genna kom in och tränade lite i fållan, kul, tyckte hon!
Valparna är avmaskade för andra gången, även Genna.
Igår hade vi Chicas matte och husse på besök. De föll i trance vid valplådan! Bixo var med och han och Bizkit och Anni sprang ner till fårhagarna, Bixo är en snygg och väldigt trevlig kille!
Idag har vi haft Crazys matte och husse på besök, de tyckte att det var väldans var alla var fina! ALLA är ju jättefina! sa husse, hur ska man kunna välja?! jag vet, så är det! Ibland blir man ju vald, så ett besök till, så kanske det ger sig!


På bilden Genna och valparna nu ikväll.

Lördag 6 juli!

Valparna är helt bedårande! De äter, sover, växer, skäller, går på alla fyra! Drömmer, är så fantastiskt fina att det inte går att beskriva! De måste upplevas!
Det ska bli så roligt att få följa dessa små! Förresten, små..jag vägde dem idag och de väger mellan 1 kg och 1,2 kg!
Jo, jag har ökat på mamma Gennas matintag! fattas bara! Ev hekton som sitter där de inte ska - det åtgärdar Genna och jag efter att valparna adressändrat!

Genna är väldigt noga med valparna, visar dem med stor stolthet för familjen, andra släpper vi inte in förrän nästa fredag när de är över 3 veckor gamla och en hanvalpsägare kommer! Anni och Bizkit håller sig lååångt borta! De vet att de har inget där att göra! Nej då, men om ca 4 veckor, då är de hjärtligt välkomna att söka au-pairtjänst! 😉
Då vill modern ha lite egen tid, kolla in hönsen, flytta lite på fåren, jobba, ja ni vet!
Till veckan ska jag skicka in registreringen och då ska alla ha bestämt namn på sina valpar!

På bilden Come Bye Hedda, eller Chica?!

Tisdag 2 juli!

Det har inte hänt så mycket sedan i söndags, vi är av förståeliga skäl hemma! 😀 Anni och Bizkit finner sig i att det inte händer så mycket, ganska bra att konstatera det också! Det behöver inte alltid hända saker! De äter frukost och sedan är de uta på gården hela dagen, kommer in till middag och ut igen! Malin och Alwin kom i söndagskväll, de har semester och Alwin hade veterinärkontroll igår morse i Ängelholm. Han har besvär med sin vänsterfot/hov, och går nu i sjukhage. Ska göra så 2½ vecka framåt, hela deras semester! Det är trist när han är en så trevlig, bra, arbetsvillig - snacka om willing to please- häst! och så är han skadad så mycket! Moa är sällskapshäst!
Valparna är så enormt fina! Jag kan inte se mig mätt på dem! Nu är de på gång att öppna ögonen! Jag sover på en madrass i valprummet, och som de äter på nätterna! Jag är lättväckt upp har tittat på mobilen varje gång jag vaknat. Varannan timme!? Inte konstigt att de är som små korvar! För övrigt hyresgästens epitet på B-kullen! " Jaha, är korvarna ute!" 😉
Jodå, nya korvar i valplådan! De äter väl inte varje gång jag vaknar, men då är det tvättning och lite allmänt vak!
Och Genna diar så tålmodigt och tvättar och ser till att de "går på toaletten!" Ofta under protest, för då är valpen på väg till självserveringen!
Så är det en hane, som drömmer - högt! Som han låter! I natt på småtimmarna, så vaknade jag och tittade mot valplådan, Genna låg där, tittade på mig med en blick som "-Ja, jag vet, han låter när han äter, och nu drömmer han. Sov du!" På dagen äter de inte lika ofta, tack och lov! Modern måste få ta igen sig - och äta upp sig!
Ljudet när de äter är så härligt, först missnöjet över att det var väl sjutton att vi valde det här stället!? Vilken tid det tar? Flera minuter, eller åtminstone en halv minut! Och så, rinner det till och det är knappt de hinner svälja!
De är avmaskade första gången, jag gör det innan de är två veckor, så hinner inte äggen utvecklas. De flesta, alla, tikar bär på mask. Oavsett om man vet om det , eller ej, de ligger i slemhinnor i buken och utvecklas i och med dräktigheten. De förs vidare via modersmjölken, och kan ju vara förödande för en liten valp! Jag avmaskar 4 ggr innan valparna flyttar, sedan får valpköparna avmaska igen vid 12 v ålder och när de blivit äldre.
Genna har bara rastat sig på gården, inte gått längre än runt stallet. Igår när Malin lastade alla andra hundar, Diesel är också här, jag hade tagit ut Genna för rastning. Då tittade hon på mig, och jag förstod att hon ville till fårhagarna! Så vi gick ned, hon flytatde dem lite framåt och till höger och vänster! Stanna! på kommando ( kan vara det fulaste ord jag vet! "Stanna! i fårhagen!"
Idag gick hon med Sara och hämtade posten. Jo, valparna är snart 2 v, så nu går hon flera hundra meter bort! 😀
Bettans kycklingar mår bra, alla sex. De är superfina! De äter också massor! Och en av kajorna, de som har ungar på loftet, flyger in och tar av kycklingarnas och Bettans mat!

På bilden en av valparna idag!

Söndag 30 juni!

Idag åkte Bizkit och jag till Simrishamn för att tävla i Rallylydnad. Tidig uppgång anmälan senast 8.00. 11 grader och regn! Banan ser ni på fotot. Det började bra med hopp över hinder(gamla lydnadsett hoppet) , dubbel slalom, som gick över i spiral höger, man gick ur spiralen i slalomens första och andra kon, ner till sitt, helt om höger, igenom slalom och spiralkonernas första och andra koner, till sitt, stå gå runt, 270 grader vänster, och FRESTELSEN! där jobbade jag som ett tok, vi tog oss igenom utan poängavdrag, så till sitt spring! fram till 1,2,3 steg bakåt, hittills inga problem, full pott! Fortsätta springa in i 270 grader vänster, och där hände något! Hon kom för långt fram, bar med sig hela vägen det jobbiga med frestelsen, hon stötte till skylten! Kom fel - minus 13 poäng! Vidare spring, så normalt tempo, in i frestelse nr 2! KUL! Den skulle mandessutom gå in i bakifrån, och sedan snett upp...Jag slet som ett djur, kom fel, gick rakt tillbaka hamnade vid skylten normalt tempo...! Minus 10 i förarfel! För övrigt gick allt bra! Vi ska nu anmäla oss till nya tävlingar!
48% blev godkända, vi var det ekipage som hamnade närmast! 68 poäng! Det gör ingen lycklig!

Valparna växer och är hur gulliga som helst! Runda, vackra!

På bilden dagens tävlingsbanskiss!

Fredag 28 juni!

Valparna är 8 dagar idag! Från de två tidigare kullarna , så har jag ju behållit Anni och Bizkit, den här gången ska tiken jag väljer flytta till en fodervärd, Kristina. Men åhh, vad jag vill behålla en här hemma, hos mig! Jag förstår ju rent intellektuellt att jag har fullt upp med mina tre, plus allt annat här på gården! Men oj, vad sjuk jag är nu! På att behålla en! Tur att Kristina har gjort ett så gott intryck att jag känner att det här, det kommer att bli bra! 😀 Och vilken tur att det blir nära till Come Bye Hedda!
Idag sa husse "-ska Genna bli pensionär sen?"
Vaaa?! Men herregud, vi ska ju debutera i 3:an, ut i patrullhund, Bli mycket bättre i RallyMästarklass, Högre klass spår låter ju jädrans roligt!, Viltspårschampion?...Och så var det ju det här med GkVallhPr!
Pensionär?! Jaha, han menade med att få valpar! Jaja, jo då har han ju rätt! Kunde väl uttryckt sig annorlunda? Så slapp man gå igång! 😉
Genna är en väldigt duktig mamma, hon känns så lugn och trygg och säker! 😘
Idag var jag till klubben med Anni och Bizkit och tränade. Bizkit och jag ska till Simrishamn på söndagmorgon, så vi behövde lite träning innan, det har inte blivit så mycket med den varan nu på sistone!
Bizkit var riktigt duktig!
Anni tränade också rally, plus lite lydnad. Ska nog träna avanceradmomenten med henne och tävla igen! Då får vi nog möta brorsan Aaron! 😀

Moa har kommit hem nu, och imorgon kommer Alwin från Runsten! Och Malin!

På bilden C-kullen med mamma Genna fredagkväll!

Torsdag 27 juni!

Idag är valparna 1 vecka gamla! Och de växer! Vid dagens invägning, så kunde jag konstatera att de nästan fördubblat sin vikt - redan! De två största hanarna väger 595 gr, de andra tre 510 gr. De är ljuvligt vackra, väldigt hungriga!

På bilden i eftermiddags.

Tisdag 25 juni!

De är helt ljuvliga, bedårande! 5 dagar gamla och just nu vill jag inte att någon ska flytta hemifrån!

Måndag 24 juni!

Jag undrar hur många gånger valparna diat i natt? Jag har legat intill och tycker att det sörplats och sugits hela natten! Genna behövde ut vid midnatt, sedan tidigt imorse. Natten innan ville hon ut flera ggr, men hon är bra i magen och det känns bra! Hon är väldigt hungrig! Det är en balansgång att öka foderintaget lagom mycket - för mycket och snabbt kan påskynda mjölkproduktionen och ge mjölkstockning och för lite vill man inte ge! När hon producerar som mest mjölk bör hon få ca 3 ggr så mycket foder som vanligt! Räknat i proteinhalt, så bör en tik få 4-6 ggr så mycket protein jmf med normalintag!
När man följer en dräktig tik och vid valpning, så förstår man att det är superviktigt att tiken är i god kondition vid parning/dräktighet/valpning!
Så har de små pralinerna fortsatt att äta hela dagen! och sovit och blivit värmda och tvättade!
Det går inte att se sig mätt på dem! Små, små hundar som är klara, iofs är ögon och öron stängda, men de är små hundar i miniatyrformat! Och vilka pälsar! Det tycker jag fortfarande efter tre kullar och många valpar, att HUR kan pälsarna vara så fina?! Det är nästan så att de har kragar!
När de ska dia, så pips och gnälls det, för att det tar såå lång tid?! Vad är detta för servering? Ska man behöva vänta så här...? Och så rinner mjölken till - kluck, kluck ,kluck! Då tycker de att det här är världens bästa mjölkhak! Hit kommer vi flera gånger! 😉

Idag när jag gick in i stallet så pep det i IKEA-kassen! Jodå, det går bra att gratulera Bettan nu! Och som hon vaktar de små! Jag är snäll och fodrar och ser till attt det finns vatten. men ändå så morrar hon när jag kommer in! Bettan kan vara den enda som lyckats skrämma Malin!
Det var för två somrar sedan när Bettan låg på ägg i stallet, jag var bortrest, kycklingarna kläcktes och Malin fick instruktioner via mobil hur hon skulle bete sig! "Den hönan är ju galen! Hon jagar ut mig ur stallet...!" Jajamen, det är Bettan det! Mån om sina avkommor och guld värd för Blommerasen!
Upptäckte nu ikväll att svalorna har ungar i boet i stallet! Och så har vi kajungar uppe på höloftet! Rena barnkammaren hos oss!

På bilden valparna 4 dygn!

Söndag 23 juni!

Idag är C-kullen 3 dagar gamla! De växer och frodas och är jättefina! Genna diar stup i ett, dygnet runt, tvättar och pysslar och gör ett kanonjobb! Så är hon ju rutinerad mamma också!
Tyvärr, så klarade sig inte den lilla, lilla tiken! Inte heller en liten brun hane, som jag trodde skulle ta sig, men han somnade in! Så fruktansvärt ledsamt! Jag/Genna har aldrig haft en dödfödd valp, eller någon som dött efter födseln. Hon har fött 25 valpar. Jag vet att det också tillhör en uppfödares vardag, men det är jobbigt att vara med om det och jag sörjer de små liven! De är begravda på en fin plats med utsikt över fårhagarna!
De andra 5 mår bra, äter som sagt väldigt ofta! Jämt, tycker husse!
Jag ska göra ett album till C-kullen, så kan ni följa valparna och se hur de växer och hur enormt fina de är - chokladpralinerna!


Idag var jag till klubben och tränade rally med Anni och Bizkit. Det tyckte de om! Vi var ganska många där, som tränade och Christine och Ronja bjöd på uppflyttningstårta!
Husse var då hemma med Genna och valparna!

På bilden Genna med valparna idag, 3:e dygnet.

Fredag 21 juni!

Ja, nu är C-kullen här! Det började med att Genna tittade på mig, en speciell blick, i onsdags, då visste jag! Onsdagskvällen och natten gick åt till att förbereda valpningen! Genna flåsade, bäddade, vandrade omkring inne, flåsade...På torsdag morgon vid halv tio föddes första tikvalpen och sedan kom de andra sex, den sista föddes vid halv ett. Sju choklad bruna valpar. En tik är väldigt liten och jag är bekymrad över henne! Jag hoppas att hon klarar sig! Genna pysslar om alla och tvättar och ger mat och värme och är fantastiskt duktig!
Hon vill inte ens gå ut och kissa, och när hon till slut faktiskt måste - då är det snabbt ut och så in till valparna!

På bilden de nyfödda valparna med mamma!

Måndagen 17 juni!

Sedan i onsdags, så har Anni åkt först till Stockholm, sedan till Norrland med hussarna. Hon har gjort stor succé och alla berättar om vilken snäll och trevlig hund hon är! Kul! Jag måste berätta att när husse, som också hade med sig Diesel upp, skulle ta en kvällspromenad med Anni och Artur hade då kommit till Söder, så han hade Diesel, när de gick ut, så kom där två lösa hundar mot den kopplade Anni. Den första en liten sort, den andre större! Matten kunde inte kalla in dem, varpå de kom rakt emot Anni! Husse kopplade då loss Anni, han kände att hon kom i underläge. Vad gjorde då den svarta...?
Inte ett ljud kom över hennes läppar, ingen ragg, inget morr - Nej, hon tänkte nog att jag testar mitt paradnummer på de här stadshundarna, så hon gick ned i sin berömda eyeställning! Och vips var de 20 m bort! Liksom teleporterade!  
Härliga Anni!
Sara och Axel har varit på bröllop i Visby, så jag har varit ensam hemma med hundarna. Genna ligger under bänkar, bord, sängar, vill under hönshuset, bäddar i Bean-Bagen i hallen, i skinnfåtöljen...Jag räknar dagarna och hoppas det ska gå några dagar till! Nu kan det ju skilja en del dagar, åt båda hållen, men det känns skönt att det närmar sig målsnöret! 😀
Valparna är livliga! Som de rör på sig därinne! Tänk om man kunnat se med röntgensyn, det hade varit roligt att få se de små livliga liven!
Igår kväll kom Sara och Axel hem, Sara hade lovat att vara hundvakt till Genna när jag och Bizkit åkte på Anlagsprovet på Vilt. Vi har inte hunnit träna sedan kursavslutningen, men det var inga problem! Runt 20 gr varmt, 600 m spår, bloduppehåll på en sträcka, 4 vinklar, över stigar, knastertorrt på vissa ställen och så dessa j...a björnbärssnår! Men klöven hittade hon och Godkänd blev hon! Hurra för Bizkit och matte! 😀
Nu har alla tjejerna Godkänt Anlagsprov Vilt! Domaren påpekade att detat är en merit, och att jag skulle kontakta försäkringsbolaget och uppgradera henne!

På bilden Maggie som debuterat i Lydnadsklass I, 148,5 p och ett 2:andra pris! Hon ska snart ut och tävla igen!

Onsdag 12 juni!

Förra söndagen hade jag ordnat vallningsträning, jag tränar med Anni. Hon var så duktig! Hon jobbade i trångt utrymme, hämtade fåren, gick mellan får och stängsel, lugn och fin, lyssnade på mig men utan att släppa fokus på fåren! De andra ekipagen var också duktiga. Lilla Maggie är helt lysande! 😀
Så har jag varit på utställningsmöte, inför vår utställning sista helgen i augusti. Det blir både inoff och off. Förra tisdagen hade vi avslutning på viltspårkursen, det gick sisådär med Bizkit. Hon har varit så otroligt bra de senaste ggr, att jag blev fundersam... Snart är det anlagsprov!
Så har jag haft styrelsemöte på klubben.
Och så har Sara tagit studenten! Mycket folk här, roligt har vi haft! Utspring på Bladins, studentfest i Malmö... Synd att avloppet la av lagom till att vi var 11 pers här! Men, vet ni hur bra det går att duscha i spolspiltan? Och hyra en Baja-Maja? Inga problem! 😉 Fullt upp för alla grävare, men i slutet av denna veckan/början på nästa ska det grävas här!
Igår kom Kamilla med hundarna och hälsade på - trevligt! Vi tog en tur ner till hagarna, Maggie fick bara titta genom stängslet...Jamen, husse var inte med! Äsch, då!
Vi satte oss i skuggan och åt, och åkte så småningom till klubben och träffade Christine och hennes hundar och tränade rally. Kul! Jag hade Bizkit, Anni och Diesel med mig - Genna var hemma med Sara. Hon får ju inte längre åka bil, enl SKK:s regler.
På tal om Genna, hon är pigg och glad, lite trött ibland, vilar oftare än vanligt. I värmen som varit nu, så är vi ute på morgon/fmsidan, går in när det är som varmast, och så är vi ute på em/kvällen igen!
Valprummet/tvättstugan är städad och till helgen flyttar vi in - hon och jag! Det är ett så bra rum, stort och i anslutning till köket. När valparna upptäcker världen utanför lådan, så har de först tvättstugan, sedan köket, grovingången...

På bilden Genna den 12 juni!

Lördag 1 juni!

En vecka sedan jag senast skrev i dagboken. I söndags debuterade Bizkit och jag i Rallylydnad Fortsättningsklass - 90 poäng! 😀 Det var på vår egen tävling på hemmaplan. Hon var så duktig! Jag jobbade hela dagen med tävlingen, satt bl a honnörsvakt i Mästarklass, samtidigt som regnet öste ned!
Vi har varit på Viltspårkursen, Bizkit fick i tisdags ett Öppet klass spår! Inga problem sa den lilla bruna! Lååångt, snårigt, med återgång (har aldrig tränat det!) två bloduppehåll i vinklar!...Duktig tjej jag har! En av tre!
Anni och husse hade också kurs, verkade ha varit lite svårt för alla i Öppen klassgruppen, vet inte varför. På tisdag är det avslutning och då får vi veta när provet blir!
Vi har promenerat i Svaneholm, tränat två ggr på klubben. Genna får än så länge åka med, snart får vi hålla oss hemma! Hon tycker det är så kul att träna, igå fm var jag på klubben och byggde en Fortsättningsbana. Alla tjejerna fick träna, när Genna gått en gång, jag tänkte lägga henne i bilen, då stannade hon och gömde sig under ett trädgårdsbord! Vill träna mera! 😀 Vi gör inte hopp, eller snurr - hon och jag. Det blir mera fritt följ med positioner, rallymoment som passar en dräktig tik med något stor och vacker kropp! 😘
Vi planerar för Saras student på fredag, huset blir fullt av folk - Det blir roligt! Mottagningen och firandet blir i Malmö, tillsammans med två andra tjejer i klassen.
Igår var vi på studentmottagning, Axels syster tog studenten! God mat och kanonunderhållning! Deras pappa & hans band spelade! Kul!
Idag har Bizkit och jag tävlat i RallyFortsättningsklass för andra gången. Vi var först ut på Trelleborgs BK. 360 gr vänster, snurr under gång...sitt/spring - spring 360 höger - och så spring lääänge till skylten normalt tempo! Hjälp, tänkte jag! Hur ska det gå? Frestelsen! 🤒 Hopp över hinder och direkt 270 gr vänster... Jodå, den lilla bruna och hennes matte skötte sig alldeles utmärkt! 94 poäng! och en femte plats! Tjoho!  Det var bara 52% av de tävlande som klarade sig! 31 anmälda, men det var några strykningar i sista stund. Gissa om jag är nöjd?! Helt galet bra är hon! Frestelsen är något som hon vet att "det får man INTE röra!" Det har räckt med att jag sagt "Nej!" en gång! Då tänker den lilla kloka hunden att "Då gör jag en halvcirkel förbi det som frestar!" Smart tjej! Nu går hon in i frestelsen med mig, det blir ju 3 varv runt eländet! Vi tappade 3 p där, men jag känner att hon gör sitt yttersta för att inte inleda sig själv i frestelse...! Hon kämpar på - och jag med! Supernöjd är jag med den lilla! 😘
Imorgon blir det vallning på eftermiddagen. Då får Anni träna.

Idag hade får återigen hamnat utanför staketet! Jag tog Genna, som i lugnt och behagligt tempo ordnade det hela! Hon får inte ruscha och ta ut sig i sitt tillstånd! Nejdå, hon travade så makligt och tog kommando över de olydiga fåren!

På bilden min Rallytjej Bizkit och JD som vill busa lite! 😀

Lördag 25 maj!

Har kontaktat alla på valpköparlistan, och alla vill vara kvar! 😀 
Genna mår bra, och nu ser i alla fall jag och husse, att hon blivit lite "större"! Husse har varit borta hela veckan och såg  när han kom hem att - nu händer det grejer!
Det ska bli så roligt med valpar igen! Genna är en sån bra tik och Fogerty likaså, en så bra hane, att jag tror, att det blir en kanonbra kombination! Jag har en jättebra matte, som ska bli fodervärd till den tik jag behåller och det känns så bra! 😀 
Så nu är det dags för alla valpköpare att börja fundera på namn på C! Australian Mates C...?
Det är inte så många dagar sedan jag skrev, jag har promenerat med hundarna i Svaneholm och Snogeholm. Haft avslutning på Rallylydnadskursen, jobbat idag med Rallylydnadstävlingen vi ska ha imorgon, haft vallningsträning - Anni var jätteduktig!, sålt en tupp, och bestämt mig för att ta ett break när det gäller jobb på klubben! Det har blivit för mycket, så nästa år ska jag inte hålla kurser eller jobba med tävlingar och utställningar! Jag ska bli en vanlig hundägare! 😀
Det är så att jag måste tycka det är kul att jobba för klubben. Alla timmar jag lägger ned ideelt, måste kännas bra! Nu gör det inte det, så jag tar en time-out!

På bilden Pudding vid ett tidigare tillfälle i fårhagen!

Onsdag 22 maj!

Genna är dräktig! 😀 Från den dagen hon kom hem, så har jag trott det, utan att kunna peka på något synligt/fysiskt! Det har varit känslan med henne! På väg från Stöde, "mellanlandade" de i Stockholm, träffade lill-husse Richard, som ringde och sa "Ja, hon är dräktig!" "Jag ser det på henne!" Det var något med hennes utstrålning, samma som jag hela tiden känt. Nu har hon de senaste dagarna varit tröttare, velat vila, tom när vi var ute och jag klippte gräset. Genna hade koll på hönsen, jag brukar få säga till henne att de kan vara där de är, jag vill inte ha dem till mig! Behövde inte säga det, ety hon la sig med hakan i gräset - och sov! Allt medan Lilla Vild sprang och hämtade leksaker (var hittar hon allt?) och ruschade förbi den sovande modern!
Hon hade gått upp några hg när jag vägde henne idag. På ultraljudet kunde man se några små i sina blåsor, som små rymdvarelser i kokonger! Konstig liknelse!  Veterinären gissade på 5, eller 6 stycken! Vi får väl se!
Har många som väntar, har tagit kontakt med några idag, de som väntat längst.
Ska ta kontakt med övriga imorgon.

På bilden Fogerty och Genna.

Måndagen 20 maj!

Förra helgen bodde Sara&Vajlo här! Vi var på rasspecial i Lomma, Vajlo vann apporteringstävlingen med bravur! Och deltog även i utställningen, vi gjorde utflykt till Kåseberga och Ales stenar, vi tävlade också i en inofficiell Rallylydnadstävling. Bizkit fick 90 p och Vajlo debuterade med 71 p!
Jag har haft Rallylydnadskurs med Bizkit, vi har avslutning idag. Viltspårkurs med Bizkit och Anni (husse går med henne), vallningsträning för ekipage som kommit en bit på väg, i helgen som var har jag varit i Stockholm.
På onsdag ska jag ta ultraljud på Genna, för att se om hon är dräktig. Om hon inte är det, kommer jag att bli väldigt förvånad! Även om hon är smal som vanligt, inga rosa spenar, inte illamående...inga synliga tecken, så att säga, så har jag hela tiden känt att hon är dräktig! Det är något med henne, en känsla (låter väl flummigt) men jag känner mig säker! Hoppas nu att jag har rätt! 😀
Classicas föl växer och mår bra, även hans mor! Mår bra, alltså!
Denna vecka inhyser rallylydnadsavlutningen, viltspårkurs, avslutning på min egen kurs, vallningsträning för de ekipage som var här i onsdags, jobb med klubbens tävling och så själva tävlingsdagen på söndag!
Jag ser fram emot nästa måndag!

På bilden det ännu odöpta fölet, 4 dagar gammal!

Torsdag 9 Maj!

Jag har tävlat två ggr med Bizkit i Nybörjarklass, med bra resultat! På söndag ska vi tävla inoff i Ystad, sedan blir nästa tävling på hemmaplan i Fortsättningsklass! Så får vi se hur det går! Vi går på vår Rallykurs, och gör framsteg. Även Viltspårkursen går bra, hon spårade fantastiskt bra i tisdags! Är dock fortfarande lite osäker på om klöven egentligen är en sån himla bra belöning?! I tisdags var första gången det var blod också. Anni går sin Öppen Klasskurs och spårar också väldigt bra! Stackars Genna är den enda som inte går kurs...!Det får bli ändring på det! Hon får i alla fall träna! Så har jag haft vallningsträning, jättekul! Det går framåt med bravur för ekipagen! Imorgon kommer Bizkits halvbror Vajlo med matte Sara från Norrköping, och ska bo här. de är Kelpiespcial i Lomma! Vi ska på grillkväll imorgon och utställning på lördag. Jag ställer ingen av mina, Genna är förhoppningsvis dräktig och ska inte beblandas med en massa obekanta hundar, hon är redan Svensk och Dansk utställningschampion för den delen! Anni är urfälld och Bizkit är lite för hoppig och utställningsotränad just nu!Men Vajlo ska ställas ut, så vi åker och hejar! :)
Det har också varit möte angående Rallytävlingen och en massa förberedelser för den.

På bilden ser ni mina tre tjejer uppe i Vomb nu i veckan!

Onsdag 24 april!

Vad har hänt sedan jag senast skrev? Jo, jag och Bizkit går på vår Rallylydnadskurs Fortsättningsklass. Det går framåt, men vi är inte riktigt redo för tävlingsstart ännu. Jag hade anmält till tävlingar, men bett att få bli "nedflyttade" eftersom jag kände att vi behöver mera träning! Men snart ska vi starta i Fortsättningsklass! Viltspårkurs med Bizkit (Anlagsklass) och Anni(Öppen Klass), går också bra och är roligt! Bizkit spårar som en liten dammsugare, men är inte helt överlycklig när hon hittar spårslutet/klöven! Hon vet inte riktigt vad hon ska göra med den! Så var Anni också första ggr när hon spårade vilt. Numera bär Anni stolt skanken från spårslutet till bilen, ca 1 dm högre i mankhöjd 😉 och ser ut som "-Ser alla vad jag spårat mig fram till i skogen? Titta noga!"
Det är lydnadsträning i spårkursen också.
Så har vi varit i Höör och tittat på tävlingar i barmarksdrag! Anni och husse ställde upp i cani-cross, det skulle ha varit Artur, men han åkte till Stockholm! Husse insåg behovet av träning och har införskaffat nya joggingskor! Vi hämtade vår kick-bike då också.
Jag, Anni och Bizkit har varit på Kelpieklubben Södras Bruksdag i Vedema. Där vi la spår och tränade kick-bike, jag hade med mig min. Det var en trevlig dag!
Jag har haft vallningsträning här hemma, med Paula och tre ekipage plus Anni pch jag. Jag hade tänkt ha flera träningstillfällen, men det var inte så många som anmälde sig, så jag strök en söndag. Det går inte att boka Paula och själv binda upp sig en hel dag/helg för att ta emot två ekipage!
Hade också tänkt ta hit Collin en halv dag för träning, men fick avboka det. Jag hade trott att folk skulle slåss om platserna till den träningen! jag måste säga att jag blev förvånad - och lite besviken! Min tanke var att ordna vallning, jag hade ganska många ekipage här i höstas, i olika omgångar. Tänkte erbjuda vallning till dem, och även att de kunde komma hit och träna mellan instruktörsträningarna. Men jag får se, jag kan inte hålla på och ordna och fixa om det inte finns intresse. Jag har annat att göra! Tex träna mina egna hundar och jobba på gården!
Classica har ännu inte fölat! Men det blir nog vilken dag som helst nu! Hoppas allt går bra denna gången!

Sist men absolut roligast - Genna och Fogerty har parat! Husse och Genna har varit i Stöde ett par dagar, de "mellanlandade" i Stockholm och är nu åter i Sthlm för hemfärd på fredag! Jag hoppas verkligen det blir valpar! Om ca 4 veckor ska jag göra ett ultraljud, så får vi se!

På bilden kärleksparet! 😘

Söndag 7 april!

Två veckor sedan jag senast skrev. Jag har haft min rallylydnadskurs, firat påsk med hela familjen. Alla barn med respektive var hemma - kul! 😀 Jag har tävlat i Rallylydnad, första gången med både Bizkit och Genna. Jag insåg att det skulle kollidera med tjejernas tider, sa till om det vid anmälan, och även vid planen. "Vi väntar och ser..." Kul. Det blev som jag trodde. När banvandringen för Mästarklass inleddes, så vinkades jag in på Nybörjarbanan! Gud, vad stressad jag var! Sprang och hämtade Bizkit, in, gick banan snabbt, glömde ett moment/gjorde fel, tappade poäng, men ändå 75 poäng!
Snabbt iväg hämtade Genna, till hennes bana, in, glömde det mesta, hade inte hunnit med banvandringen och en puls på 200! Hur det gick? 51 poäng!  Jodå, så kan det gå!
Nya friska tag, och aldrig mer tävling med flera hundar om jag inte vet att det finns tid för det! Alltid lär man sig något!
Det intressanta är att folk som aldrig brytt sig, tycker Rallylydnad är, och knappt det, aktivering, helt plötsligt frågar hur det gick på tävlingen?! Skitdåligt, men det är bara att strö salt i såren!
Vi gräver inte ner oss, Genna och jag, om någon nu trodde det! Nej då, vi kommer igen!
Idag har jag tävlat med enbart Bizkit, och hur bra gick inte det?! 89 poäng! Samlad, fokuserad, superduktig liten brun som gjorde sitt yttersta! Stolt är matten! 😘 Snart ska vi ställa upp i Fortsättningsklass!
Imorgon ska Bizkit och jag gå kurs i Fortsättningsklass och på tisdag börjar Viltspårkursen för Anni i Öppen klass och Anlagsklass för Bizkit.
Den vackra bruna, modern, har börjat löpa!

På bilden Lilla Vild, jag tror hon är världens gladaste hund! 😀

Söndag 24 mars!

Tävlingsgruppens möte i måndags blev inställt, det gick inte att träna i storm och snö! Fast lite besviken är jag allt på SMHI! Här hade vi förberett oss - burit in ved, handlat, sett till att alla ficklampor fungerade, placerat ut desamma på strategiska ställen...Och vad hände? Inte mycket! Jag har blivit van blåsväder, så stormstyrka i vindbyar avskräcker inte mig! Sara fick dock stanna hemma från skolan en dag, eftersom det var knappt någon sikt, och som sagt stormstyrka. Men det gick fort över! Jag tycker det är lite härligt med extremväder!
I tisdags hade jag föreläsning på biblioteket om Hunden-människans bästa vän! Vad man ska tänka på innan man skaffar hund och vad man kan göra med sin hund! Det var fortfarande snöfall och storm i byarna, så det kom inte så många. Fast som Sara sa, "imponerande! Klass 2-varning, men folk åker till bibloioteket för att lyssna på ditt föredrag! Utan att veta om de ens tar sig hem!"  Föreläsningen gick bra, och jag hade många fina bilder att visa, bl a Smackmatten Marias, som jag fått låna!
Så hade vi möte i onsdagskväll ang Rallylydnadstävlingen vi ska ha i maj. Det är en hel del att ordna och tänka på! Förra helgen utbildade sig tre stycken till tävlingssekrreterare och fem till skrivare - förutsatt att vi blir godkända på det praktiska provet! Jag ska bakskriva nästa helg! Måste träna på förkortningarna!
Min Rallykurs i torsdags fick jag ställa in, eftersom det låg snö i drivor på appellplanen! Trist att ställa in!
Mina hundar har fått promenera i Svaneholm, Snogeholm och utkanterna av Skurup. Under dagens promenad trampade Bizkit i något, så det blöder lite från en trampdyna, Jag trodde först att det var salt hon reagerade på, men det visade sig att det var något annat. Det är så litet så jag får inte tag i det, kan vara en pytteliten glasbit!
Imorgon börjar Bizkits och min kurs i RallyFortsättningsklass! Första gången utan hund, det ska bli så kul att gå kurs med Lilla Vild igen!  Och så fick jag just mail ang Viltspårskursen som startar om en dryg vecka, det verkar vara rekord i anmälningar! Anni ska gå Fortsättningskursen med husse, de siktar på att klara provet i Öppen Klass.
Rapporter från fölningsstallet, Classica mår bra och fölet i hennes mage verkar väldigt piggt! 😀 Hon såg väldigt välmående när vi hälsade på för en vecka sedan, husse har varit dit en gång till och tittat till henne. 3 veckor kvar!

På bilden ser ni Alwin, Moa och Anni! Tripp,trapp,trull!

Söndag 17 mars!

Igår skrev jag ett långt inlägg - och så släckte datorn ned...?! Åh, vad trött jag blir när det inte fungerar!
Hur som helst, Tävlingsgruppen har haft möte och bestämt hur träningskvällarna ska läggas upp, vem/vilka som ansvarar för resp träning. Det blir Genna som jag, först och främst,tränar med där. Så har jag startat upp min kurs i Rallylydnad, Nybörjar-, och Fortsättningsklass. Det var kul!
Igår var jag hela dagen på Lunds BK och gick utbildning till skrivare i Rallylydnad. Innan dess har jag gjort en massa prov för att få gå kursen. Innan jag blir auktoriserad så ska jag bakskriva på minst 40 ekipage!
Jag har fått kommentaren "- Behöver man utbildning till det?"
Suck! Men folk som aldrig tävlat i Rallylydnad, eller tycker det är skit, har en tendens att kläcka ur sig sånt!
jag har skrivit på lydnadstävling, inga problem! Där hinner man med, men i Rallyn går det så fruktansvärt fort, och speciellt i de lägre klasserna kan man få så många avdrag på ett moment!
Jag var helt slut när jag kom hem igår! Nu ska jag se till att få bakskriva på två tävlingar - och bli godkänd! Det är inte givet!
Idag skulle vi åka och titta på tävling i barmarksdrag, men tyvärr ställdes den in pga för isigt underlag. Men vi hade tur att få sammanstråla med två dragentusiaster, aktiva i Skånes draghundklubb. De var snälla och hade stort tålamod med oss - och alla våra frågor! Jag köpte en ny sele till Anni och så fick vi testa kick-bike! Det var nog så jobbigt! Ev ska den här matten återuppta sin löparkarriär...! Får väl knapra kalktabletter, för att minimera risken för benbrott!

På bilden ser ni Genna in action!

Lördag 9 mars!

Den här veckan har jag varit på möte med två av Saras klasskompisar och deras föräldrar. Vi har planerat deras stundande student - och den viktiga FESTEN! 😀 Det kommer att bli bra!
Så har jag haft möte med en annan instruktör, vi har gått igenom en föreläsning ang att ha hund, som vi ska hålla på biblioteket. Jag ska skriva in och lägga till lite mera bilder, så är det klart.
Veckans sista möte var styrelsemötet på klubben!
I början av veckan hade vi kanonväder! Varmt, soligt och vindstilla! De senaste dagarna har det legat på några plusgrader, och som det blåser! Jag är ständigt rosig om kinderna, vindpinad!
Hundarna har fått sedvanlig motion, dock inga springturer, Artur har övergett oss och åkt till Stockholm! När han kommer tillbaka ska Anni inviga sin nya Nomesele! Sitter som en smäck, hoppas hon tycker den är bra!
Idag har vi tränat på klubben med Rallygänget. Jag byggde ihop en liten bana i skydd av klubbstugan! Och så hade vi en bana till på den bakre appellplanen. Jag ställde upp en ruta på den övre planen också.
Så tränade jag med Genna, hon tyckte det var toppenkul! Som vanligt kan tilläggas! En av de tränande mattarna frågade lite om Rally och sa, "Jag har ju inte en sån där hund, som du!" "Din vill ju träna och tycker det är kul! Titta på min. Hon vill ligga och ta det lugnt!" När jag tränat klart med Genna och säger att "Nu är det klart!" Då vet hon att hon får vila och så tar jag nästa hund. Tänk att en hund kan dra tassarna efter sig som hon då gör?! ALLT för att försöka få slippa vila! 😀
Så var det Anni som varit duktig och suttit och väntat, bara skällt till någon gång när några hundar for ihop - av glädje, men ska de verkligen hålla på sådär? Fara runt och skälla?
Då får jag säga till Anni att, Ja, det får de. Det är ok.
Anni tränade linförighet och rallymoment. Så fick hon vila, och det var Gennas tur igen. Äntligen! sa hon!
Vänster/höger fotgående, vändningar, sidbyten, snurrar, backa ifrån, stegförflyttningar m.m. Och så tog jag fram metallapporten och gjorde några plock upp. Det gick hur bra som helst! Så gjorde jag en regelrätt apportering. Det går bra nu! 😀
Så gick vi upp på den blåsiga höjden och körde Rutan ett par ggr. Tränar på att få ut avståndet, ska ju bli 25 m när vi är klara!
Till hennes stora besvikelse var det så Annis tur. Hon hade då suttit nere i svackan och sett hur Genna fått göra Rutan - Flera ggr!  Så när jag kopplade loss henne, då sprang hon uppför backen, in i Rutan, tvärnitade, vände i en rörelse och så stod hon där som den vallhund hon är med låg kropp och eye! Hon är så himla rolig! Hon hade suttit och laddat och ska ju eg ha kommando innan hon gör Rutan, men vad sjutton! Hon vet vad Rutan är och tycker den är bland det roligaste, så...Hon fick boll av matte som belöning. Hon hade hellre velat ha kongen, men jag glömde byta belöning när jag bytte hund! Bizkit kom på slutet, hon hade varit och stadstränat med husse i Ystad, så hon fick ingen träning idag, matte hade precis packat ihop allt och börjat gå in med de andra för att fika! Hon får första tjing nästa gång!

På bilden Anni när vi tränade hemma tidigare i veckan!

Söndag 3 mars!

Vi har tränat i hallen, som jag hyr. Alla tjejerna och Diesel! Så har jag varit på Instruktörsmöte på klubben, jag ska hålla en kurs i Rallylydnad, Nybörjare och Fortsättningsklass. det ska bli jättekul! Det här kan jag verkligen! 😀 
Vi hade Rallyträning på klubben igår, jag tränade mina två bruna. Anni var ute på en lååång springtur med Artur. Jag har beställt en Nomesele, men den har inte kommit, så hon fick ha en vanlig sele på sig. Ska bli kul att testa Nomen, har aldrig haft en sån sån! Om ca två veckor är det en träningstävling här i krokarna i barmarksdrag, det ska jag åka och titta på! Som gjort för Anni! Så ska man ju ha tid och kondition också! Det är ett antal år sedan jag sprang på Hellas, 6 km och hade runt  4min/km tempo...! Ja,ja, åren går och konditionen blir en annan! ;) Artur har lovat att springa med Anni, och han har ju snarare 3 min/km tempo! Som Anni!
Idag har jag promenerat i samhället med Anni, hon behöver den träningen. Komma bort från leråkern och så...! ;) Efter det tränade jag mina två bruna tjejer på klubben. Genna är ju en helt fantastisk hund. Vi har såå kul ihop! Vi tränade fritt följ, rallylydnadsmoment, ibland blev det fel, jag var otydlig med vad jag ville...Vi skrattade åt det hela! Och fortsatte. Metallapporten tog hon flera ggr! Och "hopp-apport" gjorde vi för första gången- Inga problem, sa den vackra bruna! Helt perfekt! Bizkit och jag tränade också fritt följ, jag får hela tiden belöna att hon håller rätt position, inte kommer för långt fram. Men träna vill hon, och roligt tycker hon - och jag att det är! Jag tyckte att jag bara var där en pyttekort stund - kollade klockan. 1½ timme...! Vaaa?! Tiden går fort när man har roligt! 😀
Så har vi varit till fåren och fodrat ett par ggr, ska ta itu med riktig vallningsträning nu också. Genna vet vad hon ska göra, och Anni flyttade fåren fint, bra drivning. Även Lilla Vild gjorde ett bra jobb.

Jo! När Sara var hos Axel i Lund, de satte sig på Juridicum och skulle plugga, Axels studentkompisar kom, Sara trodde att de skulle säga " Så du är Axels flickvän!" Men de sa " Är det du som har Hunden...!?" Anni har gjort intryck efter sina dagar hos Axel! 😀
Artur berättade också att soldaterna undrar "var är hunden?!"

På bilden Anni, efterfrågad av Många! 😀

Måndag 25 februari!

onsdag 20 febuari!

Ja, vad har hänt sedan senast? Jag känner mig pigg nu! Hundarna likaså! Ridhusträningen i lördags var en succé! Anni - pigg som en mört! Lite Rallyträning, fick strunta i apporteringsträningen eftersom hon började skälla! Hon var supertaggad! När jag sa, högt för mig sjäv, "Nu ska vi göra Rutan"! Då checkade hon in ridhuset. "Rutan? Där..!" Och in sprang hon! :) Hon vet vad Rutan är! Helt klart! :) Bizkit fick träna linförighet! Hon kommer alldeles för långt fram, snett. Back to basics! Men oj, vad hon tycker det är rolit att träna! rallybana, apportering.
Så var det då den vackra brunas tur - Urmodern kallad av somliga! 😉
Om man skulle gissa hennes ålder...10 månader?
Helt vild och galen! Skulle hälsa på alla! NU ska jag träna! VAD ska jag göra? Japp, jag är här nu! 😀 Tokfian!
Gud, vad det är härligt med såna hundar! Glad, arbetsvillig, pussvänlig...!
Vi tränade allt möjligt. Rally, lekte, fritt följ, apportering. När jag pratade med någon annan, då bjöd hon på beteenden! "Kolla matte! Jag gör så här! Nu svänger jag vänster! Höger! Hela vägen runt dig! Kolla - jag BACKAR! genom hela ridhuset!" Hon var helt vild och galen!  Japp, det är min tjej det! 😘

Jag har gjort om i arbetsrummet, köpt nya bokhyllor, inser hur mycket Genna och jag gjort. Två hyllor fulla med priser, plus alla rosetter som ligger överallt!

På bilden den vackra bruna i fårhagen! NU vill vi ha vår!

Lördag 9 februari!

Sedan jag skrev förra gången, så har jag varit sjuk! Hemsk hosta, feber, huvudvärk! Till slut uppsökte jag läkare, som konstaterade att jag hade något bakteriellt, och att lungor och andningsvägar inte var ok. Det var väl tur att jag inte väntade så länge att det blev lunginflammation av eländet!
Nu har i alla fall febern gett med sig och jag mår betydligt bättre. Och tur är väl det, imorgon har jag årsmöte för Kelpieklubbens Södra Aktivitetsområde, och då vill jag vara kry! Jag vet inte när jag var sjuk senast? Sara är 18 år och jag tror inte att jag varit sjuk under hennes tid, så jag ska nog inte gnälla för mycket! ;)

På bilden Genna och matte!

Söndag 27 januari!

Inlägget som jag skrev i torsdags glömde jag uppenbarligen att spara! Ett långt inlägg om att jag och hundarna åkte till Stockholm, för att närvara vid Malins examen, Anni blev inlåst i Jeepen (- 15, tog lååång tid innan de lyckades slå in en ruta! Låssmederna misslyckades totalt! Iofs bra!), Anni var dock enbart lycklig över allt folk som samlades utanför bilen!
Tyvärr hade värmepannan stannat under tiden jag var borta, svinkallt i huset! Kan vara därför som jag nu dras med hosta och känner mig allmänt risig. Tog det lugnt igår, preparade mig med allehanda medikamenter, så att jag skulle stå på benen idag på klubbens årsmöte!
Genna och jag vann årets Rallylydnadsbarometer! 15 ekipage på klubben tävlar i Rally!
Vi fick även en stor, fin glasvas med inskription, för att vi under året tagit titeln RallyMästare! 😀 Vi är klubbens första, och hittills enda!
Jag invaldes i styrelsen och vi hade vårt första möte direkt efter årsmötet, konstitutionerande, som det så fint heter!
Jag sitter även med i Rallylydnadskommittéen, vi ska anordna två tävlingar i år! Jag ska gå skrivarutbildning så snart det startar någon. Väntar på besked ang Rallylydnadsintruktörsutbildning också, få se när nästa startar! Snart hoppas jag, annars kan jag få del lite tight att hinna med!

Anni åkte med Axel till Lund igår! Hon packade lite grejer, checkade att godispåsen var med - det var ju ändå lördag! Och så åkte de! Har fått rapporter - de promenerade och till en studentkompis igår kväll, tillagade egen korv! Axel är en av de ansvariga för restaurangen på Lunds Nation! och tillbringade kvällen där. Anni hade placerat sig strategiskt - mitt i lägenheten, så att alla var tvungna att passera/kliva över henne! Och då, naturligtvis, klappa på henne! Enligt Axel ville studenterna behålla henne!
Hon har sovit mitt emellan Sara och Axel, tyckte det var himla tidigt när de gick upp! Nu är det bara Anni och Axel hemma, de myser nog i soffan!

På bilden Genna med sina fina priser!

Torsdag 24 januari!

Vaa?! Nej!!! Glömde jag spara...?

Söndag 13 januari!

Idag har jag varit på Kelpieklubben Södras styrelsemöte. Vi var på Svedala BK, och efteråt tränade jag med två kelpiemattar - Petra och Linda! Fick bra tips ang fjärren, metallapporten, vi tittade på varandra, kommenderade och gav tips. Det är intressant att höra hur andra tänker när det gäller inlärning av olika moment, det var en del nytt! Kul!

På bilden Anni från gårdagens träning.

Söndag 6 januari!

Det blev ingen promenad hem från Ridhuset igår, däremot en promenad med alla tjejerna runt Skurup! Man är ganska mör efter såna här dagar! Tricket är att inte sätta sig i soffan förrän allt annat är klart! Man slocknar direkt! 😉
Såg lite på Mama Mia, har sett den flera ggr tidigare, men himmel vilket blått och klart vatten! Jag blev helt förundrad?!
Såg nu i kalendern att det var Trettondedagsafton igår kväll. Ska man göra nå´t speciellt då? Jag somnade i soffan!

Idag har vi varit till Ridhuset i Eslöv och tränat Rally med en massa andra! Kul!
Roligast är att Anni varit på tå, tyckt det varit roligt och känts så där riktigt bra! Igår la jag henne plats i ridhuset vi var då, jag la henne ytterst och stod kvar i koppellängden. Det får inte hända nå´t mer nu, hon måste känna sig trygg. Jag får utöka avståndet successivt. Det gick bra! Så även träningen, jag tränade linförighet, gick en Nybörjarbana med henne, en massa hundar runt omkring, så hade ngn ställt ut en ruta. Jamen, den måste hon ju få göra! Två ggr skickade jag in henne, och hon fick Kongen som belöning! Och Dragkamp!
Wiihoo! Anni blir helt galen av lycka, bästa belöningen! Efter det brukar jag inte kunna träna mera! Hon går igång till den milda grad! Men igår tänkte jag att, Nej, nu tar jag Kongen, stoppar den på mig, vi andas lite - och så kommenderade jag "-Fot!" Nu blir det linförighet. Och det gick! 😀 Tjoho!  
Vi tog det lite lugnare idag, nytt ställe, nya hundar, men den svarta klarade träningen galant! Åhh, vad roligt!

Lilla Vild fick ett kortare pass, upptäckte igår att hon inte har orken till ett längre pass, med alla de störningar som är. Hon är inte van att träna i ridhus med så många andra. Det var första gången igår! Idag fick hon efter sitt träningspass stanna kvar inne i ridhuset och träna på att bara vara där! Nog så jobbigt för en liten tjej!

Genna, hon hoppade ur bilen, DROG mot ingången, taggad som sjutton, Jag är här nu! Det var flera andra därinne som kampade upp sina hundar (Anni var med därinne då, men förhöll sig lugn! 😀 Duktig tjej!) Vi kn säga så här, jag beöver inte det! 😉
Genna och jag tränade moment, hon kan så mycket, och tycker det är såå roligt! Vi snurrar, vänder, framför mig, backar, andra sidan...Hon bara väntar på att jag ska säga eller visa med handtecken vad hon ska göra! Gud, vad det är roligt att ha såna hundar! Pudding, det är min tjej det! 😘
När vi var klara med själva träningen, så ställde hon sig ffr mig, tittar - "Vad vill du att jag ska göra?" Då säger jag "Hitta på nå´t" och hon vänder än hit, än dit med kroppen, vrider bakdelen åt vänster, höger, hela vägen runt mig,backar, går framåt, sätter sig, lägger sig...Bara att belöna vad man vill ha! Vi leker lite sådär, hon och jag!

Det gör Lilla Vild också, men hon är ju så jädrans snabb, så jag hinner ju inte belöna det jag vill ha. Snabbare sitt får man leta efter! Från liggande, så pjonk! studsar hon upp i sittande! Ha,ha! Hon är för rolig!
Bra träning båda dagar, alltså. På vägen hem stannade vi på Revingehed och tjejerna fick springa och busa. Sedan när vi fortsatte hemåt så såg vi 4 storkar ute på fältet!

På bilden min vackra Anni!

Lördag 5 januari!

Snart en månad sedan jag uppdaterat dagboken! Jul-och Nyårshelg har passerat, och 2013 har inletts. Vi var ett stort gäng här över julen, och 6 hundar hade vi tillsammans!

Under julledigheten träffades vi ett gäng och spårade och tränade patrullhund. Vi har fortsatt med det två ggr till, senast igår. Själva spåret är ung som vanligt, bara andra apporter med - metall, tyg, skinn också, förutom träapport.
Sedan är det patrullsträckan vi måste träna på med ljud och vindmarkering. Jag och Genna måste nog ut och tävla ett par ggr innan jag får kläm på det hela! Och förstår riktigt hur det ska vara!
Vi har tränat i hallen också, rally och lydnad. Tjejerna tycker det är så himla kul att träna! Genna brukar släpa tassarna efter sig, och demonstrativt titta åt ett annat håll än bilen när hon ska hoppa in! Ska vi verkligen åka hem nu?!
Idag har vi strålande sol, varmt och fint. Vi har varit ute en stund, jag tog lite kort och bytte på förstasidan.
Nu ska vi strax åka till ett ridhus och träna Rally och lydnad. Jag promenerar nog hem med någon/några av hundarna. Det är så smalt sista biten på vägen, finns liksom inget att gå på, ingen vägren, så det blir för mycket eg att ha mer än en hund.

På bilden tidigare idag, Bizkit!

Måndagen 10 december!

Igår var det tidig start för att åka till Fulltofta, Rallytävling i ett ridhus. Dagen började med samling senast 7.45 för Mästarklass, Genna och jag var först ut. En bana där konerna i slalom, spiralen, honnören var pyntade med glitter, lampor, halmbock!, silverstjärnor...Där skulle jag och Nyfikenstruten Genna ta oss igenom! 😉 Det gick bra - 80 poäng! Tappade många 1:or pga nos, bris. och att hon rörde på tassarna i honnören. Men alla moment utförda och snurr mot under gång - perfekt! Bästa gången! Även de andra vändningarna båda höger, vänster!
Jag skulle tävla i Nybörjarklass med Bizkit och Diesel, där var det start 15.00. Eftersom det blev en hel dags väntan i ett kallt ridhus, ingen varm cafeteria eller så, så frågade jag om jag kunde anmäla de två redan på morgonen så det var gjort och åka hem ett par timmar? Visst, det var ok. Så vi var där strax efter 14.00 i god tid innan banvandringen 14.30. När jag kom in i ridhuset, så var banvandringen avklarad! Fick till svar att tiderna kunde ändras!
Eftersom jag inte fick gå banan, ej heller höra domarens genomgång, så missade jag att banan inte tog slut iom målskylten, beröm/klappa sin hund fick man göra längre bort! Bizkit och jag passerade målskylten, jag klappade om henne - underkända! Skulle annars haft ett nytt 1:a pris! Nu är hon redan RLD N, men ändå synd! Vi tävlar för att träna på - tävling! 😀 
Med den lille Diesel gick det kanonbra! Målet för dagen var att ta sig in i ridhuset utan utfall! Och sedan ta sig runt banan! Och hur bra gick inte det? Med en extramatte som jobbade som ett tok och Diesel var med mig - 80 poäng! Vilken debut! 😀
Sedan hem i ett snöigt, blåsigt Skåne!


På bilden Genna och Bizkit!

Lördag 8 december!

Idag har Maggie och Aaron med familj hälsat på! Jättetrevligt! Kanonglada hundar som inte visste till sig av glädje! Spring och bus och mycket pussar! 😀 Jag fick en väldigt fin ljusgrupp som står på matsalsbordet! Kamilla har gjort den. Och så fick jag Helsingborgsöl! oojj, vad gott! Har avnjutit IPA-ölen - supergod! De andra står på kylning, får väl hålla mig i schack, ska ju upp i ottan för att åka och tävla imorgon bitti!

Jag tänkte att de håller nog på att lära Maggie läggande/ställande under gång, apportering...Ja, ni vet - viktiga grejer! Men nu undrar jag... Se bild ovan! 😉

Måndagen 3 december!

Åter i Skåneland efter en lång weekend i Norrland! Har hunnit träffat nästan alla i familjen, mycket kaffe med dopp har det blivit! Och Henry bjöd, förstås, på Björnebrygd! 😀
Hela gänget bjöds på julbord av mormor, vi fyllde upp ett långbord! Väldigt trevligt och jag vann en jättefin glögggryta!
Det var inte så mycket snö däruppe, ett par cm! Betydligt mera här på ÖrsjöVånga! Fåren går ute, men ev tar Genna och jag upp dem imorgon. Jag ska kolla vädret först. Det verkar bli fruktansvärt kallt på nätterna här ett tag framöver, -23 hotade klart.se med! Kan det verkligen bli det?!
Axel och jag har gjort god middag, som vanligt! Och han har köpt en fin öl i kartong till mig! Jodå, i Lund har de den fina ölen! Recension kommer huruvida den är lika god som utseendet! 😀

På bilden två av mina, tror det är de bruna!, Den suddiga är med säkerhet LillaVild!
Jag tog bilden tidigare idag!

Torsdag 29 november!

I söndags hade jag vallningsträning här med Paula som instruktör! Jätteroligt, som vanligt! Två ekipage som var här för första gången, Åsa och Mix och Eva och Clara, och så Alfred och Åsa! I vanlig ordning var det riktigt skräpväder! Regn på tvären och mer än en lätt bris! Kul ändå hade vi och nästa träning blir den 8/12!
Tränade i inomhushallen i tisdags, det gick riktigt bra med alla tjejerna! Genna var hur taggad som helst, och hade världens drag i kroppen! Jag skickar henne ibland genom tunnlarna som står framme, kanonroligt!😀 Högerhanteringen går bättre och bättre, hon är dock lite för långt ifrån mig sidledes. Men mycket bättre än för någon/några månader sedan! Hon var taggad, busig och vi hade roligt!
Anni var också supertaggad och fick träna rally, lite plock-upp (jag har sabbat apporteringen lite..."favorit" i repris...!) Även hon sprang igenom tunnlar, inte lika orädd och snabb som sin mamma, men igenom sprang hon!
Lilla Vild var superduktig! 😀 Riktigt, riktigt bra gick det! Jag hade byggt ihop en bana med de svårigheter vi har - hade...!
Hon fick också testa tunnlarna för första gången. Efter ett par försök susade hon igenom! Men mamma Genna är den som tycker det är absolut bland det roligaste hon gjort! 😀 Hon blev till slut så busig så hon sprang igenom en tunnel, hoppad över den, igenom, ut ur tunneln tittade på mig... och nu?! Ha,ha! Tokiga, härliga hund!
Körde lite apportering med henne också, vill få upp farten in. Vi jobbar fortfarande på det!
Har lämnat in Jeepen för byte av bromsskivor, tog en dag extra, ska hämta den imorgon bitti. Och det är en himla tur, för om jag ska köra AllTracken så lär jag bli av med lappen inom kort! Vilket drag i den bilen! Jag märker inte hur fort jag kör!
Jag har varit på Instruktörsmöte igår kväll. trevligt ända tills vi kom in på kurserna och antalet anmälningar, när vi kom till rallylydnaden så kläcker en instruktör ur sig att " det kan väl vara i aktiveringskursen?" Japp, så är det. Rally anses vara något som inte ens behöver ha en egen kurs, utan kan klämmas in i aktiveringen där ägare går med sina hundar och får träna lite enkelt, prova på saker, inga tävlingsintentioner, mest ha kul och hitta en liten trevlig aktivering att ta till då och då!
Funderar på att tävla för Svenska Kelpieklubben hädanefter! Kan man byta sådär mitt i säsongen? jag är helbetalande även där.
Imorgon flyger jag till Ö-vik via Stockholm, Foppaflyg från Sthlm. Hyrbil sista biten till min mamma med sambo. Det ska bli kul att träffa alla! Åter på måndag!
På bilden Anni!

Lördag 24 november!

Två veckor sedan jag senast skrev. Det har blivit en hel del Rallyträning, både på klubben, i Ystad och min egen träning i hyrda hallen! Så har minstingen, Sara, fyllt 18 år! Stort tårt/kakkalas med familj och vänner!
Artur har bott här, så också Diesel, även kallad terroristen! 6 kg, liten söt hund, som tar varje chans att jaga (mord i blicken) hästar, höns, katt, rådjur, får, harar...Det sista han gjorde innan han flög upp med husse för att träffa matte Malin i Stockholm var att ge sig på hönsen! De mår, under omständigheterna, bra dock mindre befjädrade! Jag har ett inbokat utvecklingssamtal med Diesel...!
Artur sa under veckan " jag har aldrig träffat en hund som Bizkit!" Näe, det är få förunnat! 😀 Och så undrade om alla i kullen var så snabba...!Ha,ha!
Imorgon har jag vallningsträning, tre mattar med kelpiesar och BC:s kommer. Ska bli kul! Paula är duktig och kan våra raser!
Genna och jag har delat gruppen i två hagar idag, imorgon ska vi fördela fåren i mindre grupper, i olika fållor. Får nog kliva upp tidigt, det är inte helt enkelt att göra det! Fast Genna är duktig och brukar fixa det mesta!

På bilden mina tre barn!

Lördag 10 november!

Sara, Axel och jag har varit på Emporia - Malmös nya Galleria! Stort, ljust, många butiker och bra parkeringsmöjligheter! Det blir flera besök dit! Jag har tittat på lydnadstävlingar, mental förberedelse för 3:an! 😉
Alwin har flyttat till ett stall med beridare, hoppas allt är bra vid nästa veterinärbesök om en månad!
Jag och hundarna har tränat Rally och lydnad, lagt viltspår - Anni var lysande! Genna också duktig, men kom fel vid ett ställe, fick verkligen jobba för att hitta rätt igen! Matten hade inte snitslat, och i vanlig ordning helt lost i skogen! VAR är jag?! Och vad viktigare är - VAR har jag lagt spåret!? Mycket bra träning för hundarna med denna förvirrade matte!  Lilla Vild fick ett personspår -mycket bra arbete!
Malin och Diesel kom i torsdagsem, och vi la personspår till honom - och tjejerna igår! Diesel var jätteduktig! Lugn och metodisk! Han tyckte det var jättekul! Så också mina tre, man kunde inte tro att de gått låånga spår dagen innan!
Imorse bar det av till Skabersjö och RallyNybörjarklass för Bizkit! I ett ridhus - första gången! - och med utställning samtidigt för Vall-och Gårdshundar! Mycket störning, men väldigt kul!
Lilla Vild är ju helt underbar att ha med vid såna här tillfällen! Cool, kollar runt, hetsar inte upp sig för allt runt omkring. Vi har haft lite att jobba på, hon och jag, eftersom det av någon anledning hänt något i vår Rallyträning! Hon blir låg, och jag med när jag känner hur hon känner sig...
Vi har gått kurs för Eva Hansson, superduktig instruktör, som vet hur vi haft det, och hur vi försöker hitta tillbaka!
Samma Eva var domare i dagens tävling! En trevlig, följsam bana, inga fällor (ska det inte vara heller tycker jag i Nybörjarklass!) och så skulle vi in! Jodå, vi tog oss runt, fick 79 p, och omdömet " Mycket bra jobbat! Glad svans! 😀"
Min lilla bruna hade såå mycket att ta in, men svansen den gick och glad var hon, så vad gör det att hon, återigen, agerade som om hon nog aldrig hade hört "Sitt!" 😀
Bizkit är den snällaste, gladaste lilla hund man kan tänka sig! Vi kommer att fortsätta i Nybörjarklass tills vi känner oss mogna för en flytt uppåt! Det kan ta tid, men vi ska ingenstans! 😀

På bilden världens vackraste Pudding! 😘

Onsdag 31 oktober!

Sedan senast, så har jag och Christine varit i Stockholm, shoppat, promenerat, träffat sonen, åkt båt, varit till Svindersvik och fikat m.m. Personligen är jag väldigt glad att vi ens överlevde ditresan! Vi var på väg in för landning, alla sitter ned, även flygvärdinnorna, vi var ovanför trädtopparna med rak riktning in till landningsbanan, när piloten plötsligt drar på full gas och vänder planet uppåt igen! Åhh, herregud, upp och cirkla och så småningom ta oss ned igen! ´Kaptenen berättade att han tvingats göra en "...manöver" pga att det stod ett plan på landningsbanan! Där vi skulle landa! 🤒 Jag fattar inte att han hann få upp planet!
Så har jag varit på Rallyavslutning med Bizkit, det var jättetrevligt! Malin var hemma några dagar, hon skulle till Ängelholm på återbesök med Alwin. Bra besked från veterinären, som efter nästa/sista besöket om 4 v räknar med att friskförklara honom!
Jag har tävlat med Genna och Bizkit i Rally. Inga poäng att yvas över, men jag hade Bizkit med mig i alla fall, och med Genna gjorde jag en massa fel, och får ta på mig det!
I söndags hade vi Rallycup med Ystad och Svedala. tävlade med Anni och Genna. Anni har inte varit ute och tävlat på länge, så det var bra träning för henne. Låga poäng, men jag är nöjd. Genna vann Mästarklassen med 95 p och var lysande. Domaren, som jag tävlar med/mot i Mästarklass många ggr, undrade varför jag inte gick så på tävling? Hon såg oss i lördags i Eslöv! Jo, det beror på att matten var så avslappnad och lugn när vi hade vår inoff Rallycup!
I måndags kom Paula hit och vi körde vallningspass med Anni och Genna. Jättebra! Anni var duktig och fick förtroendet att göra saker som jag tidigare låtit Genna göra. Paula tycker att det är på tiden att jag även tilltror Anni de sakerna! Så nu blir det ändring! Till Gennas stora förtret! Hon kom ut ur bilen, in i hagem och "Va?! Har ni redan hämtat fåren? Och ställt dem i fållan? Skulle inte jag ha gjort det?"
Genna fick göra en del "back -to-basic"övningar ety den damen ibland kan vara lite olydig och nonchalant mot sin matte! Genna tycker ibland att hon vet bäst och kan allt! För det mesta är det faktiskt så också, men matte måste visa att det är hon som bestämmer och sätter upp riktlinjer för vad som ska göras!
På em kom en tjej som rider Alwin under konvalescensen, när hon skulle ta in honom från hagen var han halt! Höger fram. Tre hästkunniga personer tittade på honom och tyckte att jag skulle ringa ut en vet, sagt och gjort distriktsvet kom ut. Hon hittade inget speciellt, men han ville inte stödja på benet/satte inte ned hoven! Metacalm och check imorse, jamen då kunde han trava och verkade obekymrad! Så han har gått i hagen med Moa idag! Vilken himla tur! Fortsatt koll av benet/hoven, men förhoppningsvis är allt bra!
Igår tränade jag med alla tre tjejerna. Anni var såå duktig! Det gick så bra! Jag var helt överväldigad! Genna också duktig, Bizkit fick träna på att driva lite, flytta fåren.
Så imorse kom Paula, jag skulle visa med Anni. Då gick det inte alls så bra! Vissa saker gick kanon, men det mesta - Nää!
Det berodde på att Anni tog slut mentalt! Hon orkade inte! Kroppen orkade, men inte skallen!
Genna fick ett kort pass, och så också Bizkit. Efter det tog Anni och jag upp fåren till maskinhallen och ställde dem i fållan där. Fårklippare Josef har varit här och nu är alla fåren klippta! Fina i hullet allihopa!

På bilden Genna igår.

Torsdag 18 oktober!

Imorgon bitti åker jag till Stockholm! 😀

Söndag 14 oktober!

Nu var det inte så länge sedan jag skrev! Jag har tränat Rally med tjejerna, sålt en av ungtupparna till Södra Sandby, och idag haft vallningsträning med Paula! Igår flyttade Genna och jag fåren, så att vi hade 9 får i en hage, 7 i en hage och 5 i en hage. Vad skulle jag göra utan min Pudding!? Jag vet inte, förmodligen dö av tristess!Och i ett inferno! Hon kan allt!
I förmiddags fortsatte hon jobbet med att sätta in de 9 i den stora fållan, och flyttade in 7 i en lite mindre fålla i en annan hage intill.
Så kom de ivriga, träningsvilliga ekipagen!
Jaha, när vi närmade oss, så hoppade ett får över grinden i ena fållan, och så ett till...! Och swisch över sängslet och ut på åkern! Hjälp! Det har aldrig hänt! Det gäller att ha koll på djuren och vara sams med bönderna!
Genna och jag tog oss över på åkersidan, jag hade henne i koppel ända tills vi kom till grinden till en av hagarna dit fåren gått.(ville verkligen inte trampa sönder de nysådda grödorna!) Då kopplade jag loss, de två fåren stod vid stängslet. Jaha, hur gör jag nu? Kommenderade Genna vänster, och nu gällde det att hon inte gick rakt på! Det innebar att hon fick gå in i snår, ta sig över ett nedfallet träd, för att komma rätt. Jag gör det, sa Genna! Inga problem! In med fåren i hagen, och sedan in i permanenta fållan med de får som stod där.
Men när hon tog sig över trädet, snårigt, jäkligt...Jag blir rörd! Vilken hund! 😘 
Träningen gick kanonbra! Alla var så duktiga! Och så Paula, som är så lugn och ser allt! Läser av hundar och förare och har förmågan att lära ut! De tre ekipagen åkte nöjda hem, och det ska de vara! För de var duktiga! 😀 Paula och jag ska försöka få till ett nytt träningstillfälle i november, jag lägger ut om det på hemsidan.

På bilden ser ni Alfred (Gud, vad snygg han är!) som med matte Åsa var superduktiga! :)

Onsdag 10 oktober!

Ok, nu var det ett tag sen sist! Vi har tävlat i Rally, förra söndagen, gick inte så bra poängmässigt sett, men jag är nöjd med Pudding! Är ju det för det mesta! 😘 Det var en svår bana, 4 av de 10 tävlande ekipagen var med i SM, hörde en säga att den här banan var värre än banan i SM-kvalfinalen!
Eftersom domaren, tillika SM-domare, hade märkt att SM-ekipagen haft svårt med stående honnör på höger sida, så fick vi det! Ni vill väl till SM?
Mycket högerhantering, spiralen, frestelsen, springa och göra sidbyte ffr, skicka till kon, 3 steg bakåt i SAKTA tempo...! Jodå, en rolig bana - men SVÅR! Jag tyckte att Genna var med mig, vi missade dock momenten från varandra (mitt fel!) 3 steg bakåt - bra förutom det sista där hon gled ut - tappade 10p där! Hårt!
Honnören - stod så fint - och satte sig! minus 10 plus minus lite till, eftersom hon ställde sig snett när jag kommenderade upp henne igen...
Så är det! Låga poäng, men bra känsla i oss! 😀 På´t igen!
Skulle ha Rallyträning med minstingen förra måndagen, åkte till Ystad, klippte mig först, skulle backa ut från parkeringen. Vaa?! Nämen, då lyste två gröna lampor (har sett dem förut!) Det innebär att Jeepen knappt vill åka nånstans! Ingen kraft i åbäket! Tog mig hem, den trilskades lite mera, så blev den bra! Fattar inget! Saknar Cherokeen ibland!
Missade tävlingsgruppen på kvällen.
 Allmänlydnadskursen hade jag på tisdagkväll, sista gången på klubben, avslutningen sker med spår!
I lördags åkte vi hem till Petra som är sekreterare i Kelpieklubbens Södra Aktivitetsområde, jag är ordförande/sammankallande som det heter. Petra har en träningshall! Tänk er! Hemma hos sig! Ja, man förstår ju var hon är om kvällarna! Om inte annat så visar det sig på resultaten! SM-guld! 😀
Petra hade ordnat så bra för oss i Södra, bakat och fixat och vi kunde träna inne och ute! Jätteroligt!
Och så duktig som hon är, kanske kan man få ihop 6 ekipage och åka och träna hos henne en heldag? Vore kul!
I söndags hade jag avslutning för allmänlydnadskursen, vi la spår. Och vilka duktiga spårhundar! Helt galet bra!  Undrar om de fattar hur bra hundar de har? Jag försökte förklara det!
Jag fick en jättefin blomma och supergod choklad, min last!
I måndags tränade jag Rally med Bizkit, som inte alls vill vara med mig på banan! Hjälp! Vad har hänt?! Redan vid Startskylten blir hon låg! Jag vet inte varför?! Och hur ska jag då reda ut det? Har anmält henne till tävling om några veckor, men får nog avanmäla.
På måndagkväll var jag på tävlingsgruppens träning, först en stund med Anni och sedan Genna. Träffade Alfred, gullungen, han slänger sig på rygg, hoppar och pussas och är helt lycklig! Och så duktig som han är den killen! Oj,oj!
Ikväll var jag på öppen träning och ställde upp en Rallybana, körde alla 3. Det gick bra, tänkte på att bara få Bizkit att tycka det är roligt, Anni var duktig, och det var min Pudding också! 😘

På bilden en av de sötaste Sort guld - Anni!

Lördag 29 september!

Idag har jag varit på Lunds BK och tävlat i Rallylydnad med Bizkit och Genna. Det drog ut lite på tiden med Mästarklassen, så jag missade Bizkits start. Hade pratat med sekretariat, domare och insläppare innan, så det ordnade sig!
Genna gick ut som startnr 5, jag fick jobba i momentet båda höger, och snurr mot förare i högerhantering ( de momenten kom efter varandra, och "klydd" i första momentet smittade av sig i nästa snurr...). Vi kämpade på och Gennas stå ffr backa ifrån föraren, som vi fick 10 minus på i söndags, satt som en smäck! Precis som det brukar! 88 poäng jobbade den vackra bruna och jag ihop! Tjoho!
Så var det Lilla Vild och jag, sist ut i Nybörjarklassen. Jaha, på vilken planet var hon idag då?! "Sitt!" Vadå???? sa Bizkit, ALDRIG hört! Och det värsta var att när hon stod där vid min sida och vi skulle göra 1, 2, 3 steg fram - ja, ni förstår MÅNGA Sitt! där! då stod den lilla bruna och viftade på svansen!
Tokhund! Det skulle vara så kul att veta vad hon tänkte! Hon hade tydligen kul och uppskattade utflykten till Lunds BK! Ha,ha! Vilken rolig hund!
Nu vet ju den här matten att det tar lite tid. Tänk hur det var med mamma Genna i den här åldern! Ofokuserad, gick på allmänlydnadskurs, matte slet som ett djur, hon hade full koll på ALLT runt omkring! Nu, 5 år senare, är hon mamma till 18, i högre klass spår, lydnadsklass 3, RallyMästare, gk anlagsprov vilt och samma i vallning, vallar får ...
Lilla Vild kan vifta på sin svans, matte väntar ut henne! 😉
Imorgon nya friska tag på Sydöstra BK - Pudding och jag!

På bilden Genna!

Fredagkväll 28 september!

Åhh, vad det känns bra att Genna är RallyMästare! Men så fruktansvärt nervös jag var innan, och under tävlingen! Jag vet inte när jag senast var så stressad på tävling! Jag glömde att ge vissa kommandon...! Inte lätt att vara hund då! Det gick ju trots det, bra! Tack, Genna!😘
Imorgon ska vi tävla i Lund, och jag ska verkligen försöka vara lugn, ha roligt, göra som vi gör på träning. Så får vi se hur det går! Nu har hon ju sin titel, så jag kan, förhoppningsvis, vara lugn!
Lilla Vild ska också tävla imorgon, samma sak där, matte ska förhålla sig lugn, så får vi se hur det går! Hon är stundtals lysande, för att i nästa sekund vara frånvarande, ofokuserad... Men det gör inget, det är åldern! Det kommer att bli kanonbra med den lilla! Ingen tvekan! 😀 Och hur det än går i tävlingssammanhang, så har hon vunnit mattes hjärta och titeln som den gladaste! 😘
Jag har fått ett mail från Knockoutarnold/Bobbi. Han har varit på semester på Österlen med sina mattar och "syster" Lady. Han har sprungit/skuttat runt i sanddynerna som "Tiger i NallePuh" enligt matte Andrea! 😉 Hon skriver också att han charmar alla som de träffar! Underbart! Och Bobbi och Lady har kul ihop och trivs! Det är helt fantastiskt! När en hund, som, enl de förra ägarna, inte visar tillit, har vissa problem, helt plötsligt efter en kanppt vecka hos nya ägare, sover tätt intill sin matte i sängen, tar kontakt med folk, charmar alla!
När jag vet hur de andra 17 valparna är, så tyckte jag att det är väl konstigt om han är så annorlunda...! "Problemet" för oss är ju snarare att de är så enormt sociala, och snudd på pussar ihjäl folk!

På bilden Anni i fårhagen!

Lördagkväll 22 september!

Höstdagjämning! Denna dag har varit hur tråkig som helst! Regn och åter regn! Jag tycker inte att jag gjort något.
 Under veckan som varit, så hade jag min allmänlydnadskurs i tisdags, i onsdags träffade jag en bekant och hjälpte henne att träna in "-Stå!" med sin hund, tränade lite rally med mina tre, har promenerat i Svaneholm och Snogeholm. När vi gick blåa leden i Snogeholm, kom bakom Gydarps gård där vi hade läger, så stannade Genna, tittade in mot gården, tittade på mig "- Ska vi gå in här?" Nej, vi ska rakt fram, sa jag! "Ok. sa Genna och traskade vidare! Vi genade in där när vi promenerade på lägret! Hon är för himla underbar! 😘

Jag hoppade öppna träningen på onsdagkväll, vi hade ju tränat på dagen. Hade tänkt träna någon gång till innan helgen, men det har inte blivit av. Imorgon ska jag tävla med Bizkit och Genna i Rallylydnad. Med Bizkit tänker jag bara gå in och ha kul, träna henne att vara i tävlingssammanhang.
Samma sak med Genna - ha kul! FAST då är det ju så, att vi saknar det tredje kvalificerande/1:a priset till att bli RallyMästare! Och då blir den här matten genast nervös! Och inte blir det bättre av att flera av ekipagen vi tävlar med/mot tävlade i SM!  Ska försöka lugna mig innan Gennas start! Annars har vi nya tävlingar till helgen.
Jag vill ha RallyMästartiteln, innan vi tränar klart 3:ans moment. Eller ska vi bara syssla med Rally...? Och vallning. Börjar också bli sugen på brukset...Högre klass väntar...Med en hund som Genna kan man göra allt, och då vill jag göra allt! Fast man ska ju hinna också! Två hundar till pockar på uppmärksamhet!

På bilden Genna 11v gammal!

Måndagen 17 september!

Under de två veckor som gått sedan jag skrev, så har Bizkit och jag börjat på en Rally Nybörjarkurs! kanonkul! Idag fick vi beröm av instruktören, som tyckte att vi gått framåt! Det kändes bra!  Så har jag min allmänlydnadskurs som rullar på, de blir bara bättre och bättre! Det är jätteroligt! Kennelträff har vi haft, 13 kelpiesar med mattar och hussar! Oojj, vad roligt det var! Kunde inte varit trevligare! Vi pratade, promenerade, grillade,tränade rally, lydnad, uppletande,några gjorde sökövningar/markeringsövningar. I ett fantastiskt vackert väder i ett lika fantastiskt Snogeholm!  Så har tävlingsgruppen kommit igång med sin träning, där går Genna och jag. Ikväll hade jag även Anni med en stund. Och så har vi haft vallningsträning med Collin Seabourne och Paula! Hur kul var inte det?! Alla var helt begeistrade och är väl numera vad Collin skulle kalla "bitten!"  Paula har haft fullt upp i helgen med vallningsläger, men vi ska synka våra kalendrar och få till lite träningar hos mig. Flera har redan efterfrågat det!
I helgen var det fårklipparSM på NäsbyGård, vi var där och tittade lite. Jag tycker nog mest om "min" Axel ändå! 😀 Ska förresten ringa och boka klippning till mina damer i oktober!
Idag har Anni blivit vaccinerad, det gamla vanliga. Och Genna fick sin rabiesvaccination. När jag skulle betala säger sköterskan " Är inte Genna chippad?" Nej, hon har örontatuering, säger jag. Och så får jag veta att det är en ny regel ang chippning och utlandsresa. Jaha, tänkte jag det måste vara alldeles nytt, för tidigare var det ok att Genna reste med sina öron! In igen och så fick hon sitt mikrochip, inte henne emot - hon fick Frolic! Inte ett ljud hördes från den vackra bruna! Vilken himla tur att det inte var spruträdda Anni! Hon hade redan haft sin Nobivacpärs! Väl hemma gick jag in på jordbruksverkets hemsida för att läsa om den nya regeln. Hittade inget, mailade och undrade om jag chippat henne i onödan? Blir intressant att få svar!
Så har jag fått rapporter från Arnolds nya matte! Han har fått nytt namn - Bobbi heter han numera! Och trivs som fisken i vatten! De är överförtjusta över den trevlige killen och såå nöjda med honom! Han och deras 8-åriga tik går tydligen väldigt bra ihop, kul! Jag är så glad att han hamnat hos de trevliga och duktiga mattarna! 😀 De har börjat lägga godisspår till honom också! Och så har han fått en problemlösningsleksak av en snäll matte i Stockholm! På bilden klurar Bobbi och hans nya "syster" Lady över hur de ska lösa detta?!
För övrigt är jag rejält trött på folk som pratar och sprider rykten om sånt de inte har en aning om!

Söndag 2 september!

Nu är det 2veckor sedan jag skrev. Sedan senast, så har jag startat en Allmänlydnadskurs på klubben, ska ha tredje gången på tisdag - kul! Jag har varit i Stockholm och träffat min syster och mamma, och Richard och Ellen - och Shamrock!
Nya lägenheten på Söder börjar bli klar, lite mera piffing bara! Inga tävlingar har vi varit på, knappt tränat! Det har varit så mycket annat!
Arnold har flyttat till två nya mattar, och de trivs jättebra med honom. Det verkar ömsesidigt! 😘
Det går inte att med ord förklara hur skönt det känns! Han bor med sina mattar, en 8-årig tik på en gård med frigående höns, katter. Han sover tätt intill sin nya matte i sängen, delar bädd med tiken - åhh, vad roligt! Jag önskar den hunden allt gott! 😘
Idag har vi haft vallningsträning, som jag ordnat för Kelpieklubbens Södra Aktivitetsområde. Jättekul! Det är första gången jag ordnar nånting sånt, och det blev bra! Jag har byggt en ny stor, rund permanent fålla för träning och den funkade kanonbra!
Min Pudding har fått sköta grovjobbat - inte henne emot! - och flytatt får hit och dit inför dagens kurs. Det är då Genna är som bäst! " Ge mig ett riktigt jobb, så fixar jag det" Det är hennes paroll! Jag kan säga så här att, det är inte helt lätt att få in 12 får i en fålla i en hage, i hagen intill står två fållor. Där skulle 6 får in i en fålla och 3 i den andra! När vi skulle få in de 3, så handlade det om mm i förflyttning! "Framåt!" Betydde i princip att Genna skulle luta kroppen framåt! Helt suverän var hon! Det är min tjej det! 😘
Jag har börjat göra ett album med bilder, fler kommer att läggas in, men nu ska jag sova!
På bilden den vackra bruna Törnrosa, som skött allt förarbete för Vallningsdagen!

Söndag 19 augusti!

Sedan förra fredagen har vi tävlat i Rally på Ribban. Jamen, hur mycket kan hända samtidigt!? MalmöHorseShow med fälttävlan, hästar som kördes i princip där vi tävlade!, karuseller, marknadsstånd, "våra lantdjur" katter, höns (jag reagerade inte först när jag hörde en tupp som gol! Så kom jag på att jag var ju inte hemma...) kaninhoppning, större delen av Malmöborna promenerade, rastade sina hundar,åkte inlines, joggade, bussen stannade precis där vi hade banan, Friskis&Svettis hade uppvärmning inför halvmaran... ALLT hände där! Lilla Vild gjorde en enorm prestation och enl min mening värd betydligt mer än 70p!
Genna och jag nådde inte ända fram - 69p! Ja,ja så är det ibland! Det jämnar ut sig i långa loppet! Bra miljöträning/störningsträning hade vi i alla fall!
Jag har sålt en tupp, så nu är det 3 ungtuppar kvar. Fantastiskt fina och trevliga! Vet ni hur roligt det är att ha höns? 😀
Genna har börjat löpa, smygstartade! Ca 1½ månad för tidigt!
Paula har varit här och vi har förberett för vallningsträningen jag ska ha! Anni var fullkomligt lysande! Genna lite mer olydig, ville såå mycket, har sånt tryck! De flesta/alla tror nog att mina hundar är tvärtom i fårhagen!
Anni är lugn, mild, kattlik i sina rörelser. Genna kavlar upp ärmarna och gör grovjobbet!
Så har jag haft besök av två väldigt trevliga mattar! Intresserade av Arnold, lugna hundvana. Arnold blev jätteglad! Hoppade upp, pussade, och lät sig klias och gosas med! Härligt! Två mattar som har kunnande, förståelse, erfarenhet och tålamod! Kan inte bli bättre! 😀
Classica har varit på Bollerup och blivit ultraljudad. Tjoho! Det lilla fölet i magen växer som det ska! 😀
Malin och Artur har planerat för en liten hund, som kan flyga med i kabinen, eftersom Malin pluggar och ska ha aspiranten i Sthlm, Artur jobbar på Revinge!
Så hittade de den hund de ville ha. I onsdags flyttade han hit!
En liten, fin, papillonblandning!
Igår var Maggie på Officiell Utställning på Bjuvs BK. Excellent, CK och BIM! 😀 Hurra! Oj, vad kul! Vi träffades för ett par veckor sedan och jag såg att hon "vuxit till sig!" Så gäller det ju att visa hunden bra - och det gjorde uppenbarligen husse Nilsson! 😀 Stort Grattis!
Idag skulle jag ha tävlat i Rally i Helsingborg. Jag avanmälde eftersom de två trevliga mattarna ville att Arnold skulle få träffa deras tik. Vi tog en promenad runt Svaneholmssjön, och Arnold är ju så duktig! Han hälsade på tiken, hon hoppade upp, la tassarna på hans manke, Arnold förstod nog att här är det hon som bestämmer! Vi gick runt sjön, mötte joggare, folk, gick igenom slottsparken där SydSkånska Kennelklubbben hade utställningsträning - huur många hundar som helst! Arnold bara gick förbi! När vi stannade och pratade, då la han sig! Han är ju så himla duktig på mycket, men vissa saker, typ bilen/buren - där låser han sig!
Men om någon/några ska lyckas få till det - då är det Arnolds nya mattar! Jajamen! Erfarenhet av hundar/djur med beteendeproblem, lugna, snälla... Det blir bra det här! Jag känner att Arnold nu har fått de bästa förutsättningarna! Sedan är det så, att 4 år sopar man inte undan i ett nafs! Det måste få ta tid!

På bilden Arnold! 😘

Fredag 10 augusti!

Den här veckan har det varit fortsatt gårdsbestyr, bl a målning av stall (verkar aldrig ta slut...) och allt annat gårdsjobb!
Jag har varit på bio - igen! - med Malin och Artur! Vi såg Batmanfilmen, kanonbra! Förra veckan såg jag Spiderman med Sara och Axel, skötte mig hyfsat bra. Skrämde nog bara den stackars kvinnan till vänster om mig, hon var inte riktigt beredd när jag kastade mig på henne för att undkomma diverse flygande föremål! 🙃 Så har jag varit på klubben och träffat Utställningsansvarig och planerat för officiell utställning aug 2014! Jodå, framförhållning gäller! Annars är det hur svårt som helst att få tag på domare!
Rallyträning och tävling! Igår kväll var vi på kvällstävling i Lund. Genna skulle ut i sin andra Mästarklasstävling. Kom dit, fick banskiss, tänkte "nu åker jag hem!"
Stannade dock, gick ut som nr 3. Första momentet "snurr mot föraren" fick jag förarfel på, nästa moment "frestelsen" där låg det korv/köttbullar i en skål och - håll i er nu! - en fotboll!
Jamen, det är Gennas absoluta favoritleksak! Så till den milda grad populär att jag får gömma fotbollarna. De som överlevt Annis attacker, vill säga! Och tollaren Shamrocks övningar på "Landetfotbollen!" Ja, det började ju på allra svåraste sätt kan man lugnt säga! Dessutom skulle man då passera den där j....a bollen 3 ggr innan man fick gå vidare, hamnade i momentet "från varandra", alltså högerhantering efter det, och så in i frestelsen igen! Matten var då redan svettig, längtade efter Alvedon (minst!), vi tog oss förbi eländet och resten gick bra! Fast vi fick förarfel på "spiral höger"! Hur sjutton kan man göra fel där?! Jag fattar inte vad jag gjort! Synd att tappa poäng på det! 83 p, en 6:e plats och en väldigt nöjd matte! 😀
Så var det dags för Avancerad klass, och Anni skulle ut som nr 1. Det gick inte, banan var en mildare variant av Mästarklassen, vi tog oss inte igenom frestelsen. Så jag bröt. Vi får träna mera, ta nya tag, och komma igen!
Idag har jag promenerat långa Svaneholmsrundan med de bruna, och tränat med alla tre tjejerna. Det började dock hällregna, så alla skyltar och hållare står i maskinhallen på torkning!
Hästarna hade blivit verkade och skodda, inga höns i sikte till hovslagarens lycka! Hon vägrade komma hit mera om det inte var garanterat höns/tuppfritt! Förra gången skodde hon med livet som insats enl säker källa! Jamen, jag trodde att alla hästar var hönssäkra! HUR skulle jag veta att inackorderingarna Frans och Bruno var tokrädda för en liten galande tupp...?! 🤩
Hönsen höll sig utomhus, skoningen gick bra och hovslagaren kan åta sig nya uppdrag å ÖrsjöVångas hästar!
På tal om ÖrsjöVånga - igår dök det upp en man vars släkt innehaft gården sedan 1814, och han sa att det funnits en gård här på 1600-talet! Han hade en massa papper om det hemma. Han bodde i Sthlm, hade ett ställe här i närheten, tänkt åka ner hit en massa ggr, men det hade aldrig blivit av - förrän igår! Han hade gamla foton, som vi skulle få del av! Fantastiskt! Jag tycker det är så kul med historia! jag har försökt hitta uppgifter om gården och foton, men misslyckats - och så kommer han hit med en massa information!
Imorgon är det Rallytävling igen! Bizkit och Genna ska tävla, samtidigt som det är Hundens Dag och MalmoHorse Show! Undrar hur jag tänkte?

På bilden vackra Blaise!

Måndagen 6 augusti!

Nu var det länge sedan jag skrev! Jag har sålt fyra kycklingar till Falsterbo, tre till Blekinge - tyvärr visade det sig att två av Blekingehönorna var tuppar!  Så de flyttar tillbaka till oss!
Om någon som läser det här bor i närheten och är intresserad av Skånska Blommehöns, så har jag tuppkycklingar nu 13 v gamla till salu! Särdeles vackra och trevliga!
Aaron och Maggie har hälsat på! Med mattar och husse, kanontrevligt! Och Aron är så lycklig när han hoppar ur bilen! Han springer runt, hälsar, ned till fårhagarna! Och lilla Maggie, snacka om Sort Guld!, hon var också så glad och underbar!
Och Blaise, har hälsat på med matte Mika och husse Anton! De var på väg till Österrike och var så snälla och hälsade på oss! Blaise är också en vacker, trevlig, nyfiken kelpietjej! Jag tror faktiskt att hon kände igen sig! Mika sa att "hon skäller på hästar" Nähädå! Blaise liksopm seglade in i stallet, tittade på våra tre hästar, strosade runt, inget skällande alls! Och vilken duktig hund - hon skickade ett vykort från Österrike! Som hon skrivit själv! Joo!! 😉
Så har vi promenerat med alla hundarna, husse har även cyklat med Arnold. Och så har jag tränat Rally med tjejerna.
Lillemor, labradorväninnan från Nacka, har hälsat på. Alltid lika trevligt! Jag saknar alltid den gamla Nackatiden när vi ses, hon och jag och våra hundar har nog tillryggalagt största delarna av Nacka/Värmdö! Vissa delar har vi verkligen lärt känna, typ vid svampplockning, då vi tittat för djupt i marken och gått vilse! Ja, herregud!
Jag har varit på Rallymöte i Svedala. Vi ska bilda en Rallycup, Skurup, Svedala och Ystad Brukshundklubbar! Jättekul! En ung initiativrik tjej från Svedala drog ihop ett gäng, och så hade hon dragit upp riktlinjerna för cupen! Kanonbra!
Bizkit och jag har tävlat i Rally Nybörjarklass på Söderåsens BK. Jag trodde inte att vi klarat oss! Hon var inte med mig, matte slet som ett djur - och ser man på - 78 poäng! 😀
Jag har haft den domaren en gång med Anni och en, eller två ggr med Genna. Aldrig tidigare med Bizkit. Vid prisutdelningen sa domaren när jag fick protokollet "-Det var mera okoncentrerat än det brukar!" Tror jag det! Hon trodde det var min andra bruna - Genna! 😀
Har ny tävling med de två äldsta på gång, men tror nog att jag ska avanmäla. Åtminstone Anni. Fattar inte vad jag tänkte när jag anmälde henne till Avancerad Klass?! Förmodligen var jag så himla lycklig när hon blev RLD F att jag jag i segerruset anmälde till Avancerad!
Jag har insett att jag måste ha kommandon på momenten! I Fortsättningsklass, så har jag bara visat med handen när Genna ska snurra. Inga problem. Så blir det snurr på höger, vänster sida, mot föraren, från föraren, nu är det vändningar mot varandra, från varandra, båda ska vända höger, båda ska vända vänster ... och jag tror att Genna ska fatta när jag sveper ut med handen? Korkad matte! Jag har läst banskissen, skyltarna, vet vad som förväntas. Men den stackars hunden... Hon borde ha medalj som i ur och skur håller ihop med sin matte! 😘

På bilden min vackra Anni!

Lördag 21 juli!

Vilken dag! Tidig uppgång för färd till Simrishamns BK, Bizkit var först ut, och vilken runda hon gjorde! jag kände direkt, att det här, det kan bli riktigt bra! 87 p! Och vilken känsla! Dagens bästa!
Så var det Annis tur. Jag kände redan innan start att det var inte som det brukar, hon var inte med mig. Matte jobbade helhjärtat och vi fick ihop 87p! Den påbörjade huvudvärken intog i styrka, och jag knapprade Alvedon!
På em var det dags för Gennas debut i Mästarklass. Jag var på vippen att avanmäla! Jag kände ju igen namnen på de tävlande, flera SM-ekipage! Och då ska vi debutera?! 🤒

Tokvarmt, nervös matte, och så var det vi! Men med en sån hund kan man ta det lugnt! Inte hetsa upp sig! För två dagar sedan kom jag på att - ALLA moment kan ju bli i högerhantering! Hjälp! Stegförflyttningar bakåt! Vi gjorde det i förrgår, och tror ni inte på sjutton att det var ett av momenten? Inga problem sa det vackra bruna! Åhh, herregud! Tack, Genna!
Bärande av föremål, lätt som en plätt.
I farten dirigeras ffr och sedan backa från matten - har vi tränat under veckan. Momentet var naturligtvis med- Full pott! 82 p knåpade vi ihop! Hon är helt otrolig!

Fast ändå kan jag säga att dagens insats stod den lilla bruna för! Vilken cool tjej, som intog Rallybanan! 😀

Igår hade vi besök av en annan cool tjej, Blaise! Vilken härlig hund! Hon och matte Mika och husse Anton var på väg till Österrike och kom förbi och hälsade på! Jättekul! Bizkit och Blaise sprang och busade i hagarna och ned till fåren. Blaise var med i stallet hos hästarna och skrotade runt, som våra hundar gör. Undrar om hon inte kände igen sig? Det kändes så!
En vacker, trevlig, nyfiken kelpietik! Underbart! 😘

På bilden Pudding!

Lördag 14 juli!

En vecka sedan senast! Malin, Artur och Alwin har kommit hit. Alwin som varit skadad det senaste året, jag tror hela tiden Malin gått på Polishögskolan, så det nog 1½ år! Hon har fått ägna sig åt rehab med den hästen!
Innan de åkte ned, så blev Alwin friskförklarad, Malin tränade, varpå Alwin vid ett hopp trampar av sig en sko! Det är alltid nåt med hans fötter! Malin som direkt känner om det är något, bokade vet.tid här i Löderup, jodå hon hade rätt! Han har slitit till vid upphoppet och är nu ordinerad först boxvila, och sjukhage, sedan försiktigt skritta 20 min osv...Jag säger då det - hästar! Så nu går Alwin ute i en sjukhage med Classica och Moa i en hage mittemot.
Malin och Artur flög till varmare breddgrader imorse, skönt för dem!
Så har vi hämtat KnockoutArnold från Danmark! De kom inte överens och hade hanteringsproblem med honom. Så jag köpte och tog hem honom. Han är en superfin och trevlig hund, fann sig direkt tillrätta bland mina tre tikar, ingen tendens att sticka från gården, jagar inga av djuren. Kanon!
Visar dock misstänksamhet mot män, vilket det redan har blivit ändring på under de nu 5 dagar han bott här! Nu hoppar han även upp på husse och Artur och hälsar, sover vid husses fötter, husse kopplar honom osv. Dock finns det kvar, husse hade handlat, kom hem, Arnold sprang och mötte, viftade på svansen, men när husse böjde sig fram för att klappa honom, då kröp Arnold ihop och backade, föll ihop som ett korthus! Han reagerar på händer och även på burar, att stängas in.
Men som sagt, det har bara gått 5 dagar!
Samtidigt som vi åkte till Danmark, så ringde Malin och sa att ett får fastnat i stängslet, så illa, att det dött! Jag hade tittat till fåren kvällen innan, så det hade nog hänt under natten, eller morgonen.
Jag har tränat Rally med Bizkit och Genna, det gick kanonbra! Genna glad och busig och vi tränade Mästarmoment! 😀 Hon håller dock på att pussa ihjäl den stackars Christine vid träningarna! Och detsamma gör de andra två, men Christine är numera van!
Anni fick inte träna, eftersom hon var på tandrengöring! Första gången! Den sjukhus/spruträdda Anni hade skött sig fint, personalen hade svårt att sluta klappa på henne "Åhh, vilken fin hund!" Japp, det är min Anni det! Numera med ett bländande leende!
Idag har vi promenerat med alla 4 hundarna i Snogeholm, det är så härligt där!

På bilden en väldigt ung Knockout! Bara 1 vecka gammal!

Lördag 7 juli!

Sedan jag skrev förra gången, så har Anni gjort Anlagsprovet i viltspår med husse. Det gjordes i Hjälmaretrakten i Sörmland och Anni skötte sig med bravur! Det visade sig att spårslutet var en vildsvinsklöv! Det har Anni aldrig tränat på! Hon har spårat rådjursklövar. Min lilla Anni gav sig ut på okända marker och spårade ett skadat vildsvin! Ja, hon visste ju inte att det bara var ett avkapat ben! Domaren gav superfint omdöme!
Så har vi tävlat i Rally i Sörmland. Anni fick ett förstapris i Fortsättningsklass!
Bizkit skulle ha tävlat, men hon skulle ut samtidigt som Anni, jag hade pratat med domaren, skulle få gå sist. Men när jag gick fram när alla var klara fick jag veta att det skulle jag ha tagit upp med sekretariatet!
Genna och jag gjorde en katastrofövning, där hon inte alls var med mig! Jag kände inte igen henne! Och det hade inte att göra med att halva banan var högerhantering, nej, det var känslan i henne - oss!
Det var så till den milda grad dåligt att jag tänkte avanmäla gårdagens tävling i Ystad! Tänkte att jag måste reda ut vad det här beror på? Är det jag som börjar bli annorlunda på tävling? Ung som det blev för oss i lydnaden, att jag omedvetet börjar ställa höga krav på oss!?
15.45 åkte Bizkit och jag till Ystad. Hon löper, så hon skulle ut sist i sin klass. Jag fick rasta henne i skogen på andra sidan brukshundklubben, och komma ut på plan precis innan det var hennes tur. Det var lite jobbigt, jag hade velat låta henne känna av tävlingsplatsen mera. Målet för tävlingen var att ha henne på marken! Att ta oss igenom banan, utan att hon hoppade på mig! Jag sätter instinktivt upp händerna och blir då underkänd, som på hennes förra/första tävling! Kort sammanfattning: matten jobbade som ett tok med den lilla bruna! Kommandot "-Sitt!" det hade hon nog aldrig hört förut! Nej, hon stod så rakt och fint vid min sida och tittade rakt fram, i sin egen värld, det var väldigt mycket att ta in! Sa jag att det var SM för Collie? Jodå, och tre rallyklasser samtidigt! Och väldigt många skyltar där man skulle sitta! 🤩Men vi tog oss runt banan, med många avdrag, men inget hoppande och ingen 10:a borta!
60 poäng knåpade vi ihop och jag är såå nöjd med den lilla!😀
Domarens omdöme: "Lite okoncentrerad.Annars trevlig!"

Vid det laget hade husse anlänt med de andra två. Banvandring samtidigt för Fortsättning-och Avanceradklass! Usch, det är jobbigt! Jag hann precis vara med på Annis klass med domaren, hann dock inte gå banan själv!😥 Fick springa till Gennas klass, missade början, men gick sedan banvandringen själv. Genna skulle ut som nr 4, så det blev en snabb uppvärmning, kort väntan och det passade henne perfekt! För nu var det som det brukar! En pigg och glad Genna, som var med mig hela banan runt! 96 p och omdömet från domaren "SUPERTREVLIGT!" 😀 Den som vann hade 98 p, vi var ett av kvällens bästa ekipage!

Så var det dags för Anni, som numera strosar omkring på dylika evenemang, hur cool som helst! Hon var dock lite ofokuserad, jag fick jobba en hel del, men det är väl det jag är till för! Frestelsen, som hon tycker är otäck, hon vet att hon inte får röra, och som den smarta tjej hon är, så tycker hon att då är ju det bästa att helt sonika gå runt eländet! Nej, säger matte vi ska gå i en åtta förbi - 3 ggr blir det innan man kommer vidare! Men det gick! 74 p och en pigg och glad Anni, som viftar på svansen banan igenom och när vi kommit i mål och jag berömmer henne, så svischar svansen runt! 😀 Domarens omdöme: "Härligt ekipage!"

Klockan tickade ochnär prisutdelningen var gjord, dimman från havet rullade in, luften var droppfylld och jag satte mig i bilen, så började det krypa mot midnatt!

Jag hade varit på tävling i 8 timmar, senaste måltiden var 10 timmar sedan, slängde i mig en kopp kaffe och macka på YstadBK, konstigt att den här matte med blodsockerfall, som måste äta stup i ett, ens stod på benen! Sen kvällsmat och ett glas rött blev det innan jag och tjejerna fick vår skönhetssömn!
Förresten, vilket tur att jag inte avanmälde! 😀

På bilden Genna med boll i snöre! (Mina nyare bilder, som ligger på en extern hårddisk är försvunna! Hjälp, vad har hänt?)

Onsdag 27 juni!

Midsommar firades i det vackra Sörmland! Sedvanlig tipspromenad på förmiddagen, team Lindström hade förstärkning av två skånepågar. Jag har nu flera ggr sagt att vi vann! Fått ändra mig till delad förstaplats! Jamen, utslagsfrågan "Hur många lag tävlar i tipspromenaden?" Det var den som fällde avgörandet! Vi trodde 27, den som vann hade gissat 34! Såå nära, och vilken oviktig fråga!
Artur och Axel, de stolta skåningarna valde ett badmintonset och en golfskärmmössa till mig! Tänkte att vi skulle inviga setet direkt, men fick då klart för mig att Artur tävlat i SM! Tror jag det att han valde det priset! Nej, lite träning först innan han utmanas! 😉
Det var en strålande vacker dag, med god mat och dryck! Axel hade tagit med sig öl från Malmö Brygghus, finfina grejer! Rena hantverket!
På söndagem åkte vi ned igen Sara ska åka utomlands och Axel ska jobba, Bizkit stannade dock kvar med Malin och Artur! Enligt rapporter saknar hon oss inte! 😮
Och Anni och Genna skulle göra ett anlagsprov på vilt!
Anni och husse har gått kurs, och Anni är fullständigt lysande! Jag la ett spår till henne under midsommarhelgen, minst 600m, vinklar, öppen mark, skog, risigt, bökigt, berghällar... Inga problem för Anni! Genna fick också ett spår då, henens andra viltspår, hon klarade det också, men fick jobba vid en vinkel.
Nåväl, provet i måndags då. Anni gick först ut, men missade tyvärr en vinkel och blev underkänd! Vi hoppades på en återbudstid igår, men fick ingen. Vi får anmäla henne igen.
Genna klarade sitt spår/prov galant! Efteråt skulle domaren gå igenom spåret " Ja, hon tog ju spåret direkt, första sträckan - inga problem, första vinkeln perfekt, andra sträckan och vinkeln - samma där hur bra som helst, tredje sträckan - där var det bloduppehåll, märktes inte, vinkeln bra, sista vinkeln cirklade hon, helt ok! Hittade spårslutet/skanken! Perfekt tempo!" 😀 Duktiga Genna! 😘
Igår tränade vi Rally med Christine och Evelyn, vi ska ju ut och tävla snart igen.
Nu åker jag upp till Sörmland igen, stannar en vecka. Sara åker till Kroatien med sitt tjejgäng, skönt med sol och värme! Här är kallt och blåsigt!
Alla djuren och gården sköts av en granntjej, som jobbade här ifjol också. Tur det, annars kan man aldrig lämna stället!

Rallyskyltarna är med, så nu ska här tränas! Tre hundar och tre klasser! Bizkits träning går ut på att inte hoppa!😉

På bilden Anni vid stallet! Speciell sittställning!

Torsdag 14 juni!

Hitills den här veckan, så har vi i måndags tränat Rally, hämtat Moas vagn i Bollerup och lagt viltspår till Anni, personspår till de andra två. Annis spår var ca 600 m med fyra vinklar och det var inga som helst problem för henne! Genna fick ett kortare, men som gick på två sidor om en grusväg, jag gick alltså över vägen. När spåret legat 2 tim och vi skulle gå, då red två tjejer med en hund längs grusvägen - mitt i spåret, så att säga! Och hunden kissade längs vågen/mitt i spåret! När Genna och jag var i ena skogspartiet, skulle nosa oss över vägen till andra delen, då, kom det två andra ryttare och red på grusvägen åt andra hållet, mot oss! Mycket störningar! Genna fick svårt på andra delen, tappade spåret, men jobbade, jobbade, gick tillbaka en bit, cirklade och Jodå! rätt på det igen, en apport och så slutet! Det var det bästa med det spåret! Att hamna i problem, jobba och lösa det! Kanon! Dagens bästa! 😀
Bizkit fick ett spår, inte så långt, med en vinkel och tre apporter och en snusdosa. Insåg att det kunde ha avrit minst dubbelt så långt och med svårigheter! Det får det bli nästa gång, hon var duktig!
Jag hoppade tävlingsgruppens träning på kvällen, kände att det blev för mycket!
 I tisdags promenerade vi på Revingehed och tränade Rally. Senare på kvällen hade jag utställningsmöte och Anni och husse hade avslutning på Viltspårkursen. Anni tycker det är så kul med den kursen! Och duktig är hon också!
 Igår promenerade jag i Svaneholm, vi gick långa rundan i härlig skog! Så målade jag stallet - utvändigt. Invändigt är ena längan med tre boxar klar, Sara målade det sista i "Ricardos box" i söndags.
Sara hade skolavslutning, så vi åt jordgubbar med grädde när hon kom hem. Och vilka goda jordgubbar! Sara och jag levde nästan på den kosten förra sommaren! 😀
Idag har Sara och jag gått långa rundan i Svaneholm och jag har tränat Rally med alla tre.
Genna och jag tränar på sidbyte ffr, åt båda hållen. Hon kan det, men vissa domare vill inte ens att man ska stanna till en nanosekund! Och det är inte lätt! Att föra sin hund ffr sig, få den att byta sida medan man fortsätter gå! Men idag gick det riktigt bra!
Anni är duktig och kan det mesta i fortsättningsklass, det svåraste för henne är att sitta ffr och backa mot mig i stegförflyttningar. Hon vill gärna vrida ut åt sin högra sida, och komma in mot min vänstra. Inte så konstigt! Vänsterposition har ju hittintills alltid lönat sig!
Fick Rallyprotokollet i förrgår av Christine, från Sjöbotävlingen. Hade fått 10 p avdrag för ett moment, som jag var helt övertygad om att jag gjort rätt, insåg då att Nej, det hade jag inte! Jag hade satt henne fel! "Sitt framför, höger ingång,sitt" Och vad gjorde jag? "Sitt.Sitt framför, höger ingång, framåt" Helt perfekt utfört, synd att det var fel moment! Och med de10 p hade vi fått ett 1:a pris...! Men om inte om varit, så hade Genna och jag haft full pott - jämt! På allt!  Sånt är livet! Det är inte så lätt att memorera banan,  ha full kontakt, bra samarbete, och så göra allt rätt! Men kul är det! Anni var så glad på träningen idag, och jätteduktig! Snart har vi ett 1:a pris, hon har ju faktiskt bara tävlat tre ggr i Rally N och bara en gång i fortsättningsklass!
Bizkit är det full fart på! Stundtals fullkomligt lysande, för att sedan helt tappa fokus! Typisk unghund! Hon är intresserad av allt, vill ha koll på allt, så när hon ser Christine med sina hundar - då tappar jag henne ibland. Ofta! Men så är det när man har en ung, livlig, nyfiken,"jag vill veta allt" hund! Det går över till viss del, inte helt, tack och lov! Men, som sagt, vissa stunder...Brilliant! 😀 Vi har tiden för oss!

Bettan borde få pris som bästa hönsmamma! Jag vet att somliga har tänkt nominera mig till den titeln, men Bettan är en klar vinnare! Hon är helt otrolig! Full koll, lär kycklingarna, som numera ser ut som unghundar!, allt hon vet! Hur man letar mat, vad man kan äta, akta er för det som flyger över er, och andra faror (dit räknas icke kelpiesar!)Ej heller James Dean, även om han får det där speciella ljudet från Bettan när han visar sig!

På bilden Lilla Vild och James Dean!

Söndag 10 juni!

Nu var det ett tag sedan jag skrev! Jag och alla mina barn med resp, har varit i Norrland och firat min mamma, som fyllde 80 år, jättetrevligt var det! 😀Bilder i albumet!
Så har jag tävlat med Genna i Rally, jag tyckte vi var kanonbra - det tyckte inte domaren! På`t igen! Tävlat i KM, hade henne inte med mig, vet inte varför, men så är det ibland!
Anni har varit på viltspårkurs, hon har avslutning imorgon. Och sedan blir det anlagsprov! Anni och jag tävlade i Rally 2 igår i Sjöbo, det gick superbra! Jag är såå nöjd med min sort guld! 😘 men tyvärr några poäng ifrån ett förstapris! Jag "tappade" henne lite vid ett moment, spiralen, där domartrion stod väldigt nära när man kom ur den. Anni tittade upp och verkade tänka att "Nämen, Gud, vad trevligt med folk här!" Jag hann dock stoppa henne innan hon kom fram till domarna och utdelade pussar! 🤭 Positivt problem! som jag ser det! Hon var duktig och jag är, som sagt, nöjd! På´t igen!
Så har vi, förstås, tränat och även haft avslutning på Rallykursen.

Så har Alfred och Åsa varit ute i spårskogen idag och tävlat! Klassvinst och uppflyttning till Elitspår! Tjoho! Stort Grattis från oss alla! 😘

På bilden Genna igår!

Torsdag 24 maj!

Nu lämnar jag Skåne, för att tillsammans med Sara,Axel, Malin och Arthur flyga upp till Umeå, hyra bil och åka till de djupa skogarna! Där i nordvästra Ångermanland, nära Lapplandsgränsen, ska vi tillbringa de närmaste dagarna och fira min mamma som fyller 80 år! Richard, Ellen och Shamrock bilar upp. Det blir fullt hus, och säkert som det brukar - man får räcka upp handen när man vill säga något! Vem påstår att norrlänningar är tystlåtna?!  

På bilden mina värmländska skogsfår!

Fredag 18 maj!

I onsdags tog jag hundarna och åkte till Sörmland, missar tyvärr Rasspecialen i Höganäs, men ska skriva kontrakt på lägenhet.
Igår skulle Genna och jag debutera i Rally Avancerad klass i Märsta. Enligt PM:et skulle vi nog inte starta före kl.14.00
Genna och jag var där 13.15 för att hinna anmäla oss och samla ihop oss! Jag anmälde, och på väg från sekretariatet kom jag på att jag glömt banskissen. Vände om, frågade efter den - nej, ingen skiss! Det fanns en upptejpad skiss på ett hinderstöd som man fick titta på!
Tidsschemat höll inte, Genna och jag startade 17.45! Då var matten trött och hungrig! Hade 2 timmars körning till stugan, och middagsgäster som väntade!!!
Under banvandringen sa domaren att snurr under gång är under förarens gång! Vaaa?! Jag har/går kurs, har tävlat och fått lära mig att det är under hundens gång! Jag brukar stanna till och ge Genna tecken för snurr, nu skulle jag dessutom röra mig själv framåt! Tur att Genna är snabblärd! ;) Vi tränade ett par ggr, och full pott på det momentet! Så var det momentet sitt ffr, vänster ingång, framåt. Genna sätter sig perfekt ffr, rakt och fint, tillbaka till min vänster sida, och eftersom man måste vänta med att gå tills hunden står i rak position med riktning framåt, så har jag lärt henen just det! Vi står stilla en liten stund, och fortsätter sedan. En halvhalt! När jag började med Rally, så satte sig Genna direkt hon kom in i vänster position, då tyckte jag att jag var smart och började gå när hon nästan var tillbaka i position! Fusk och racakarspel, tyckte domarna! ;) Nej, en halvhalt ska man göra. Det gjorde vi igår, vi var de enda, alla andra fuskade och gick för tidigt - gissa vem som fick 10 p avdrag för fel utfört moment!
Domaren sa att de dömer olika i de olika landsdelarna, Skåne har tydligen ett annat sätt! Men det finns ju ett regelverk?
Nåja, nästa tävling i Sthlm blir det ingen halvhalt, då går jag!
För övrigt gick allt bra, stegförflyttningar bakåt - kanon! Högerhanteringen gick också bra, lite ovant men vi lyckades!
Ett 1:a pris fick Den vackra bruna med den hungriga och trötta matten!
Så har Alfred och Åsa varit och tävlat! Det resulterade i det tredje certet och Alfred är nu Svensk Brukschampion! Hurra för er! Lille Alfred, han är ju bara 3½ år, och kan såå mycket! :) Han har en bra lärare i sin matte Åsa! :)
Nu ska jag kratta gräs!

Söndag 13 maj!

Nej, vad trött jag blir! Jag hade skrivit ett långt inlägg om tankar från gårdagen och vad vi gjort idag! Glömde tydligen spara...! Orkar inte skriva om! Vi har i alla fall spårat idag! Och Genna har valltränat lite!

Lördag 12 maj!

Idag har 7 av B-kullshundarna MH-testats! Ååhh, vad roligt att träffa alla igen! Maria och Riff kom igår kväll och sov över hos oss, och vad glad Anni blev när hon träffade Riff! De lekte och hade så kul! 😀
Tidig uppgång i morse och iväg till Lomma. Grabbarna var först ut, sedan tikarna. Alla skottfasta (6 fick 1:a, och en fick 2:a) Kanonbra! Ingen av hundarna hade kvarstående rädslor - härligt! Och så löste de uppgifterna och däremellan pussades det på publiken! 😀
 Jag kan känna så här, att vad skönt att alla hundarna klarar hela testet! Ingen blev rädd, ingen svans mellan benen, ingen som smet hem!  Och efter alla momenten, så ska det skjutas hej vilt! Jadå, inga problem sa hundarna!
Tack alla ni som kom, det är så värdefullt att få dem MH-beskrivna! 😀

Hoppas att så många som möjligt kommer till kennelträffen i september! Det verkar bli stor uppslutning från B-kullen, likaså från A-kullen! Jag längtar redan! 😀
När jag fått bilder från er som fotade, ska jag göra ett album och lägga ut på sidan. det får sedan ligga kvar under "B-kullen"!
Nu ska Bizkits trötta matte ta ett varmt bad och en kall öl!

På bilden Maggie!

Söndag 6 maj!

Idag har vi varit och tittat  - och hejat - på Christine och Ronja, som tävlade på Svedala BK! Det var flera ekipage från Skurup som tävlade där! Jag skulle filma Christine -  nämen hon hade glömt kameran, och hade glömt att svänga av från E65:an till Svedala ...!
Men det gick bra! Ett nytt förstapris fick hon, nu fattas ett , så kan vi träna in 3:ans moment tillsammans!
Så skulle husse flytta Classica till Bollerup, där hon ska insemineras och vara kvar ca 2 v! Husse träffade Maja, som har hand om Moa, men när Classica var på plats och de skulle åka till Moa, så upptäckte de att det droppade ngt under min Jeep?! Jaha, det var olja! Servon slutade fungera och det gällde att få i ny olja och ta sig hem. Tur att grannen på Ängadal är bilmek och tar emot bilar även på söndagar! Jag vet inte om det är Land Rover, eller min dåliga bilkarma, men Jeepen skulle dit på service på fredag! Och så händer det här NU!
Tacka vet jag min Jeep Cherokee, inga problem alls, bara byta olja och filter! Mycket bensin drog den, men jag tror med all säkerhet att den var billigare i drift än min nuvarande Jeep! Eller som Tony på bilverkstan sa om Land Rovern "- Den borde aldrig ha fått lämna de brittiska öarna!"
Sant!
Hönan Lillemor, min favorit, är försvunnen! I fredagskväll när jag skulle stänga om hönsen, så var hon inte där?! Jag har letat, men ingen Lillemor! Jag såg ju henne i fredags och om Gladorna varit där, som tidigare, så skulle de andra hönsen varit nerviga, gömt sig, jag borde ha hittat fjädrar...
Undrar om hon lagt sig och ruvat någonstans? Jag hoppas på det!
Bettan med sina 10 kycklingar mår bra! De växer så det knakar och hon har full koll! Jag får gå in och fodra och byta vatten, men under Bettans stränga uppsikt!
Har jag berättat om mitt/allas vårt parallella universum? Det finns, enl Einstein, ett parallellt universum, som min väninna Lillemor i Nacka och jag tyckt varit toppen! Tänk att ha en annan värld där ngt helt annat - bra händer! Jag vet precis hur Lillemor bor i sitt universum, jag hälsar på där! 😉
Så läste jag i Illustrerad Vetenskap att det finns ett parallellt universum, MEN det händer samma som i det jag lever i! Bara med en viss fördröjning, därav "Deja vu!"VA?! Vad ska jag då med ett parallellt att göra? Det var väl himla dåligt?! Fruktansvärt besviken har jag varit, och ingen ny prenumeration på Ill.Vet!
Så berättade Richard att, jo, det finns ett parallellt universum OCH i den fördröjningen, så kan man påverka följden, göra ngt annat! Ung som i filmen "Sliding doors!"
Tjoho! Jamendåså! Då sitterjag återigen med min kalla öl, på balkongen, med utsiktöver viken med båtarna, Cap Ferrat...! Genna och jag uppflytatde till elitspår...Perfekt!
Nu är jag nöjd och glad! Ska genast informera Lillemor i Nacka!

Anni fick inget nytt spår idag pga av bilproblem! Jag ska åka och lägga spår till tjejerna imorgon, det får bli personspår. Imorgon kväll har Genna och jag träning med tävlingsgruppen.

På bilden Pudding sittandes som en björn!

Lördag 5 maj!

Idag har jag haft avslutning på valpkursen. Vilka duktiga valpar! Vi hade vår sista träff ute i naturen, och la spår. De flesta hade aldrig lagt spår, visste knappt vad det var. De fick lägga korta, raka spår på öppet fält (ja, det blir gärna så, här på Söderslätt!) Vilka hundar! 😀 ALLA spårade, en del hade svårt i början, spårade en bit, fick svårt igen osv Men spårade en bit, det gjorde alla! En av hundarna satte nosen i backen och gick som tåget! Jag har aldrig sett maken! Vilken spårhund! Jag undrar om de förstår vilken superspårhund de har! Jag hoppas det! Mattarna blev heltaggade och skulle fortsätta med spår! Kul! Så la husse ett viltspår till Anni, hon blev lite störd av matte och Genna stod inom synhåll. Hon spårade och hittade slutet,  men det blir nytt spår imorgon. Hon har ju kurs på tisdagkväll! Hon måste visa att hon gjort läxan! 😉

På bilden ser ni valpkursdeltagarna!

Söndag 29 april!

Vilken hund jag har! Ett nytt förstapris i dagens Rallytävling, Fortsättningsklass! 95 p och en 3:e placering! Hennes tre tävlingar i Rally 2 har renderat 96 p och en 3:e plats, 100 p och en 1:a plats och så idag 95 p och en 3:e plats! Dessutom fick hon 100 p i den sista Rally 1 tävlingen, och på de tre senaste (sista!)Lydnadsklass2 tävlingarna har hon fått 168,5 157,5, 163,5 - och allt under april månad! Helt galet!
Det är min Pudding det! 😘
Och innan vi åkte till Söderåsen fick hon jobba och flytta fåren, och samma sak när vi kom hem! En riktigt bra arbetshund - bättre finns inte!
Och när jag värmde upp inför tävlingen, så svängde en bil in på parkeringen. Det var Anders och Wilma! Arons och Maggies husse och matte! Vad förvånad jag blev! De hade varit och spårat med Maggie i trakterna och kom och tittade på! Aron var med matte på instruktörsutbildning, också i skogen! Vilket gäng! Härligt!
När jag körde hem efter prisutdelningen, lycklig och glad över poängen och domarens kommentar "Ett mycket trevligt ekipage!" 😀 så tänkte jag på Maggie. Ska inte en hund som spårat var trött? I alla fall lite? Nämen, hon kom som skjuten ur en kanon! Jiiipppiee! Jag är här nu! Och Gammelmatte! Henne kan jag pussa på! Härliga,vackra Maggie! 😘

Pudding är en hund som vill arbeta, göra rätt - och tänk vad hon kan! Helt otroligt!
Och jag har två till! Vilken Lycka! 😀

Lördag 28 april!

Den här veckan har vi, i vanlig ordning, tränat! Tävlingsgruppen i måndags, Anni viltspårkurs med husse i tisdagskväll, jag och Genna Rallykurs i onsdagskväll och så lite egen träning med Christine och Evelyn under veckan!
Igår kväll kom Richard,Ellen och Shamrock ned och hälsade på! Richard fyller år idag, så han fick present imorse och nästa present var hotellrum i Köpenhamn, så han och Ellen åkte iväg i fm efter att jag åkt till valpkursen som jag håller. Shamrock har inget pass, så han är med oss! Enl rapporter från K-hamn, så är allt alldeles förträffligt! Tror jag det! Danmark och danskar är helt underbart! 😘
Valpkursen hölls i regn, men kul ändå! Efter lunch höll det upp och det blev strålande vackert, varmt väder! Åkgräsklipparen vill inte starta, borde det för nu växer det så det knakar!
Bettan har ruvat fram 10 underbart fina kycklingar! Om någon är spekulant på en vacker,trevlig Skånsk Blommehöna - hör av dig!
Fåren klipptes i torsdags, och har varit nere i hagen idag. Nu står de i fållan i maskinhallen, Genna hämtade upp dem. Imorgon får de gå ut igen. De hade nog kunnat vara ute inatt, det ska vara varmt, men under åren så har jag märkt att en del blir svaga efter klippning, speciellt de bruna?! Så jag/Genna tar in dem för natten!
Imorgon ska Genna och jag åka till Söderåsen och tävla i Rally2! Vi hoppas på ett nytt, det sista förstapriset, om matten sköter sig så ska det nog gå bra! 🤩

På bilden mina tre tjejer på väg upp från fårhagarna!

Söndag 22 april!

Nu har det gått en vecka sedan jag skrev. Jag var helt slut efter heldagen på Lunds BK! Vilken dag det blev!
Vi har tränat lydnad och rally under veckan, och motionerat!
Och på onsdagkvällens rallykurs fick jag klart för mig att Genna som ju fick 96 och maxp 100 under tävlingarna i Lund, måste ha ett förstapris till för att plocka ut RLD F-diplomet! Det borde jag ju ha begripit! Så är det ju även i lydnaden! Jag var så inne i hennes maxprestation att jag tänkte att det renderade - ja, vadå?! Uppflyttning, diplom, hurrarop...! 😉
Vad fundersamma de ska bli på SKK när min ansökan ang RLD F -diplom dimper ned! Ha,ha!
Jag får väl skicka in ett nytt när vi är klara!
Så vi ska till Söderåsen på söndag och försöka knipa det sista förstapriset i Rally 2!
Så till dagens äventyr. Vi styrde kosan till Åhus, här var det hyfsat bra väder, men ju närmre Åhus vi kom, desto sämre!
Dimma och regn!
11 ekipage, vi drog startnummer 6. Deltagare nr 5 meddelade att de avstod platsen. Så var det dags! Vi gick ut på appellplanen, blev uppropade...nr 4, nr 5..Jag skulle just säga att hon avstod ju platsen!? Nämen, då hade hon ändrat sig! 😮
Och hur tror ni matten med de, som hon trodde, borttränade franska nerverna mådde då??? 🤒
Så Genna fick lägga sig intill den hunden! Och TL hade verkligen mätt ut 30 meter! Hjälp, vad långt bort! Genna såg ut som en liten brun prick i fjärran! I det läget gäller det att försöka vara cool. Inte tänka dåliga tankar, ety den hunden vet vad jag känner - och tänker! Så under platsliggningarna, världens läääängsta 3 min, räknar jag lyktstolpar, bilar på parkeringen, färger på bilarna, träd, staketstolpar osv!
Men det gick bra och full pott för den vackra bruna!
Efter de två senaste tävlingarna med hundar överallt mår jag lätt dåligt vid platsen! Men Puddingen, hon ligger! 😘
Resten av tävlingen gick sådär, FF var erbarmligt dåligt! Jag blev så besviken, det har varit vårt paradnummer på sistone! Men vi fick värma upp och tävla i hällregn. Och matten, som är närsynt, långsynt (ålderssynt - gammal som jag är!) och astigmatiker! Med tre olika slipningar på glasögonen, regn som rann över desamma...Tänk att jag ens kunde gå!
Poäng på allt och slutsumman 163,5p! Det tredje och sista förstapriset och därmed LP2! Tjoho!
Genna är min första tävlingshund och hon borde få medalj för att hon står ut med den matten hon fått! Hjälp, vad mycket konstigt jag gjort! Men den hunden är förlåtande och glad! Nu ska vi träna in 3:ans moment ordentligt och tävla i Rally!
Med Anni tränar jag nu in 1:ans moment, och minstingen...ja, snabbare hund får man leta efter! Sitt,ligg,stå - det hinner hon göra innan jag ens hinner belöna första sittet...! Underbart! Det kommer att bli kanonbra! Lite tid ska vi ha på oss! Men sen...!

På bilden Genna och matte under träning!

Söndag 15 april!

Vilken dag det blev! Upp tidigt, iväg till Lunds BK för att tävla i Rallylydnad! Dubblerad tävling, vilket innebar två starter var med Genna och Anni! Anni fick ett förstapris för två veckor sedan i Helsingborg.
07.45 svängde vi in på Lunds BK, första start med Anni gick väldigt bra! Hon var med och fixade det mesta! 92p! 😀 Så var det Gennas tur i Fortsättningsklass, hennes debut i den klassen. Och vilken svår bana! Hjälp! Den var som gjord att göra en massa fel i! Genna och matte löste dock det hela bra, trots 3 p avdrag för förarfel! 😮, 96p och en 3:e placering!
Efter lunch var det så dags igen. Nu på nya banor. Annis bana låg som en utställningsring med folk och hundar överallt runt om, rörelse, hundar som fick belöningar i form av boll/kong/kamp...Hur skulle det gå för oss?! Inte så bra, men i alla fall 72 p och ett nytt/tredje förstapris! Anni blev väldigt störd av allt runtomkring, men borde i det närmaste ha medalj för att hon kunde genomföra tävlingen med alla dessa störningar! Själv slog matten runt på vatten och Alvedon!
Så var det Gennas tur på en bana med lika mycket störning, men Genna är ju tävlingsvan. Ja, vad ska Puddingmatten säga? Perfekt! passar väl alldeles utmärkt! Fantastiskt bra, sa domaren!
Eller Vackrast, Snyggast,Bäst! Så kaxig blir man med en sån hund! Ha,ha!
Överst på prispallen, maxpoäng - 100p, och uppflyttning till Rally3, AvanceradKlass! Hurra!

Så har Alfred och Åsa varit ute i sökskogen, på tävling vill säga! Och vad ska man säga om det paret? Vackrast, Snyggast, Bäst! Jo, de får låna superlativen! 😉
Klassvinst i Elitsök, Cert och - håll i er nu - 592,75 poäng!
Det är så galet att det nästan slår slint i skallen på mig!
Full pott i söket! Matte Åsa lät VÄLDIGT nöjd! Tror jag det! Skulle tro att den gode Alfred är lika nöjd med sin matte! 😘

På bilden min svarta Anni under em tävlingsrunda!

Måndagen 8 april!

Igår var vi till Axel med familj på god och trevlig middag! Och vilka snapsvisor...! En norrlännings kinder blossar! Nu påstår Axel att visorna inte är signifiktiva för skåningar, men jag undrar jag...! 😉
Imorse åkte jag till Burlöv för att tävla med Genna i Lydnadsklass 2. Hade hoppats på det tredje och sista 1:a priset, men icke! 157,5 poäng! Suck!

Två platsliggningar, vi var 12 ekipage, varav 5 (fem)inte låg!
Det gjorde dock Pudding, som vanligt!
Här är kritiken:
Platsliggande: 8,0 (snus) Matten tycker att det var väldigt hårt att dra 2 p på det! Hon brukar aldrig snusa, däremot hade hon en hund som inte låg på sin ena sida. Om det var det som gjorde att hon inte låg helt stilla?
Fritt följ: 9,5 (släpper)
Läggande: 0 (dk, hunden går med) Jag kände att hon inte la sig direkt, så jag tog till ett dk, och hon la sig. Låg snyggt och prydligt, satte sig perfekt på mitt kommando. Jag begriper inte nollan!
Inkallande: 10,0
Sändande med ställande: 10,0
Apportering:9,0 (tempo in) hon slog av i trav in! Vi jobbar på det!
Fritt hopp över hinder:9,5 (snett sitt avslut)
Fjärrdirigering 0 (dk sitt, många kommandon) Bläää! Min kommentar! Hon låg med baken mot gång/cykelvägen och precis vid entrén till klubbstugan, ja, det gjorde ju alla! Men det störde henne!
Helhetsintryck: 10,0
Summa:157,5

Nära skjuter ingen hare, så om 2 veckor är vi på det igen!
Genna var jätteduktig, med mig, ni vet känslan! Hon var värd ett 1:a pris idag! Men vi tar det snart!
Nästa punkt på programmet är Rallytävlingar!
Idag har Richard, Ellen, Malin och Arthur åkt hem. Och Sara har just åkt till Axel. Tänk vad tomt och tyst det blir! Tur att man har minstingen, som kan sätta sprätt på tillvaron! 😀

Vi träffade en jättefin kelpietik på tävlingen, Roscanaille´s Tipza! Såå söt! Svart och vacker! Och trevlig matte också! Det är kul när man träffar folk som har tid att prata lite, det är ju dels det som gör det roligt att vara ute och tävla också!
Fast Christine sa att "vad lugn den är jämfört med Maris!" 😉
Ha,ha!

På bilden en jääättteetrööött JD!

Fredag 6 april!

Det går bra nu! 😀 Tävling i Kristianstad, 1:a pris med 168,5 p och ett nytt 1:a pris!
Vi ska ta ett till, så vi får titeln LPII ! 😀

På bilden Pudding med bästa belöningen - boll i snöre! Med pingla!
Jodå, bara en sån sak!

Torsdag 5 april!

Sedan i söndags har vi tränat på klubben ett par ggr, Genna har tränat med tävlingsgruppen, jag har hjälpt Christine på hennes allmänlydnadskurs, vi har miljötränat i Ystad,Genna har varit med Axel i Lund - och gjort succé bland juriststudenterna!, haft Rallykurs och flyttat fåren till en annan hage. Plus lite annat förstås! 😉
Genna har varit duktig på träningarna, men idag var det mycket snus! Inte bara hon, alla hundarna! Vi har en damm intill där gässen håller till, även stransdkator och sothöns såg jag idag! Och ett jätterede med stoooora ägg såg Genna och jag när hon skulle dricka vatten!
Hoppas det går bra på tävlingen i Kristianstad imorgon! Annars går det flera tåg, vi ska till Burlöv på måndag också!
Maria och Smack kommer inte till agilitytävlingarna, de har fått förhinder. Men de är välkomna närsomhelst! 😀
Har sett på Hunddatan att Bizkit har HD grad B och AD 0! 😀
Kanon! Trodde nästan på A-höfter, efter att ha sett plåtarna, men B är ju också utan anmärkning, så det är bra! Nu kan jag börja motionera henne ännu mera, om det behövs! Hon är ju väldigt välmusklad och i fin form, men cykling är bra som konditionsträning. Det gör jag med de stora.

Bettan har lagt sig på sina ägg och börjat ruva! Kul! 😀
Nu skäller hundarna, ja inte Genna, så nu är det nog husse,lillhusse och Shamrock som kommer! 😀

På bilden Bizkit! Jag höll på skriva Blixten! DET skulle hon ha hetat! 😀

Söndag 1 april!

Vilken dag! Alfred och Åsa, det strävsamma paret, har tävlat i Lägre Klass Spår. Och hur gick då det? Jodå, klassvinst, 546 poäng och - såklart uppflyttning till Högre Klass Spår! Stort Grattis från Gammelmatten! De verkar kunna åstadkomma ALLT de vill! 😘 
Så har Genna, min Pudding, tävlat i Rallylydnad Nybörjarklass. Vi har tävlat 2 ggr tidigare, idag blev det full pott! 100 poäng!  Överst på prispallen!
Yes! Det fanns inget att anmärka på! Och det kände jag! Helt, suveränt perfekt! 😀
Anni var anmäld till samma tävling, skulle alltså debutera i lydnadssammanhang. Hur gick det? Jooo, helt suveränt bra! 87 poäng och ett 1:a pris till min svarta Anni! 😘 Jag har firat med en dansk (selvfyldig) god öl! Och hundarna fick lite extra mycket till middag! Ja, så fick de ju en massa godis efter tävlingen! Självklart!
Jag brukar säga till Genna att "Vi är bäst!" Och så är det! Inte lätt att visa jämt och ständigt på tävling, men vi är bäst! Jajamen! Kan nu vara den danska ölen som talar...! 🤩
Självförtroendet är på topp, och vi ska njuta till fredag! Då lär matten vara där hon brukar - i skoskaften! Då är det Lydnadstävling igen! 
Om ni hör hur det smäller österifrån, då är det inget åskväder, bara mattarna i Havberg och på ÖrsjöVånga som firar!

På bilden Pudding överst på pallen! 😘

Fredagkväll 23 mars!

Ja, det är nästan en vecka sedan sist! Och det har hänt grejer!
Alfred har tagit sitt första cert i sök! ojj, vad han är duktig! Helt otroligt! Och så hans matte Åsa! Vilket par! Det är stort! När man själv håller på och tävlar och vet hur svårt det är! Allt, jag menar allt, kan stämma på träning - gång efter annan - så ska man tävla...! Ååhh, herregud...! Men Åsa och Alfred står pall! Grattis än en gång! 😀
Så har den vackra Maggie varit och visat upp sig, och vilken fin kritik hon fick! 😀 Gullungen! 😘
Under veckan har jag motionerat hundarna, vi har tränat, jag har varit på möte för tävlingsgruppen, haft klickerkurs, varit på utställningsmöte, varit och röntgat Bizkit.
Röntgenplåtarna såg bra ut, jag hoppas på A-höfter och AD 0.
Hon skötte sig bra, ville hälsa på alla, förstås, men fick sprutan och somnade kvickt! Förra gången, när hon fick rabiesvaccination, var omdömet om henne " -Fullt ös, medvetslös!" Jo, det var sköterskan som sa det!
Hon tycker nog som jag att hon är helt fantastisk!

På bilden ser ni min härliga Höna Lillemor, som tigger som en labrador, hon hängde med mig in och tiggde vitt mjukt bröd! Ni ser också alla kampgrejer som den lilla bruna hämtat!
Vi kampar varje dag nu! Hon och jag! Inte bara med Anni!

Lördag 17 mars!

Sen sist så har vi promenerat i Svaneholm, stött på folk som sagt att Anni ser ut som en varg!  En schäfer? Undrat om Genna är en labrador med spetsiga öron?! Men jäättegullig sådan!
Varit på medlemsmöte, där jag anmält intresse för att sitta med i en arbetsgrupp vad gäller Rallylydnad, tränat i Veberöd onsdag och fredag, fått besök av Malin och Arthur och Shamrock, haft valpkurs idag och besök av Sanna och Biz som varit på lydnadsträning hos Petra i Hässleholm!
Biz är nu en vacker yngling! 😘 Han och Bizkit rusade ned till fårhagarna, Biz upptäckte att han är vallhund! Först sa jag att vi nog ska hålla tyst för pappa Smack - GkVallhund! Men det fick jag äta upp! Biz visste precis vad han skulle göra, han kunde flytta får! Han tom upptäckte att ett får blev kvar, han stannade, tittade och slöt upp bakom fåret!
Japp, nu måste vi se till och komma på Vallanlagstest!
Det är intressant att se att det tar att jobba med får! Det syntes på Biz att det var mentalt jobbigt! Och precis så är det!
De får nog planera in vallningsdagen hos mig i september! 😉
Jag tror att Biz redan noterat det i sin fina träningskalender!

Jo, jag kom ned till hagen i veckan, såg att ett fjolårslamm liksom tråcklat fast sig i nätet, ringde Sara som kom nedcyklandes med tänger, men innan dess blev det lite kaos. Jag kom med hö, de andra fåren sprang och ville ha mat, stackars lammet fick lätt panik, försökte ta sig loss, hon satt fast så hårt att jag inte ens fick in ett finger mellan ståltråden och halsen! Bad Genna att hämta fåren, så lammet fick sällskap och blev lugnare. Fåren sprang till höet, Genna flyttade på dem, Anni och Bizkit störde (mest den lilla), fåren sprang till andra hagen, jag ropade till Genna att hämta fåren. Hon sprang iväg, hämtade dem, stod i balans med mig , det var bara det att vi hade två stängsel och en å mellan oss! Jag hade inte många kommandon, men med en så klok hund med djurkänsla, så ordnar det sig! Hon kom med flocken, de fick gå längs ån och över smala gången och ställde dem ffr mig och det fastspända lammet! Duktiga Genna! 😘 Vi har inte tagit VP och kanske inte gör det, vi har inte finliret, men VAD skulle jag göra utan denna suveräna arbetande hund!? 😘

Imorgon är det Malmö Internationella Hundutställning, Maggie ska ställas, och det ska bli så roligt att träffa henne igen! Jag undrar hur hon ser ut? Säkert världens finaste! Har anmält även Bizkit, men hon har varit i nåt, undrar vad?, och "ruggat" bort lite päls på nosen. Hon får nog stå över morgondagens utställning.
Malin, Arthur, Sara och Axel ska också komma och titta imorgon! Inte bara på kelpiesarna, utan andra raser och så ska vi fika! det är viktigt!

På bilden ser ni två ystra B-kullsyskon!

Tisdag 13 mars!

Ja, vad hände mer i söndags än Alfreds bravad!? Jo, efter lite gårdssysslor, så åkte vi till klubben och tränade. Bara vi där, trots öppen träning! Nåväl, II:ans moment för Genna, som jag tyckte var lysande! När vi, till hennes stora förtret, tränat klart och jag sammanfattade det hela med "Vi är bäst!" så tog husse oss ned på jorden med att säga "Jamen, hon satte sig ju inte på det där sista!" Vadå?! "Ja, du fick ju säga sitt flera ggr!"
Det hade jag glömt bort - direkt! Förträngt! Dk på sättandet i fjärren! Tänk vilket kort minne man har ibland! Och jag som var så nöjd! Det är jag ändå med henne! 😀
Bizkit var riktigt bra i linförighet! Hennes sitt, ligg, stå utförs fortfarande med blixtens hastighet! Hon är en liten, lycklig, härlig hund! 😀
Och så min svarta Anni! Bra linförighet, hopp över hinder, nu försvinner hon inte som en svart prick i fjärran... Jag har ju två till, men ändå! Apporteringen - kanon! Kanske lite omtag, tugg kallar Mona det! Rutan är belöningen på slutet! Perfekt!
Enligt rapporter från Ödåkra så är Maggie duktig och kan momenten i Allmänlydnadspasset, fast sitta kvar är svårt! Tror jag det när man är en pigg och snabb kelpie! Hennes mamma kan jag inte träna inkallning med, nej, risken för tjuvstart är stor så nu tränar vi också sitta kvar!
I söndags hade vi besök av Axel, hans mamma, syster och en kompis. Det blev lite fika innan de skulle till Bollerup. Ja, Axel stannade, så han och jag lagade middag senare. Väldigt gott, som vanligt får tilläggas! Vi försökte följa ett recept, men det sprack ganska omgående! Det blir bättre så har vi kommit underfund med!
Hyresgästens två vallackar flyttade hit, Bruno och Franz! Fina killar!
Efter middagen spelade vi ett nytt spel som jag fick av Richard och Ellen i födelsedagsprsent. Det var ett spel för allmänbildade, intellektuella människor. Jag vann!  Stort!  
Igår tränade jag med hundarna i Veberöd. Förra gången band jag de som inte tränade vid ett staket och en gångväg, där det sedan visade sig att halva Veberöds hundägare gick!
Den här gången tänkte jag ha det lite lugnare, band vid ett annat staket och gångväg, ja då hade hundägarna bytt rutt!
Men vilken bra träning det blev! Och vad duktig Anni har blivit! Jag belönade med korvbitar, som jag droppade i marken när de passerade, och hon letade och tittade på hundarna och var alldeles lugn. Vid ett tillfälle, när jag var långt bort på appellplanen med Genna, en hund med matte passerade, Anni blev utskälld av hunden, då svarade hon. Men det är väl inte så konstigt.
Idag har vi promenerat med Christine och hennes hundar, och snart ska jag iväg till klubben och ha klickerteori för Christines kursdeltagare. Nästa vecka blir det praktik!
Moa har inte varit riktigt i form förra veckan/helgen, men fick rapport idag och bild, och nu mår hon som vanligt!
Och Runa, en av de vackraste - svarta - labradorerna, har ätit mattes smärtstillande medicin! Vet.besök och njurmedicin till den svarta! Och hennes matte ligger med bruten fot i högläge!
Nu hoppas jag att alla tillfrisknar snabbt! 😀
Den vackraste gula labradoren, Meja mår dock alldeles ypperligt! Jo, hon var på jobbet igår och fick ta minstingen Ella med sig också! Meja jobbar på en skola, som terapeut! 😘

På bilden stallhunden Genna!

Söndag 11 mars!

Alfred och Åsa, ler och långhalm, i vått och torrt, genom eld och vatten...!
2:a placering och certpoäng i dagens Elitklass Söktävling på Svedala BK! Det är bara till att korka upp champagnen och fira!
Jag har glömt vad som har hänt för övrigt idag...🙃

På bilden den fantastiske Alfred, som här 1 år gammal vann Appellklass Spår!

Lördag 10 mars!

Idag har jag startat en valpkurs, kul! Olika raser, storlekar och ägare med förstagångshund och de som var uppvuxna med hundar! Den minsta var en chihuahua och den största en blandishane med tass lika stor som chihuahuan! Det ska bli kul att ha valpkurs, och viktigt! Jag känner stort ansvar! Vi hade tur som hann vara ute innan regnet kom! Under teorin ösregnade det, men då satt vi inne och pratade och fikade!
De minsta och yngsta valparna ville ha torrt fint väder! Hoppas att SMHI har rätt, att våren kommer till veckan! 😀
Genna var med mig och fick visa kontaktövning! Samtidigt hade husse med sig de två andra till Ystad och stadsträning! Som tidigare hade de skött sig alldeles utmärkt. Anni hade blivit utskälld av två bundna hundar utanför Konsum, strax efter satt en annan bunden hund och skällde ut henne. Vad gjorde då Anni?! Ingenting! Nämen, hon bara strosade förbi! Får nog leasa ut den hunden oftare! Kan vara som kelpiehusse Janne sa att hon vaktar mig!
Så har vi varit hos fåren, haft skotträning och hyresgästen har fixat iordning två boxar, för imorgon kommer Bruno och Franz!
Jag glömde berätta att veterinären som kom när Classica kastade, sa att hon tyckte sig känna igen mig? Ja, sa jag, jag tror att du var den vet som tog emot mig när jag kom med Tuppen Ernst?! "Jamen, det var ju du! Ernst kommer jag ihåg!"
Tänk vilken fantastisk tupp, som lämnat sånt avtryck! Hans söner Bruno och Tore är också fina tuppar, men Ernst var speciell! 😘 Hönorna, med Lotta i spetsen, har börjat värpa igen efter vinteruppehållet. Jag har låtit äggen ligga, så får vi se om någon av damerna känner sig hugad att ruva fram kycklingar! Hoppas! Sin vana trogen värper de i stallet! Hönsen är oftare i stallet än den sk stallkatten!
Lillemor, är en dam av bestämda åsikter. Går inte ut om det är snö, och trist väder, går dit hon vill och har tänkt, och inte som de andra gör... Min favorithöna! Hon vill väldigt gärna ha vitt, dagsfärskt bröd också. Genbanksansvarige, som jag köpte Lillemor, Gullan, Maja och Ernst av, sa att han köpte gammalt bröd och smulade till hönsen. Gammalt?! Aldrig i livet, säger Lillemor! Nej, mjukt och fint ska det va! Hon kommer springande när hon ser mig, går med in i köket, förbi hundar och katt för att försäkra sig om att det nu vankas vitt bröd!
Hennes namne Lillemor med labradorerna i Nacka, har halkat på en isfläck och brutit fotleden! Aj!😥 Det såg ont ut, jag fick en bild där hon låg med skadad fotled! Tur att husse Björn hunnit vara hemma och nu är inkörd i hundarnas vardag och skötsel! 😉 
Så måste jag berätta att Klockspelet i Mariakyrkan i Ystad numera spelar Björn Ranelids "Mirakel"! Jo, det är sant! Jag fattar ingenting?! Kan man be om Nirvana, David Bowie, eller i dag - Thorsten Flinck?! En kyrkans man var intervjuad i radion och han tyckte inte att det var ett dugg konstigt! Björn Ranelid hade varit så ofta i kyrkan och pratat, så Gud hade nog inget emot det...
Min favorit är nämnde Thorsten! Ikväll ska det röstas! Jag har en förkärlek för de som är annorlunda, vågar gå emot det som är kutym! Så iofs är Björn Ranelid också med på den listan! 😉
Så har jag beställt fina skyltar i aluminium för Rallyträningen! Får dem till veckan, ska också börja träna Anni i Rally. Det är en trevlig, lättsam form av lydnadsträning, som jag hoppas och tror ska passa henne!
Nu blir det middag och Melodifestival! Men först ska jag göra ett album med lite bilder från idag!
På denna bild ser ni Pudding i fårhagen!

Fredag 9 mars!

Idag har Genna och jag varit på inomhusträning med Christine och Rex. Och så bra som det gick! Vi kommenderar varandra i momenten, och hundarna var jätteduktiga! Lite taggade båda två! 😀 Genna hade en tjuvstart i apporteringen! Tänk som det var förut!  Hon som sprang och gömde sig sig när jag tog fram apporten! Vad långt vi har kommit! Nu tycker hon att det är så kul att jag får en tjuvstart! Hallelujamoment!😀 Vi har ju haft dispyter vad gäller apportering, min vackra bruna och jag! Hon bar runt flisig, tung ved - men en välsvarvad, slät apport? Nej tack, sa Genna! Då sa jag vad jag tyckte! och det gjorde Genna med! "Om du ska va på det här viset, då kan du träna apport med nån annan!"
OOOpps! Efter det så gömde sig min Genna när jag tog fram apporten! Ända tills den dag -  hon måste ha varit dödshungrig! Jag tog fram apporten, och rökt skepparskinka inköpt på ICA.
Så skulle vi träna. Och hon tog apporten!? Vaa?! Jag hann tom ta ett kort och MMS:a till instruktören Ann-Kristin som blev överlycklig -  också! 😀 Sedan gick apporterinegn som en dans. Undrar vad det är i Rökt Skepparskinka?!
Men så tog den slut, jag körde i ilfart till ICA, hastade iväg till påläggsavdelningen - Slut på Rökt Skepparskinka! Vanudå?!
Hade samtal med personalen, som nog trodde jag led av ngn slags psykos/tvångsbeteende! Men jag ville ha Rökt Skepparskinka - NU! Går det inte bra med Lönnebergaskinka? Eller vanlig rökt skinka? Enrisrökt?
Näääjjj! Jag SKA ha Skepparskinka! De tittar fortfarande konstigt på mig på ICA! Undrar väl varför jag är utsläppt?!
Men nu har jag en hund som älskar apportering! Så till den milda grad att jag fått en tjuvstart! 😀 Underbart!
Resten gick kanonbra! Nu hoppas vi på nytt 1:a pris vid nästa tävling, och så ett till! LPII vill vi ha! SKA ha!
De två minsta har varit på träning i Malmö, och uppfört sig excellent! Enligt hussen! Anni har träffat och hälsat på andra hundar! Så också den minstingen! Anni hade dock varit misstänksam mot en anka med rött huvud...Tror jag det!

På bilden ser ni det jag längtar efter, vår! Tänk när rapsen blommar igen! Snart...

Torsdag 8 mars!

Jag åkte till klubben igår em, men hann bara med Genna! Sara sms:ade och kom med ett tidigare tåg! Nääääjjj! Anni blev så besviken! Bizkit också, men Anni blev nog mest ledsen på sin matte! 😥 När jag satte in Genna i buren, så liksom hoppade Anni med framtassarna! Det är svårt att hoppa när man sitter i en bur! Hon ville ju träna!
Jag tränade fria följet med Genna, klickade rätt position, och nu gjorde jag rätt! Det känns bra att man kan lära en gammal matte att gå rätt! 😉 Tror att tom Mona varit nöjd med matten! Läggande under gång - snabbt och bra.
Inkallning, är sitt kvar för hennes del (det kommer att gå undan när jag väl kallar in henne!) rutan - hur bra som helst, hopp över hinder - där hoppade hon ut lite snett höger. Det har hänt förut också, nu får jag vara skärpt så hon inte börjar med det igen! Ev rikta belöningen, slänga boll åt vänster när hon hoppar, eller klicka in platsen jag vill ha henne när hon landar rätt.
Fjärren strulade, vet inte varför? Dk på sättandet, har också hänt tidigare, men nu har det ju stämt så bra...? Ja,ja allt kan inte gå på räls. Vad skulle man då sysselsätta sig med? 😉
Idag har det varit en grå trist dag, snöblask?! När jag började tänka på penséer!
Jag har bokat AD, HD - röntgen till Bizkit. Vill göra det mellan löpen, inte komma för nära nästa löp, och det kan ju vara svårt att säga när det ska bli när fröken bara löpt en gång!
Inför Annis röntgen checkade jag med några vet och kollade på nätet. Åsikterna går isär vad det gäller huruvida ett löp påverkar höfterna. Därför tar jag det säkra för det osäkra och röntgar mellan löpen!
Det är väldigt spartanskt i vårt kök, fortfarande "valpmöbler", kan väl byta ut dem nu när det inte blir någon kull i vår! Inga blommor i fönstren, hade fina Eva Solokrukor med perlargoner, orutinerat med Bizkit och katten i huset! Ja, Anni ligger också i fönstret! Fast hyresgästen säger att Anni och Bizkit ser ut som två pelargoner där de sitter i fönstret när hon kommer hem! Inhandlade en blomma i ampel idag, hängde upp den i fönstret, tänkte att det kan vara trevligt. Hur lång stund tror ni det tog innan jag ser Bizkit i fönstret, som sträckte sig upp mot blomman...Den kommer att ansas ganska friskt! Och så den tokiga katten då, som sitter i det stora köksfönstret där jag har kryddor i krukor (hundarna hoppar inte upp där!Bra,va?) Nämen, då sitter JD där och tuggar på - gräslöken!  Friska pussar får man sen!

På bilden Genna! 😘

Onsdag 7 mars!

Vi åkte till Bollerup i söndags och hälsade på Maja och Moa, som numera har gått ned 20 kg! Smärt och fin stod hon där i en hage med vinden fladdrande i manen! Vacker som en dag!
I måndags tränade jag på Veberöds BK, Christine var där med sina 3 och Lisbeth med sin schäfer. Vi agerade TL åt varandra och Christine filmade. Genna skötte sig alldeles utmärkt, var väldigt glad över att få träna (som om hon ALDRIG får göra nåt!)och jag kan återigen konstatera att mina svåraste störningsobjekt är människor! Rätt som det var, iofs mellan momenten men ändå!, då kom hon på att TL vill absolut säkert ha en puss!  Och när ett moment var klart, och TL sa till mig "- vad bra!" Jaaa, tänkte Genna! Hon tyckte jag var duktig, åhh vad roligt!, skallpratade, vill du ha en puss till?
Måtte vi inte känna TL eller domaren på nästa tävling i just Veberöd!
Men roligt hade vi!
Anni tränade på lite av varje, försöker minimera alla tjuvstarter! Christine sa till mig att "hon kanske vill göra Rutan?" Behövdes inte mer - Pang så stod hon mitt i Rutan!
Bizkit är ganska duktig i linförighet, tycker jag. Vi tar det lite lugnt, hon får ta den tid som behövs! Om man säger "Bra!" till henne, då har man henne i famnen - direkt!
Igår kväll hjälpte jag Christine med en Allmän 1:a, det slutade med att jag ska komma igen och berätta om klickerträning!
Idag har jag promenerat med hundarna i Svaneholm, och när jag gick där så ringde vet och berättade att de inte hittat något fel på Classicas prover. Inget virus. Skönt!
Ska gå ned till fåren nu och funderar på att ta en kort träning samtidigt som jag ska hämta Sara på tåget. Bara lite fritt följ, inkallning som för Genna får bli sitt kvar!, eftersom hon tjuvstartar så kallar jag inte in! Det får bli på nästa tävling! Rutan och fart in med apporten. Klubben ligger ett par minuter ifrån stationen, så det är så lätt att bara stanna en stund. Jeepen är alltid laddad för träning!

På bilden ser ni Anton med matte May och Testledaren Ingrid vid A-kullens MH! Anton blev överlycklig när han hittade en människa i Lommaskogen! 😀

Söndag 4 mars!

Igår åkte jag till Söderåsens BK, där SVEKK hade årsmöte. Ett trevligt möte, där det bla bestämdes att årsmötets rekommendation är att Kelpiebladet ska ligga som pdf på SVEKK:s hemsida. Tryckning av tidningen och utskick är en allt för dyr kostnad för klubben. Likaså att domare till rasspecialerna kommer att vara inhemska, förutom vart 5:e år, då vi tar in domare från Australien. Protokoll från mötet kommer att finnas på SVEKK:s hemsida.
21 april ordnar Södra aktivitetsområdet en bruksdag i Vedema, som ligger utanför Hässleholm. Info finns på hemsidan. Själv har jag kurs då och kan inte åka.
Nästa begivenhet blir i maj, helgen efter B-kullens MH, blir det utställning på Höganäs BK. Rasspecial med Eva Liljekvist Borg, som domare.
Medan jag var på mötet, så hade husse stadsträning med hundarna. Bizkit fick strosa runt i Ystad en timme, ibland bara stod de och "insöp" alla intryck! Bra träning! Enda "problemet" med henne är att hon tror att hon får hoppa och hälsa på alla!
Men när det sker så mycket, som det gör en lördag i stan, då inser hon att det går ju inte! Det känns bra att det "problem" man har är att hunden är social! 😉
Anni hade skött sig alldeles utmärkt, enl husse! Hon är bättre med honom än när hon går med mig! En kelpiehusse sa till mig att hon kanske vaktar mig? Ja, så kan det va!
Och så Pudding då! Hon hade promenerat med viftande svans, lycklig att få vara bland en massa folk, och om någon bara tittade lite extra på henne, sa något - då gick kroppen i vågor och så pratade hon! 😀 
Jag kom hem lagom till en sen middag, hyresgästen var bjuden, vi skulle prata om hennes korta flytt av hästar till vårt stall. Vallackarna Bruno och Franz kommer att flytta hit till helgen och stanna 6-8 veckor. Kul med hästar i stallet igen!
Vi tittade på Melodifestivalen, och det kan vara så att jag är en stor bidragande orsak till att Thorsten Flinck gick vidare! 😉 Himmel, vad bra han va! Jag kan inte med sån där dansbandsmusik, och fjant! Nej, tacka vet jag nån som berör med sitt uppträdande! Hoppas han håller sig i skinnet till nästa helg och gör lika bra ifrån sig! Man vet ju aldrig med den mannen! Jag får kyla ned mobilen tills dess och gratulera Telia till nya inkomster nästa helg!
Ev ska vi till Bollerup idag, det är bara fm nu, så vi ska kolla om Maja är där, i så fall gör vi en sväng dit och hälsar på. Moa har flyttat till stallet alldeles intill Majas hus!
Husse var till Classica igår em och hon mår bra. Jag blev så orolig för att hon skulle få en infektion, men jag pratade med vet och hon sa att nu ska det bli bra med Classica. Hon får antibiotika och har inte haft feber. Hon går ute på vallen och njuter av det fina vädret!
Tänk vilken tur att hon stod hos Irene, som har fölningsstallet! Jag hade kanske aldrig upptäckt, förstått att det var något fel, att något höll på att hända! och när det hände var det bråttom att få ut det döda fölet! Jag är så tacksam att Irene, Maria och Caritas var där och hjälpte Classica! När jag kom dit, jag körde på en gång, så var "allt över"!

På bilden ser ni en ung Maggie! Det är husse Anders, eller lillmatte Wilma som tagit kortet!

Fredag 2 mars!

Svensk Lantbrukstjänst hade ändrat körtider! Nu är det tisdag och fredag som gäller, de kunde hämta fölet mot högre ersättning. Jag var i princip villig att betala vad som helst, så jag bokade hämtning, och fick sedan klart för mig att de skulle hämta fölet på em! Det skulle innebära att vet inte hann obducera under torsdagen! Det gick ju inte, så jag fick hämta fölet och lägga det i bagaget! Ett litet, mörkbrunt föl i plastpåse och en balja!  Hon var tung! Jag blev förvånad över vikten.
Hundarna undrade lite, men de stackarna har varit med förr och lämnat av djur!
Jag ska inte beskriva för ingående, men den lukten...! Insåg på hemvägen att jag hade dragit ned temp till 16 grader och hade fläkten på, för att få lite rotation och slippa få stillastående lukt i bilen.
Och så kommer man då dit! Jag tänkte att, hoppas jag hinner åka innan de öppnar portarna till inlämningen! Jag hade lagt fölet precis utanför, men var tvungen att fylla i uppgifter. Tom pennan och blocket luktade DÖD! 😥 Det går inte att beskriva lukten, men till sist var jag klar där och kunde åka hem.
Jag gjorde inget mer den dagen, än att gå ner och fodra fåren och hönsen, och så tog jag en liten promenad med hundarna i Svaneholm. Jag kände mig sjuk, jag blir så när mina djur är sjuka, eller ännu värre.
Classica mådde, som tur var, bra! Hon får penicillin och tempas morgon och kväll.
När jag skulle lägga mig igår, och stänga datorn så hade jag fått mail från instr.Mona. Träning idag! Jaha, det hade jag glömt - igen! Kände mig inte i form, kollade om det fanns reserv? Nej. Så jag åkte till Tyringe och tränade de två äldsta.
Och det var ju tur! För Ojj, vad bra det gick!
Precis när jag kom fram till träningshallen, så ringde vet och berättade att obduktionen visade på en missbildning i fölets hjärta!  Vi får utförligare svar senare, mera tester ska göras.
Mona tyckte att tjejerna var duktiga, Anni brydde sig inte om Monas hundar, hon gick tom fritt följ förbi dem! 😀
Så är hon ju väldigt pigg och förväntansfull! Och såå svårt det är att vänta och ta det lugnt mellan momenten! Måste man det? Ta det lugnt? Verkar väldigt onödigt, enligt Anni!
Och hon är så förtjust i Mona, det är ömsesidigt, även om Mona Återigen påpekade att "Jag tyckte om den svarta valpen"! Maggie, alltså! Den lilla svarta har gjort intryck. Hon var med mig en eller ett par ggr till Mona, och jag kommer ihåg när Maggie stormade ut ur bilen, intog Hörby BK, morsade på Mona, kollade allt, totalt orädd, positiv, social, och vacker! Det är klart, sånt glömmer man inte!
Jag är jättenöjd med Anni!
Så var det Puddings tur. Hon drog in i hallen, visste att nu ska här tränas! Skallpratade med Mona, och visade var vi skulle träna! 😀
Vi tränade fritt följ, och det var bästa gången! Fin position, precis där jag vill ha henne, nån enstaka gång kom hon för långt fram.
Fjärren - tom Mona var imponerad! Ja, vi har den ju inte klar, vi har precis börjat, men det vi gör - det gör vi bra! 😀
Apporteringen, fart in. Där hade jag gjort lite fel, ska lägga apporten närmre Genna och ännu större avstånd in till mig. Det gick kanon!
Så var det då Rutan, inga band bara koner, mot vägg. Som förra gången. Hon gick in men stannade precis i linje med översta konerna. Och då blir jag sådär velig! Ska jag belöna det? Hon gick ju faktiskt in, förra gången stannade hon utanför. Ska jag göra om, safea, belöna direkt med boll när hon springer in, utan att vänta på ställandet?
Sådär håller jag på...
Tänk att den hunden kommit så långt ändå? Hon är duktig min Pudding! 😉 Men roligt hade vi, och Mona och jag fick oss ett gott skratt när Mona sa till mig att "du behöver ju inte tvärstanna när jag klickar! Den stackars hunden hinner inte med!" Ja, herregud, i fria följet klickade Mona när det var bra/perfekt, med den påföljd att taggade matten gjorde en tvärnit för att belöna! Vilket innebar att Genna och även Anni inte hann med snabba matten utan kom ett steg ffr, och jag fick då "belöningshanden" för långt fram osv
Tänk att man/jag inte känner sånt innan nån påpekar det? Varför lägga på en tvärnit? Jag är såå inklickad och vet att klick betyder godis - direkt! 😀

Minstingen har varit med husse i Malmö idag och tränat stadsmiljö. Bla Pildammsparken, det hade gått hur bra som helst!

Jag har börjat röja i maskinhallen, ska lägga en matta och sätta speglar på en vägg, och helst i vinkel, så jag slipper snegla på hundarna! Det blir inte så stor yta, längst upp är det en del där vi lagt cementgolv och det är 10x7 meter. Sedan har jag 40 meter längs med till alla moment där man behöver längre avstånd, men bara för att få in positionerna i fria följet, så räcker det ju.


På bilden ser ni Buza, söt som bara den! 😘

Onsdag 29 februari!

I eftermiddags fick jag ett sms "Classica fölar"! Jag packade hundarna och åkte iväg, det är 2 mån för tidigt! Insåg att fölet är dött/dödfött. Och så var det ju. Fölet har varit dött ett tag, ett dygn kanske mer. Ett litet stoföl. Classica mådde, efter omständigheterna bra, när jag åkte därifrån. Eftervärkar, men tuggade på litet halm/hö.
Vet tog prover, får svar i början av veckan. Och fölet ska obduceras, jag vet att Svensk Lantbrukstjänst har körning här imorgon(jag har ju haft några tackor och lamm som behövt obduceras,eller köras upp för, som det heter, extruktion) , de hade stängt växeln när jag ringde, men förhoppningsvis kan de hämtade fölet. Annars får jag köra henne till Kristianstad för obducering.
Förra gången hade jag 4 hundar (Maggie hade inte flyttat ännu) och ett dött litet lamm med mig upp till Kristianstad. Och som det luktar där! DÖD! Jag vill inte åka dit mera.

Måndagen 27 februari!

Jag hann bara vara hemma en dag, så flög jag upp till Stockholm för att vara med på Richars examen på IHM! Diplomering på Stallmästaregården och sedan middag för elever och lärare. Ellen och jag åkte in till stan, sammanstrålade med Malin och Arthur och åt god middag på Sonjas Grek.
På lördag fyllde jag år, hade redan blivit uppvaktad av Sara innan jag åkte och fikat med henne och Axel. Hon hade köpt en massa härliga kryddor och gourmetmusli på Olof Viktors på Österlen!
Jag började födelsedagen med att träffa Malin och Arthur och så tittade vi på nya lägenheten på Söder! Har ju köpt den osedd, så att säga! Men bilderna på internet gjorde lägenhetn rättvisa! Den var jättefin med bra läge! Sedan bjöd Arthur på kaffe och semla på Delselius i hamnen i Gustavsberg. Och vilken god semla! Jag är mer eller mindre semleexpert! Tänk att ingen bett mig sitta i nån avsmakningspanel?!
På kvällen bjöd jag de fyra ungdomarna på middag i lägenheten och vi tittade på Melodifestivalen.Ev får vi se Malin i lite nya kreationer till våren! 😉
 Uppvaktning även då! Fint blått fat från Bruka Design av Malin (hon visste inte att jag köpt små skålar i samma design och färg!) och ett spel av Ellen och Richard, jag känner att det kommer att passa mig perfekt! Vi hann inte spela i lördags men vi ska spela till helgen! Och kryddor även från dem, de vet alla att jag gillar att laga mat! Arthur hade med sig ett gott rött vin, Rolling Stones-Vin!
Igår söndag hade Arthur hittat på en överraskning! Malin och jag blev bjudna på brunch på Långholmens Wärdshus! 😀

Efter det hann vi träffa Richard, Ellen och Shamrock, innan vi åkte till Värmdö och träffade Joel, Malins gudson!
Sedan var det till att ta sig till Arlanda, men där fick jag vänta pga av bombhot på Landvetter, så blev det förseningar. När jag till sist kom hem, så väntade Sara och Axel med nybakad kaka och så fick jag en kokbok av Axel! och lite mera presenter!
Och jag som inte ens fyller jämt! En av presenterna var spabehandling påYstadSaltsjöbad. Det blir nog bra, för himmel vad jag skrämde mig själv i lördagsmorse! Jo, jag tittade i spegeln! Men herregud, påsar under ögonen och allmänt risig!
Jag vet att Lillemor med labradorerna har haft samma upplevelse som jag när hon tittade på ett kort taget från en trevlig tillställning. "Men vem är den där gråhåriga människan som sitter där?" ....

På bilden ser ni i alla fall en väldigt vacker nybliven 6-åring!

Onsdag 22 februari!

I söndagsmorse åkte Genna och jag till Mölndal, för att träffa Mazcot!  En snygg, trevlig hane! De träffades flera ggr söndag, måndag och tisdag, men ingen parning. Jag vet inte varför, Genna ställde upp, men hon sa ifrån vid första besöket när Mazcot direkt tänkte kliva upp på ryggen,och om det var det som gjorde att han inte ville/vågade, eller om de helt enkelt inte passade ihop? Jag ringde jag deras vet på tisdagmorgon, han gjorde ett utstryk och tog progesteronprov. Fick svar idag, hon hade gått över tiden, så att säga! 😥 Trist! Det fanns en liten minimal chans till parning, och eftersom det inte ens varit ett parningsförsök så jag åkte till Mazcots bror Molle, som parat förut och han var väldigt intresserad. Men då sa Genna ifrån, det var för sent! Så kan det gå! Jättetråkigt, jag blev så besviken när de ringde och gav provsvaret!
Men så är det, alla passar inte ihop, och kanske är det en mening med det? Genna och jag har i alla fall haft trevligt och bott på vandrarhem, lite långtråkigt också men kanske behöver både Genna och jag ta det lite lugnt ibland?, hon lyckades charma in sig totalt hos en av personalen där! Den kvinnan hade haft två kelpiesar tidigare, och hon blev stormförtjust i Genna! När vi åkte kom för att säga adjö - till Genna! 😀 Och Genna pussade, pratade och la huvudet på hennes axel och kramade! Vi har en ny medlem i PuddingFanClub! 😉 Och så har vi ju fått träffa Mazcot och hans trevliga familj, och Mazcots farmor har vi också träffat, och Molle och hans trevliga matte! Det har i alla fall varit kul!
Och så har vi träffat Malin och Buza! De kom till vandrarhemmet och hälsade på! Och Buza är, som sin syster, väldigt pigg och GLAD! 😀 Härligt!
Det känns som om vi fått nya vänner! Jag tror nog att kelpieägare är speciellt trevliga! 😀
Och det måste jag säga, helt opartiskt faktiskt!, att VAD hon är enkel och duktig att ha med! Hon bara är! Hon är inte van att bo med andra människor så nära, när man hör hur ngn går i korridoren, pratar utanför, stänger/öppnar dörrar osv Hon skäller inte, är inte orolig, nej, hon lägger sig ned helt lugnt, lyfter på huvudet ibland och lyssnar. Helt suverän är hon! 😘

Vi kom hem sent ikväll, fick köra i regn och blåst hela vägen! Usch! Och mörker! Men jag höll mig vaken och fick middag som Axel lagat när jag kom hem! Anni och Bizkit blev GLADA! 😀 Så även Genna när hon kom hem! Nu är det sent och jag ska ta ut dem på en sista kvällsrunda, och sedan gör vi kväll!
Imorgon kväll flyger jag till Stockholm, för att delta på sonens diplomering på fredag! Han har gått klart sin utbildning på IHM! Genna fyller år på fredag, får lämna en present till henne innan jag åker! Själv fyller jag på lördag och firar med mina två äldsta barn med resp.!

Fredag 17 februari!

Sedan jag senast skrev så har vi i vanlig ordning promenerat, dock ingen träning! Det har varit, och är till viss del, väldigt halt här! man får gå försiktigt! I onsdags var jag med Genna till vet. för att ta nytt blodprov. När vi kom in där så sitter Paula och Sam i väntrummet! Oj, vad Genna blev glad! Hon gjorde som hon brukar - skällpratar! Högt! 🤩 Jag kontrollvägde och - jodå, Malin - hon väger 16 kg! Lite drygt, ca 16,25 - 16,35 kg!
Vet. tyckte att hon, förutom att hon var så duktig och gullig!, även var bra i hull. Eller som hon sa "-Perfekt!"
Jag är ju inte ett dugg jävig när det gäller Pudding, men det är ju så, Perfekt är ett adjektiv som verkligen passar henne! 😀 Hon är så duktig hos vet. hon bara står där, piper till lite när hon sticker, men drar inte bort benet, eller rycker undan det. Nej, vet får fylla sitt rör med blod helt lugnt.
Igår fick jag provsvaret, parning söndag-måndag! Så Genna och jag åker till Mölndal på söndagmorgon, och ska träffa Mazcot med familj! Jag har bokat vandrarhem, så vi kan stanna till måndag om det inte är rätt dag. Så kom jag på idag att Genna ska ha sina vaccinationer i mars, och då är hon förhoppningsvis dräktig! Ringde vet och fick till svar att jag kan vaccinera henne fast hon är dräktig. Inte riktigt vad jag tycker, ringde upp igen och fick trots att de har operationsdag på fredagar och fullt upp, vaccinera Genna! Annars hade jag gått hela dräktigheten och funderat på om det var rätt att göra så!
Vi har promenerat med en matte med storpudlar. Vid en av rundorna när jag hade Genna och hon en ung hane, som var väldigt "flaxig", överallt, lite framfusig, inte för att hon är löptik (det fattade han inte) utan rent allmänt påstridig, så sa Genna ifrån. Hela registret, lyfte på läppen, visade tänderna, morrade osv. Men han bara fortsatte. Jag sa till matten att jag tycker att Genna gör allt rätt, men han verkar inte förstå?! Om Genna inte löpt och de varit lösa, då hade hon lagt ner honom och sett till att han fattat!
Då berättar matten att pudeluppfödaren tog bort valparna från tiken och bara la valparna en och en till tiken när de skulle dia!😮 Vaaa?! Hörde jag rätt?! Jodå, så var det! Och så hade hon vita och svarta valpar i varsin valphage! Och tiken på annat håll! Men herregud, man upphör aldrig att förvånas! Det var ju precis som jag tyckte, att han inte förstod vad Genna sa!
Bizkit förstår! Hon får lära sig av både Genna och Anni!

Jo, förresten, hon som gav Genna vaccination idag, Vet. Staffans dotter, tyckte att hon var såå gullig och duktig! Tror jag det! Och jag är inte ett dugg partisk! Det vet alla! 😉

På bilden ser ni Genna och i bakgrunden Anni (Bizkit är också nånstans!) i em när vi tagit ned fåren till hagarna!

Måndag 13 februari!

Igår tränade vi en stund på klubben, kallt och snöigt var det! Genna tyckte att det var väl inget fel på vädret? Och vilken kort träning?!
Sedan promenerade vi med två mattar och deras 5 hundar, Anni fattade tycke för en svart storpudel! Idag när vi hade stadsträning i Ystad fattade hon tycke för en stor, svart gammal blandrashane! Black is beautiful!😀
Fåren har nu kommit på att de kan ta sig ut ur hagen! Tidigare har de bara gått precis utanför staketet, men igår ringde en granne och sa att mina får var ute! Jodå, helt riktigt! När jag kom ut var de på väg i samlad trupp upp på grusvägen!
Jag hade Genna med mig ut, och de ulliga ögontjänarna sprang kvickt tillbaka när de såg oss!
Jag har inte velat sätta på strömmen med risk för att hundarna (Bizkit!) ska få sig en rejäl stöt och bli rädda. Anni och Genna håller sig utanför hagen om de inte blir ombedda att gå in och göra något. Men minstingen - hon är överallt! Piggare hund har nog aldrig skådats! Och gladare! 😀 Så jag vill inte skrämma henne för fårhagarna.
Samma sak idag, fåren tog sig en tripp ut på fälten och upp mot vägen! Så nu får de nöja sig med den lilla rasthagen utanför fållan! Synden straffar sig själv!

På bilden ser ni tjejerna för en stund sedan!
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS